中文 | English
Handsome XO
我是Handsome XO。我在灣仔工作。我最常於中環銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意滬菜 (上海)韓國菜日本菜卡拉OK日式西餐會所壽司/刺身雲吞/餃子串燒
食評會員 41次成為首位寫食評會員
Handsome XO  等級7
顯示選項: 所有香港 澳門

昨日
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

外國公司作風新派,就連春茗地點都一反傳統地揀咗間天婦羅專門店「瀧」,全因晚市推出嘅六八折剛好符合預算heart
瀧

佔用面積全層嘅日本餐廳光鮮企理,正門身後為師傅個大舞台。
開放式廚房及高櫈吧位

開放式廚房及高櫈吧位

多人派對包哂圍繞著開放式廚房嘅高櫈吧位,食物煮好即可享用,夠哂熱辣辣!吧位身後有條海龍升天,繪出「瀧」字excited,霸氣十足!
「瀧」圖及高櫈吧位

「瀧」圖及高櫈吧位

晚市餐牌上共有兩個選擇,其一為指定套餐「瀧」($1,380/位),其二為可與廚師商討自定內容嘅「雅」($980/位起)。
晚市餐牌

晚市餐牌

主人家早已訂好菜單,埋位只需揀靚杯飲清酒。
日本清酒

日本清酒

每位席上擺有自用餐具及濕紙巾。
自用餐具及濕紙巾

自用餐具及濕紙巾

細心睇多兩睇,發現筷子原來係某日本木匠曾經講過最好揸嘅五角形款式star,店主似乎有啲料到喎!
五角形筷子

五角形筷子

等待天婦羅時,先有清脆嘅枝豆送酒。
枝豆

枝豆

前菜中嘅萵筍蟹肉清甜爽嫩,三文魚籽於口腔內爆裂,即有提鮮之效。
萵筍蟹肉

萵筍蟹肉

四式頭盤應建議由左邊嘅水雲杯起,逆時針方向食。勁酸嘅水雲醒神開胃;以味噌自家醃製嘅芝士可以話係另一類嘅重口味,好芝士嘅人就勁啱;節令嘅螢光魷魚好爽脆;橙碟上嘅海膽豆腐則芳香幼滑balloon,最合個人心意。
水雲、自家製京都芝士、螢光魷魚、海膽豆腐

水雲、自家製京都芝士、螢光魷魚、海膽豆腐

呈奶白色嘅鯛魚湯鮮濃甜美,暖胃非常。
鯛魚白湯

鯛魚白湯

進入天婦羅環節,Barry師傅先介紹配點嘅四款調味,下圖左起分別為天然鹽咖哩鹽檸檬汁蘿蔔蓉
天然鹽、咖哩鹽、檸檬汁、蘿蔔蓉

天然鹽、咖哩鹽、檸檬汁、蘿蔔蓉

打響頭炮一貫傳統地由靚蝦開場!天婦羅炸漿酥化巧薄,修長嘅蝦身爽脆彈牙,簡單點上白色嘅天然鹽已能吊出鮮甜。旁邊嘅炸蝦頭卜卜脆兼冇渣,沾上咖哩鹽後好似變咗卡樂B嘅咖哩味薯片咁lol,送酒佳品也!
天婦羅蝦

天婦羅蝦

魚王大讚天婦羅𩶘魚仔皮脆肉扎實,魚味仲好鮮。
天婦羅𩶘魚仔

天婦羅𩶘魚仔

炸至半生熟嘅天婦羅帆立貝上枱前已一開為二,外脆內軟嫩,加點白鹽最能保持其鮮甜。
天婦羅帆立貝

天婦羅帆立貝

半條骨都冇嘅天婦羅沙錐魚嘅魚味冇𩶘魚仔咁濃,賓客中竟然有人話食完唔知食緊魚喎really,絕對有飲醉之嫌!
天婦羅沙錐魚

天婦羅沙錐魚

彎彎嘅天婦羅瀨尿蝦實淨有彈性,而且好鮮甜。
天婦羅瀨尿蝦

天婦羅瀨尿蝦

小肥一向對魚興趣不大,反而覺得連殼炸嘅天然大蜆有特色love!據悉,師傅預先將蜆肉切成粒粒,混入冬菇碎芡汁後焗製一輪後方才成隻喺滾油炸出,乜都唔洗點就咁就食得。意外地,經雙重焗炸過嘅大蜆爽潤多汁,鮮濃滋味得很!
天然大蜆天婦羅

