中文 | English
alilys
我是alilys。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
alilys  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-09-12
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家海鮮

係下白泥睇完日落, 搭小巴去流浮山食海鮮.
明記算係個條海鮮街既中間位置.
要食海鮮就要先到佢隔離間雄記海鮮買左料先.
幫我地稱海鮮個個叔叔都幾好人, 我地話想要4隻扇貝, 佢就建議我地要2隻, 怕我地食唔晒.
最後叫左

1.上湯焗大蝦(6隻)加伊麵.
蝦都大隻, 不過味就普通, 個味好平淡. 無咩層次, 就好似係豉油味咁. 個伊麵都係咁既味. 伊麵質地唔錯, 都好多, 不過個味就真係PLAN 左d.

2. 蒜蓉粉絲扇貝
呢個好好味, 扇貝好大粒, 蒸得剛剛好, 蒜蓉係爆過所以好香口, 粉絲索晒鮮味, 正! 如果粉絲再多D 就好.

3.炸蠔
原本想食薑葱蠔, 不過海鮮呀叔話依家D 蠔唔夠肥, 11-12月黎先好食薑葱蠔, 依家想食蠔食炸. 呀叔講得無錯. D 蠔唔夠肥, 少左種香味, 炸左都食得出. 不過個炸漿做得唔錯, 炸得幾好, 唔覺油.

4. 鼓椒蟶子
味道可以其實OK, D蟶子都唔老唔UN. 不過就唔夠鑊氣. 好似一個汁撈蟶子, 多過炒.

送左個海鮮豆腐湯, 都OK, 味唔錯. 最後仲有碟橙.
我地一路食, 其實都唔知要俾幾錢, 最後埋單先知, D 海鮮總數299, 加工費共200 (應該係每樣50). 夾埋其他野, ~540. 食海鮮又唔算貴, 不過又唔算整得好好食. 回頭機會微..

推介美食: 蒜蓉粉絲扇貝
用餐日期: 2014-09-09
是次消費: 每人約$270 (晚餐)

2014-09-12
類別 : 台灣菜西式咖啡店樓上cafe主題餐廳

好彩有人預早(5:15) 攞定籌, 謝謝! ^3^
6:00就有得入.
如果放工時間先黎攞就會差好遠, 一定唔只等45 min.
終於入座, 限時90分鐘.
餐牌有2本, 一本係drink list, 一本係野食, 其實選擇唔多.

仲夏熱帶水果茶$48(一冰一熱). 凱撒沙拉 $65, 甜蜜派對蜜糖吐司 (酥脆) $95, 佛羅倫斯花枝干貝麵 $95

先黎仲夏熱帶水果茶(冰), 中伏, 第一啖飲落去係咸咸地. 仲叫左一冷一熱. 早知試左一柸先. 除左咸咸地, 仲有少少鹼性既感覺, 朋友話可能係茶太澀. 味唔討好, 而且所謂既仲夏水果就係橙同蘋果?

凍個柸唔得, 熱個柸反而好好多, 係甜左d. 不過都唔可以話好好飲. 因為凍個柸唔夠甜, 熱個柸甜左d, 我地mix 左2個黎飲先好d.
但一柸值$48 既野飲其實屬於好差=.=

飲左柸又貴又難飲既野, 有d 失望. 之後黎佛羅倫斯花枝干貝麵, 好彩野食好好多. 個干貝麵好好味, 有干貝既鮮味, 而且意粉質感挺身彈牙. 好食, 唯獨係太細碟, 2個人share, 每人分得2啖.

凱撒沙拉, 菜好新鮮, 芝士粉同煙肉味配合得好好, 雞排個味都好食. 不過都係好細碟.

最後, 係後上既甜蜜派對蜜糖吐司 (酥脆), 侍應會放低俾你拍照, 可以既時候就叫佢地幫你切. 佢地一路切會一路介紹個吐司.

個吐司好味亦好似我地選既一樣酥脆, 沾著吉士醬同雪糕, 好好味. 入面個6條麵包磚好鬆脆, 但個外殼就軟身左d.
總括黎講, 服務幾好, 好nice. 野食係好食. 野飲(至少係我地叫個柸)好失望. 野食偏貴同細碟. 食完都唔覺得飽.........朝聖都係只此一次. 試過就算. 相比同樣是人氣既台式CAFE咖啡弄, 雖然都係偏貴, 但會想再去食. 呢間就真係一次就夠.

題外話/補充資料:
每人至少order 一柸野飲. 其實咁樣俾起set最低消費更衰. 如果你話一人最少消費100, 我都ok, 因為我唔想飲野都可以叫野食, 總之夠100 就得. 但你要我一定叫野飲, 其實除非你只係你飲野, 唔係既話想食飽平均都要成200一個人.
推介美食: 佛羅倫斯花枝干貝麵,蜜派對蜜糖吐司 (酥脆)
堂食等位時間: 45 分鐘
用餐日期: 2014-09-11
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-09-10
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

今日諗住去下白泥, 午餐就到元朗食.

