中文 | English
Yan_PIG
我是Yan_PIG。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意泰國菜日本菜西式小食店日式西餐西餐廳西式糕點 拉麵甜品/糖水
食評會員 3次成為首位寫食評會員
Yan_PIG  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-01-18
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

以為好遠,原來地鐵站落車行一陣就到酒店餐廳,到達酒店大堂之後上一樓就到左今晚我地食半自助餐的地方。

地方好乾淨整潔,服務亦都好好,半自助餐相當豐富,先來我地要左香煎鵝肝多士,每人可以享用一客或要半隻龍蝦,香煎鵝肝真係好好味,外脆內軟,入口油香滿瀉,配埋脆多士一齊食口感好好。

跟住,再黎飲左一盅燉湯,花旗蔘燉雞湯,個湯火喉十足,第一啖湯已經飲到花旗蔘的甘味,湯品清甜,一人份量岩岩好。

之後就開始享用外面的自助餐部分,刺身食左帶子,三文魚同油甘魚,整體味道不錯,最喜歡呢到個油甘魚,魚質爽口略帶油香。

令人驚喜仲有蟹腳同生蠔任食,蟹肉紮實鮮甜,生蠔是法國的,但味道卻是最近食過最好食的法國生蠔,生蠔蠔肉爽口,味道具有海水味及甜味。

除此之外,都幾受歡迎係巴拿馬火腿,咸咸香香配蜜瓜同食,味道相當夾。

自助餐部分食物整體水準很不錯,到了主菜部分,同樣令我們相當滿意,我這個牛魔王當然選牛的菜式,肉眼扒要左7成熟,肉味不錯,最喜歡牛肉入口富肉汁,肉質軟林嫩滑,份量恰好。

甜品方面,款式也有不少款的,由於太飽,食唔落太多甜品,云云相中試左幾款,甜品質素較為普通,最不錯係意大利芝士餅。

2019-11-06
類別 : 泰國菜咖喱

我一向都鍾意食泰國菜,上網搵下呢排荃灣有咩好食時,搵到呢間餐廳個風格我幾鍾意,加埋係泰國菜即刻決定要去試下。

地點唔難搵,起香車街街市附近,今晚叫左幾樣野食,食完覺得相當唔錯。

呢杯係<椰子開心果沙冰 $48>鍾意椰子味的朋友要試下,椰味濃郁,很少見配上開心果呢個組合,開心果點綴了椰子的味道,沙冰打得相當細滑,味道又唔會好甜,甜度恰好,好飲。

每次食泰國菜必定會點<泰式蝦餅 (4件) $66>,蝦餅即叫即炸,蝦餅入口相當爽彈,份量十足,厚厚的蝦餅點埋泰式酸甜醬,真係正。

<冬蔭公 $98>同樣係我至愛之一,份量2-3人差唔多,入面除左菇類之外,仲有3大隻大頭蝦,肉質紮實,但鮮甜味就一般,冬蔭公湯酸中帶辣,屬中辣程度,個湯好香同好醒胃。

最後一樣係<泰式炒飯 $88>,好鍾意個飯炒得粒粒分明,甚有獲氣,味道清清地,炒飯配料係有菜粒,紫洋蔥粒,肉碎。

2019-09-23
類別 : 港式日本菜火鍋任食/放題

今晚起荃灣食左呢個晚市放題,入座後限時食2小時,平日時間7:30到,已經差不多全場滿座,吸引的地方一個價錢可以任飲任食,刺身,火鍋,甜品,熟食樣樣有,食物是自助為主的,只有少部分食物是下單。

牛肩胛肉眼,牛肉不錯,油花不多,以肉味為主。而美國肥牛,脂肪較多,入口較香,肉味相對牛肩胛肉眼無咁濃。

海鮮部分,最喜歡是沙白,鮮甜無沙,肉質鮮嫩,另外蠔肉同樣值得食,蠔肉蠔身不算大,但蠔味卻十足。

飲品方面,有各式各樣的汽水,紙包飲品,酒,連支裝熱維他奶及花茶都有。

由於都食到好飽了,所以甜品部分就淺嘗了少部分,最喜歡是芝麻味的奶凍,同埋自助乳酪,乳酪配料有很多款式。

2019-08-13
類別 : 潮州菜中菜館海鮮

今日呢間餐廳是食潮州菜的,沒有富麗堂皇的裝潢,但呢到整體食物都係足料有份量而且好味的,店員服務快手同友善,相信我地好快再黎食過。

飯前小食$20,脆魚仔,醃蘿蔔,送粥一流,因為單食有點咸。

呢到其實除左潮州菜之外,仲有好多不同的小炒,呢到食物除左多元化,款式同樣非常多。

潮州菜必點之一係滷水鵝$128,滷水鵝潮州出名名物之一,這裡的滷水鵝值得一讚,鵝肉特別嫩滑,滷水充滿香氣但一點也不覺得咸,所以不會蓋過鵝本身的原汁原味。

客家黃酒雞煲 半隻$138
這個黃酒雞邊食邊煲住可以保持熱辣辣,黃酒雞係一個客家傳統菜式,黃酒香的甜醇味入晒落D雞到,湯入面加左杞子,薑,圓肉,紅棗除左個湯好甜之外,呢個湯仲可以袪風驅寒,份量唔少,建議3-4人一齊食。

潮式蠔仔餅$88,蠔仔餅好大個,每一啖蠔餅都食到蠔仔,蠔仔肥美鮮甜,蠔餅絕對要襯熱食,外層酥脆,炸得好好,唔覺得好油膩,好好味。

2019-08-13
類別 : 西式茶餐廳/冰室

青衣區青衣城以外多一個選擇,我地都幾鍾意呢到個環境,地方大之外,服務友善,同餐廳播放的英文音樂好聽,可以輕鬆愉快地享用我們的晚餐,一家人聚會或者拍拖食飯這裡是一個不錯的地方。

晚餐由6:00開始到夜晚10:00, 蜆肉蒜香意粉 $78 (跟飲品加湯/沙津,蜆肉蒜香意粉帶點微辣,蜆肉味道比我想像中好,蜆肉味道食到鮮甜味,辣味比蒜香味突出少少,意粉烹飪時間恰到好處,意粉爽口,。

另外一個主菜是澳洲肉眼牛扒 12安士 $168,賣相好吸引,色彩繽紛,我地要左7成熟,牛扒富肉汁,牛肉味不錯,肉眼牛扒軟滑,不用點醬汁牛扒已經夠味,配上香脆脆薯角,十分滿足。