天然大蜆天婦羅

全晚之最必選壓軸戲肉紫蘇海膽三文治king,喺廚房嘅燈光下尤其橙艷奪目!

紫蘇海膽三文治

三文治」底面兩片紫蘇葉天婦羅酥化輕盈,芳香尤甚,一口咬落去,當中澎湃嘅海膽餡心即溢滿口腔yummy,舌上交織出香脆、鮮甜、嫩滑,成功掀起高潮!

紫蘇海膽三文治

食完多道天婦羅後,每人面前即有一碗好似茶碗蒸嘅京都豆腐。滑如蛋蛋嘅豆腐擺盤精美,真係冇諗過豆腐面塊透明啫喱紅菜頭汁所造,頂面嘅粟米方磚清甜爽脆,組合清麗脫俗,十分可口。
京都豆腐

京都豆腐

單尾食事可選雜菜蝦餅飯、蕎麥麵、烏冬,其中最多人揀食飯飯。
雜菜蝦餅飯

雜菜蝦餅飯

XO仔就點咗個清新啲嘅蕎麥麵
蕎麥麵

蕎麥麵

甜品環節共有兩道,第一款鹿兒島安納芋師傅其實一早已經開始炸,上碟時更提點層皮都食得shocked!紫皮黃肉嘅安納芋相當軟熟,黏上伴配嘅拔蘭地後,當中嘅甜味迅即被燃點起黎cry,軟化咗嘅表皮亦甜美非常,吃畢一啲渣都冇,堅掂!
鹿兒島安納芋天婦羅

鹿兒島安納芋天婦羅

作結嘅水信玄餅晶瑩滑溜,撈入伴配嘅沖繩黑糖紅豆粉足以添上微甜與芬芳。
水信玄餅

水信玄餅

樓上天婦羅店「瀧」環境時尚潔亮,室內抽氣充沛,服務生溫婉友善,天婦羅菜式用材新鮮,而且唔係咁油膩,晚市之六八折優惠直令性價比提升不少,值得一試!
推介美食: 枝豆, 萵筍蟹肉, 鯛魚白湯, 天然鹽、咖哩鹽、檸檬汁、蘿蔔蓉, 天婦羅蝦, 天婦羅瀨尿蝦, 天然大蜆天婦羅, 紫蘇海膽三文治, 京都豆腐, 蕎麥麵, 鹿兒島安納芋天婦羅, 水信玄餅, 天婦羅帆立貝
用餐日期: 2024-03-14

2024-03-11
類別 : 意大利菜

閒日收咗工同家人約咗去睇眼醫,睇完先發現個個千幾度近視,放大咗瞳孔後根本行唔得遠really,所以就急忙搵人做盲公竹!嘻嘻,咁橋蕃薯uncle就喺附近間「Venédia Grancaffè」happy緊,為安全起見,三口子決定去踩場tongue
Venedia Grancaffe

Venedia Grancaffe

西餐廳樓底高高,光線充裕,中央吊出嘅海藍燈飾華麗有氣派smileheart
海藍燈飾華麗有氣派

海藍燈飾華麗有氣派

部份散座有絨造梳化位,應最為舒適。

用餐大堂

餐桌有齊備嘅自用餐具及濕紙巾,看似衛生,無奈同不潔嘅洗手間好大對比ghost

自用餐具

歡樂時光設為傍晚五至七時,指定飲品可享特價優惠。
歡樂酒牌

歡樂酒牌

如相所示,酒酒份量勁少mad,$70-$88/杯絕對稱不上為歡樂級!
Mojito($88/杯)

