中文 | English
神婆恩
我是住在慈雲山的神婆恩。我是一名大食懶~.~。我最常於筲箕灣深水埗慈雲山出沒,最鍾意滬菜 (上海)泰國菜日本菜,太多喇,日式西餐大牌檔中菜館,寫唔晒同自助餐壽司/刺身粥品,好味既野。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
神婆恩  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-01-09
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心適合大夥人

d菜式唔係周圍都有,都幾好食 -0-岩我口味~呵呵~~~
久唔久去食下ok既`但嫌佢d野貴左小小同埋<<太細碟-.->>...
鎮店之寶~>金錢雞<~

鎮店之寶~>金錢雞<~

一片薑塊+一塊雞肝+一塊水晶肉(肥豬肉)+一塊叉燒~疊住哂黎串住燒。好好食但超細件,仲要22蚊一件,發死佢。
>原籠羔蟹糯米飯<

>原籠羔蟹糯米飯<

正,隻膏蟹夠大隻同埋好新鮮!!但略嫌d糯米飯濕左d同埋濕左d
>雙冬羊腩煲<

>雙冬羊腩煲<

去邊度食晚飯...好似都有一個例牌餸要叫=,=ccc就係........最小要一個羊腩煲!!!
掂啊~完全唔"SO"架!!! $138 一個,但我覺得細個左小小囉 -口-
>>是日甜品 : 紅豆沙 + 桂花糕<<

>>是日甜品 : 紅豆沙 + 桂花糕<<

飯後送既甜品,應該日日都有架.睇人頭,每人一碗糖水+一件糕掛 @.@
呵呵~埋單我好為食甘問人..."係咪有甜品架-0-?"阿姐拎埋黎時,拎多件比我地~有6件架~
wakakaka~但未影我已經室左件入口lu~~~~

另外叫左 : 山渣咕嚕肉,炸大腸拼燒鱔,脆奶拼釀鳳翼 都好味啊~佢d炸野炸得好夠身!!!

埋單 $ 1022 , 五人食.叫左8-10支大藍妹左右,另有4支可樂,兩個白飯?! 係甘上下~

(服務....差左d~.~)
推介美食: 金錢雞,山楂咕嚕肉
用餐日期: 2010-12-25         慶祝紀念: 聖誕節
是次消費: 每人約$200

2011-01-09
類別 : 港式茶餐廳/冰室

突然想食煲仔飯,上黎 openrice 度search 下d食評~
感激前三位留食評報料既食家smile ^^

佢位置應該算比較近深水埗, 如果係太子荔枝角既 "金鳳" 對面馬路黎行,
向深水埗方向直行兩至三個街口左右.好家庭式經營既感覺,好好服務啊smile~

我地5點幾去到,已經坐左7成人 ~.~ 好彩我地兩個都仲有卡位可以坐^^
一坐低已經放低兩個例湯,真係似無味精 ,清清地,幾好丫tongue~

男友叫左個特式煲仔飯 : 勁麻辣牛柳粒飯 $48
勁麻辣牛柳粒飯 (唔太辣,但味好正)

勁麻辣牛柳粒飯 (唔太辣,但味好正)

(唔太辣,連我呢個唔食得辣既人都食到shocked.但佢都好惹味 -0- 仲有d翠玉瓜添,份量唔小架.唔止配菜甘簡單lol)

我就叫左個普通煲仔飯 : 雙腸飯 $38
雙腸飯 (好多送,3臘腸+2潤腸)

雙腸飯 (好多送,3臘腸+2潤腸)

(好多腸 @.@ 竟然有三條臘腸+兩條潤腸,飯中間仲有d薑絲添 -0- i'm loving it ~lol)

==煲仔飯好夠身,有小小飯焦,d飯一粒粒架,豉油好味,同埋兩煲都係超多餸的lol! !
==叫煲仔飯個價錢,包埋熱飲架喇,只係凍飲要 +$2 囉~ 仲可以+ $5 要多碟油菜!! GD,d菜唔係頭頭尾尾架~

因為今次第一次黎試,所以只係同男朋友兩個人黎~mad叫唔到其他小菜食 ~.~
遲d叫埋d朋友黎就可以試埋其他菜式喇 (ps:見到 + 聞到 , 隔離幾枱d餸都好吸引 -3-)

>>坐低左一陣,就見到d人陸陸續續甘入黎,同埋買外賣等等~
開始明白點解d野食唔錯,但openrice都唔多食評...
大部份d食客都係成熟+一家大細,唔多後生仔女食~
都係附近一些街坊多~同埋可能地點同裝修既問題
(問心,如果我係個附近搵野食...見到佢門口其實我係5會入去架 -口-)
但d野食好好味又抵食~同埋d伙計好有禮貌~lol

(((係我會再番食既一間食店 -口-)))chopstickbowl
推介美食: 煲仔飯
用餐日期: 2011-01-08
是次消費: 每人約$60

類別 : 韓國菜烤肉韓燒

之前成日同成班朋友一齊去~d台算大,地方好坐...最緊要價錢唔貴`d野新鮮又好食.

