中文 | English
我是jf。我是一名......。我最鍾意粵菜 (廣東)泰國菜酒樓,中菜。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
jf  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-14
類別 : 韓國菜

姐妹飯聚, 姐姐想食韓國菜又不想燒烤咁熱氣, 我就上 OPENRICE 搵到這間新開的韓國店. 一進店內已被那種韓氣吸引, 內裡裝修格局很有韓國咖啡店的感覺, 坐位宽尚舒適, 最岩一邊食一邊傾偈. 餐牌的食物款式不多, 可能是貴精不貴多吧.
前菜任添, 有水準, 泡菜比外面的好不會太濃味

前菜任添, 有水準, 泡菜比外面的好不會太濃味

味道一过不失

味道一过不失

老闆娘親自幫我們主理, 很NICE

芝士燒雞鍋, 好好味like

海鮮溥餅, 很飽肚

題外話/補充資料:
建議大家係崇潔街方向進入比較易搵, 店舖在加太賀前几個舖位. 如果在鶴園街方向入就比較難找.
用餐日期: 2015-10-12
是次消費: 每人約$300

2013-10-22
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館少鹽少糖食店

好友生日, 我們二人也是嗜蟹之人, 明知这裡一蟹索價不菲, 但眼見好評如潮又是好友生日, 貴一點就貴一點, 決定 "括" 出去, 可是失望而回sad. 我們點了花鵰蒸蟹, 九層塔辣椒膏炒蜆, 蝦子蝦油慢煮琵琶蝦及話梅肉桂糖醋排骨. 點菜后, 不消5分鐘炒蜆已上桌, 接著是琵琶蝦, 除了糖醋排骨, 其餘3款餸給我的感覺是整定, 到客人點菜后加熱上枱. 2人 埋單 $1700, 这個是我預期的價格, 但水準卻不是預期的水準, 說實这餐生日飯挺掃興, 不會有下次了.

鑊氣欠奉, 不夠熱, 味道可以

鑊氣欠奉, 不夠熱, 味道可以

不夠熱, 味道可以

不夠熱, 味道可以

二人份量索價 $860, 陳村枌酒味過濃, 一般

二人份量索價 $860, 陳村枌酒味過濃, 一般

这個應該是即叫即做, 外脆內軟. 好味.

这個應該是即叫即做, 外脆內軟. 好味.

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-10-21         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$1700 (晚餐)

2012-07-17
類別 : 意大利菜法國菜酒吧浪漫情調慶祝紀念日

是晚與老公舊同學飯聚一行十多人來到club chow 吃法國餐, 其實法國菜一向不是我杯茶不過今餐居然比我好大驚喜. 首先睇下個餐牌shocked 果然係高級法國餐全英文,
全英餐牌

全英餐牌

同老公研究左一陣個餐牌識D唔識D, 跟住個廚師好NICE 出黎比意見. 前菜我地簡左白酒忌廉青口同埋 beef carpaccio,
白酒忌廉青口

白酒忌廉青口

青口一入口軟綿綿的配埋佢個SAUCE 真係從未食過咁好味既青口, 真係想食多幾碟 tongue
beef carpaccio

beef carpaccio

老公果個 beef 佢話好好味, 我自己唔食牛就無得試LU~

好喇之后就係到我既main course 芝士焗龍蝦, 我一向都係龍蝦既FANS, 呢個龍蝦很鮮甜而且廚師仲要起埋肉等我可以一粒粒咁吉黎食, 如此細心真係值得一讚,
芝士焗龍蝦

芝士焗龍蝦

呢個係老公既 angus beef, 老公話好味 smile
angus beef

angus beef

最后甜品我們點左 cream bulee and 芒果拿破崙, 兩者不過不失啦~
cream brulee

cream brulee

芒果拿破崙

芒果拿破崙

呢度好浪漫, 下次同老公兩個人黎撐枱腳tongue
用餐日期: 2012-07-16
是次消費: 每人約$450 (晚餐)

共有2 人投票

2008-10-17
類別 : 港式外賣店快餐店茶餐廳/冰室

係附近上堂於是黎呢間快餐店食下午茶, 見網友推介漢保包, 雖然我唔食牛肉但都叫一個黎試下, 面包外面脆脆入面軟林林, 漢保好 juicy, 一個餐包野飲都係17蚊, 認真用心製作咁既價錢非常超值, 另外叫左兩隻鹽水炸雞亦味道一般可以不試.
是次消費: 每人約$27 (下午茶)

共有9 人投票

2008-05-16
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店粉麵/米線粥品

自從舊舖搬左新舖之后都好未有幫襯過, 今日咁岩係openrice度見到呢間野于是今日就去呢度食lunch, 叫左個泥猛粥 + 咸肉稷 依然都係咁靠得住, 咸肉稷 入面粒粒米都精形通透加上大大粒咸旦黃好味到不得了…
推介美食: 泥猛粥 + 咸肉稷
是次消費: 每人約$40