Mojito($88/杯)

Mojito($88/杯); House Sparkling – Terre di Rai, Prosescco($88/杯)

一頁晚市餐牌只有英文版。
餐牌

餐牌

點好食物,友善好客嘅哥哥仔即呈上麵包籃。長輩食到有果仁,即提點XO仔唔食得。
麵包

麵包

Homemade Tagliolini, Butter and Parmesan Sauce, Black Truffle($380):只屬和暖嘅自家製意粉麵條非常腍身,可以話係近乎零煙韌,最足量嘅就係舖面嘅黑松露薄片,清脆芳香,不過師傅好似唔記得落鹽咁sick,除咗松露香之外味道甚為欠奉。

Tagliatelle, 36-hour Three Cut Beef Ragout, Confit Tomatoes($250):第二款牛肉意粉一樣毫無熱力,粗粗長長嘅意大利粉偏乾同硬,某個程度上可以話同嚡口嘅燉牛肉好夾嘅。

Veal Chop “Milanese”, Cherry Tomato Salad, Amalfi Lemon($680):薄身嘅炸牛仔扒層炸皮尚算鬆化,可惜牛仔肉卻老而嚡韌,而且仲好乾爭爭sad,不吃也吧!

中環鬧市中嘅意大利餐廳「Venédia Grancaffè」環境高雅,服務生亦相當有禮,無奈食物又貴又唔好食,暑假期間嘅週四晚都要拍烏蠅shocked,明顯係有理由嘅!
用餐日期: 2023-08-17
是次消費: 每人約$400 (下午茶)

2024-03-04
類別 : 日本菜鐵板燒

神出鬼沒嘅影子Auntie自疫情留美後終於學識上網睇YT,無意間發現天后區有間「鐵板燒.鑄」連續多年榮獲米芝蓮一星,仲要係全港唯一有星嘅鐵板燒專門店star,得知姨媽們回港,即令XO賢姪務必要安排陪同一試。
鐵板燒.鑄

鐵板燒.鑄

乖巧嘅小肥當然係立即行動,並早於一個月前以電話訂座lol。八人用餐必先選定晚餐及預繳訂金($300/位)。晚市套餐共有兩款可選,第一款廚師發辦「Omakase – Chef’s Recommendation」($2,280/位)共有十道菜。
Omakase – Chef’s Recommendation($2,280/位)

由於長輩們食量有限,結果就揀咗少兩道鵝肝及手卷嘅「I M Tasting Menu」($1,800/位)。
I M Tasting Menu($1,800/位)

I M Tasting Menu($1,800/位)

名店剛剛遷往天后新建嘅食廈一樓,據悉為舊舖嘅兩倍。步出升降機門,暗黑嘅環境帶著神秘,時尚嘅燈飾及巨型嘅透明玻璃酒櫃於接待大堂剛巧照出餐廳所獲贈嘅八粒米芝蓮星星同餐飲獎狀excited,明顯係焦點所在!
接待處

接待處

透明玻璃酒櫃、米芝蓮星星及其他餐飲獎狀

透明玻璃酒櫃、米芝蓮星星及其他餐飲獎狀

餐飲獎狀

餐飲獎狀

佔用面積全層嘅餐店空間感足,抽氣系統強,中央嘅鐵板舞台有氣勢得黎不失高雅。
鐵板舞台

鐵板舞台

飲品牌共有五頁之多。

飲品牌

飲品牌

因深覺$500/樽標準裝紅、白、汽、清酒之開瓶費唔係咁值,飯前已諗好會叫枝獺祭三割九分純米大吟釀($850/樽),點知用餐當日被告知此酒已售罄upset,同牌子嘅只剩獺祭二割三分純米大吟釀($1,388/樽),決策人姨媽話冇問題,所以就照開。
獺祭二割三分純米大吟釀($1,388/樽)

獺祭二割三分純米大吟釀($1,388/樽)

