中文 | English
Manlie
我是Manlie。我最鍾意滬菜 (上海)日本菜意大利菜大閘蟹壽司/刺身海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Manlie  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-11-19
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

終於訂到兼去到難好訂位的すき焼 森 Sukiyaki Mori,要每個月的1號打去訂下個月,例如我想10月去食,就要9月1號打電話訂位喇!

以前同朋友去過日本松板食過正宗壽喜燒,一直念念不忘好想再食,好在香港現在有すき焼 森的出現,未飛到都可以止止癮~藉著朋友生日就來すき焼 森 慶祝,我去的是歌賦街分店,上環地鐵站步行8-10 mins。

之前一日有人會打電話來Confirm booking,亦Remark是慶祝生日,我訂的是午餐,Sukiyaki Set,$580一位。去到安排坐Bar檯位~

首先前菜是好清新的冷盤 — 菠菜舞茸,熱盤有舞茸茶碗蒸,兩款都很不錯,如果茶碗蒸再多些少就更好~

之後師傅就開始煮,師傅會介紹一下食材,食材都是來自日本,會按不同時令轉款,今次就有菜、豆腐、洋蔥、大蔥、菇等等

而牛肉是日本A4和牛,分別是西冷同牛肩,還有日本蘭王蛋沾牛肉食~

由西冷開始煮,師傅倒入壽喜汁再調味,一邊煮已經流口水🤤,師傅亦好健談,大家傾下烹飪、日本、旅遊,交換下心得。一開始會有半碗飯,不夠可以再添,西冷牛味不錯,但我同朋友都覺得牛肩更好,油花比較均勻,味道亦比較濃~

食完牛肉會有麵豉湯,正正常常啦。好戲在後頭 - 滑蛋牛肉飯,師傅拿出牛肉碎再打蛋煮,老實說賣相不算很特別,但食落蛋滑肉味濃,比預期中好好味呢~

最後仲有雪糕同咖啡,因朋友生日,雪糕碟會有Happy Birthday 及蠟燭,朋友對這生日飯好滿意,我自己亦大滿足!以服務及品質來說,CP值高的一餐~

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-10-25         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$638 (午餐)

2022-08-03
類別 : 西式動物友善餐廳海鮮西式糕點 適合寵物

本身係住附近, 都知道Myth House開左一段時間, 諗住咁近就等無咁多人先去試啦, 而早排有電視節目黎取景, 而我媽正正就係「蛋白粉」加上佢好少女心鍾意打卡, 就一於黎呢度補祝番母親節飯king~~

幾日前於whatsapp訂位, 想俾媽咪影下相就book左outdoor…點知當日比預期中熱! 好在有風機同Cover, 但仍然強烈建議大熱天時坐indoor,
不過亦因為大晴天, 影相又真係靚d既, 真係好在心機為整幢建築及周邊裝飾, 黎遠睇已經好eye-catching!

Set Lunch有5款選擇, 唔同菜式唔同價錢, 都係包左前菜、主菜同餐飲。

流浮山鮮蝦滑餅 配 酸菜菠蘿莎莎。咕嚕甜酸泡泡
侍應好推薦呢款, 話係用當地食材去整呢道菜, 就即管試試, 我初初想像到係泰式蝦餅咁, 但上碟時就知自己諗錯曬, 擺盤好靚, 成件事好粉紅色~~ 鮮蝦滑餅好彈牙, 加上酸菜同咕嚕分子, 食完好開胃!

是日餐湯 – 西洋菜忌廉湯
其實媽咪本身麻麻地西湯, 本身聽到係忌廉湯就諗住揀沙律算, 但再聽到係西洋菜忌廉湯就話好好好, 睇黎鍾意西洋菜既媽咪都無諗過可以變成西湯,  飲落雖然西洋菜味無平時中湯咁濃, 但多左份香滑, 都幾好~~

香煎紐西蘭比目魚 配 川椒剁椒汁  (Lunch Set $208)
呢道菜係我當日最欣賞, 叫果時已經覺得好fushion, 上碟時用煲仔上又幾得意, 媽咪話可以keep warm耐d。比目魚係煎香左, 魚皮仲有少少脆口, 但魚肉仍然好嫩滑唔老, 川式剁椒汁未至於好辣, 但同個魚好夾!

而最surprise既係比目魚底係薯蓉, 吸曬魚油同辣汁, 超好食!

蟹肉手工扭扭粉 配 忌廉黑松露醬。黑松露羊奶芝士片  (Lunch Set $198)

之前睇OP MENU 見到有腐亂羊架, 好想試, 但MENU係會from time to time轉, 好在有我至愛既蟹肉, 而黑松露亦係我鍾意既, 一定揀呢個扭扭粉啦! 雖然無比目魚咁搶focus, 但都煮得好creamy, 上碟時勁香! 而扭扭粉比平時意粉有咬口, 都幾飽肚~~

餐飲方面都係叫普通檸茶咖啡, 唔多作介紹, 但天氣好媽咪想坐多陣就問埋今日有咩是日甜品, 一問之下原來有Hidden Menu -- 椰子清湯雪耳, 心諗咁中式既? 侍應話唔係普通糖水黎架, 係做到好似大菜糕咁...又咁岩媽咪係鍾意椰子同雪耳, 就叫呢款啦!

