中文 | English
ivyivy
我是住在九龍灣的ivyivy。我最常於尖沙咀出沒,最鍾意酒店餐廳自助餐
食評會員 1次成為首位寫食評會員
ivyivy  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-11-18
類別 : 台灣菜火鍋任食/放題

打邊爐一定要去牛大人😋每次都必食極上和牛吃到飽套餐,因為咩都有得試哂,仲有得任食極上和牛,cp值都幾高😎

今次湯底揀左紅燒牛骨鍋,濃而不膩,肉類方面,有幾款新既肉可以點,包括S R F美國黑牛腿肉,牛味濃郁但唔會過肥,比較有咬口,而M5和牛卷同安格斯牛肉質就較為軟淋😙,呢度仲竟然有牛胸油,平時食火鍋,小編都好鍾意食,食落就好似一舊有咬口既肥膏

係咁encore仲有鮮甜既沙白、麻辣鴨血、老油條、滷大腸、墨魚漿,全部都好食🤤

出面仲有好多唔同蔬菜、丸同麵食可以拎,唔夠飽仲可以試下佢既滷肉飯,好有台灣既風味,飲品選擇都多,有汽水、冷泡茶等等🥰

價錢:$288(加一)1930前離座
推介美食: 澳洲和牛M5牛肩卷, 鴨血
用餐日期: 2022-11-13
是次消費: 每人約$310 (晚餐)

2022-10-13
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

早幾日同朋友去左食自助餐,見到呢間酒店做緊拉丁美洲主題,好吸引🤩

去到環境好闊落,員工服務態度好友善,坐低等左一陣就出去攞野食,首先係大家都關心既凍海鮮區,有好多款式,有麵包蟹、蟹腳、龍蝦、蝦、蜆、螺,小編最愛佢既龍蝦同麵包蟹,龍蝦肉質唔韌,而麵包蟹有好多膏,係咁encore😍

隔離就係日式刺身,最推介油甘魚、三文魚,仲有大大隻既牡丹蝦😋,都非常新鮮同肥美,沙律冷盤都唔少選擇,有幾款凍火腿、煙三文魚、芝士,有個位會有專人即整沙律,包括凱撒沙律、秘魯醃海鮮沙律同水牛芝士蕃茄沙律,三個之中揀左水牛芝士蕃茄沙律黎試,香而不膩既水牛芝士配上酸甜既蕃茄仔,好清新亦好好味😝

餐廳較入既位置係熱食區,有各式各樣既巴西同阿根廷燒烤(安格斯牛肉眼、帶子、香腸、大蝦等等)、粉麵、燒味、點心、印度食物,最特別係有多款拉丁美洲既食品,一定要試墨西哥薄餅同nachos,餡料豐富,再配上牛油果醬、酸忌廉同蕃茄蓉食,好夾🤣其他仲有啲印度羊架同燒春雞,都好惹味

甜品選擇都好多,而且賣相都好吸引,有各式各樣既蛋糕、曲奇、撻、布丁,最驚喜係有twist & buckle 即整既churros,竟然可以係呢度試到😳個雪糕櫃見到都好開心,好多種味道任你揀,雪糕既質感都好滑好濃郁

順帶一提,除左酒要加錢飲之外,其他咖啡、汽水同茶都可以任飲😎

推介美食: 甜品, 冷盤, 海鮮
用餐日期: 2022-10-07
是次消費: 每人約$850 (晚餐)

2022-08-08
類別 : 韓國菜主題餐廳甜品/糖水韓式炸雞

呢度係以韓國澡堂做主題,好特別,有唔少既打卡位,仲有個燒酒牆,而且食物既賣相都幾靚,小編最想試就係佢個牛角包窩夫🤩

🐽 生菜包豬肉配自家製醬汁套餐 $458

套餐有幾樣野食,包括生菜包豬肉、炸雞半份、牛角酥窩夫同兩杯飲品,生菜包豬肉份量好多,豬腩肉都夠淋,可以用生菜包住啲豬肉、蒜、青辣椒、同蘿蔔絲,最重要係個秘製醬,夠辣夠惹味😝

