popchop

popchop

我是 popchop
訊息
正顯示第 110 篇(共 11 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
10分鐘 (堂食)
2014-05-11
是次消費
每人約$90 (晚餐)
MAY 14

趕時間,是但食啲嘢,可能母親節,加上一個青衣只有一個青衣城。未到七點都已經要等位啦! 點咗個芝士雙層漢堡咖哩飯(個名好似係咁上下)漢堡又乾又實。咖哩唔難食,不過太平凡,依家我攤係床到打食評同我食呢個飯相差幾個鍾,但我已經諗唔起佢咩味道啦!啲飯⋯好粘 我諗我係靠枱面啲醬菜先食得到碟飯! 雪糕反而幾好食喎,我非常少食雪糕飲凍嘢,我冒住身體會投訴嘅危險食咗十幾口雪糕呀!!!根本停唔到呀!!! 為咗個雪糕,我會比機會白熊咖哩平反嘅 I'll be back
2014-04-22
是次消費
每人約$39 (午餐)
APR 14

啱啱係放飯時間之前入座,唔洗等位。 味覺嘅回憶令我對某幾間由細食到大嘅食店念念不忘。但呢間係好幾年前食過之後,會令我成日想去食嘅食店,世上咁多好嘢未試過,但總有位置預留比呢碗麵。 其實呢間嘢好無水準,有時又超辣又時又超酸,話係腩肉但全部瘦肉⋯ 所以我都唔明點解自己咁鐘意食。 唔洗放相啦,因為呢碗麵吸引人嘅絕對唔係外表。
starttotaste
2014-04-12
生日
是次消費
每人約$100 (午餐)
APR 14

之前未嚟過食,以為生日只係點個蠟燭係甜品到,點知係中央廣播生日歌!諗住比生日驚喜朋友,點知自己驚喜埋一份! 午餐1 chopstick麵包 完全唔掂! chopstick磨菇湯 一上枱就聞到磨菇味,好熱。 chopstick煙三文魚沙律 菜夠新鮮,份量足 chopstick羊枊 西冷 唔記得比相機食先,搞到兩個餐炒埋一碟。 左邊係羊,羊有羊味,右邊係牛,燒得唔錯,但肉質麻麻。配菜一般,薯蓉唔知用咩香料,好香,好味! chopstick甜品 真係好甜 chopstick檸檬茶 見到茶包都估到又「鞋」又唔香! 係尖沙咀用呢個價錢我覺得可以接受,有機會都可能再嚟,因為埋單時聞到隔離枱碟...
2014-03-29
是次消費
每人約$50 (晚餐)
MAR 14

做完小手術又驚自己餓,又驚無胃口。 所以點個瑤柱冬菇粥加個干燒金菇伊麵。 食啖粥濕下個口先。 我係咪自己失血過多,味覺都無埋? 即刻試埋個伊麵,太感動啦,調味料真係人類好朋友呀! 個粥可能真係鹽都無落,瑤柱可能煲完湯先撈返上嚟,平時食啖白飯都覺甜甜地,呢個粥真係完全無味,神奇!
燒牛肉
2014-03-21
是次消費
每人約$300 (晚餐)
用餐優惠
其他
MAR 14

食完呢次我覺得自助餐都要寫食評。 因為機場員工有折,所以嚟過幾次,但食物同環境都愈來愈差。 今次嚟到就有一班旅行團堆住係門口,嘈喧巴閉,枉我由T2行嚟以為可以享受片刻寧靜。 出去攞嘢食,後腦一陣涼風吹過,唔係咁邪呀麻!望下原來入個細路踩住有碌嗰啲鞋係到飄移。大佬,自助餐咁多人行嚟行去,我覺得餐廳有責任勸嗰父母同細路囉!一陣淥親其他人就事小呀,淥親個細路,佢父母實指住人地嚟鬧! 返正題講食物 生蠔chopstick 一直以為蠔嘅大細唔係重點,但當你食一隻無層次,無餘韻,而且8隻入面有3隻有碎殼的蠔時,就會覺得size...
ottofai
2014-03-23
是次消費
每人約$40 (午餐)
MAR 14