呢度d菜色未見樣,  已經令人有滿滿既好奇心, 見到樣未食入口就更新好奇。個presentation係一杯仔咁, 好fresh好消暑咁款, 的確食落有d似大菜糕既texture, 大概係椰青+少少香茅味+雪耳, 味道係好清新,  可以balance番主菜既濃味~~

成餐飯無論視線上同味覺上都有唔同既衝擊, 最重要係媽咪表示好滿意! 睇黎下次屋企再有大時大節既飯局就會再黎呢度~~music
用餐日期: 2022-05-29
是次消費: 每人約$255 (午餐)

2022-08-01
類別 : 西班牙菜

原來差不多5年無寫食評,呢間絕對值得蒲頭一寫!其實已經第3次幫襯 La Barra,第1次食完已經想寫,但又想試多幾道菜色先寫~~

MENU

La Barra 位於荔枝角地鐵站同長沙灣地鐵站中間,係有少少吊腳,但行去亦唔係話好遠, 長沙灣地鐵站C2出口大約6-8分鐘。

裝修以橙色為主,再配上西班牙花磚,簡約得黎又帶點西班牙風情,話明小店,餐廳不算寬敞,但有足夠位置用餐,亦有Bar檯位,我自己反而幾鍾意坐Bar檯。平日夜晚都算多人,建議訂檯!

Crab Croquetas 蟹肉可樂餅 & Squid Croquetas 墨汁魷魚可樂餅  $18/pc

餐廳有3款可樂餅,分別係松露蘑菇、蟹肉同墨汁魷魚,我自己就偏好蟹肉同墨汁魷魚,每次都會叫!就算你單叫一粒都可以~

入面係有蟹肉同魷魚粒,雖然都係mix左薯蓉,但味道係大不同,Creamy得黎都食到蟹肉同魷魚粒,兩款都食到鮮味~~

Iberico Ham  純種黑毛豬火腿 48個月 $128
我係超鍾意食Ham,平時出去食同樣份量一定唔止呢個價錢,而且呢度既Ham充滿油香回甘,又唔會太膩太鹹,同行友人唔係好食,我差不多自隊一碟大滿足!

Gambas al Ajillo 西班牙蒜油蝦 $98
呢道菜係西班牙餐廳必有的Tapas,蝦肉新鮮爽口,蒜片已經煮到香甜,伴碟既麵包片點蒜油食係超正,如果蒜香再重少少會更惹味!

Meatball with Mushroom Sauce  自家制肉丸 $88

本身係無諗過叫呢道菜,但周邊既檯都有叫自家制肉丸,出於羊群心態就試下,肉味濃同個自家制既汁好夾,重口味少少既友人大愛!

Manila Clams with Mojo Sauce 馬拉蜆配Moji醬 $198

西班牙少不了海鮮,Menu上有馬拉蜆亦有青口,其實兩款都好想試,但怕太飽只好二揀一,因為好耐無食Moji醬既菜式,最後決定叫馬拉蜆,下次先試青口!  d  馬拉蜆隻隻都好肥美又無沙,而Moji醬又唔會蓋過馬拉蜆既鮮甜,好快清曬!

Red Prawn Paella (Today Special) 西班牙紅蝦飯 (是日推介) $248

第一次幫襯時已經食過西班牙海鮮飯,回味無窮,係覺得比起某d酒店餐廳更好食,之後再黎想encore,但見到Today Speical 有Red Prawn Paella,要知道西班牙紅蝦係蝦中極品,就試試佢!隻蝦蝦味真係好濃郁,蝦羔勁香甜,燴飯仍然都係咁好食,飯粒係吸曬濃湯,收水收得剛剛好~

第一次食 Seafood Paella 西班牙海鮮飯 既相 for reference  ~

Churros 西班牙油炸鬼 $68
Churros 係西班牙傳統甜點,好鍾意呢度既Churros沾滿砂糖得黎仲有肉桂既味道,加上 Churros 外脆內軟,會不自覺就食下一條食下又一條, 而Churros 大多配朱古力醬,呢度除左朱古力醬仲有Vanilla雪糕,可能已經有砂糖,再點朱古力醬會覺得甜左d,反而點Vanilla雪糕都覺得好夾喎~~記得留肚食呀!