晚餐有幾點好奇怪,話就話小肥訂位時已定好菜單,但同行嘅家人其實大多都唔知詳情,姨丈埋位只見自用餐具,冇餐牌睇又唔洗點菜,仲誤以為係食廚師發辦料理所以冇菜單提供。

自用餐具

感覺好似一夠鐘開工,師傅就將啲食材放上枱度曬;冇錯係零對話,靜曬frustrated
日本北海道蝦夷鮑魚、法國藍龍蝦

日本北海道蝦夷鮑魚、法國藍龍蝦

日本時令蔬菜、特選A-5和牛

日本時令蔬菜、特選A-5和牛

甘鯛魚

甘鯛魚

直到第一道菜上場,先由妹妹仔介紹前菜為海膽拼三文魚籽。

海膽拼三文魚籽

chopstick是日前菜:橙亮鮮美嘅海膽幼嫩鮮濃,無奈晶瑩嘅三文魚籽爆裂於口腔時滲出微腥mad,似乎米芝蓮粒星俾少咗個「月」字邊喎!

海膽拼三文魚籽

chopstick甘鯛魚配海膽忌廉汁:交由甘鯛魚接棒時,面前嘅鐵板爐其實都仲未開過!如相所示,大廚嘅角色竟然只係玩擺盤shocked,碟上嘅安鱇魚肝忌廉醬,甚至件甘鯛魚都係喺其他廚房煮備嘅,唔怪得知場內冇乜油煙味啦!

甘鯛魚配海膽忌廉汁

零油煙備製嘅甘鯛魚最正係香脆酥化嘅魚鱗,墊底嘅海膽忌廉汁調味甚為討好,敗筆在於厚厚嘅魚肉只屬微暖,食落偏實且有過熟之嫌,既食不出嫩滑,更吃不到鮮甜,請恕小弟直言,完全感受唔到任何鐵板神髓嘅存在ghost

甘鯛魚配海膽忌廉汁

chopstick日本活鮑魚配海帶黃油汁:第三味終於令師傅同時開爐及開金口,介紹鮑魚源自北海道蝦夷,伴配嘅汁液由鮑魚肝醬秘製而成。

日本活鮑魚配海帶黃油汁

已預先切成一件件嘅鮮鮑厚潤有彈性,黏上濃縮嘅肝醬即倍添鮮濃惹味yummy

日本活鮑魚配海帶黃油汁

chopstick龍蝦配蝦膏味噌汁:每人半隻嘅法國藍龍蝦質感爽脆,生熟程度恰到好處,配角意粉麵條煙韌有嚼勁,不過個蝦膏味噌汁偏咸帶苦really,失分在個澀味。
龍蝦配蝦膏味噌汁

龍蝦配蝦膏味噌汁

chopstick日本時令蔬菜:節令雜菜分開兩段上,其中細細粒嘅洋蔥仔最甜美多汁。

日本時令蔬菜

炒芽菜都好爽脆。

日本時令蔬菜

chopstick特選A-5和牛和牛登場之時即代表晚餐已接近尾聲。有少少意外,星級鐵板嘅蒜片唔係即場由生蒜起煮出,入口時仲已經腍哂sad;其實都唔應該意外嘅,因為之前道甘鯛魚都係由後廚房攞出黎,蒜片應該算係小角吧!

特選A-5和牛

粉嫩嘅和牛粒油脂唔算多,食落鬆軟又夠肉汁,只係份量好似少咗啲啲。

特選A-5和牛

chopstick炒飯、味噌湯、醃菜:炒飯可以話係成餐炒得最耐嘅一味,足料且夠乾身,但就唔係好夠味。

醃菜清爽脆口。
醃菜

醃菜

味噌湯用藍龍蝦殼熬製,飲落都好甜。
味噌湯

味噌湯

chopstick時令水果:結尾簡單嘅蜜瓜清甜香潤。
蜜瓜

蜜瓜

香港唯一一間星級鐵板料理「鐵板燒.鑄」環境格調高級,服務生亦相當有禮,可惜二千多元嘅海陸晚餐冇乜火候,差不多一半菜式並非即場烹調,鐵板靈魂欠奉ghost,講真唔係好明點解咁威可以摘咗八年星星囉!
推介美食: 日本活鮑魚配海帶黃油汁, 日本時令蔬菜, 特選A-5和牛, 醃菜, 時令水果
用餐日期: 2023-04-24
是次消費: 每人約$2200 (晚餐)

