中文 | English
Dianakwan
我是Dianakwan。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Dianakwan  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-11-14
類別 : 港式川菜 (四川)茶餐廳/冰室

到美味苑為朋慶祝生日,其CP值超高,樣樣都好味道! 食咁多手功嘢,每人350蚊👍

秋風起,當然要食蛇羹、山東羊腩煲(連生菜底)啦!我每次必叫的仲有糯米雞、 海鮮小炒王,點知今晚砵酒焗蠔12人一圍,我地下次去食佛跳牆 😋😋😋😋😋😋😋

用餐日期: 2022-11-13
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2022-09-09
類別 : 台灣菜台式飲品

天氣實在太熱喇!行行下見到間好創眼同光鮮既 Sharetea,就同朋友忍唔住買左3杯野飲。

我怕肥,所以 order 左 "仙草冬瓜茶" 少冰微甜,一入口爽、又冇負擔,我太醒喇!Hahahah!  (忘記影相)

朋友就 order 左 Seasonal 既 "楊枝甘露" 微甜,我飲左一啖,啖啖果肉,我覺得好味過好多糖水鋪!

另—order  "厚黑糖珍珠鮮奶加濃乳霜",喱杯賣相勁吸引好邪惡,我只識講肥都抵!

經驗之談,就算連鎖,都唔係一樣品質,喱間都算用心製作。wow

原來佢地開左張2個月, keep 住水準呀! I will be BACK !love

自取等候時間: 1 分鐘
用餐日期: 2022-09-08
是次消費: 每人約$25

2014-03-12
類別 : 意大利菜法國菜

喱間搬過幾次都有去過…
第一間位於船街,係一間用心經營既小店, 特別係佢既蠔湯,每次就算要加錢都飲,午餐晚餐都好好味!

第二間搬左去合和對面,大間好多,裝修都講究左,當然價錢都相對貴左啦!食物質素都 OK…

第三間搬左去現址,見好耐都幫襯過就去會佢一會…Set Lunch 轉蠔湯加$45都轉,因好懷念佢地既蠔湯…蠔就係蠔,不過個味似蠔豉多啲…
我地一行4人,點左3個 lunch sets  + 個 a la carte
帶子意大利飯(lunch set) - 好咸
帶子意大利粉(lunch set) - 味道唔夠,要自已加鹽同黑胡椒先至好食啲
羊扒 (lunch set)- 有3件,中規中矩 (幾個中叫做最好食)
Carbonara (a la carte) - 汁還汁, 掛唔到上啲麵度 (船街時係好好食既)
用餐日期: 2014-03-09
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2017-01-08
類別 : 港式小食店車仔麵

呢間就係我由細食到大嘅位於車仔腸粉。
我最愛的早餐!

話你知我嘅心得,點樣先至可以有個豐富同幸福嘅早餐!

就係兩個人食一碟 6 個餸 8至10條腸粉/ 撈麵,多芝麻!一兜裡面多姿多彩!

我推介:
- 腸頭
- 豬紅
- 紅腸
- 雞翼

咦…多過6個餸添…
唔緊要…加錢就得架喇 😝😝😝😝

推介美食: 車仔腸粉
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2017-01-07
是次消費: 每人約$42 (早餐)

2014-03-12
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

是夜一行5人慶祝老友升職
銅鑼灣權發地方比北角權發金碧輝煌, 鬆動D (不過D凳就污糟D囉, 攪到我唔想掛件褸上凳)
全體乳猪 - ok啦…不過油淋淋
蒸聖子 - 蒸老左
蒜香骨 - 最好味. 但偏油
金銀龍鬚 - 好味
通菜牛肉 - ok
薑蔥蠔 - 油淋淋
豉油皇炒麵 - 油淋淋 (北角權發,我地好食到要 encore)
滷牛展 - 好味
D碟頭係好有睇頭, 但係差唔多每碟都偏油呢… 都係北角比喱間好食….

今餐每人$280,唔值囉!
銅鑼灣啲租咁貴,真係要好好改善…
用餐日期: 2014-03-07
是次消費: 每人約$280 (晚餐)