中文 | English
karenyky
我是karenyky。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
karenyky  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-09-03
類別 : 韓國菜鐵板燒烏冬韓式炸雞

哩間旺角小店我一直有支持開,都已經幫襯左好幾年。

我最鍾情嘅係《泡菜烤肉豆腐鍋》,泡菜湯底味道香濃獨特,酸酸辣辣,好好送飯。而且材料豐富,有泡菜,烤肉,滑滑豆腐,水蛋,韓國魚片,粉絲浸住泡菜湯食尤其好味!食完一定好滿足yummyyummy

另外我朋友叫左《泡菜炒牛肉鐵板飯》,哩個我自己都食過幾次,好惹味的!上臺時炸炸聲勁香,味道好正,又香又辣,d汁撈飯一流!牛肉粒分量都好多,口感十足!

哩度除左泡菜湯鍋,泡菜炒牛肉鐵板都好正啊!

另外試左《韓風一口雞》,好香好脆口,一口一啖剛剛好!

哩間小店疫情期間依然人流不絕,必有其優勝之處!值得繼續支持!
推介美食: 韓風一口雞, 前菜, 泡菜烤肉豆腐鍋, 泡菜炒牛肉鐵板飯

2020-12-08
類別 : 韓國菜鐵板燒烏冬韓式炸雞

天氣凍又係食石頭鍋嘅時候,就會諗起呢間旺角老字號《首爾石鍋燒》。

今日食咗之前食過嘅《蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋, 配飯。》,味道依舊香辣美味。泡菜酸酸辣辣的十分醒胃,辣得來不會難入口。湯鍋入邊材料豐富,除了泡菜還有滑豆腐, 烤肉,雞蛋,粉絲。泡菜湯頭加入白飯裏是我的最愛,每次都會把成碗白飯食晒。

朋友叫咗《泡菜大蝦炒飯》。佢話炒得好有鑊氣。飯粒分明,味道很香口。大蝦質地彈牙,仲有泡菜,烤肉,雞蛋絲, 雜菜。朋友讚口不絕。

我哋叫咗個《韓風一口雞》小食,味道都唔錯,炸雞細細件一口一件,啱啱乍起熱辣辣好脆口,炸粉薄薄的我最鍾意,而且好香口, 正。

呢間小店值得推薦, 我幫襯左咁多年, 質素平均, 繼續支持!
推介美食: 蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋, 韓風一口雞, 泡菜大蝦炒飯

2020-07-21
類別 : 日本菜扒房日式西餐鐵板燒

朋友介紹呢間石燒牛扒好正, 今日就同朋友一齊嚟試下! 一入到去,見到自動點餐機簡直係一個驚喜 ,用一為喜歡好似日本咁 ,喺自動販賣機選擇喜歡的食物。

餐廳供應一成熟的牛扒 ,之後可以按個人喜好,將牛扒切成小塊,燒出心目中的熟成度。 我鍾意食六成熟,今次就試下睇下燒唔燒到先tongue

牛柳$110/200g
油脂分佈均勻, 咬落很有油香heart。 揭開塊牛扒看到裏面色澤鮮嫩 ,很有牛味 。牛柳比牛肩扒有咬感, 加埋喜馬拉雅鹽同黑椒, 已經相當好食, 亦可以跟牛肉醬汁 提升味道。

很喜歡這個自己石燒這個概念 ! 因為想吃生啲又得,想吃熟啲亦都可以自己控製到!
今次整六成熟都燒得不錯smilesmile大滿足!

另外有麵豉湯 ,白飯同埋沙律任裝, 麵豉湯好好飲飲完一碗都唔夠,要裝多 一碗先夠喉! yummyyummyyummy

喜歡石燒嘅我哋,一定會再幫襯!smileheart

推介美食: 牛柳200g
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-07-13

2020-07-11
類別 : 韓國菜

呢間食道樂係正宗韓國人主理, 除咗傳統嘅韓式食品,也有唔辣嘅選擇。 今次叫咗兩款唔辣嘅食物,有海鮮忌廉湯麵,同埋豬肉餃子沙律。

先嚟嘅前菜有: 泡菜,芽菜同埋韓式魚蛋。 泡菜非常惹味, 酸辣度剛剛好 ,魚片有很有特色, 而芽菜嘅清爽亦都很配合炎熱的 夏天。

海鮮忌廉湯麵 $118lol

裏面有蜆,蝦,魷魚,青口,
海鮮好足料,忌廉湯非常濃沃, 好creamy,跟烏冬非常惹味。

豬肉餃子沙律, 沙律汁甜甜酸酸好開胃😋
餃子十分有驚喜, 不但皮薄, 而且餡料多。味道醃製得剛剛好, 十分推介。

呢道個地點喺九龍灣啟興道2號,太平洋貿易中心5樓28號舖。
喺附近返工嘅, 放工食飯黎呢度係不錯嘅選擇呢!

推介美食: 豬肉餃子沙律, 海鮮忌廉湯麵
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-07-10

2020-06-26
類別 : 泰國菜

聽人講呢間泰國餐廳色香味俱全,而且非常抵食,今日就同朋友去試下啦! 佢每日都有唔同嘅一蚊優惠, 當日我去嘅$1菜式就係椰汁黃咖哩。

黃咖哩雞$1
有水準,好香咖哩味, 雞肉質感都算嫩滑 ,送白飯一流 。

泰式拼盤

有蝦餅、春卷、魚餅、香葉包雞。沾上泰式酸甜醬更加有風味!

蝦餅彈牙有蝦味, 微微辣,亦有啲檸檬香味, 我覺得最好食系呢個小食!kiss
春卷酥脆, 餡料多 ,咬落去充滿口感。
香葉包雞系用斑蘭葉包住雞件來炸的,雞雞有好香的斑蘭葉味excited 小食拼盤份量都大, 好快填飽了我哋嘅肚呢!

芒果冰特飲

鮮芒果製作嘅沙冰, 最適合炎炎夏日, 十分冰涼。加上芒果味鮮香, 簡直係透心涼!heart

泰式海南雞

呢個係必食首選,海南雞肉非常嫩滑, 點埋微辣嘅醬,, 味道一流, 真係超好食!

店務員服務員態度良好,食物一流, 一定會再去smilesmile

推介美食: 泰式炸蝦餅, 芒果特飲
用餐日期: 2020-04-29