中文 | English
holalaforzan
我是holalaforzan。我是一名OL,在上環工作。我最常於上環旺角馬鞍山出沒,最鍾意滬菜 (上海)意大利菜茶餐廳/冰室自助餐雲吞/餃子台式飲品,腸粉。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
holalaforzan  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-08-11
類別 : 港式粉麵/米線雲吞/餃子

同事話好食、食評人又話好正⋯⋯係咪咁正呀?
但價錢唔平,有時行過舖面𥄫下,嫌好似貴咗啲就走。
近月多事之夏,揾亮點開心下!好!會一會妳!
點了花膠淮山豬骨湯底拼芹菜豬肉餃+豆漿=$56,點解要依個湯而唔揀重慶酸辣,咪又係貪飲埋個湯又補身又夠飽,無蝕底!哈哈!我真係飲哂!
個湯底有濃濃花膠豬骨味,但唔太重膠質又「唔太張住個口」,隱約似食到茨實味多過淮山,餃子比超市大牌嘅size大1/4,芹菜同豬肉比例若4:6,好足料,煮熟後餃子皮都係黐住啲肉,無虛位,可見佢哋用心啦⋯⋯總之,女生一定飽肚!至於豆漿,一般啦!
食落其實唔算貴,淨係個湯,叫你買料、浸發、汆水、睇火,講都已經一身大汗,仲未計日日落手去做喎!淨係個湯,都撼贏啲包包湯啦!依家又飲又食,都係$56,如果求其去門市買包預製花膠乜乜湯,walk-in 價應該都要$50以上,況且餃子又人手包,全部心機錢嚟㗎!
其實,如果行開附近又想飲湯又要食,依個係幾好嘅選擇!

推介美食: 花膠淮山豬骨湯
是次消費: 每人約$56 (午餐)

2018-08-24
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳海鮮酒家

扮孝順女,特帶老娘親去飲午茶!
上月經一位老Auntie 介紹這食肆,特別上了心!今天真的實現了!雖然價錢屬商務級,但樣樣出品很用心烹製⋯⋯偶然豪一下也值得!
值得一提的是地方寛敞,陳設簡潔温暖,樓底高又有大落地玻璃窗,配上美味粵菜,一樂也!yummy
還有香菇燒賣,食落無乜肥膏同豬肉包住D蝦,好清爽!砂碢XO醬煎腸粉,正!但因為太肚餓,相機無得食先!

普洱香滑、豆板醬比一般惹味,但稍醎!

普洱香滑、豆板醬比一般惹味,但稍醎!

即做,超級熱辣辣!

即做,超級熱辣辣!

餡料又醎又甜甜地⋯⋯好鬆化!正!

餡料又醎又甜甜地⋯⋯好鬆化!正!

厚切义燒!唔肥!食落似係成條柳梅做例牌,值!

厚切义燒!唔肥!食落似係成條柳梅做例牌,值!

推介美食: 金牌叉燒王

勝瓜

勝瓜

南瓜排骨粥

南瓜排骨粥

擱筆多年,猶記得三年前的承諾,特選此店與同事共歡,貪其地方寬敞、人流不多又近公司!
多謝酒家經理細心安排菜單、各位服務員甄勤招待,才令我們回味再回味!
是晚菜單如下:
南非龍蝦 - 肉質爽彈、鮮甜
元貝 - 肉嫩甜
五両重大閘蟹 - 膏滑,但我不太懂嚐!
黄皮老虎斑 - 皮肉又厚又彈、無腥味!偏淡,可下些少醬料提味!
蟲草花蒸雞 - 肉滑,如下少點生粉更好!蟲草花一早已給女士們幹掉補身去了!哈哈!
和牛片 - 有牛味,如用煎或灼半分鐘的方法口感更好!
勝瓜 - 又嫩又甜!
菜心 - 無渣又甜、離譜!
南瓜排骨粥 - 粥底又綿又香,且盡收日月精華,如有些大頭菜粒提鮮更好!
總體,買手揀料確係得,食材新鮮足件頭,只蒸確實最一流!
推介美食: 海鮮
用餐日期: 2015-10-20
是次消費: 每人約$570 (晚餐)

2011-11-01
類別 : 港式小食店

地產霸權加通賬--- 早餐$24、午餐$35、晚餐$48,就算是個菠蘿飽,最便宜也要$3.5-$4個,如果,打工仔每天只有二百元,恐怕也活在貧窮線上! 可悲!
某日,丈夫得同事指點,到深水埗北河街街市附近 "豆腐革命" 吃煎釀豆腐連豆漿,才不過$12大元! 抵到痺!
一碟四件煎釀豆腐,可雙併(豆卜併豆腐),每件豆腐厚度足有1.3 - 1.5cm;雖然釀魚肉只有薄薄一片,但豆腐本身夠實,兼有點豆味,做煎豆腐正好,加上兩面煎得夠金黃脆身,好味! 另外,豆卜和街上的不同,樣子像長形三角形,幾有質感,但我比較喜愛釀豆腐,因為感覺比較「飽肚」,所以不時見有主婦、老人家坐下,索性叫一套餐當飯食,抵過買餸兼慳柴火! 正!
豆漿--- 我建議飲熱的好! 因為先前喝過凍豆漿,只感覺不太甜、易入口,其他沒了! 今天,我喝了熱豆漿,除了不太甜、易入口之外,還多了豆香味,正!
豆花--- 又滑又厚身,還有黃砂糖及糖水自行任加添……好似「幾so」!
在此食店,你也可幹一場大革命! 只需放下幾十元,已可變成一刻成功人士,幹掉數十件豆品兼滿心滿足離開!
人家只賺你幾元,卻要困在斗室辛勞工作,當中除了敬業外,還要對抗大財團,他們的態度,真的令人敬佩! 我們除了要溫飽外,也要懂得對食物、對製造食物的人的尊重,萬一沒人去耕種,沒食物供應……相信我們再也不會說什麼好,什麼不好!
革命尚未成功,同志仍須努力! 加油!

