中文 | English
inmama39
我是住在觀塘的inmama39。我在長沙灣工作。我最常於銅鑼灣九龍灣旺角出沒,最鍾意京菜 (官府菜)越南菜日本菜中菜館酒店餐廳大牌檔自助餐壽司/刺身麵包店
食評會員 1次成為首位寫食評會員
inmama39  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-01-25
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身廚師發辦

原本公司附近新開了一間日本私房料理,本來想 試下點知疫情殺到禁晚市堂食冇機會一試sick,星期六中午放工諗住買飯盒返屋企同老公仔女一齊食,經過見佢有開原來有得外賣,咁就入去睇吓,唔知係店員定老闆佢話畀我知便當好豐富,有牛有豬有雞肉仲有魚,搞到我呢啲選擇困難症嘅人都唔知揀咩好😅,最終我揀咗兩個牛,兩個雞。呢個真係非一般飯盒,有精緻包裝,充實嘅內涵,雞便當裏面有雞肉、豚肉仲有魚同玉子燒,當然有飯啦!D米飯真係粒粒都係飽飽滿滿嘅日本米。牛便當有牛、豚肉都一樣有魚同玉子燒,便當裏面有一種好好味嘅蔥頭酸酸甜甜可以令到你更開胃,每個便當仲跟埋一個味噌湯同埋精緻嘅木製餐具,我個女一路食一路話好好味覺得自己好似喺日本買便當食咁,老公問我今餐買咗幾多錢,我答佢每盒只係一百蚊,老公即刻話琴日食麥xx都二百幾,前日大xx又三佰幾咁仲使乜食 呢啲連鎖店快餐呀!我個女即刻搭咀,媽媽下星期六你放工再買E個便當返嚟我唔食麥xx喇!😅

推介美食: 雞肉便當, 牛肉便當
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2022-01-22
是次消費: 每人約$100

2018-09-07
類別 : 德國菜西班牙菜薄餅

籠中鳥,肉質不夠嫩滑,雞本身調味唔夠一定要點埋大量配雞嘅醬汁先得。
德國豬手皮脆肉香值得推介。
黑松露雲吞黑松露司芝士味濃郁係必點嘅一道菜。
西班牙海鮮飯用料新鲜略嫌炒飯嘅龍蝦湯味唔夠。
點品其實味道普通勝在攞件撘夠!
枱太密坐位有點迫,E度有VIP房最低消費都係$2000,係度食$2000冇難道因為E度D食物份量比較少!

推介美食: 黑松露雲吞, 德國脆爆咸豬手, 黑松露意大利介子雲吞
用餐日期: 2018-08-31
是次消費: 每人約$380 (晚餐)

2017-08-07
類別 : 川菜 (四川)台灣菜中菜館

吾驶茶介加一,又冇還枱時間,食物質素又吾錯,由其係水煮同油炸食物,梅菜扣肉都係五十幾蚊,大啤都係二十蚊支,油浸筍殼真係不可不食,依D食肆係香港已經無幾多間,不過怕嘈嘅人就吾好去喇!因為E度D食客講野真係有D大聲。最後提吓大家最好訂定位,吾係就等到腳軟都未有得食!

推介美食: 水煮桂花,毛血旺
用餐日期: 2017-07-16
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-09-08
類別 : 台灣菜樓上cafe甜品/糖水

今日陪囡囡去旺角試補習課程,見未夠鐘上堂就係周邊睇吓有D咩食肆等落堂嘅時候可以醫肚。就係兆萬中心睇中依間茶木台灣餐廳,咁未食過例必上openrice睇吓食評,點知未有人寫過,不過見有其他分店嘅食評評語唔錯,一於去試試,真係冇失望,又經濟,又好味,賣相又靚,囡囡超開心呀!
肉噪伴麵$58麵質爽口彈牙,肉噪濃香加上芫荽再放點牛肉湯撈埋一齊食,有D身處台灣嘅感覺!

芒果蜜香厚多士$68有球芒果味雪糕加上打得香滑嘅忌廉同新鮮芒果肉再配搽上蜜糖烤得香脆厚多士,視覺同味蕾都滿足晒!lol

囡囡話下次要帶埋公公,婆婆嚟試吓!lol
推介美食: 蜜香芒果厚多士,肉噪伴麵
用餐日期: 2014-09-06
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2014-09-06
類別 : 韓國菜

買左景樂集團會藉好多間食肆都有85折,諗住逐間去試吓,今晚就試韓一館,可能杏花新城人流唔係咁多,到八點都坐唔滿。會藉除左85折外每間食肆都有一張食物卷,今晚係豆腐沙律,沙律撈左柚子汁同芝麻,甜甜地都幾清新

當然唔少得烤肉啦!我只係點左牛肉片$110,牛肋骨肉$145,雞肉$95,定食係跟湯,白飯,自選三個前菜,肉奄得唔會太咸點埋酱汁食就啱啱好,至於肉質當然唔可以同和牛比啦!比依個價錢佢都比到牛肋骨肉都算合格,肉質唔會鞋烚烚,又唔會咬唔開,當然唔會入口即溶啦!

牛肉石頭飯$68,飯多餸就少左D,為有加多D辣醬

炆牛肋骨粟子煲就抵食得多喇!$110有七大舊肋骨炆得入味又夠淋再加埋D蘿蔔,粟子鮮甜野味,連汁都扲埋去撈飯呀!

最近睇個套韓劇個女主角成日都食豬腳$88,所以都叫個試試!豬腳烤得香軟唔肥膩,仲有半隻咁多呀!再用焯過嘅大白菜加D泡菜,面醬,辣醬包嚟食,連少少肥膩嘅感覺都冇埋呀!

食完之後,囡囡都話要再嚟食過!
推介美食: 韓式豬腳,牛肋骨粟子煲
用餐日期: 2014-09-06
是次消費: 每人約$118 (晚餐)
用餐優惠: 優惠券