中文 | English
肥貓ET
我是住在黃大仙的肥貓ET。我是一名Clerk,在觀塘工作。我最常於黃大仙太子荃灣出沒,最鍾意越南菜日本菜西式雪糕/乳酪鐵板燒自助餐
食評會員 2次成為首位寫食評會員
肥貓ET  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-04-19
類別 : 港式茶餐廳/冰室薄餅

今日又約左朋友聚舊, 又來了呢間餐廳, 須然呢度無乜裝修, 但食物係物超所值.

自己好喜歡食羊肉, 所以特登同老闆預訂了羊架tongue,同朋友分享, 見到已經流口水,烤得 岩岩好,又 唔會太熟 我都係唔寫咁多喇, 自己睇下就口知道啦. 價錢仲十分抵, 平過自己買. 另外仲ORDER了PIZZA & 燒春雞 ,最後還有芒果布甸, 不過唔記得影低, 下次補返啦.

餐牌上無羊架架, 如果有興趣, 記得揾老闆預訂呀
要預訂既烤羊架, delicious

要預訂既烤羊架, delicious

三文魚PIZZA, 正 !

三文魚PIZZA, 正 !

用餐日期: 2010-04-17
是次消費: 每人約$100 (午餐)

共有1 人投票

2009-09-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室薄餅

今天又來到這裡晚飯, 我是經常幫襯的, 需然門面似茶餐廳, 但食品是餐廳款式, 茶餐廳價錢

今晚點了西冷牛扒, 三文魚波菜麵及清炒菜心

chopstick先上兩忌廉湯, 是老闆每天親自調校的, 水準有時會有點參差, 但今天水準不濁, 有80分啊 (總覺得不夠其他高級餐龐的滑, 還可做好 D)

chopstick再來西冷牛扒, 我們比較喜歡用碟上 (如用鐵板上, 會較熱氣), 西冷有成隻碟咁大件, 我要求4成熟, very good, 剛好, 只售 $55, 大x 樂都要 $4x 啦, 相比來, 還比快餐店平

chopstick三文魚波菜麵, 麵全部被汁包住, 不太溜, 面舖上煙三文魚, 清清地, 幾好

chopstick再來清炒菜心, 都唔錯, 菜心唔會全部比油包住, 菜心好甜

chopstick最後係甜品, 今晚老闆做了芒果布甸, 好正啊, 唔知係唔係老闆好耐無做, (近月都是做西米布甸) 好好食 (同老闆太熟了, 呢個係送的)

總評分 : 90分

用餐日期: 2009-09-23
是次消費: 每人約$65 (晚餐)

共有1 人投票

2023-05-13
類別 : 西式薄餅

金牛座♉️最留意食好西,多次IG 見到生日碟畫得好靚,再睇埋open rice 食評早已bookmarked, 今次終於食到, 牛扒有少少失望, 一向對🐷麻麻嘅我竟然覺得呢份豬鞍好好味,煎得好香又唔乾,都幾juicy,最後一至通過柯打多一份, 蟹膏多士好新穎,唔腥好好味, 多士好脆, 特飲名好特別,生日碟畫得好靚, 如果加埋名就更好,整體唔錯, 服務態度都好好,可以返叮👍😋
切時有點難度,口感還可以,又唔係差但總覺得有d失望

切時有點難度,口感還可以,又唔係差但總覺得有d失望

一向對豬興趣不大,但今次竟然全部人都同意order多一份,可想而家有幾好食😋

黑松露好香,個汁都唔錯

第一次食蟹膏做醬,唔腥,好特別,好味,意料之外

第一次食蟹膏做醬,唔腥,好特別,好味,意料之外

特飲名好特別,味道都好fresh

特飲名好特別,味道都好fresh

果然名不虛傳, 阿Pooh畫得好靚仔,蛋糕就後面果件朱古力好食d,雪糕應該係自家製乳酪雪糕,煙煙韌韌,好特別

推介美食: 加拿大豬鞍扒
用餐日期: 2023-05-07         慶祝紀念: 生日

2022-12-08
類別 : 西式咖啡店樓上cafe甜品/糖水

牛魔王一定會叫牛扒,落柯打時
我: 3成
老闆(相信係)打個突
我:係唔係無?
老闆: 客人一般5或7成
我: 如無3成咁我叫第二樣
老闆: 有,驚妳生得滯
我: 3成,得唔得
老闆:當然得(意思係話我challenge 大廚)
我: 咁就3成啦
最後上枱切開牛扒顏色係保護色😡, 同牛扒表面差唔多,7成就差唔多,最衰唔記得影相😡😡😡
茶餐廳都好過佢,我同老闆反映塊扒太熟(唔止過熟),佢馬上同大廚講,我唔係要求換,但完全無同我交待😓
重點係我件扒係$178, 唔係$78🤦‍♀️
成間餐廳只有兩人, 企喺度等埋單都要企5分鐘,無下次🤬🤬🤬
好睇唔好食,嘥咗塊扒😡

好睇唔好食,嘥咗塊扒😡

用餐日期: 2022-12-07

2022-11-28
類別 : 日本菜火鍋任食/放題

今日有團體活動去咗海馬公園, 通常都係由金牛座嘅我搵地方開餐,又要坐得耐,又要夠成班大食積飽肚,又要唔太貴,對於唔太熟香港區嘅我有點難度,誤打誤撞比我喺open rice 搵到“牛之鍋”, 又符合我哋嘅條件,食評都唔錯,一於試下, 牛肉有五六款,質素都幾好(掛住食,無影相)😆, 甜品有好多款,d buddies 都不及待未食完已經開始甜品時間,個個都讚不絕口, 尤其係抹茶芭菲杯,芝士藍莓,窩夫軟雪糕,楊枝金露, 仲有個咖啡味(唔記得咩名)好香咖啡味,嘩,幾款都堅好食,仲有幾款都唔錯,食甜品都返本🤭,可惜個肚唔夠位,試唔晒,有機一定會返叮😋👍

由於呢排腸胃麻麻,只揀咗個平套餐 $208+10%(無壽司同刺身), CP值高, 加上銅鑼灣區,推介👍
超好味,一定要食到落底, 我食咗兩杯😋😋

超好味,一定要食到落底, 我食咗兩杯😋😋