推介美食: 煎釀豆腐
用餐日期: 2011-10-31

共有2 人投票

2011-08-14
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

剛發薪水,四人拿定主意去桃花園享用「佛跳牆」,訂位時,店員曾多次提示需至少六人才較適合;但咱們自恃非等閒之輩,一於少理!
「佛跳牆」- 由少至大不知聽了多少遍,但是晚才正式領略它的「威力」!
依時到達,服務員領我們進入四人廂房,六人圓枱配上英式椅子,牆身以半透明雙面繡作屏風間隔,頗骨子! 甫坐下,先點了茶,及後送上餐前小吃: 酸薑皮蛋、手拍黃瓜、冰鎮鵝肉卷,醒了胃口之後,一行三人的侍應生,優雅而小心地,把一寶藍色繪有圖案的「大湯盤」送來 -「佛跳牆」是也!
侍應生為我們把「佛跳牆」分別分成五層次的品嚐,我們笑稱此乃古時的「水盤菜」……首先(第一層)盛上鮑魚(三十頭)伴白鴿蛋: 嘩! 首啖已嚐到足料的上好金華火腿、烏雞那種鮮味,不得了! 就算已是個多星期前的記憶,也瀝瀝在目! 它是那種很老式、紥實、無花巧的高湯味道,就算在別的食府,也不是這回事! 半通透的鴿蛋,很嫩滑! 那隻鮑魚,一口咬下去,很有彈性,加上溏心,再配合上湯的味道,既清又鮮,完全可以在口內分辨各食材的原味! 比起什麼紅燒鮑汁,傳神得好幾倍! 但高湯在多喝幾碗以後,便覺有點醎!
第二層為遼參伴花膠: 咱們吃至此,已有七成飽了! 單只看浸發、換水工序,已值回票價! 何況遼參、花膠既厚身又爽口,絕非一般貨色;吃罷頓覺我已充滿骨膠原力量喇! 皮膚幾彈! 爽!
第三層為勁粗大一梳梳的魚翅,只用筷子夾,也要夾它好幾回才吃完! 正!
第四層為豬腳筋鵝掌: 只吃豬腳筋,也足有10cm兼打孖那樣長,教我「咬不惜口」呢! 因為我十分喜好有「咬口」的食物啊! 鵝掌加豬腳筋,完是新鮮貨,正!
第五層就是把餘下的湯料: 金華火腿、烏雞分別用碟子盛之。只吃點湯料,也教人欲罷不能,妙哉!
蝦籽柚皮: 又一佳餚! 柚皮入口鬆化又無渣、無澀味,再配上醎味恰當的琥珀色蝦籽芡汁,方知懷舊菜的精髓在何! 回味!
在此不得不讚「桃花園」的細心,他們特地替我們安排「佛跳牆套餐」,原來還有下文,分別以以下菜餚作結:
1.白粥 - 火喉十足,有米香的米王,此外,我還混入蝦子芡汁同吃,超好味呢!
2.紅燒頂鴿皇 - 色靚皮脆,又厚肉;但稍為醎了點!
3.出油醎蛋 - 出奇地不太醎的醎蛋!
4.梅香醎魚 - 好香! 好正! 送白粥、白飯一流!
5.郊外油菜 - 只要菜遠部份,夠尖!
6.韮王菜莆蚧肉煎蛋 - 菜莆不太醎又爽脆;煎蛋不太油,有蛋香;但韮王和蚧肉因菜莆的突出而比下去了! 可能太飽而淺嚐之故所致!
7.紅炆海班翅 - 海班鮮嫩,配上肉絲、花菇絲、蔥絲及生菜,既清淡又不失各食材的味道,好! 真的很久也沒有吃過如此傳統的味道!
8.杏仁茶 - 比例完美,又是讚嘆!
9.紅、白酒各一杯
是晚雖然比較昂貴,但他們的窩心招待,紮實的廚藝及上好的食材,總算物有所值! 最總要的是,當你還可拿薪水、還有牙齒、健康兼能消化如此佳餚外;還要有同一價值觀的「飯腳」,方能湊成美事! 謝主!
註: 他們的「荷香焗雞」亦很好吃!
酸薑皮蛋

紅燒頂鴿皇

紅燒頂鴿皇

梅香醎魚

梅香醎魚

推介美食: 佛跳牆,荷香焗雞
用餐日期: 2011-08-04
是次消費: 每人約$2500 (晚餐)

共有2 人投票