中文 | English
margaret ng
我是住在粉嶺的margaret ng。我是一名CLERK,在粉嶺工作。我最常於上水屯門粉嶺出沒,最鍾意韓國菜泰國菜西式朱古力/糖果店扒房酒店餐廳自助餐火鍋雪糕/乳酪
食評會員 5次成為首位寫食評會員
margaret ng  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

7天前
類別 : 韓國菜韓式炸雞

完全無需要寫太多,入到去叫了三次先攞餐牌黎,最後一次仲要問番我轉頭,未攞黎咩,O嘴。
招呼亂糟糟,幾枱客都有微言。
又追餐牌,有D野食又無,又無俾餐具,又無飲管,
又打錯單,無話可說。
新開業,小小亂可以接受,但全程又差呢樣,又無呢樣,點搞😪完全未準備好

食物方面,價錢中等。
今晚點了炸魷魚,平平無奇。
明太子玉子份量大 ,味道普通。
豆腐海鮮湯飯,香辣惹味,材料份量不多,可以一試。
涷蜂蜜柚子茶,淡淡的,無咩味。

食品一般,人手不足,招呼完全唔掂,需要改善,唔會再去。

2024-04-06
類別 : 西式咖啡店漢堡包All Day Breakfast

這幾個月有好幾個小BB👶👶出世,今日放假專程去沙田買BB禮物。
行完一輪,到新城市地下搵野食醫肚。
衆多食店,老公還是喜歡西餐,所以就去SIMPLY LIFE
食晚餐。
晚餐都有好多選擇,我地點了燒安格斯牛扒啡菇蕃茄和煙肉芝士意粉,另外加錢 升級 要了飲品、湯和沙律。
餐湯是🍅蕃茄忌廉湯,湯上枱熱,清新蕃茄味,完全不膩,好渴。

是日沙律,橙蘋果沙律,十分新鮮,橙好甜👍開胃🥰正

餐前麵包3份配檸檬汁牛油,外脆外軟,超好味,必食❤️

芝士煙肉意粉,上枱一股香噴噴芝士味,意粉夠熱,煙肉
好香,芝士味易入口,好滋味👍🩷

燒安格斯牛扒,點了7成熟,份量夠大塊,牛味適中,口感仍然嫩滑,配有芥末和茄汁,真不錯👍❤️
啡菇🍄‍🟫和蕃茄都燒到好香,薯條爽脆,好吃。

今日是週末,餐廳客人多,侍應都好好服務、好有禮貌,唔會叫到傻都唔理你👍,而且餐廳可以入YUU 積分,又可以用Cash Dollars, 整體都好方便。

有好質素 ,自然有客幫襯👍❤️
經濟不景,香港人幫香港經濟🩷❤️經濟好香港好🟠香港人更好🔴

2024-04-02
類別 : 西式咖啡店

屯門CAFE名物,新鋪位於愛定商場,交通方便。
今日陪爸旅行回程路過,行過想飲杯咖啡,2父女慢慢享受。☕️這間餐廳雖然不大,但頗受歡迎,不停都有客人買麵点。
餐廳行🍀🍀田園風🌿🪴,小小鋪面,幾張枱子,風格優雅。鋪仔細細,估唔到餐單選擇都好多。

櫃枱有多款麫包供選購,已經寫好曬價錢,全部都好吸引😍,流曬口水。🤤🤤

店裡座位不太多,好多客人都外賣帶走食。
如果座位多D就好,可以慢慢歎。

焙茶麻薯司康,外脆內軟 ,口感Q彈,濃濃的培茶味搭甜甜麻薯,出奇地夾。

亞爸最愛海鹽菠蘿酥,入口填滿牛油香👍🩷

鮮奶咖啡☕️,羊咩咩賣相可愛,咖啡味道香入口順滑。

海鹽焦糖咖啡☕️,熊仔拉花 ,味道是甜中帶少少咸,口感比較有層次。

貝果 軟軟糯糯,都好好味 ❤️🩷🥰
人均消費大約$70-80蚊,一定會再黎!