2024-02-20
類別 : 意大利菜酒吧甜品/糖水All Day Breakfast

五點半收咗工要等到七點先有飯食,飯前當然係要去尋歡啦heart!訂咗位喺跑馬地食,好自然地同選於跑馬地飲,地點由地膽番薯Uncle話事,一試叮叮總站旁間「Ask For Alonzo」。
Ask For Alonzo

Ask For Alonzo

地舖於十八度氣溫下竟然仲開緊暖氣really,好在正門兩邊有室外座,小肥先唔洗邊飲邊滴汗,唯一辛苦在不停要食路人嘅二手煙。嘻嘻,最開心係遇上生緊月嘅E先生love,終於可以為爵屎契妹影相交差。

Edan 叮叮

餐店每日下午三點至八點為歡樂時光,兩頁餐牌列出指定優惠酒品及小食。

Alonzo Hour Menu

House Prosecco($48/杯):第一杯汽酒上枱時明顯冇乜氣shocked,飲落仲似白酒多啲,一向唔怕羞嘅XO仔即時同外籍哥哥仔反映,佢急忙道歉並解釋可能因為酒酒隔咗一晚夜漏咗氣,結果更迅速地開樽新嘅,態度堅誠懇like
House Prosecco($48/杯)

House Prosecco($48/杯)

Ham & Cheese Truffle Toast($78):新鮮烘出嘅多士十分鬆化,夾喺中間嘅火腿芝士份量恰到好處,三文治簡單香口,美中不足就係稍欠松露香。

意大利小館「Ask For Alonzo」格調輕鬆,雖然酒酒一般,但勝在服務生友善落力star,小食輕盈可口,成功為黃昏倍添歡樂。
推介美食: Ham & Cheese Truffle Toast($78), Ham & Cheese Truffle Toast
用餐日期: 2024-01-25
是次消費: 每人約$110 (其他)

2024-02-01
類別 : 粵菜 (廣東)私房菜

出入跑馬地時早就留意到奕蔭街上有新店「錦汶館」裝修,等到初秋終於見到佢開張,不同媒體亦紛紛報導,介紹主廚李灼汶師傅為「廚皇教父」鍾錦師傅嘅得意門生star,來頭咁勁喎,大食會梗係要湊湊熱鬧見識吓啦smileheart
錦汶館

錦汶館

私房菜現階段只做晚市一輪,由於座位有限,食客必需預先訂座及定好菜單。正如門面展出嘅菜單樣板所示,開瓶費及服務費全免love,啱哂酒鬼。
菜單樣板

菜單樣板

店子樓底高高,落地玻璃窗身後有兩張四人及六人枱,據悉有需要時可合拼成一張十人枱。最中央為光亮潔淨嘅開放式廚房,貴客可任意觀摩「刀哥」汶師傅嘅廚藝。(嘻嘻,初相識即俾XO仔八到師傅咁響嘅朵,唔用實在有啲嘥tongue,故仔就留返有心想知嘅人親自訪問刀哥啦!)
開放式廚房

開放式廚房

用餐大堂光線充裕,簡潔企理,就連洗手間都相當衛生。十人派對被安排入座後方私隱度較高嘅位置,不過滿座時雜聲同回音都幾勁,建議可加舖厚厚嘅地毯幫助吸音。
十人枱

十人枱

室內並無花巧之裝潢,單憑牆邊嘅酒樽及掛牆海報,已可感受到客人及店主均為好酒之人。
Château Mouton Rothschild 標籤集

Château Mouton Rothschild 標籤集

酒樽

大肥爸爸用餐當晚先決定睇菜單,竟然一野就發現列出嘅九大簋($738/位)有齊雞、魚、豬、牛、蝦、蟹、菜、湯、麵,唯獨欠甜品一環shocked。雖然未能成為十全十美,但可令貴客期待回頭品嚐,換個角度黎睇都可以話係缺憾美黎嘅lol
錦汶九大簋($738/位)

