中文 | English
我是JovyWong96。
食評會員 4次成為首位寫食評會員
JovyWong96  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-07-13
類別 : 日本菜拉麵烏冬

第一次幫襯此小店,今日有番茄輕醬油濃湯拉麵,一於試試。由於時間尚早(6:40)及是平日,唔使等位就入座。座位舒服唔迫狹。

水是自助形式,水壼放門口,自己斟。

落單至拉麵上枱時間為15分鐘,另加的$2/2雞翼竟然比拉麵更遲上枱tongue

拉麵上枱,賣相一流,先試湯底,wow….番茄味好濃,冇比醬油味覆蓋,但又食到輕微的咸味。成兜野個配搭係好好好夾。我點了蕎麥拉麵,原來係幼身既,每啖麵都索滿湯,好正lovelovelove

隨之而來係雞翼,微微辣的,中規中矩,無乜特別。

個麵絕對有下次cry

2023-05-18
類別 : 港式西式親子餐廳All Day Breakfast沙律

本人一向喜歡試新小店,今次就㨂了小木屋作為老公生日晚餐地點。

起初諗住新店,唔使訂枱,但都係唔放心,訂枱穏陣。當晚是週五晚上七點,竟然也滿座like

點了三個main,全部轉set。
先來沙律,有少少失望,是罐頭水菓的沙律

當晚由於太肚餓
點了唐揚雞塊($58)小食,正常水準,應該係來貨
五重芝士pizza($68),也應該是來貨

主菜了
點了香煎加拿大AAA牛排配薯條($128),好好食,肉質嫩滑

焦糖蘋果豬扒配意粉($98),醮豬扒的沖甜甜的,幾特別,幾夾

煙三文魚忌廉意大利粉($98),正常水準

整體水準極高,雖然有服務,但沒有加一,讚👍🏻
一定全來再😊😊

推介美食: 焦糖蘋果豬扒
用餐日期: 2023-04-21
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2022-01-24
類別 : 日本菜居酒屋爐端燒壽司/刺身

臨近新年,見有日式盆菜,膽粗粗一試
食材有別於傳統比較廉價的食材
此盆食材有炸蠔,帶子,鰻魚,大蝦,豬軟骨,甜腐皮,鮑魚,蘿蔔,同一堆菇。另外有跟拉麵及雞白湯

點了個4-6人盆(原價$1388,自取$1338mad
一打開,勁驚喜,本身對傳統盆菜唔太雀躍的本人(太肥膩),眼見日式盆菜幾新穎,食材又幾吸引,就食餐好既。

味道方便跟食日食一樣,甜味多於咸味,充滿味醂的味道

大蝦唔梅,有彈性
豬軟骨入味
鮑魚淋滑,牙不好的都食到
唯獨炸蠔經過焗左一輪已唔脆,不完美但可接受

4-6人盆份量足夠七位成人食
雖然已經唔再餓(呻飢莫呻飽),食到尾見濃濃的汁,仲要唔係傳統盆菜有層厚厚油既狀況,忍唔住淥拉麵黎個happy ending, 食左一個又一個。用兩個拉麵作總結先肯停口tongue

結論係性價比超高,個雞白湯仲有淨黎他日淥拉麵食tongue

抗疫。停晚巿,咪用其他方法支持支持wow

2018-05-29
類別 : 泰國菜

屯門區泰菜其實選擇都頗多, 食象泰一來年幾前黎過數次, 覺得可以有下次, 所以先促成今日既飯局.

首先, 咁啱喺OPENRICE見到做團購, GOOD, 就一於買定幾張傍身.
買之前先打去象泰CONFIRM"可以用", 同"無限一枱用幾多張", 接線的強調"你買幾多都可以用".
OK, FINE, 滿心歡喜就買幾張.
而OPENRICE買團購, 無論幾多張都好, 不是獨立QR CODE, 只是得一個CODE的!!!

由於時間尚早, 唔使等位, 直接入座, 上菜都好快.
唯獨是每味的味道....都好平均, 其中一個鐵板蠔仔蛋, 堪稱全晚之最, "油浸炸蛋...."
串燒豬雞雙併, 乾乾的, 炸過龍.
黃咖喱軟殼蟹麵包, 個包硬到唔敢比BB食...

最好食係生蝦, 炸蝦餅, 保持到年幾前食過既水準like

到最後埋單, 戲肉來了....
負責團購的一位男店員, 錄音機上身咁講左幾次"麻煩你睇清楚條款先", REPEAT左3次. 也許是太重要吧, 所以要講三次lol
原來佢想講既係"一枱只可以用一張COUPON"really.
SORRY, 恕我讀得書少, 我睇完條款, 最可疑都只係最後一句"如有最後爭議商店保留最終決定權".
由於佢最終都"妥協", 所以冇再同佢ARGUE落去.

事後諗番, 一枱只可以用一張COUPON, 咁請問無論買幾多張COUPON都只係得一個QR CODE, 一係用哂, 一係全部唔用, 係咩玩法.

由於全餐要湊住小朋友, 太混亂, 無影過相.
題外話/補充資料:
黎食過幾次, 但最不解係, 唔明點解店內地面都係一樣咁"滑"咁"跣"
著波鞋生膠底的我差D跣低幾次.....
推介美食: 生蝦, 炸蝦餅
用餐日期: 2018-05-28
是次消費: 每人約$140 (晚餐)
用餐優惠: 團購

2015-10-01
類別 : 港式茶餐廳/冰室

雖然未到秋風起, 但突然想食煲仔飯, 於是又上"開飯喇"做功課揾食. 最後揾到此店.
去到時已是夜晚9點幾, 店舖位於一條除此店外都已全部關門的街上.
但都好容易就找到.

入到去, 冷氣都好足夠. 座位不算多, 只有3, 4張枱. 人多就要將就一下, 坐得親密一點了.

見到MENU, 其實唔太明, 但眼見都係$4X蚊, $5X蚊, 就唔理了, 想食乜就自由配搭.
落單後見到廚房的婆婆及EE開始煲飯.
完全係家庭式經營. 如此小本經營的店, 在現今舖租高企情況下, 真的買少見少了.
20150916

20150916

說回正題, 每個煲仔飯都跟一個菜或汽水. 又OK喎, 好似幾健康添, 哈哈.

等了又等, 我地點的2個飯終於上枱了. 等了差不多20分鐘呢.
但要食就要等, 是常識吧, 所以我哋都好耐心地等.

打開蓋, 好氣撲鼻.

1.  豬肉餅+排骨+牛肉煲仔飯
一打開, 見到勁多蔥, 薑, 辣椒. 一句講哂....重口味.
而餸的味道, 坦白講, 唔知邊樣打邊樣. 但撈勻食, 又幾好食.
食到底的飯焦奇多, 應該是煲過了火引致

2.  豬肉餅+牛肉+雞煲仔飯
同以情況一樣, 食到落唔知邊樣打邊樣. 但味道都OK既.

3   等煲仔飯上枱期間, 點了串燒.
最失望就係串燒. 豬牛雞都燒得太乾了, 就像燒了好耐, 放了好耐一樣.
而用黎醮串燒的汁. 也不是人人能接受, 有點辣, 還有較重的咸魚味. 這個串燒汁係我未曾遇過的.

總括來說, 到天氣涼一點, 也會再來幫襯. 不過就只食煲仔飯就夠了
此店特別之處, 煲仔飯也可以外帶, 連煲帶走就要比按金. 唔攞煲走就可以轉膠兜. 做法也是一樣的即做, 製作需時, 要有耐性才好叫.
用餐日期: 2015-09-16
是次消費: 每人約$120 (晚餐)