❤️🩷人生在世,多見見家人🟠🔴愛要及時🌿勿回轉後悔🌹

2024-04-02
類別 : 多國菜

🥚🟡🟠復活節外遊高峰期,我怕人山人海,繼續留港消費❤️。
食過幾日中餐,今晚想食西餐,選擇了粉嶺中心TOGETHER。
入座時,全場沒有一個位客人,侍應叫住我地去2人枱坐。
有時總覺得香港的餐廳令人有點壓迫感覺,全場無人,
點解咁多枱都唔可以俾將寬敞既枱客人坐左先😒。
當然到我食飽走,都係來了3張枱客人,仲有大量座位
無人問津😒。
幾個月無黎,餐牌已經完全唔一樣🙂‍↔️。
我們點了2個晚餐,今晚的餐湯是蕃🍅🍅茄湯,另外加錢要了一客酥皮忌簾海鮮🦐🐙湯。

蕃茄湯 味道平淡。

酥皮湯 外皮香軟👍 湯味道比較濃奶味。

凱撒沙律蔬菜新鮮度一般,🥬有少少啡色,而🐷煙肉是燶焦到咁⬛⚫️😤💀,我就怕怕,有興趣既可以去試下👎。
蒜蓉法飽都係油油膩膩。

主菜是肉眼搭香煎大蝦。牛扒無得選擇幾熟,
餐廳set好是7成熟左右。
主菜賣相都好靚,亦都有熱感。
大蝦有2隻,夠大肉厚彈牙,不錯。
而🐂牛扒沒有肉味,不算嫩滑又不算粗硬,質素一般。

甜品是紅豆忌簾慕士,味道可以,不過不失。

🫦🟠由開業好好到現在,每次去整體質素每次愈來愈差,真係好可惜!介紹寫廚師酒店級,總監酒店級,希望諗諗點做好D食品及服務。

❤️有時煮野食真係要用心做❤️燶都咁既野都放落去俾客食🙂‍↔️🙂‍↔️🤢🫦一試難忘。

2024-03-22
類別 : 西式酒吧

畢打奧這個地方在我腦海是美好的-因為我跟老公第1️⃣次
食飯就在❤️上水畢打奧🩷,而且常常光顧。
最近聽朋友提起粉嶺聯和墟開左畢打奧,馬上開車去品嚐。
當晚6點左右到達,店員安排了⭐️酒吧個邊既餐桌位⭐️給我們。
💥💣🔥先把不滿例出🔥

💣我們身高不矮,不介意坐高枱高櫈,但坐低發現枱和櫈高度不配,我地需延直曬條腰吊住手進食我地的晚餐,好攰🫠 。
D枱同座位緊迫到恐怖,櫈背貼櫈背,前後2張枱迫到要攝出黎,根本連拉後張櫈既位都無!一拉又會撞到後面枱😵‍💫😵‍💫👎👎。

💣💣座位狹窄,無俾置物箱放袋。

💣💣💣完全唔明白,點解可以安排另一枱客坐前面既枱,但個張枱坐2個人之後完全BLOCK 住我張枱既出入位,見到咁D職員出出入入唔覺得有問題💥
櫈貼櫈、人貼枱 用餐環境 不合格。

💣💣💣💣我6點幾入座,竟然已經無生蠔、無青口、
無西冷牛扒、燒春雞在倒數中……🫨
晚市一開咁早就咁多野無🤷‍♀️

講返😪食物方面:
羅宋湯味道差少少咸味,有點單調。
飲品點了檸檬茶,糖水自己DIY,用上塑膠杯,同環境格格不入,而且味道一般。

唯一最讚就是這個微熱軟糯糯的麫包,配牛油💯👍超好味👍。

三文魚扒配龍蝦汁,魚肉好粗硬,一點都不嫩,
魚同個汁唔夾。
🍟🍟薯條加9蚊,得中間大條個幾條食得,
其他硬到暈😵‍💫😵‍💫😵‍💫,唔掂0分💀,難食。

🐌焗蝸牛薯蓉,同上水畢打奧質素相近,好味💋一定要食👍💯

鐵板牛柳,牛柳尚算肉嫩,牛味一般,配飯都可以一試。

認真講,個人認為酒吧位既進餐環境差😵‍💫❗️❗️❗️
🚫座位 同枱 多到失衡,👎令到進餐環境咁差。

咁樣招呼客人,只會失口碑,應該改善。
而我幫襯一次就BYE BYE😶‍🌫️😪

志趣不相投🙂‍↔️不了🙂‍↔️🙂‍↔️不了🙂‍↔️🙂‍↔️不了🙂‍↔️🙂‍↔️分手🙂‍↔️🙂‍↔️