錦汶九大簋($738/位)

每位席上都有齊備嘅自用及公用餐具。場內嘅服務生友善落力,長輩應推介試咗個特色牛蒡茶,嗜酒嘅細佬少呷茶,只可以話茶品個牛蒡味好濃囉。
牛蒡茶

牛蒡茶

chopstick溫泉蛋蔥油涼拌蟶子皇:打頭陣嘅頭盤好似西餐咁講求擺盤excited,每人一碟。

溫泉蛋蔥油涼拌蟶子皇

預先切成細細條嘅蟶子皇鮮甜爽脆,拌上蔥油尤其醒胃balloon;散發出天然咸香嘅冰菜脆嫩清爽;羮上嘅溫泉蛋柔潤香濃、溏心又富彈性,三個主角各具特色。

溫泉蛋蔥油涼拌蟶子皇

chopstick特色八小碟:等咗大半個鐘,第二道八小碟終於一次過上,當中除咗冷盤,部份菜式理應襯熱食,不過等到相機食完再分哂俾十人後,食物都已經凍哂sick。小弟愚見,如果啲小碟續樣煮好即上,客人可一邊送酒,一邊享用,保持熱度又減少冷場,絕對係一舉兩得!
特色八小碟

特色八小碟

chopstick特色八小碟之芝麻蝦多士:八款小碟中,個人最欣賞層次分明、香脆鬆化嘅芝麻蝦多士king
特色八小碟之芝麻蝦多士

特色八小碟之芝麻蝦多士

chopstick特色八小碟之話梅小凍茄:凍食嘅前菜其實一早已經可以上枱,蕃茄仔酸酸甜甜,清新開胃。
特色八小碟之話梅小凍茄

特色八小碟之話梅小凍茄

chopstick特色八小碟之一哥燒雲腿:意外地,賣相不甚吸引嘅雲腿片毫不油膩,亦不乾嚡,香甜脆身,送酒絕配!
特色八小碟之一哥燒雲腿

特色八小碟之一哥燒雲腿

chopstick特色八小碟之金沙炸魚皮:平心而論,炸魚皮質感脆薄,唯一唔係好食得出有金沙咸蛋黃嘅成份sick
特色八小碟之金沙炸魚皮

特色八小碟之金沙炸魚皮

chopstick特色八小碟之鹽燒沙尖魚:此餸原本被小肥叮走咗,幸好刀哥唔覺意加返上去lol,因為席上嘅魚王魚后大讚魚魚燒得勁香口,仲即場表演「食魚唔𦧲骨」heart魚骨直頭脆到可以吞埋落肚!
特色八小碟之鹽燒沙尖魚

特色八小碟之鹽燒沙尖魚

chopstick特色八小碟之煎焗墨魚角:細細粒嘅墨魚角爽彈易入口。
特色八小碟之煎焗墨魚角

特色八小碟之煎焗墨魚角

chopstick特色八小碟之雞蛋焗蠔仔砵:十人對蠔仔砵嘅評價有啲不一,正當蕃薯uncle覺得為極品時,XO仔就覺得砵中嘅蠔仔唔夠肥嘟嘟,美人姐姐雖然覺得菜式美味,但卻誤以為食緊焗魚腸frustrated。。。
特色八小碟之雞蛋焗蠔仔砵

特色八小碟之雞蛋焗蠔仔砵

chopstick特色八小碟之脆皮牛坑腩:埋位時明明睇住刀哥為牛坑腩塗上秘醬後串起去燒,點知入口嗰刻牛腩卻只屬和暖,唔得脆皮,而且偏乾同嚡,估計同自己花時間影相及分餸後排到最尾先食所致嘅反效果。
特色八小碟之脆皮牛坑腩

