中文 | English
KeikoHo
我是KeikoHo。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
KeikoHo  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-06-26
類別 : 泰國菜

一路都唔係話十分好海南雞,因為香港食到既海南雞質素都好參差,有時又係新加坡做法,有時又海南咁。直到兩年前去泰國食到當地既水門雞飯之後就念念不忘。

結果香港終於開左間泰國既水門雞飯真係好感動!唔使下下去泰國先食到。
黎到門口排長龍,不過好彩都好快就有位,佢同泰國唔同之處係佢仲有生蝦食,我地叫左水門雞飯+炒通菜+生蝦同野飲。
最快到既居然係雞飯先,飯既份量比泰國多,一碟都夠飽,個汁同泰國食既有8 9成似,不過雞就唔係話十分滑但都ok ge。
個湯係果隻味呀!我形容佢為胡椒豬肚湯咁既味,好好飲!
生蝦都幾辣下喎,佢仲配埋苦瓜。不過6隻成舊水係貴左d....
通菜炒得好乾爽,唔會話林晒同埋仲好綠,味道唔錯。
價錢當然同泰國無得比,但香港黎計都算可以既,兩人埋單3百。

2019-06-22
類別 : 日本菜酒吧

是夜本身約左男朋友放工happy friday食好西,打算食另一間鋸扒,但係無book位要等成個幾中就決定唔等。見到對面依間之前都想試(gimmick野)入去問下唔使等。
環境都幾得意既,不過真係太嘈同埋好逼下,由其d人係咁係我後面行黎行去。侍應就一般啦,對住d外國人呀或者熟客就好friendly咁。
咁初頭睇menu, 男友仲話應該唔飽(大多都係小食類),咁我就話叫兩個飯啦(窩蛋安格斯牛同咖哩吉列豬),再叫小食(雞泡魚干、炸雞皮、表哥薯條)。
先黎居然係兩個飯,份量都ok既唔會太細,咖哩果個係日式同另上,汁就少左dd不過配料都幾多下,味道唔錯同埋吉列豬炸得幾好。
個牛望落無汁咁仲驚佢唔夠味,但又幾好食喎!其實似食緊高級版吉x家,都幾多執牛鋪滿。
個雞泡魚干好食!似係居酒屋/日式餐廳水準。
表哥薯條都驚喜,初頭諗緊咩叫表哥,佢用章魚燒既醬汁用係薯條度,估唔到咁夾,對於中意食炸野薯條既我真係好滿足。
反而最失色係個雞皮,佢炸到燶左所以有d苦。
食左咁多野飽到想死(仲枉我男友驚唔夠飽),價錢都算合理,食物水準唔錯,只係唔係好岩食飯(d鬼妹同abc太嘈)

類別 : 泰國菜海鮮咖喱串燒

是日男朋友話出黎旺角食飯,上依度睇下有咩食啦,想試下d小店,見到依間comment唔錯價錢都相宜,就決定食依間。
佢間鋪既位置都易搵,係橋底隔離,門口有個姐姐係度負責整串燒。
我地叫左個馬拉盞肥牛通菜、生蝦、青咖哩雞、蒜蓉包、串燒(雞、豬)。咁個侍應好好人,佢話我地叫滿左200蚊可以用1蚊加生蝦(4隻),變相我地唔需要特登叫。
生蝦都新鮮,個醬汁唔錯唔會超辣。不過有d唔夠喉😆
青咖哩好好味!加埋蒜蓉包係最好既配搭!蒜蓉包係做到外脆內軟架! 真係好好食
串燒都好驚喜,d沙嗲汁好夠,可以用黎送多個飯🤣 串燒既肉唔會燒到太乾太鞋。
食到好飽先3百幾埋單,現金仲免加一去邊度搵?

類別 : 港式

今日睇到面書介紹海南雞既鋪頭,男朋友話不如試下依間,因為灣仔果間佢食過,咁就特登放工過黎食。
鋪仔細細,主打都係「雞」,但有唔同整法唔只係得海南雞飯、仲有口水雞、沙薑雞、霸王雞等。
男朋友叫左無骨海南雞飯,我諗諗下突然想食沙薑雞就叫個菜飯底。依度要一讚飯底都有幾款選擇唔錯!
買左飛好快就有得食,我果個係無湯既,男朋友果個有,佢話幾好飲喎!我又試下、係屋企既味道。因為我屋企又係好中意煲青紅蘿蔔湯,幾甜幾好飲。
沙薑雞無乜沙薑粉,但估唔到味道又ok夠喎!而且驚喜既係d雞真係好滑!一d都唔乾唔難口,份量都幾好下,絕對係抵食既!
我覺得佢依度係雞既新鮮程度取勝,反而海南雞/沙薑雞既醬汁就失色左少少。但係性價比黎講絕對合理可以一試!唯一係佢全部用外賣盒要扣分。

類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔燒臘

依排睇到飲食男女呀,openrice等等賣廣告都賣得幾「行」下,見到佢d野好似幾吸引,主打燒味但又有其他野想試,就同男朋友過黎試下。(其實我地前一晚無留意收鋪時間遲左去到收左,第二日再黎!)
咁去到都易搵既,都幾得意門面係old skool燒味檔但後面係茶記但加d fusion咁。去到都要排隊,咁我滿心期待啦!
本身最想食佢個沙嗲肥牛撈烏冬,點知咁早都賣晒?咁又心思思想食佢個麻辣肉醬雞扒飯,問侍應話都幾辣下架無得小辣,咁就跟男朋友食少爺滑蛋叉燒飯啦。
黎到見佢又係用外賣兜裝好唔環保,見面頭無汁無豉油,原來加左係飯度。叉燒份量還可以,但佢切得好鬼大舊,又全部都基本上係瘦叉,扣左分。叉燒識食一定係食肥叉/半肥瘦。跟住重點係d飯好鬼硬!好似未熟晒咁,食左一半已經唔想食好哽胃。真係好失望叫佢最出名既燒味都咁..... 睇黎無下次