中文 | English
Choichaibb
我是住在荃灣的Choichaibb。我在上水工作。我最常於旺角太子荃灣出沒,最鍾意川菜 (四川)泰國菜西式扒房酒店餐廳露天茶座自助餐壽司/刺身火鍋
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Choichaibb  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-05
類別 : 滬菜 (上海)中菜館點心雲吞/餃子

今日來食個下午茶,炒年糕就係豉油撈年糕.完全不好吃,生煎包個包皮濕淋的,沒甚麼味道,出品比以前差好多。

最勞氣有位阿姐(短髮,細眼,約1.5米高,略肥身形),我話「唔該俾啲豆瓣醬」,佢即時露出極之不耐煩的表情向我說;「唉,你一次講晒啦,分開叫」。
我即時着燈
我話「阿姐,我第一次叫你咋喎,乜嘢叫一次叫過叫晒呀? 乜你咁冇禮貌㗎?」

之後佢攞咗一碟辣椒油放上枱面,說「冇豆瓣醬,得辣椒油」
成間舖數埋都冇10個客人,都咁冇禮貌,態度咁差,出品又唔好食,等執笠啦⋯⋯

2015-08-15
類別 : 印度菜咖喱

今日星期六,下午五時半左右來吃,不用等位,叫了一個二人歺$280,一杯啤酒,加了一個萍果肉桂批$48 shocked 見食評不錯,待意來試下,望着自己畢業二十九年之母校吃晚餐,感覺特別親切。食物方面,可能九七前常吃到印度咖哩,所以要求特別高,而這間的味道,對我們來說,也算合格吧!

題外話/補充資料:
酥油餅
推介美食: 酥油餅
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-08-15
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2015-07-21
類別 : 西式酒店餐廳自助餐

好開心有龍蝦任食,又無人爭,我一人吃了兩隻,即四件,好味,咖哩羊及薄餅我至愛,名牌雪糕也吃了五杯,最後2030hrs 有薑奶茶飲,感覺好舒服,這裏環境舒適,我比較喜歡地方細一點,人少少,比起一些大間,超多人,似酒樓感覺較舒適。

推介美食: 龍蝦
用餐日期: 2015-06-10
是次消費: 每人約$400 (晚餐)
用餐優惠: 優惠券

2011-11-07
bowl生曰特意過來蛇口行食,上openrice 見此處不錯,又有生日優惠mad,於是致電book 位,
並要求坐近生蠔區tongue,原來生日優惠已變成"生日當日"的客人半價,同行者無份!($168-rmb,
星期一至四頭段價錢),香港銀聯咭有九折tongue

bowl我訂了頭段時間,由1730 hrs 至2130 hrs ,第二段時段好像2030 hrs 開始sad
chopstick商埸超大,2/F平台連接其他商埸,超多地方行街,又有吉x島。

chopstick準時五點二十五到lol,門外已有人在排隊,由於已book 位,所以同職員報到後即給了一張號208 給我tongue
開始入埸,好快就有人帶我們入坐,在鐵板區對出,生蠔旁,兩人坐四人,仲要靠玻璃,柱角位,
相當舒適mad,不受人來人往騷擾。店內環境ok ,好大,不過有些好密huffy

bowl講番食品,生蠔不停供應tongue,放滿任取,出奇地鮮味mad,好正呀,我食了半打,魚生只有兩款,
每次限取四片,但味道都可以。

bowl食品太多,有中式點心,甜品,有海鮮區lol,一碟一條手掌大鮮魚,我揀了一條泥孟清蒸,俾個號標籤佢shocked
蒸完會送上。

bowl先埋單繼續食shocked,我用寶石換了隻超細'大閘蟹',但竟然好多膏呀tongue

bowl燒味最好食係燒鵝lol,好好味,焗茄子及燒豬頸肉亦好好味,

bowl甜品區我只吃了雪糕,法式杏仁餅仔及白朱古力蛋糕,好好味。

bowl橙汁,奇異果汁,椰汁,咖啡,汽水,啤酒,超多飲品選擇,自己任取,我們飲了四瓶熱熱的清酒。

去茶水區,有專人幫你沖茶,有五款茶包任揀。

bowl整體食品味道都不錯,很多食,很多飲品,但無貴價食品,所以不要期望有高檔食物。

bowl服務很好,有專人企在附近幫你收碟,每當見我住托盤回,她們即上前幫手取下食品,真抵讚。

chopstick由於我生日半價bowl,所以兩人埋單$168 +$84=$252-rmb (唔記得用銀聯正價可九折呀!),
都算抵食呀tonguetongue

推介美食: 生蠔,三文魚,
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2011-10-27         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約¥168 (晚餐)

共有6 人投票

2011-10-24
類別 : 港式粉麵/米線

chopstick 近期食過幾次,粥粉麵飯之中以煲仔飯本人覺得較為好味mad,上次食過排骨滑雞飯$40-HK tongue
今次食白鱔滑雞飯$50-HK另加兩條短臘腸$5-HK,共$55-HK

bowl 等了大約十分鐘,熱熱香噴噴的燙仔飯送到lol,未開蓋都聞到香味及少少飯焦香味smile

chopstick先講飯bowl:飯粒好靚smile,有咬口,水份控制得好好mad,飯唔會過爛,而煲飯時間及火候亦掌握得好好,
只有少少飯焦lol,絕無煲過龍,正呀.....tongue

chopstick 滑雞 :雞好多肉tongue,OK 肉幾滑,唔"鞋" ,肉在煲之前應該先醃過,雞肉內層好夠味lol,並唔係咬開後
裏面無味種smile

chopstick 白鱔 :鱔好美味,唔"醒",幾滑,正呀....

chopstick 臘腸 :比較肥sad,本人喜歡較瘦的mad,但加$5-HK 就算啦....tongue

chopsticktonguetongue 值得一讚是煲仔飯份量很足,足夠食晒煲飯,因本人較喜歡多tongue,最怕飯多無sad
但其實價錢並不便宜sad,一煲飯加杯飲品,差不多成$70-HK 呀sadsad

推介美食: 煲仔飯
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2011-10-24
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

共有1 人投票