中文 | English
esprithepooh
我是esprithepooh。我在北角工作。我最鍾意港式日本菜多國菜燒烤自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
esprithepooh  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-08-04
類別 : 日本菜小食店

公司從上環搬來北角後, 一直與同事在附近覓食. 今日一個人週圍逛, 見到呢間小舖, 諗起好似有報紙/雜誌介紹過, 便睇吓有乜好食.

中午約 1點半, 只有兩人排隊, 便決定買一個咖哩飯試吓.

咖喱幾香, 味道唔係太濃, 但都幾好味, 飯是珍珠米吧, 軟軟的, 吸收了咖喱的味道都唔錯.

回寫字樓見到原來營業到 8月中就要結業, 有點感到可惜. 希望店主在附近能找到另一個地點再開舖吧 (但開一間舖投資起碼十幾萬, 而且現在舖租咁貴, 這些小店真的很難做唷! 希望大家可以對好的小店多多支持, 唔好淨係去大店/連鎖店).

借題發揮:
現在政府真係唔知點搞, 政策益晒大財團大地產商, 小市民的生活真係一日不如一日 !
推介美食: 咖喱飯
用餐日期: 2011-08-04
是次消費: 每人約$23

共有7 人投票

2010-12-29
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

與神父及教友一年一度飯聚, 原本建議去泉x居, 但神父說現在的泉x居抵食不再, 建議試試這間,

很多人去呢度都會行錯去隔離市政大廈熟食中心, 因為出入口在室內運動場入口, 而且正在裝修, 我們一行廿多人也有數人行錯.shocked

今日食呢度的私房菜套餐, $1,380 一圍, 菜式之前已有人列出.

首先有五小碟, 味道不錯

火焰羊架有少少'蘇'.

桑拿蝦 ok

推介: 白肺湯及煎裹蒸糉smile

臨尾仲有壽桃包送, 又有廣東話英文及普通話的生日歌送 !

兩圍22人食, 食到飽仲有大把剩, 每圍13-14人食都夠 !lol

自己帶酒仲免開瓶費

揸車的旁邊有舊北角村的停車場, 泊車容易, 又近地鐵站.

以此價錢真的抵食 !
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-12-29
是次消費: 每人約$130

共有1 人投票

2010-06-28
類別 : 愛爾蘭菜酒吧飲o野傾計

lol

昨晚世界盃十六強:英格蘭大戰德國

一早諗住 book 地方同啲 friend 一齊睇,但接受 book 位的一早已爆滿,呢間就唔使 book, first come first serve.

場波十點開波,同個 friend 8點未到已到,得返兩三張枱,大部份是外藉人士,氣氛唔錯,雖然大部份是英格蘭 fans,但都見到少量德國 fans,大家都好和平.

由於未開場,電視直播 espn F.1. 叫啲嘢食,叫咗一個 smoked salmon +salad 同 個 Sirloin steak burger,味道唔錯同幾抵食 ($5x & $9x).

睇波當然唔少得飲啤酒,kilkenny 係呢度都多人飲,每人叫咗一杯,不過味道偏淡,下次可以飲 guinness.

雖然最後英格蘭大敗 1:4,全場都無精打彩,但正如坐旁邊的德國人所講,the best team win the game !

用餐日期: 2010-06-27
是次消費: 每人約$150 (其他)

2010-06-25
類別 : 多國菜Food Court

mad

張相係一大個窩有半隻雞, 雖然俾得 35 蚊 唔係期望好大, 但俾到我時都唔使差咁遠o架?

得一舊雞, 4粒 手指公指甲咁大o既雲吞咁大把 ! huffy

呀, 仲有 3 條小棠菜, 同埋一碗味精湯, 及一碗菜飯 sad
推介美食: ----
用餐日期: 2010-06-25
是次消費: 每人約$35 (晚餐)