中文 | English
ar_thy
我是ar_thy。我最常於銅鑼灣尖沙咀沙田出沒,最鍾意麵包店All Day BreakfastFine Dining
食評會員 1次成為首位寫食評會員
ar_thy  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-10-04
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館茶餐廳/冰室

係巷仔入面新開既茶餐廳式小廚,中午特登去試一試。有午餐,常餐等等,不過黎試食就緊係試下廚房野。
一個叫左咸魚雞粒炒飯,另外一個叫左乾炒牛河。
以午餐黎講份量都好足,乾炒牛河唔會太油,又唔會太濕,味道唔會過份太重手,連配料都非常充足。
咸魚雞粒炒飯都可以食到啖啖咸魚香,同埋d 雞粒份量都唔少,加埋少少生菜搭夠。
野飲叫左茶走,係稍為澀味既茶底,未算好滑,不過以茶餐廳黎講,絕對收貨。

坐位都好闊落,地方乾淨企理。部份待應應該係新黎既,睇得出比較生手。

推介美食: 乾炒牛河
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-10-04
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2016-06-22
類別 : 西式咖啡店麵包店All Day Breakfast

公司係鰂魚涌,同同事亂咁周圍搵食,亂咁搵到呢間cafe
個環境都好舒服,係可以hea 一個下午既地方。

green tea latte
好香綠茶味,又有層green 係面,好濃好好味,係甜左少少同埋太細杯。

deluxe all day breakfast
都好足料,煙肉煎得好香,個蕃茄都好juicy .
磨菇都炒得好香,少少黑椒salt
個蛋都算滑,不過就較為淡味。
用餐日期: 2016-06-17
是次消費: 每人約$100

類別 : 韓國菜烤肉

屋企兩老睇完太陽的後裔,見人地食韓燒食得咁開心,又話想試。由於book唔切台,唯有5 點9 到黎搵位。

被安排左坐樓梯位,雖然有風扇,但真係好熱同好煙。

要讚既無限任添既爐邊蛋同菜
蛋加左泡菜係底,好味。

同埋叫左呢度推介既護心肉,醃得剛好,又唔會太咸,同埋肉質好有口感。
另外第一次試燒豬皮,質地好得意,好好趙,本身配黃豆粉,不過我覺得點韓式醬料好食d。

配菜都係可以re fill 既,我覺得呢度醃既泡菜幾好食,又唔會太酸,太辣。夾係生菜入面都好好食。

另外再叫左雞排骨,就很一般.普通雞脾肉質地,辣味既醃料太勁了,好咸同埋完全食唔出肉味。

推介美食: 護心肉
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-06-19
是次消費: 每人約$200

類別 : 西式

大埔越黎越多小店,每間都有自己既特色。
第一次試呢間就純粹亂試既,點知又唔錯喎,價錢又經濟。

星期六都有set lunch

呢個係豬扒配意粉,豬扒煎得剛好,又唔會好硬,同埋粉量都唔少。

煎牛柳配炸薯餅
好少可會配薯餅,炸得好香脆,好食。
牛柳雖然細細舊,但都幾厚身,不過其中一舊煎得過左火。要5 成,煎完出黎已經差唔多well done
好彩肉質都算有口感,未至於太硬

紅酒忌廉汁牛扒
要讚既係個汁,又唔會太漏,又有淡淡紅酒味,又唔會蓋過d肉味。
牛扒雖然有d薄,不過夠肉味,午餐都好夠。

黎大埔絕對可以一試tonguetonguetongue
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2016-06-19
是次消費: 每人約$60

2016-05-23
類別 : 日本菜日式西餐

兩個女仔係銅鑼灣搵食,又唔想食太貴,呢度都係唔錯既選擇。

唔記得左呢個叫咩名,但幾好食。
又有沙律,個底係有d牛肉碎既肉醬.
少少酸酸mei mei, 加埋個肉醬有少少辣,都幾開胃同夾。面有飯溫泉多撈埋就唔會太乾,又有蛋味。仲有d 墨西哥栗米片係入面,口感豐富。

凍朱古力,味道夠濃之餘,仲有幾粒棉花糖點綴,好滿足既飲品。

用餐日期: 2016-05-05