題外話/補充資料:
基本上每次黎都會囉囉攣咁,因為又想試新野又想encore食過好食既,老闆兼大廚 Peter 好健談,會問下意見或分享下心得,Feel 到好有心去做好食物俾客人,好鍾意呢種小店人情味,疫市下希望大家都可以支持下小店,唔想再有好食既小店消失~~
用餐日期: 2022-07-26

2017-11-21
類別 : 日本菜拉麵

我自問唔抗拒拉麵, 但又未至於非常熱衷, 往往寧願留番QUOTA響日本先食。而身邊既友人係拉麵愛好者, 香港亦愈開愈多過江龍拉麵店,  如有好介紹友人都會推薦我一試。

公司響灣仔,而灣仔近年亦越開越多拉麵小店, 之前試過兩間都OK啦,今次呢間堅正, 大半年無寫食評都要寫一寫 –
別天神! OT完氣羅氣喘到左別天神, 店仔細細只有BAR檯般既位, 感覺有少少似屋台 (日本街頭車仔拉麵檔)。

拉麵有兩款 – 別天神豚骨 & 蝦味噌豚骨, 完全方便選擇困難症, 有單點亦有套餐, 套餐跟小食 – 餃子或小龍蝦蟹籽沙律, 而我的選擇係別天神豚骨套餐+餃子 HK$ 105。

拉麵上檯~~友人急不及待叫我 ”飲湯先! 飲湯先!”, 得得得, 我飲湯先…以!! 真係好正, 唔太杰唔太濃, 岩岩好, 飲完一啖會忍唔住再飲, 我飲左好幾啖先開始食麵呢! 麵質軟硬剛好, 不是太粗, 個人鍾意幼身D, 連湯食仲好! 至於半熟蛋同叉燒係正常水準, 叉燒唔會’UN’, 而蛋可以再半生一點。至於餃子就輪為配角, 味道是一貫日式餃子~

另一個要推就係有濃味食法,可加入店舖準備好的芽菜及蒜蓉, 我不是芽菜人只加了蒜蓉, 其實叫蒜泥更貼切, 的確加左更香濃,又另一種味道! 如剩飲湯就覺得唔加都可以, 連埋拉麵一齊再加蒜就更香濃, 味道層次豐富呢!

總括黎講, 湯底完勝! 我通常食拉麵都未必可以成碗湯飲曬 (太飽), 但今次見底!! 鍾意佢唔太濃剛剛好, 好怕太濃食到好口渴, 鍾意濃郁既人亦唔會失望, 因為可以加”料”添味, 呢間一定會再幫襯!!
推介美食: 別天神豚骨拉麵
用餐日期: 2017-11-15
是次消費: 每人約$105 (晚餐)

2017-02-23
類別 : 韓國菜

都一段時間無寫食評喇,相就儲左一大堆,就係的唔起心肝寫~~我會加把勁 (希望)tongue

尋日去左長沙灣同友人食飯,可惜OT到八點半,因上星期出差食了10日西餐,想食番亞洲野~友人說元州商場開了間新的韓國菜,見有位就衝入去,本身沒太大期望,沒想到有驚喜!

一入去就有真既OPPA同你講An-nyeong-ha-se-yo!當然餐廳是播放KPOP啦~

餐廳都唔細,還有一個自成一角既area俾多人既客人!另外裝潢一D都唔馬虎!裝飾擺設既都係7,80年代既感覺,幾全面幾有心wo!

之後OPPA就會俾四小碟你~我唔太好韓式醃物,但友人話幾好架,的確食食下全清!除了四小碟,少不了韓國常用的銀器餐具,還有水及韓式醬汁~

MENU有齊中英韓,還有畫出來既圖片,有推介及辣度描述~起初以為只主打年青點既韓食,但亦有傳統石頭飯水冷麵等,連唔係太多韓國餐廳會有既醬油蟹都有!每款旁邊有no.,方便同OPPA落單,當然同場都有操廣東話的店員~

我點了海鮮豆腐辣湯泡飯$72,一碗白飯是分開上的~唔好以為平平無奇咁,我成煲食曬!湯入面有魷魚仔,青口,蜆,蠔仔,豆腐,金菇,瓜粒,已打落去既蛋,雖不是什麼靚海鮮,但湯都幾鮮甜,豆腐又滑,絕不欺場~其實比想像中辣,但連飯食就岩岩好呢!

友人見我就咁叫個湯,就叫個部隊辛辣拉麵蛋邊鍋可以share食,肉可選擇牛,雞或豬,我地揀左牛,之後OPPA 俾左個gas爐我地先,再等個鍋上檯。嘩,原來都幾大個!

如圖中,中間就係煮過既牛肉+洋蔥+菜,仲有部隊鍋應有既韓式魚片、年糕、芝士腸、芝士+辣醬+麵,底部仲有蛋、南瓜、金菇同紅蘿蔔絲。邊邊有芝士,芽菜,牛油粟米及爐邊蛋。

滾之後就開動喇!個麵好入味但要盡快食,如果唔係再滾就會林,辣味足,其他配料都好入味~近乎響韓國食既味道!牛油粟米等佢溶溶地後超好味,又香又甜!而其他爐邊料就不過不失啦!

兩個人食到超飽,每人$110,仲要無加一。我諗我會再幫襯~lol

推介美食: 海鮮豆腐辣湯泡飯
用餐日期: 2017-02-22
是次消費: 每人約$110 (晚餐)