中文 | English
我是阿暖暖~.~。我最鍾意泰國菜日本菜,ice-cream!!! j'aime la grace au cafe!!!。
食評會員 65次成為首位寫食評會員
阿暖暖~.~  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2006-01-04
類別 : 滬菜 (上海)中菜館同客食飯

平安夜同屋企人0係度食聖誕大餐,原本以為聖誕前食飯會好難搵位,但中吉士當晚就坐唔滿,可能平安夜少人食中菜啦~人唔多, 食得仲開心~

當晚我地叫0左酸辣湯,辣子雞明蝦段,上海醉鴿,外婆紅燒肉,蟹粉小籠包,銀絲卷,合桃小丸子同南瓜年糕.最貴係個明蝦段,差不多成200蚊一碟,但整體上唔算好貴,以佢地食物水準,環境地段,我地食咁多0野收600左右好抵食~

先講酸辣湯,個湯好好飲,好夠辣,辣中帶勁,而且d豆腐絲好軟滑,雖然辣但都飲到停唔到~辣子雞明蝦段好好食,d雞係最辣,因為醃得好入味,炸得又脆,隻蝦好大隻,雖然得2隻但2隻蝦頭加2條蝦尾,已經夠3個人食,加多一隻明蝦要70蚊.但隻蝦又係好好食...想連個殼都食埋...上海醉鴿最先上桌,好開胃,d鴿好入味,而且嫩漓,媽咪食到停唔到~外婆紅燒肉好好味,但好大鍋,食唔哂要打包~d紅燒汁入哂味,肉皮香甜而不算好肥膩,肉質好lum,唔韌,一定係落過功夫煮到咁.蟹粉小籠包又係好好食,蟹粉好香,小籠包汁多肉甜,皮又好食,真的唔錯!銀絲卷點外婆紅燒肉汁一絕!合桃小丸子都唔錯,丸子煙韌有咬口,又唔會太甜.反而個南瓜年糕,初時以為係煎0既南瓜餅,但原來都係糖水,係南瓜蓉糖水入面有上海年糕.呢款同合桃小丸子差不多,不過合桃好味d~

成晚侍應生服務都好好,好有禮貌,照顧又周到,我同屋企人都好滿意呢~

2006-01-03
類別 : 日本菜

前几晚同屋企人0係度食,食完之後,覺得魚一丁0既服務並非如好多人所講0既咁差,會唔會係佢地改善緊呢?家係我撞0岩遇到班有禮貌0既人?anyway,今晚佢地0既服務,我同屋企人已覺好滿意.

未坐底,侍應生已問我同媽咪洗唔洗用消毒液洗洗手先,之後又好禮貌咁served我地,有求必應有問必答,而家好多餐廳都未必做到.

我地食0左一丁拉麵,吉列炸蠔,特式芝士豆腐扒,咖哩拉麵,三文魚卷.個一丁拉麵係每次必食0既,好好味,次次都要麻醬,食落口,麵煙韌,味道清新,係一個開胃前菜~吉列炸蠔都好食,蠔新鮮,炸得脆又唔會太油,加少少檸汁就唔覺膩~特式芝士豆腐扒係第一次叫,感覺新鮮,雖然要60蚊碟,但耐唔耐試下無乜所謂丫~豆腐滑,芝士香,d肉醬夠味,一上台熱辣辣即刻食最好味!咖哩拉麵都好食,好大鍋,不過料好似少咗d.而個三文魚卷都好好食~75蚊但好多件,入面粒芝士好香口,配埋三文魚個味好夾~好鐘意食呀!

當晚6點半食,佢地叫我8點前要交台,我地食到甘不多8點,佢地都冇催我地,齊體上都好有禮貌,食得開心又好味,一定要記低佢~
是次消費: 每人約$130

2006-01-02
類別 : 日本菜迴轉壽司店拉麵燒烤壽司/刺身

之前同屋企人0係度食過,覺得ok啦,冇咩特別,價錢又唔係好貴,但試過一次就夠.

我地叫0左冷奴,酸汁牛肉伴蘿蔔,蝦籽軍艦,針魚壽司,三文魚壽司,粉紅碟同三文魚刺身,加埋一都係$175左右,真係唔貴,但就冇咩驚喜.

最好味係個牛肉,都几生,我鐘意.其他食品只算可以.環境方面,位好窄,舖頭陰陰暗暗,人多又逼,食得唔太舒服,真係試過就算.

2005-10-31
類別 : 東歐菜扒房西餐廳海鮮

琴晚同媽媽0係度食晚餐\,我叫大蝦牛柳,媽咪就要白汁比目魚餐\,2個人食完埋單270蚊左右,唔算平但食得開心又好味~

大蝦牛柳隻蝦真係好大...雖然只係半邊,但已經食到我連水都差d飲唔落..隻半邊蝦大概有半隻碟咁大,仲有好多膏,正呀~蝦又好有蝦味,肉夠爽口,真係太美味喇~牛柳同樣好食,牛味好重,肉質滑,口感好,雖然成156蚊一個set dinner,但我之後會keep住食~佢\個姐湯好味就天不在話下呢~

媽媽個餐\都唔錯,佢\個係普通晚餐\,88蚊一個,有沙律有湯,主菜同飲品,條比目魚係魚塊,上面淋0左白汁,有薯菜拌碟,媽咪話d魚唔腥,好食,又唔會肥.不過個白湯就爭少少.

呢間老字號,服務好,食品好,裝修完之後更有個人風格,帶點中式0既設計加上俄式美食,好得呀!我希望佢\長做長旺~

2005-10-31
類別 : 日本菜壽司/刺身適合大夥人

之前朋友請客,0係度食晚餐,4個人都食0左几多食品,每一碟都做得好精緻,睇得出同食得出師父係有用心煮食的.

佢呢度0既sake最出名,好多款外面冇得賣0既佢地都有,几十蚊至几百蚊都有,好多款式選擇~

呢間舖雖然細細,但坐位算舒適,當晚食飯,都見到好多日本上班一族放工後0係度食晚餐,傾計飲酒,生意都唔錯呢~

我地食0左都几多0野,本人覺得佢地0既烏冬係非常極之好味!!好韌好有咬口,湯煮又好,炒又好都極好食,sushi都好新鮮都夠哂份量,另外有d小吃都做得唔錯~當晚價錢係几多就唔知,但大家都食得開心,傾得開心~正!