中文 | English
D_i_N
我是住在沙田的D_i_N。我是一名喪玩喪吃喪影相的女孩子,在沙田工作。我最鍾意日本菜德國菜意大利菜燒烤自助餐壽司/刺身
食評會員 1次成為首位寫食評會員
D_i_N  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-10-17
類別 : 西式

呢間餐廳都去過幾次,地點喺田心村,位置雖然唔算起眼,但都唔難搵,因為住沙田關係,都知田心有唔少好野食,而呢間西餐廳最吸引嘅地方就係平得嚟好食,份量仲要唔少添。而環境就舖頭細細,不過枱與枱中間都有距離,唔會好迫。

今次係第 3次嚟,可能時間尚早 (未夠 7:00pm),唔駛等位,一入即坐。

今次揀之前無食過嘅野﹐樣樣都想食樣樣都好吸引哇~! 最後個個都飽到上心口,我自己覺得最好食嘅係卡邦尼煙肉意粉,比起出面,個汁真係食晒 d意粉都仲會慢慢品嚐,可能我自己鐘意濕濕哋嘅意粉,所以我好鐘意呢個,$50唔駛喎,出面真係比較少見。

下次可以再試其他野。
$100唔駛有扒又有薯角又有菜

$100唔駛有扒又有薯角又有菜

意粉味道還可以,有點乾身

意粉味道還可以,有點乾身

呢個不得了,每次嚟都一定食,汁夠濃,煙肉份量都唔少,又平又大碟

呢個價錢,呢個size﹐夠脆又夠香,絕!

呢個價錢,呢個size﹐夠脆又夠香,絕!

芝士香噴噴,薯蓉份量都唔少,雖然話係薯蓉,但都有薯仔粒粒,有口感,不錯

小食嚟講很可以,雞翼size唔會一隻大一隻細,加埋蜜糖甜甜哋,正呀

漢堡重牛味,加埋芝士煙肉,香上加香,漢堡砌到好高身,一啖咬唔晒,加埋薯角,一個大男人都食得飽飽

推介美食: 車士打芝士煙肉牛肉漢堡伴薯菜, 蜜糖雞翼, 安格斯肉眼扒伴薯菜, 卡邦尼煙肉意粉
用餐日期: 2020-10-17
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2015-12-18
類別 : 日本菜

生日飯當然由生日主腳話事啦 , 山哥成為今晚既飯聚地點 , 一到達金馬倫道 , 一支箭直衝 , 大大個黃色招牌 (別心邪, 佢真係大大個而又係黃色 XD) 跟住樓梯行落一層就係門口 , 可能因為平日關係 , 完全唔駛等位 lol  , 平時見到D 餐廳無乜人會好驚中伏 , 希望呢間唔係啦 , 因為揀之前都有做少少功課架!!!
大大個黃色既.... 招牌

大大個黃色既.... 招牌

食雞翼都需要學問.. 食之前就睇下佢點講先..
食雞翼的學問

食雞翼的學問

學問睇完.. 就梗係睇Menu啦.. 好肚餓呀!!!

order完就等食!!!

大大碗.. 夠晒份量.. 有蕃茄青瓜薯蓉沙律菜.. 開胃

好味.. 蛋夠滑.. 可惜份量太少.. 亦都唔平..

聽聞呢個烏冬鍋係招牌菜.. 咁就要試下喇.. 送上後.. 打開蓋.. 蒸氣不斷上升.. 味噌的香氣.. 令到大家都口水直流.. 不過一試味就覺得有d..... 總之就唔知點解有少少失望既感覺.. 唔係我地想像中個回事..

