中文 | English
我是JovyWong96。
食評會員 4次成為首位寫食評會員
JovyWong96  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-07-18
類別 : 港式茶餐廳/冰室

一早約好家人來飯聚慶生,問了店家,可以點party food menu,只要提前通知店家預備食材就可以。可是當天正值八號風球高掛,幸好天文台有預告幾點改發三號,而店家也人性化處理,回覆轉三號就會開舖做晚巿。

機會留比有準備的人,我們一行七大兩小,預先選好餐單,到店就通知店家可上菜。

首先來了蜜糖雞翼及南乳雞翼。前者個蜜糖係有拉絲感覺lovelove後者賣相黑七七,咬落去雞翼入味,唔錯唔錯。
然後是椒鹽豬扒(炒飯底),哇。。。好有鑊氣的一兜,有啲啲咁多辣,好惹味。
跟住係魚湯浸時蔬(menu係浸菜苗,由於掛了一整個白天八號風球,有咩菜都照食啦)好食,同行者有人當菜湯咁飲lol
然後卡邦尼意粉,比較失色,味道係夠既,可能同枱參與者都開始飽了,手腳放慢好多好多。

慶生,少不了蛋糕,可是打風關係,買唔到。最後腦筋急轉彎,點了個一口多士山,插著自備的生日旗,yeah…..搞掂。

就係咁,食左餐正正式式風雨不改的晚餐。
一定一定會擇日再光顧excited

推介美食: 蜜糖雞翼,椒鹽豬扒(炒底)飯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-07-17         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2023-07-13
類別 : 日本菜拉麵烏冬

第一次幫襯此小店,今日有番茄輕醬油濃湯拉麵,一於試試。由於時間尚早(6:40)及是平日,唔使等位就入座。座位舒服唔迫狹。

水是自助形式,水壼放門口,自己斟。

落單至拉麵上枱時間為15分鐘,另加的$2/2雞翼竟然比拉麵更遲上枱tongue

拉麵上枱,賣相一流,先試湯底,wow….番茄味好濃,冇比醬油味覆蓋,但又食到輕微的咸味。成兜野個配搭係好好好夾。我點了蕎麥拉麵,原來係幼身既,每啖麵都索滿湯,好正lovelovelove

隨之而來係雞翼,微微辣的,中規中矩,無乜特別。

個麵絕對有下次cry

2023-05-18
類別 : 港式西式親子餐廳All Day Breakfast沙律

本人一向喜歡試新小店,今次就㨂了小木屋作為老公生日晚餐地點。

起初諗住新店,唔使訂枱,但都係唔放心,訂枱穏陣。當晚是週五晚上七點,竟然也滿座like

點了三個main,全部轉set。
先來沙律,有少少失望,是罐頭水菓的沙律

當晚由於太肚餓
點了唐揚雞塊($58)小食,正常水準,應該係來貨
五重芝士pizza($68),也應該是來貨

主菜了
點了香煎加拿大AAA牛排配薯條($128),好好食,肉質嫩滑

焦糖蘋果豬扒配意粉($98),醮豬扒的沖甜甜的,幾特別,幾夾

煙三文魚忌廉意大利粉($98),正常水準

整體水準極高,雖然有服務,但沒有加一,讚👍🏻
一定全來再😊😊

推介美食: 焦糖蘋果豬扒
用餐日期: 2023-04-21
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2022-01-24
類別 : 日本菜居酒屋爐端燒壽司/刺身

臨近新年,見有日式盆菜,膽粗粗一試
食材有別於傳統比較廉價的食材
此盆食材有炸蠔,帶子,鰻魚,大蝦,豬軟骨,甜腐皮,鮑魚,蘿蔔,同一堆菇。另外有跟拉麵及雞白湯

點了個4-6人盆(原價$1388,自取$1338mad
一打開,勁驚喜,本身對傳統盆菜唔太雀躍的本人(太肥膩),眼見日式盆菜幾新穎,食材又幾吸引,就食餐好既。

味道方便跟食日食一樣,甜味多於咸味,充滿味醂的味道

大蝦唔梅,有彈性
豬軟骨入味
鮑魚淋滑,牙不好的都食到
唯獨炸蠔經過焗左一輪已唔脆,不完美但可接受

4-6人盆份量足夠七位成人食
雖然已經唔再餓(呻飢莫呻飽),食到尾見濃濃的汁,仲要唔係傳統盆菜有層厚厚油既狀況,忍唔住淥拉麵黎個happy ending, 食左一個又一個。用兩個拉麵作總結先肯停口tongue

結論係性價比超高,個雞白湯仲有淨黎他日淥拉麵食tongue

抗疫。停晚巿,咪用其他方法支持支持wow

2021-12-13
類別 : 港式火鍋自助餐任食/放題

經朋友推介下先識黎肉浦團,原來係新開業lovelove我最鐘意就係試新嘢。今次係食$298級數。新開業有88折。
暫時未有酒牌,所以未有酒賣。
湯底揀了麻辣同蕃茄薯仔雙併,啱哂同行辣與唔辣的朋友
開動喇,牛肉方面,點了好多轉澳洲M5和牛肩胛,多到都唔知食左幾多碟tongue
野飲方面,有桂花烏龍茶,無糖洛神花茶,當然唔少得大路野,但我冇影到野飲相mad
平時唔係丸友的我,一見自助吧有咁多種平時罕見又新穎的丸,都忍唔住樣樣都試。個人推介芋頭貢丸同牛肉芝心丸,唔係坊間放題的下價貨色。
平時就算在家打邊邊或出去食,滾下牛肉後例必勁多血泡浮面,今晚打邊邊又無咁情況,唔知點解既呢。
食到尾,仲有甜品,今晚真係超級滿足。

環境方面,枱櫈地面同碗筷,全部都好乾淨,冇笠痴痴感覺。

絕對有下次tongue

用餐日期: 2021-12-09
是次消費: 每人約$300 (晚餐)