中文 | English
TL1231
我是TL1231。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
TL1231  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-10-21
類別 : 粵菜 (廣東)私房菜

隨意網上亂搵到一間私房菜、book 左搵先發現係新開同無乜食評⋯都怕會中伏.
無期望下去到⋯竟然有驚喜👍🏻👍🏻
雖然部客𨋢勁臭好大陣煙味、但一上到私房菜、見到裝修光猛、位置闊落、坐得舒服. 最值得欣賞、佢地非常細心、連冷氣出風口都加左個蓋、減少冷風直接吹到客人👍🏻 有獨立房間. 食物方面、食才非常新鮮、無味精、上菜時間岩岩好、一道菜接一道菜、(有好多私房菜因爲個廚應接不暇、要等好耐)清酒鮑魚非常入味、鮑魚鮮甜、 花雕蒸蟹、蟹本身非常新鮮⋯擺盤方面都好有心思、尤其係手撕雞😍 整體所有餸菜都做得好好、價錢相比同區都算係超值. 無加一、 茶介. 服務亦都好好👍🏻 唯一係菜單太多用酒烹煮既菜式. 不過老闆話如有需要係可以同佢講、佢可以應要求修改. 呢間有下次👍🏻

用餐日期: 2018-10-20         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$450 (晚餐)

2018-04-21
類別 : 日本菜火鍋任食/放題

3人行、 每人叫左一個$299既火鍋套餐、首先牛肉普通、無牛味、開頭嗰碟都叫可以接受、之後再refill , 比埋d勁多肥肉、吾知仲以為食緊肥牛⋯⋯限時90分鐘放題、我地21:43入坐、超級準時23:10熄你個爐、其實當時我地已經食飽、所以都無乜問題. 我地仲已經埋左單、拎晒袋、其實準備走、 就起23:17分左右就有個女仔一野走嗰來、講左一句 : huffyhuffy其實你地真係夠鐘要走⋯⋯
我地又無繼續食、成張枱乜都無、仲已經拎晒袋、講到好似我地瀬死吾走咁、 眼見仲有幾張枱仲食緊、 如果係得返我3個人阻你收工就話啫⋯⋯咁既態度、咁既食物質素⋯Black list huffy

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2018-04-20
是次消費: 每人約$324 (晚餐)

2013-05-29
類別 : 潮州菜中菜館燒臘

自從睇過明星介紹之後, 幫襯過永騰既鵝掌2次得確吾錯, 鹵水夠入味, 再次幫襯原本都係想買鹵水鵝掌, 6點左右去到已排長龍, 只係得返鹵水鵝, 所以叫左一份鹵水鵝下庄, 都要$150, 拎左個號碼牌仔就要企出門口等, 斬好就會拎出0黎比你, 中途其實係睇吾到佢比左d咩你, 返到屋企一打開, 嘩. 血淋淋, 生既. 見到都反胃, huffy4分1隻成百幾蚊, 都吾好咁過份啦! 負責斬既師傅無理由睇吾到掛, 明知吾熟仲比人, 拎反個良心出0黎做生意啦, 真係第一次買到生既鹵水鵝, 全部都吾食得, 唯有自己炒返熟佢, 真心講味道得確吾錯, 鹵水夠入味, 完全吾需要再加任何醬料. 下次有機會仍然會幫襯, 不過只會買鵝掌, 比較有保證. smile
生既鹵水鵝, 見到都反胃

生既鹵水鵝, 見到都反胃

推介美食: 滷水鵝,永騰
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

靚相

2010-04-20 (屬於相關食評)
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室咖喱

買左少少海鮮加工. 整體上呢間小店都食得過, 下次再入西貢, 都有機會再幫親.lol
呢個墨魚仔, 白灼點薑蔥豉酒, 好味

呢個墨魚仔, 白灼點薑蔥豉酒, 好味

抄蜆, 都幾惹味

抄蜆, 都幾惹味

薑蔥蠔, 偏咸左少少

薑蔥蠔, 偏咸左少少

用餐日期: 2010-02-18         慶祝紀念: 團年飯

共有1 人投票

2010-04-20
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室咖喱

新年同朋友去左西貢一日遊....想食海鮮不過又好貴喎. 路經見到呢間小店, 比門口既相吸引左...
招牌菜-口水雞, 0的雞都幾滑

招牌菜-口水雞, 0的雞都幾滑

就係比呢0的相吸引左..haha

就係比呢0的相吸引左..haha

呢個就係-大舊豬 (不過呢個份量係加大左)

呢個就係-大舊豬 (不過呢個份量係加大左)

呢個好好味 - 麻辣牛肚

呢個好好味 - 麻辣牛肚

清湯腩-睇佢個樣無乜特別, 不過0的牛腩好淋, 蘿蔔好甜, 好味

呢個雞翼好得, 超脆

呢個雞翼好得, 超脆