香脆可口.. 但4個人點分呢.. 我哋要犧牲一個人喇 XDD

第一主角.. 當然係佢啦 (名古屋).. 大家都係因為佢而黎.. 睇相以為 1份有好多隻.. 但其實一切都係幻覺.. 要細心留意 D字.. 佢寫住 5份.. 即係你要點 5份先有佢咁夢幻

呢個豬扒蛋飯同其他日式餐廳既無咩分別

其實咩叫精力香醋?? 唔知呀.. 但幾好味既.. 不過又係個句啦.. 唔平

純粹為口痕而叫既炸雞.. 感覺中伏了.. 好彩去到最後一樣先有中伏感覺.. 呢個炸雞好乾.. 又細粒無肉食.. 份量唔多.. 得3~4粒.. 如果可以返轉頭的話.. 我唔會叫 =="

題外話/補充資料:
題外話: 餐廳唔止香港人, 仲有好多日本人幫襯wor
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-11-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2015-12-15
類別 : 滇菜 (雲南)車仔麵粉麵/米線

因為要去紅磡攪 d野,所以喺紅磡出現,攪掂私事,當然要慰勞一下大腩腩,途經崇潔街,有米線有餐廳有韓式有西式有日式,最後揀咗呢間米線,我哋一行 3人,一人一碗mad 3個都係揀米線 (除咗米線,仲有紅薯粉)

等咗唔夠5分鐘shockedshockedshocked米線一到,呆咗!超大碗!

除咗大碗仲好香,第一啖即刻試咗個湯先,好夠熱又好夠味,但又唔會覺得太咸喎,如果鐘意重口味嘅一定覺得無乜味mad 另外 d麵亦唔會覺得好淋,我最鐘意就係佢個秘製腩肉,不得了,好入味又唔un,如果叫一碗腩肉我哋都食得晒,但可惜食完成碗米線已經飽到唔郁得madyuk仲有個炸醬,本身佢已經係小辣,再加埋米線一齊食,味道剛好,順帶一提,d配料都值得一讚like有炸醬有酸菜有韭菜有芽菜有蔥,超多,完全唔孤寒

我哋極速就食晒成碗米線,完全唔覺口渴,咁就知道佢有無靠味精啦tongue 又唔貴,3個餸都係40蚊左右,而家閒閒哋都 40~50蚊啦,所以呢個價錢,我覺得oklikelike

雖然距離我活動範圍有 d遠,但呢間米線可以再食!正!!!cry

酸辣小鍋米線 (小小辣) + 秘製腩肉 + 炸醬 + 木耳絲

酸辣小鍋米線 (小辣) + 秘製腩肉 + 鹵豬肚絲 + 墨魚丸

凍豆腐

凍豆腐

濃湯米線 + 秘製腩肉 + 豆卜 + 鹵豬大腸 + 魚皮餃

濃湯米線 + 秘製腩肉 + 豆卜 + 鹵豬大腸 + 魚皮餃

我們3個

我們3個

飽晒!下午茶時間仲會見到店員姨姨包餃子

飽晒!下午茶時間仲會見到店員姨姨包餃子

推介美食: 炸醬, 秘製腩肉
用餐日期: 2015-12-15
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2014-09-02
類別 : 韓國菜適合大夥人

好耐無寫食評喇, 今次再寫都係因為呢間韓式School Food, 韓流係香港越黎越強勁, 其實我從來都無受影響, 但最近亦因為睇韓國綜藝節目而愛上韓國, 聽聞呢間school food 係CWB 既分店已經好多人好爆場, 早幾個月亦係沙田開左分店, 我身為沙田友當然要試下, 可惜第 1次去既時候, 實在太多人, 根本無可能係食飯時間入到去, 最後決定放棄, 咁... 搵另一個少人d 既時間再黎, 結果.... 我同朋友仔係一個星期日既下晝, 排左 20分鐘左右, 就入坐, 今次, 係我既第 2次, 有上次既經驗, 今次一定要早d 去拎飛排隊 [未夠 5點半就拎左飛] , 對於Dinner 黎講, 又真係早左d 既, 不過為左避開人潮, 早d 食完早d 散囉!! 結果, 出奇地只等左 15分鐘,可能時間真係尚早,所以等位時間唔耐!!! THANKS GOD~loltongue

門口既韓文牆

Menu, 其實... 款式唔多.