🐽 蒜蓉豉油炸雞

炸雞要左蒜蓉豉油味,醬汁都幾濃味,蒜味好香,炸到外脆內滑,食完都好飽肚😳

🐽 提拉米蘇牛角酥窩夫

牛角酥窩夫揀左提拉米蘇味,淡淡既咖啡酒香加上煙煙韌韌既窩夫,一個好滿足既甜品🤣

🐽 雪嶽山

用黎打卡一流,味道有啲似忌廉鮮奶加梳打🤓

🐽 藍柑橘白桃梳打特飲
白桃味都幾重,甜度適中,幾清爽😋

🐽炸韓國午餐肉條 $58

外型好得意,係用返個午餐肉盒載住,餐肉炸到好脆,加上一個酸酸甜甜既汁🙈

🐽 Oreo味麻糬 $58

麻糬係加左3.6牛乳去整,食落好香滑,沾滿哂Oreo粉😆
推介美食: 藍柑橘白桃梳打特飲, 提拉米蘇牛角酥窩夫
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2022-08-05
類別 : 港式火鍋

有間新開既一人一鍋都幾抵食同高質,個日去到全場滿座,想食既朋友仔記住book定位先😆

湯底有3款選擇,今次揀左麻辣湯同美人鍋雞湯,兩款湯底都唔會好濃,但咁樣反而食得出食材先鮮味🤓

肉類可以叫盛合或者散叫,小編想一次過試幾款,所以叫左個和牛盛合A同和牛盛合B,兩個盛合既肉大部分都一樣,都有美國翼板肉、西班牙黑毛五花、薄切牛舌 50g同醉雞脾肉,唯一唔同既就係A4和牛同極黑和牛牛小排 ,A4和牛油花同紋理都好靚,入口軟淋,而和牛牛小排肉味就濃啲,有咬口啲,其他既肉都好食,牛舌唔韌,醉雞肉有淡淡既酒香味,肉質唔鞋😄

另外,仲有多款$8配料,唔好見佢咁平,份量都唔少,有丸類、蔬菜,連烏冬粉絲個啲都有🤣,特別啲既仲有牛黃喉同麻辣鴨血,黃喉好爽口,而鴨血都有成5舊,配麻辣湯一流😋

雖然地方係細少少,但店員都好有禮貌好熱情,最重要係幾抵食,一個人都可以食多幾樣款式🤩
推介美食: A4和牛沙巴當
堂食等位時間: 10 分鐘
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2022-08-02
類別 : 日本菜火鍋

今次去到元朗打邊爐,網上見到有間火鍋店,$298就可以任食澳洲和牛火鍋180分鐘,5點前或8點9後座仲唔使加一😍,呢個餐仲會送一鍋海鮮雞煲,而家元朗分店加$1仲可以任食雞煲,另外,頂級牛小排、其他配料、Dreyer’s 雪糕、所有飲品都係任飲任食😋

和風海鮮雞煲好足料,有鮑魚、蝦、蜆、雞件、豆卜、金菇、蕃薯同紫薯,醬汁見到十分濃稠,好夠味但唔會過鹹,鮑魚同蝦都好爽口彈牙,幾新鮮,雞件都好入味,最特別係有蕃薯同紫薯,完全冇違和感🤣

食完雞煲就換湯底打邊爐,揀左個沙爹湯,估唔到湯底咁濃郁,仲有好多花生粒,真係真材實料😍,澳洲和牛同牛小排都encore左好多碟,見到肉既顏色一啲都唔暗啞,紋理都幾靚,有牛味,而牛小排仲帶啲肥肥地,好嫩滑😋,小編仲叫左一碟牛白肉試下,平時都冇見其他地方有得食,口感有啲似煙煙韌韌既脂肪咁

出面既配料選擇都多,除咗各式各樣既丸,仲有好多款蔬菜、豆製品及粉麵,推薦既仲有粉腸同鵝腸,新鮮又唔會韌👍🏻

最後梗係要食埋甜品,呢度有Dreyer’s 雪糕同泡芙,三隻味既雪糕我都覺得好好食,有士多啤梨、芒果同曲奇😝,飲品都係任飲,除左普通既罐裝飲品,仲有兩款係自家製既樽裝,包括夏枯草同冰糖紅棗雪耳,可以清下熱

整體黎講,都會再去呢間餐廳,環境夠闊落,可以慢慢食足3個鐘,而且價錢都好抵食😎
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$300 (午餐)