下午差不多兩點,好肚餓,隔離排晒隊,仲要坐到出門口!雖然好想試,都係下次先啦。 雲吞河 雲吞大粒嘅,蝦好彈,都幾好,但呢個質素嘅雲吞通街都食到,無特別。 但麵同湯比例差,我情願你比少啲麵我,成碗只係見到麵無晒湯! 清湯牛腩撈麵 如果清湯牛腩係佢招牌,食完真係知點解無人排隊。 我只我飲咗啖湯,我只係評論個湯。我唔知佢所講嘅清湯係咪指「史**清雞湯」因為我完全飲唔到有清湯腩應有嘅香味。講完。
florencechan1234
海南雞
薄餅
2014-02-24
是次消費
每人約$120 (晚餐)
MAR 14

六點幾嚟,大把位任坐。唔講咁多,好肚餓 生蝦chopstick 其實重點係咪第日無唔舒服?! 報告:一切正常! 拼盤chopstick 可能食食下都唔知自己食緊咩肉,不過燒得好香! 海南雞chopstick 平時好少食泰式海南雞,因為無雞油飯,但下次嚟都會再叫呢隻雞喎,嫩白滑,正 冬蔭公chopstick 足料,夠酸夠辣 炭燒蝦chopstick 燒得好香,收貨 青咖哩雞chopstick 無咩特別 薄餅chopstick 又係好香,唔好意思,我真係諗唔到第二個形容詞。 如果餐廳用闊平嘅碟放串燒汁料會放便好多! 其實呢個鋪位轉咗好幾手,本來對佢無咩期望架啦!點知好驚喜,唔怪得食完埋單時差不多滿座啦。 I'...
1985
2014-03-23
MAR 14

下午5點半,唔洗等位,點咗個辛辣麵。  等咗約5-8分鐘!其實唔算等好耐,不過呢間餐廳定位為快餐店的話,我就覺得等5-8分鐘係好耐囉。最好可以好似平時啲快餐店咁可以即叫即取添啦。 個麵用石鍋盛,可能係咁,所以超級熱。又熱又辣好難食得快喎。 食物質素方面,由於只點咗即食麵,就無得評分。 我想講呢個餐廳定位奇怪,佢地方又唔似「歐洲高高」呢類快餐咁,可以坐耐啲飲嘢傾計,而用快餐廳準則的話,佢上菜速度又唔夠快。 我真係比唔到理由要再去。
2028
柚子茶
是次消費
每人約$60 (晚餐)
APR 10

唔知我有無誤會, 但係呢間嘢好似係鴻*集團架喎,如果真係的話,我好失望呀! 鐵板牛肋骨,都唔熱ge... 石頭鍋飯: 超熱, 撈咗幾分鐘都仲'之之'聲... 焦咗,d飯好硬 泡菜: 就係最令我失望ge地方... 開間韓國餐廳, 竟然連泡菜都唔好食,唉! 真係祝佢好運啦! 如果你好鍾意飲柚子茶就可以去飲下ge, 成餐飯最正就係杯柚子茶, 同埋d枱好大又有張枱仔比人放嘢,幾好
肥牛
2010-04-01
是次消費
每人約$140 (晚餐)
APR 10

約晚上8點等位, 啱啱係最多人的時間, 等咗大約9個字有位(但見到其他有訂位的人都起碼等3-4個字...) 兩個人食,叫咗: 肥牛3 round:正正正正正 唔係普通雪花肥牛, 係好似真係手切肥牛 唐生菜2round: 無苦味 炸響玲2round: 冧咗... 黑椒牛丸: 滑! 大魚頭: 鮮! 粟米: 一舊甜,一舊唔甜 蝦:正常 芝士腸:怪 粉腸:粉 酸梅湯: ok啦, 任飲的話,唔係正係得個甜味囉 食物快而準, 而且細細份, 唔會咁易浪費! 最好係冷氣夠, 我地坐係門口位,都無愈食愈熱,good!
Top