由於有第 1次經驗, 一入坐就落單, 首先order 左...

chopstick廚師卡邦尼年糕 mad (上次食過, 今次再食)
佢同「卡邦尼年糕」有d 唔同, 「廚師」有少少辣, 仲有d 粉絲, 個汁唔太「杰」, 亦都唔太膩, 辣辣地幾開胃, 從來唔食年糕嘅我都被吸引, 個汁真係好正, 如果有碗飯, 撈汁仲正.
廚師卡邦尼年糕 ~ $68

廚師卡邦尼年糕 ~ $68

chopstick炸雞塊 lol (上次食過, 今次再食)
雖然普通食物, 但佢唔太油, 亦無厚粉.
炸雞塊 ~ +$28

炸雞塊 ~ +$28

chopstick韓小姐 shocked
係Kimchi, 辣辣地都幾開胃, 會不停一舊舊咁吞噬.
韓小姐 ~ $60

韓小姐 ~ $60

chopstick韓式醬燒牛仔骨飯配薯角 lol
由於本人唔食牛, 所以無牛仔骨既食後感, 但屋企人話OK, 有薯角又有飯, 好飽好滿足, 不過美中不足既係竟然無茄汁, 本人覺得薯角薯條應該要有少少茄汁點綴一下先好食.
韓式醬燒牛仔骨飯配薯角 - $118

韓式醬燒牛仔骨飯配薯角 - $118

之後等齊人再order...

chopstick烏卒卒 tongue (上次食過, 今次再食)
裡面係墨魚, 好鮮甜既墨魚, 辣辣地, 招牌菜果然好味
烏卒卒 ~ $68

烏卒卒 ~ $68

chopstick野菜沙律 smile
呢款無乜特別, 其實只係我地覺得成枱肉又無菜先叫既.
野菜沙律 ~ +$18

野菜沙律 ~ +$18

chopstick哈哈咖哩拉麵 tongue
其實即係炸蝦, 同埋好香濃咖哩味既拉麵, 仲有好「杰」既咖哩湯底, 雖然就普通左d, 價錢亦都唔平, 但OK既.
哈哈咖哩拉麵 ~ $70 (好似係, 唔太記得)

哈哈咖哩拉麵 ~ $70 (好似係, 唔太記得)

chopstick(加單) 炸雞塊 shocked
再叫再食
﹙加單﹚炸雞塊 ~ +$28

﹙加單﹚炸雞塊 ~ +$28

整體黎講, d野食幾吸引幾好食既, 4個人食左 600蚊, 沙田區黎講都OK 啦!
服務都OK 既, 係有少少唔太主動, 水 - 要問佢拎先有, 飲晒d 水又唔會主動幫你加.
環境OK, 幾乾淨幾舒服.
我會再黎食過架!!!!!
推介美食: 烏卒卒,韓小姐,廚師卡邦尼年糕
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-08-31
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2011-04-14
類別 : 滬菜 (上海)中菜館中式包點

是日與 2位女孩子朋友仔共進晚餐,沒想到竟然不用等就可內進。
職員安排的是 4人座位,非常好,好讓我們靜靜聊天。
先研究一下大家想吃什麼,然後再點菜。
3人份量,這樣想吃、那樣也想吃,最後點了 8款食物。
窩貼

窩貼

1碟 3隻,外脆內熱的
冷盤 - 雞絲水晶粉皮

冷盤 - 雞絲水晶粉皮

芝麻醬夠香夠濃,一流的冷盤

忘記了什麼名字,這味菜淡淡的,它能中和比較濃味的小菜
小籠包

小籠包

吃上海菜不得不試的,熱呼呼小籠包,圓圓渾渾很飽滿的,皮夠薄,但可惜湯汁不多!
麻婆豆腐

麻婆豆腐

中規中舉的,沒有什麼特別
干燒蝦球

干燒蝦球

很濃味的一道菜,酸酸辣辣的醬汁,蝦球很爽,可能過多蒜味,遮蓋了蝦的味道
上海炒年糕

上海炒年糕

年糕煙韌軟棉,可能我不太喜歡吃炒年糕,只吃了 1- 2件,只是朋友說很好吃
紅油抄手

紅油抄手

醬汁既甜又辣

店內牆上掛滿了很多中國風味的可愛圖畫
用餐日期: 2011-04-12
是次消費: 每人約$139 (晚餐)

共有1 人投票