中文 | English
lalayip
我是住在薄扶林的lalayip。我是一名Clerk,在香港仔工作。我最常於中環太子出沒,最鍾意湘菜 (湖南)日本菜私房菜樓上cafe粉麵/米線甜品/糖水雪糕/乳酪
食評會員 0次成為首位寫食評會員
lalayip  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-03-06
類別 : 港式茶餐廳/冰室

今日2:30 諗住去食午餐,叫左個呢寶紫菜魚湯米線,等咗一陣嚟咗,望一望,我以覺得中伏,以為自己叫緊下午茶,明明是午餐$46蚊。
向老闆反映左意見之後,佢肯俾我改,最終叫咗生炸雞髀做下午茶。

雞髀不錯,還可以。 有機會要試吓呢度其他茶餐廳

2021-02-06
類別 : 越南菜

星期六去花墟, 是但找間食店, 俾我食越南野的我,就幫襯這間新開的越南餐廳。
午餐有套餐選擇,主菜,小吃,飲品
因本人想飲水,但是侍應說沒有水供應, 令我十分驚訝🙀
那說說食物質素吧, 午餐份量偏小,。男士吃應該是不足夠的, 我吃的牛肉金邊粉,湯底有少少辣,心啡色的湯底很很濃郁,但不太夠熱,牛丸不彈牙,普通貨色,
牛肉片反而反而不錯,金邊粉朔晒湯汁,還可以
我先生吃是香茅豬扒飯, 份量偏小,豬扒味道可以,不夠香脆。
我沒有看食評進入這餐廳,不知40likes 真係甘好食, 定係我唔好彩

2020-10-02
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓酒店餐廳點心

一年食一次奶黃月餅🥮, 一向鍾情九龍酒店, 但因朋友送贈, 終有機會試食左半島酒店嘉麟樓奶黃月餅。
嘉麟樓月餅盒很漂亮, 未食已很吸引。 心形月餅很有心思,很給睛喔!
用微波爐叮30秒, 拿出來已很有餅香, 蛋黃味一般, 月餅皮係
曲奇皮, 比較乾身, 奶黃餡亦比較乾,像沒有油份,吃完一啖, 要立即飲水, 我本人不太喜愛這種質感。 聽聞炒價是
成千蚊一盒, 值不值得見仁見智。 upset
九龍酒店的奶黃月餅, 一向是我摯愛,今年新出伯爵茶奶黃月餅, 令我喜出望外。
用微波爐叮45秒, 餅皮油份剛好, 看上去有油份, 不會太油膩, 另伯爵茶奶黃茶味剛好, 不會奪去奶黃味,吃後茶味在口腔內回甘, 吃完不會有口乾的感覺, 正呀喂!likelikelike
奶黃餡來講,九龍酒店冇得輸, 還有他們奶黃煎堆, 超級超級好食, 試過在其他地方食, 都比不上九龍酒店喔。

嘉麟樓月餅

嘉麟樓月餅

2018-06-24
類別 : 西式咪嘥嘢食店

上星期六跟一家人晚上, 去到位於荃灣帝盛酒店吃半自助晚餐。 此酒店位於葵興與大窩口之間, 位置頗方便, 近大窩口地鐵站。

半自助晚餐的有五款主菜選, 前菜同甜品是自助餐來的, 前菜corner 雖然不大,但食物品種質數新鮮, 選擇比我想像的多。我最喜愛的是南瓜湯,濃郁香甜; 沙律菜新鮮; 凍蝦爽口彈牙。

主菜: 有用了慢煮的羊架, 嫩滑不鞋口。牛同鵝肝亦不錯, 質感豐厚濃郁。

甜品: 有迷你蛋糕, 自動班戟機, 仲有Dreyer雪糕雪條, 甜唔corner 雖然不大, 蛋糕都幾好吃

用餐日期: 2018-06-16         慶祝紀念: 父親節

2014-11-09
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室

排左二十分鐘食這個759新開的茶餐廳,老實說,我住這區,這區有很多茶餐廳都很好味。

今日既早餐,要左雪菜肉絲米粉 及雙煎蛋,及一件牛角包。

先講煎雙蛋先,來到我面前是凍的,那件包也都凍的。我冇諗過係凍嫁,好似一早整定甘!!勁失望囉。。

雪菜肉絲米粉的雪菜勁少啦,個底較淡。

樓面既人唔多熟識茶餐廳,單很多都很亂耶。

其實有點名不符實。

用餐日期: 2014-11-09
是次消費: 每人約$25 (早餐)