中文 | English
我是emmykaka。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
emmykaka  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-09-14
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮

前2年,奶奶生日都試過訂房為佢慶祝生日,所以今年父親大人生日都再次訂房大宴親朋慶祝一下,但係只知道各親友吃不飽同對食品評到一文不值而離開.

由於今次訂房的關係, 每席要$3788, 才有訂房的安排.....錢都不是一個很大的問題, 最緊要大家吃得飽同高興, 可惜:
1. 第一碟的上湯龍蝦麵: 太鹹, 麵:太油,淋既...唔知自己食乜 (所以第一碟已開始投訴)
2.炸物, 太細件, 無乜味,
3.魚:個豉油好鹹,無乜人食
4.炒瓜....太細碟,唔夠分
5.紅豆沙湯圓:不知所謂,有生以來最難食的湯圓, 紅豆沙差到無野講
6.壽包(加$88一打): 同樣不知所謂, 包大, 但硬, 埋單時, 仲收我$120一打, 仲要同佢進行罵戰先比番$88一打價錢我(,因我訂位時已問左3次話加壽包加幾多錢, 佢地答我$88)

侍應由始至終都無笑過, 我個royal garden蛋糕仲要比佢地攪到側埋一邊, 我肯定佢地打開睇過, 因我問佢地我個蛋糕是否己放入雪櫃, 佢話黃色個個ma, 已放了, 唔開又點知我個蛋糕黃色, 仲有因為我個係mousse cake, 侍應一拿出來, 我就開, 點知有d mousse已溶 , 攪到原本好靚個蛋糕變得唔靚,真的很不高興, 切完蛋糕, 個侍應仲傻傻下, 唔主動幫我分蛋糕, 最後, 我自已分........完全no service

只值得一讚是間房夠大, 同音響設備ok.......

但勸告大家, 生日訂房吃飯, 如無地方搵到, 寧願你去大排檔,都千其唔好去這間富臨, 以後我唔會再去任何一間富臨食飯, 多謝, 富臨集團可能就因為這一間而摺埋.......

huffyhuffyhuffyhuffy
推介美食: 一樣都無
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-09-13         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$333 (晚餐)

共有1 人投票

2022-12-14
類別 : 泰國菜咖啡店酒吧咖喱串燒

首先 我OpenRice book左table 寫明慶祝生日,佢打比我confirm時話無outdoor 得indoor,我話無問題,盡量安排比我就可以。
當天下午四點因天氣問題唔開outdoor ,佢打比我兩次,我聽唔到,佢地send過Sms來 話cancel我table,我心諗佢仲講我係book左indoor 無拿拿又會話我book outdoor, 仲要cancel,我不停打電話去餐廳,十次都無人廳 ,留言又留唔到,我覆佢Sms問佢是否confirm cancel, 無人覆。

去到餐廳 話我cancel 左我booking,我話你未得我同意,仲要我伙寫明慶祝生日,我又唔係訂outdoor ,仲乜cancel我table,跟住佢話可以比table我至7:30(當時6:20),我話我接受唔到,之後又話8:30都ok.
好啦 我坐底 ,坐位迫既程度係同茶餐廳一樣,好啦order野 ,漏單不斷,食物質素是ok既。
7:30話我可以last order ,我地話唔駛,之後就不停埋黎收野 (明明未食完),無拿拿放張bill係table,我無埋單,但waiter不停叫我埋單,話有好多人等。
我以為自已去左茶餐廳,服務質素無,reception衰過一般餐廳,除左講英文外,真係無咩分別。
於是我上去rooftop 看看乜環境,同相好大出入,行上去條樓梯完全同商業大廈無分別,上到去唔覺有咩特別,又唔係特別靚,佢既價錢唔算太貴,食物質素ok。但服務態度同環境唔值。
相信佢係近排佢好熱門既餐廳,但相信好多人會去試下,但我肯定我唔會再去。

2022-09-11
類別 : 多國菜酒吧

yuk第一環境:唔覺有乜可取地方 ,一入到去只覺得好細 好迫。
第二質素:食評寫到d飲野好特別,但唔太覺 。叫左幾杯cocktail 唔覺有任何酒精成份
第三價錢:同酒店既bar 一樣價錢 但環境唔值呢個價(仲要nuts加水,每人收多你$30,有點過份,下欄都成百元三條友去)
第四waiter: serve過我既兩個waiter都好有禮貌,但我以為自己是去左一間著左叫做西裝既茶餐廳。

去一次夠曬 去多一次都太多。

加上隔離講國語,再扣左分。

2022-05-16
類別 : 越南菜粉麵/米線

一個下午茶,over 50蚊唔係問題,但佢只比到30-40蚊質素我,我加左個18春卷,是我人生最難食既春卷。

但服務態度是好好,值得讚。

個粉份量就係下午茶既份量,但我覺得價錢唔係。

2021-04-08
類別 : 澳洲菜西式

本來看食評 以為是高質素的餐廳 可惜服務不像預期般 感覺到完全是沒有心的服務 表面看似高級餐廳 但一般的侍應衣著如茶餐廳侍應無異 (除了佢識英文外)

但食物水平是好的 口感及食物味道屬一般酒店水準 不可以說是很高水平

環境方面可看到的風景時很好 但影相打卡方面未有好好的地方 因是次本人選了每位加200元的後座位置(包一個cocktails 及小甜品)但本人感不值 建議如很想到餐廳一試的朋友不要選後座位置

麵包方面質素屬非常一般 仲要得兩片麵包 如要加麵包好像加40元 基本上應該沒有人會再加麵包罷 (當然我沒有加 )

Cocktail 方面只係一般質素 不覺有什麼值得打卡的點

全間餐廳只有數圍入座 其他圍埋單時 都可以計錯數 其實餐廳一般都只有2 course 及3 course選擇 不明點解咁小野都可以計錯數

說真的 不會再多一次光臨 因為呢個價錢應該還有很多更有質素的選擇 (訂了位不到仲要收1000,仲要預先用credit pay 訂位費用)由於不是我訂 如我早知有此安排 一定會選擇其他餐廳

餐廳要求高質素客人 但服務完全不到位

你會感覺自己不像是客人 餐廳才是你的老闆的感覺