中文 | English
我的推介食評 我推介的食評 0
吉暝水  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 泰國菜

咦? 居然我係第一個寫食評? 唔係掛? (小shock)
放假唔想出遠門, 近近地過聯和墟搵中同食個lunch
本身想去群記食豬手架, 但清明無開...-0-
就近就搵左依間泰國野食啦~

佢選擇唔算多, 但勝在夠平! $30左右有碗湯面+野飲
公假都冇加價都真係算係咁.....
menu好似車仔面咁, 可以揀湯底/料同面
湯底都幾特別, 有個甚麼椰汁湯...
椰汁湯+蝦+金邊粉

椰汁湯+蝦+金邊粉

我就叫左個椰汁湯+蝦+金邊粉
點知原來都係辣的! 不過就冇冬蔭公咁勁
蝦都幾多, 我諗有十隻八隻
雖然冇話特別好食, 但價錢上我覺得抵食囉~
用餐日期: 2013-04-04
是次消費: 每人約$34 (午餐)

類別 : 港式小食店甜品/糖水

雖然平日我地都會去rainbow, 但我都係係小儀介紹完之後第一次試"耶紫湯圓"~~~哈哈
耶紫湯圓

耶紫湯圓

其實單睇賣相已經很不錯啦~成個椰子上, 又睇得又食得~~!我揀左個奶黃餡, 好香~個湯圓皮有煙韌嘅感覺~椰汁唔算太甜~同奶黃好夾~椰子肉都食得到, 又滑又靚靚~~~

[注意!]重點係:::好飽肚架!!!

事關我食完個lunch再去食甜品, 食到一半已經有膩到食唔落嘅感覺...真的, 個"耶紫湯圓"係好好食, 但未必一個人食得哂, 如果你係食完飯去的話...下次都係share好d, 唔好嘥嘛 tongue
推介美食: 耶紫湯圓
用餐日期: 2013-04-04
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

類別 : 京川滬中菜館

又黎白由發揮飲食團啦~天陰陰左幾日, 唔敢去元朗搵野食, 咁不如去青衣城啦~順便去睇微型展~~~老豆話要食中菜, 呀媽又話唔想食普通野, 咁就揀左間個名睇黎得意D嘅"前門飯莊"啦~

3個人, 叫左:
1) 什錦鍋巴
2) 饅頭宮保雞丁
3) 花蔥餅
4) 上湯津白
5) 芝麻餅

(1~4都好好食*V*)
什錦鍋巴

什錦鍋巴

平日食鍋巴通常都係跟茄汁之類, 比較濃味嘅湯, 但依個好大嘗試, 用個咁淡口嘅獻汁, 讚! 蔬菜多之餘, 食到鍋巴米本身的香味!
饅頭宮保雞丁

饅頭宮保雞丁

饅頭宮保雞丁絕對唔係得個樣架! 哈哈. 重點不在雞丁, 而係個饅頭呀!! 饅頭炸得非常之脆口, 有乳豬皮嘅感覺!! 我覺得佢依度嘅面粉唔錯, 事關佢個花蔥餅都好好食, 咬斷之後會彈番起身, 證明佢有彈性, 面包發得靚!

午飯110左右一位, 貴係貴左D, 但如果dinner time黎食就reasonable好多啦~~
題外話/補充資料:
係環境燈火唔係好夠囉....
推介美食: 饅頭宮保雞丁
用餐日期: 2013-04-06
是次消費: 每人約$110 (午餐)

2013-02-12
類別 : 客家菜中菜館適合大夥人

屋企人話想食泉章居好耐架啦, 不過一直都訂唔到枱. 估佢唔到年初三下晝先打電話去, 夜晚都仲訂到枱, 去到之後仲要好快入得去~~讚!

傳統食物都好正!! 梅菜扣肉嘅梅菜好好食, 冇沙, 又甜. 平日我最唔中意食醃菜, 但今次嘅梅菜我用黎撈飯食囉!呵呵. 扣肉個人覺得佢仲可以做得鬆化D.
梅菜扣肉

梅菜扣肉

鹽焗雞又係經典, 重點不在雞, 在於沙薑!! 沙薑是一定要點的!! 未食過咁香而唔鹹得over嘅沙薑, 值得一試.
鹽焗雞

鹽焗雞

用餐日期: 2013-02-12
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

共有1 人投票

2013-02-12
類別 : 日本菜烤肉

老爸生日, 由主角拍板決定食甚麼, 我等小角色就只負責俾錢. 哈哈. 沒想到老爸寧願試和牛燒肉而放棄平日最愛的韓燒~~在金巴倫道隨便選了一家就去馬~

小店不大, 座位也不多, 但氣氛和格局都不錯, 好像好正宗的感覺, 又有榻榻米, 又有包廂座. 個人比較impressed by個環境多過食物, 因為第一次食日本和牛, 唔識比較, 只覺得確係有種入口即溶的綿同油脂的香.

燒蔬菜就一般般啦~多汁會比較起口.

三個人, 一個和牛併盤, 一個蔬菜併盤, 一個鹽燒雞柳, 一個石頭海鮮飯, 其實是有少少over了, 叫嘅時候唔覺, 食完之後好飽...XD
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-02-11         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$225 (晚餐)