中文 | English
黃小雞  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-04-10
類別 : 日本菜壽司/刺身

5:30倒黎到,入面仲有幾枱客食緊下午茶,而我同朋友就食晚市。tongue

什錦肥牛鍋定食:好多料,有肥牛(都好多塊,又大大塊,唔會碎鹽鹽甘),不過都係一啲普通肥牛,沒什麼特別,其他配料有金菇,津白,煬絲等等;
燒豬頸肉定食:配有沙津(有蟹柳同青瓜絲,青瓜絲煮林左,易入口),豬頸肉都好多下,起碼有6-7塊,大大塊;
三文魚:每次黎都必叫,只不過係$25,不過要嗌夠$100先可以以優惠價叫(好新鮮,紋理好靚,有成10塊)抵食。lol

其實都唔只黎過一次,之前都叫過下其他野食。
泡菜牛柳粒石鍋飯:d汁太辣,唔食得辣的朋友就唔好嗌啦(牛柳粒有d硬,不過熱騰騰甘,d飯蕉好香口)

值得一去再去的日本平價食店。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-04-08
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

2012-03-31
類別 : 日本菜壽司/刺身

這間日本食品店,細細間,價錢貴貴地,估唔到佢可以甘耐都唔執shocked
岩新開時,覺得佢味道都唔錯,貴少少都算值的,但而家不論鋪面或是食物都愈來愈差。

平時都係食開飯個類(-開頭食個幾次都好味,但慢慢就愈來愈細份,味道愈來愈差。),貪佢送飲品。但今日就決定試一試湯麵類---日式雞扒烏冬,無野飲$35。
日式雞扒烏冬

日式雞扒烏冬

↑可以睇得出好多油!

湯係味精加熱水沖出黎,扮曬係豬骨湯實際得個咸字,完全唔覺有豬骨味,仲咸過出前一丁個湯粉:
雞扒食落去似平時7-11叮叮個野味,不會太硬都幾{林},不過咸左少少,而且好細塊(比女仔手掌仲要細),甩皮甩骨;
烏冬又係現成野,包裝烏冬,不過佢煮得幾{林}岩我口味;
最好味就係佢d香{算},一路行番屋企一路聞到佢陣香味,唔錯。

其實貴唔係一個問題,問題係又要收得貴,又要俾個客見到你用咩牌子現成貨,俾人見到你係點沖個湯出黎。mad
同埋煮一個咩都現成的烏冬,要等成10分鐘甘耐?
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-03-31

2011-08-18
類別 : 西式雪糕/乳酪

我成日覺得好貴好貴好貴,遲遲都唔去食,但...一試便愛上了lol
現在的我每逢到cb都一定要食過先肯走。

多數會食原味,因為我接受到。

第一次吃的,好像還是$28的時候。
可可球份量都幾多lol
是絕配的。

第N次吃的,加價了sad $29。
哩排有增了免費M&M,不過我就不吃了,由朋友吃吧,我就吃栗米片lol
聽朋友說M&M與乳酪一齊食是不好味的,而且當中隔離枱也有人說不好吃,好彩我無叫。

sad 間野其實都OK,但就衰在佢鋪位細。得個兩三張枱,有時啲人食完唔肯走要迫住坐門口食。
堂食等位時間: 5 分鐘

2011-08-18
類別 : 日本菜外賣店快餐店

在這頭附近番工先知道原來有這間野的存在。shocked
一來無咩特別顯眼招牌,二來又位置於沒有人行的街,好難會發現有佢存在。
不過有時想食都未必食到,無固定時間開鋪收鋪的,要食真係要岩時間先食到。

行過左甘多次,今日決定試一試lol
chopstick咖哩豬扒飯 $35
chopstick天婦羅炸蕃薯 $15(5小件)
成為$50,都唔知算唔算抵食啦。

因為只做外賣,又得一個人係鋪,所以會等得耐啲熱啲。sad
不過佢係玻璃窗設計,可以睇下佢整成點,整緊邊一份,可以打法下時間。
其間佢整緊牛肉飯,我聞到好香。

好啦,開餐,入正題。
先黎炸蕃薯,普普通通吧,食落又唔覺油膩,而且個汁得別,並唔係平時係街個d天婦羅汁。
再黎豬扒飯,咖哩汁好豐富,有羅白,薯仔,洋蔥,都係我最愛,同埋有小小辣,唔錯 lol
豬扒食落好脆口,不過d炸粉有d厚,整體說是可以的。

佢啲小食好似成日轉款,之前行過見到有薯餅不過今日就沒了。
下次一定要試下其他野mad
自取等候時間: 15 分鐘
用餐日期: 2011-08-17

2011-06-03
類別 : 印度菜咖喱

lol去食的原因: 街坊廚神介紹

12:30pm前去已經要排3,4個位,等左大約20分鐘到,好彩條街唔算熱咋.
一路排就一路留意前面d人有咩講.
1. 有個女人黎拎位(2個人), 但因為未到齊個男人話唔俾入...
2. 有OL話以前好食d,而家無甘好味

終於都等到啦, 坐係近通道的位置。
chopstick 咖喱羊腩 烤餅
一般,可能食唔慣羊,有d so味
烤餅大塊,食得飽

chopstick鴨胸 飯
黎左個飯同咖喱汁 但係個鴨胸好耐先到
鴨胸難食sad 又乾又硬

lol 其實一路食一路聽住隔離個兩個c9講野 愈聽愈想笑
例如:
佢本身6個人, 黎左3個人先話想叫左野食 食住等 點知個老闆話要等齊人先俾叫
之後另一個c9朋友黎埋 大大聲講: 好巴閉咩上電視 叫等齊先俾叫

哈哈哈lol
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2011-06-03
是次消費: 每人約$47 (午餐)

共有1 人投票