12點半開門, 12點15分已經有人係出面等. 準時有得坐. 不過D 呀姐仲打緊牙絞. 你有你舉手, 佢有佢地吹水. 等多一陣, 終於落到單, 不過呀姐同你講, 落左單都要等3-4個字.

本來叫左芒果河粉.不過等左大約10分鐘先話俾我地知今日無. 咁就轉B仔船啦.
小食黎得快好多, 因為做野個個應該唔係呀姐, 似係菲律賓人. 睇佢摩打手咁整, 好快整左好多碟腸粉呀, 雞翼尖, etc. 不過無人幫佢攞去檯. 過多陣, 佢都頂唔順, 唔等d 姐姐, 自己送去俾d 客, 見佢真係6-8 碟咁攞.

雞翼尖好多, 亦好野味, 有d 蒜蓉味, 少少辣. 呢個好味亦抵食($14)

腸粉$7 有4條, 味道唔錯. 夠爽滑. 醬汁亦好味.

等左3個字又3個字既B 仔船終於駛到黎. 食完小食就會覺得呢個甜品唔抵. $47 一條B 仔船. 其實就好似生果拼盤加球雲呢拿雪糕. 唔特別, 味道就係正常生果味囉, 自己係屋企都整到.

題外話/補充資料:
D 呀姐真係唔係好理D 客, 你有你舉手, 佢地有佢地吹水,佢地攞野食, 係逐碟逐碟黎, 絲絲然, 唔休做咁樣. 相反全間最做得野係個個貌似菲律賓人負責小食.
推介美食: 雞翼尖 $14,腸粉$7 有4條
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-09-09
是次消費: 每人約$34 (午餐)

2014-09-07
類別 : 德國菜少鹽少糖食店浪漫情調

入到赤柱, 大概4:30, 因為無book 檯既關係, 我地又無食lunch, 所以去King Ludwig Beerhall 食個早飯. 聽到有個家庭想book 夜晚食飯, 侍應己經話今晚full 晒無得book. 證明我地既決定無錯. 4點幾5點

有好多位, 可以選坐出面定入面.

太陽已經唔猛烈, 又有d 風, 決定坐出面欣賞海景.
牛仔肝醬, 芝士醬

牛仔肝醬, 芝士醬

農夫包一個$25, 一個醬(牛仔肝醬or 芝士醬)$15. 但佢有個set $40 有農夫包連2個醬.
農夫包上檯既時候係微暖, 算鬆軟唔un. 不過再熱d 會好d. 點牛仔肝醬或芝士醬都好味. 不過牛仔肝醬會香d.

德國麵包圈 $38, 佢menu 寫一個, 不過佢黎係一份2個.
德國麵包圈黎既時候係室溫, 好軟熟. 個人覺得農夫包好食d.

豬手($215)等左好耐, 差唔多9個字, 吹佢佢話再要等多3分鐘. 上檯既時係熱辣辣, 侍應仲問我地切之前使唔使影張相. 咁當然好啦.

切好啦, d 皮好脆, 入口鬆化, d 肉有少少得意, 一絲絲, 不過係嫩滑既. 而佢係豬手唔係好咸, 皮脆肉嫩, 墊底既酸菜只係微酸, 開胃得黎又易入口. 伴菜既薯仔香口好味. 不過已經好飽, 所以都食唔晒.
題外話/補充資料:
上菜好慢, 本來佢俾2個鐘時間我地, 我地念住唔使咁多時間. 個個時間, 客唔多, 點知等包又等左15分鐘(但係d 包唔係熱). 隻豬手又等左成45分鐘. 食完真係剛好交檯.
推介美食: 農夫包 $40,德國咸豬手
用餐日期: 2014-09-06
是次消費: 每人約$165 (晚餐)

2014-09-07
類別 : 西式甜品/糖水雪糕/乳酪

行完海邊, 念住睇下佢收左未, 見佢8點先收(個陣已經7:45), 當然要試下.

環境幾好, 幾舒服, 而且差唔多收, 所以好少人.

叫左士多啤梨新地.
waffle 係即做, 出黎個賣相好靚, 不過一入口, 好甜, 真係好甜, 太甜.

個皮係好脆, 入面個涵厚實, 仲一層層, 講真質感非常好.
但係, 真係甜到漏, 個種甜既程度係令你覺得面個球雪糕係唔甜, 個waffle 要溝住d 無咁甜(相對)既雪糕先食得落.
可能係我地太唔食到咁甜既甜品.

用餐日期: 2014-09-06
是次消費: 每人約$15 (宵夜)