特色八小碟之脆皮牛坑腩

chopstick特色八小碟之鮑魚汁炆雞腳鮑汁雞腳軟腍入味,吮腳趾經驗豐富嘅長輩一食就話係新鮮貨色tongue,而並非平時飲茶嗰啲急凍雞腳,真係識貨架噃!
特色八小碟之鮑魚汁炆雞腳

特色八小碟之鮑魚汁炆雞腳

chopstick羊肚菌姬松茸燉竹絲雞湯:一人一盅嘅雞湯清甜足料,羊肚菌姬松茸芳香嫩脆,但係咁大碗湯湯對酒鬼黎講可能太多水really,幾個人都飲剩。
羊肚菌姬松茸燉竹絲雞湯

羊肚菌姬松茸燉竹絲雞湯

chopstick招牌花雕蒸海紅蟹:十人有兩隻嘅花雕蒸蟹醇香甜美,蟹肉幼嫩軟滑cry精華汁液留埋黎煮單尾,善用資源靚料like

招牌花雕蒸海紅蟹

chopstick薑蔥蒸鹽鮮馬友魚:十人用餐同樣有兩條蒸魚。刀哥講解魚魚別號「半日鮮star,全因佢朝早新鮮買咗返黎即用鹽餡咗半日,用餐前先用薑蔥蒸。馬友極之鮮甜嫩滑,魚油溫潤,淨睇以下兩幅食前、食後對比照應該都知佢咩料啦lol

薑蔥蒸鹽鮮馬友魚

chopstick蝦米醬粉絲炒花蛤皇花蛤鮮爽惹味,蝦米醬份量適中,粉絲炒得好乾身又夠爽,簡單可口。
蝦米醬粉絲炒花蛤皇

蝦米醬粉絲炒花蛤皇

chopstick芝麻焗貴妃鮮雞雞雞上,証明用新鮮雞整,肝腎唔夠五秒即全部消失,即秒殺咁受歡迎king貴妃雞芳香尤甚,皮下脂肪唔多,黑肉白肉一樣咁鮮嫩柔潤,愛食雞皮嘅小肥只係略嫌皮上嘅芝麻份量過多,蓋過咗雞皮原有嘅滑溜感。
芝麻焗貴妃鮮雞

芝麻焗貴妃鮮雞

chopstick鮮茄金湯浸豆苗豆苗本身爽嫩帶脆,黏上含蛋花嘅金湯成功為嫩菜添上香滑。
鮮茄金湯浸豆苗

鮮茄金湯浸豆苗

chopstick蟹汁撈烏冬:粗粗嘅烏冬麵條肥潤Q彈滑溜,沾滿鮮濃甜美嘅花雕蒸蟹精華,明明食緊菜菜時個個都話飽,但三兩吓手勢就清碟,美味程度不言而喻yummy
蟹汁撈烏冬

蟹汁撈烏冬

跑馬地新店「錦汶館」環境光鮮衛生,店員落力好客,三代同堂家庭式作業絕對同心balloon!為確保食物質素,掌舵人刀哥專注每天只做一輪晚餐,態度誠懇認真,七百多元嘅九道菜餐單用材新鮮,菜式豐富美味,貨真價實,確真做到令顧客有賓至如歸嘅感覺flower
推介美食: 溫泉蛋蔥油涼拌蟶子皇, 特色八小碟, 特色八小碟之芝麻蝦多士, 特色八小碟之話梅小凍茄, 特色八小碟之一哥燒雲腿, 特色八小碟之鹽燒沙尖魚, 特色八小碟之鮑魚汁炆雞腳, 羊肚菌姬松茸燉竹絲雞湯, 招牌花雕蒸海紅蟹, 薑蔥蒸鹽鮮馬友魚, 蝦米醬粉絲炒花蛤皇, 芝麻焗貴妃鮮雞, 鮮茄金湯浸豆苗, 蟹汁撈烏冬
用餐日期: 2024-01-25
是次消費: 每人約$738 (晚餐)