習慣性`每一次去都會先打電話.如果話無位要等,我寧願揀其他日子再去^^

呢度每樣野食都係我既喜愛~去親都覺得佢地d野好好味,好新鮮好整潔.

忘記了 128 or 138 一位.星期6 同 星期日 就 148 定 158 .周圍都係甘上下價錢啦.
但去過去多間都無一間令我覺得可以同高麗比較.^^ 高麗d飲品..
我飲過五花茶,酸梅湯,西瓜汁,橙汁... 每一次都係落足料. 100% 無+水架`
我其他朋友就飲佢d啤酒多因為我本身~好喜歡飲野..
所以一間食物店除左食物要好,我仲會要求飲品都好先可以.^^

無記得` 2-3人以上既就無限時間.我地去親都 6-8人up~
所以次次都...7pm 食到 11pm幾先走.好多次係人地要關舖...添.
但老細無趕人架~very nice^ d 服務員又好有禮貌~ 呢樣都幾緊要架~ccc

最最最緊要~ 一定要試佢個 人參雞湯 @0@ 我去親都飲 3幾碗ccc
同埋佢d 冷盤 ~ 韓國粉絲 同 凍瓜瓜菜菜 都好好食架.
我唔食chili~but我d朋友喜歡佢d泡菜so so much ^^
推介美食: 牛仔骨 牛脷 秋刀魚 雞軟骨 牛肝 羊肉 人參雞湯 魷魚 腩肉 冬姑 冷盤
用餐日期: 2009-06-10
是次消費: 每人約$180

共有5 人投票

類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

每星期會同我mummy兩個黎飲下早茶.有時係 7-8am 有時係 10-11am左右~

但我地黎親都5會係星期6 or 星期日.唔喜歡同人迫或者等位^^

佢呢度 morning 好多特價野食~雖然特價~但唔好睇小佢~有d水準架.

早上佢有一個 [咸蛋燒腩仔飯] 或 [咸蛋叉燒飯] ~一碗仔囉. 特價 $ 8.8 詐~
仲要係足料架,d 燒腩仔好得.我每一次都叫~每一次都甘趣口架.(我喜歡點沙糖食cc)
同埋呢度d 煎蘿蔔糕 又係好精彩.我唔喜歡多送~我喜歡多蘿蔔既.呢度岩晒我同mummy口味.
唔打喇`留番將d好味野打係 推介度啦.
推介美食: 燒腩仔 蘿蔔糕 紅豆芝麻球 牛肉球 麥西哥叉燒包 上湯鮮竹卷 藥膳雞腳 蛋散 碧綠菜蛟 腸粉
用餐日期: 2009-06-27
是次消費: 每人約$30

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館大牌檔咪嘥嘢食店

三記~ 我同st + 兩位老友` 平均每一個月都會落三記食 三 兩次.

我每一次去前都係5:30 -6:00pm 左右打定電話去留台(因為我去親都要坐門口張天2的).
haha~個度風涼水冷,好近個爐頭.方便問三哥有咩靚野食~同埋方便佢兩個煙民食煙丫麻~
個度d 啤酒正常價,算好抵飲. 藍妹 $20 定 $22 一支`我地去親都7pm 食到 11:xxpm先走`cc
如果坐門口~可以帶埋d狗狗去添,個度好多人帶埋d狗狗去.(當然要隻狗狗乖先得啦^^)

食過三記既人應該都知` 佢地d 花生,菜普 真係好好味架 ^^v
同埋 星期6 星期日,如果你係6位以上~最好早d打電話去留台.唔係有排等啊~

佢價錢唔貴~會有d時令靚既海鮮~佢d 海鮮真係靚同唔貴.
佢地入貨個檔海鮮~都係我同mum係街市買開個檔.ccc

d炒野完全掂...星期1 至 星期5 有d特價菜,唔好凜住特價既就無好野啊`
都一樣好好食架 ^^ 有生炒排骨,爽肉,等等`係個菜譜 最後一版.記得留意下喎~

我去食親來來去去個幾樣~ 就等我打晒落推介菜度先啦 ^^v
當然無可能次次款款都叫~but我就係食開呢d~呢一次食邊d~下一次咪再叫另外一d囉^^

仲有` 三記d湯 真係好足料~我自己就成日飲`唔覺有味精.各位可以試下丫 ^^v
推介美食: 墨餅拼蝦餅(記得叫佢走粉啊) 蠔餅 蠔仔粥 生炒排骨 南乳排骨 烏頭 煎倉魚 避風塘炒蜆 東風螺 粟米班塊 煙鴨胸 春卷 咸魚雞粒炒飯 魚頭煲 粉絲肥牛煲 韮菜豬紅 生腸
用餐日期: 2009-06-28
是次消費: 每人約$60