中文 | English
anniegilgil
我是anniegilgil。我最常於銅鑼灣出沒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
anniegilgil  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-04-21
類別 : 新加坡菜粉麵/米線

去完澳門係信德落船, 所以順便行過黎食晚餐, 都唔算好遠, 唔駛十分鐘
叫左一個二人餐, 有肉骨茶,海南雞,油條,拍青瓜,馬拉盞通菜, 可以簡跟飯定米線

肉骨茶深啡色, 都幾重中藥味, 似馬來西亞個D, 唔似新加坡個D白肉骨茶.D湯送飯或米線都唔錯. 料都好足, 好多排骨.
海南雞就一般, 正正常常; 拍青瓜就好辣, 可能我唔太食得辣;
通菜砂窩上桌, D馬拉盞幾香口好味, 不過就好油好熱氣咁
價錢好低, 但環境一般, 張台油淋淋咁. D餐具又係油淋淋咁........
推介美食: 肉骨茶
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

2011-03-27
類別 : 意大利菜西餐廳

個日係weekday, 諗住唔駛book位, 點知去到好full,得返窗bar台位.
本來冇問題既, 但坐坐下就發現射燈好熱........
選擇不算很多, 不過算平
2個人叫左Chicken Cesar , Tortellini, Fish Fillet, Earl Grey tea, Coffee
Tortellini 係stuff with chesse既, 我本身幾鍾意, 不過唔鍾意chesse既朋友就覺得好"溜"
Fish Fillet 就一般, D肉質比較淋

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-03-17
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2011-03-26
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身

情人節book左去松菱食lunch, menu同平時一樣. 叫左2個 竹 Lunch set.
食物質素唔錯, 海老同帆立貝都好新鮮, 而且師傅燒既時間都掌握得好好, 水準比起一兩年前差唔多
薄切牛肉係我既最愛, 包住的蔥及蒜片, 就算我平時唔食蔥都會覺得冇問題.
dessert係panna cotta, 但冇coffee or tea, 和三昧就有

個日係weekday, 但係都好full, 被安排左去出面大台, 有D嘈, 而且係有2個師傅分工整比我地食, 佢地煮個時同時煮埋隔離位既食客, 所以全程都冇咩交流, 而且佢地整緊D野食既時候, 我地根本唔知佢地係整緊比我地定其他人, 所以想叫佢炒飯走蔥都唔得. service 比以前差, 埋單都等左好耐.
so far 都係松菱好食過和三昧少少, 不過我想得和三昧service好D同份量多D.
推介美食: 薄切牛肉
用餐日期: 2011-02-14         慶祝紀念: 情人節