中文 | English
kmlam
我是住在藍田的kmlam。我在上環工作。我最常於上環銅鑼灣九龍灣出沒,最鍾意粵菜 (廣東)滬菜 (上海)日本菜酒店餐廳日式西餐酒樓火鍋鐵板燒壽司/刺身
食評會員 2次成為首位寫食評會員
kmlam  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-17
類別 : 多國菜西餐廳咖啡店

今日朋友S想試新嘢,我哋就嚟呢間試試。環境簡潔,我哋 order 咗三個lunch set($118 each),頭盤炸磨菇,主菜是鹿肉腸pizza, 羊肉三文治和煎三文魚,還有一杯飲品。我哋加一客炸芋頭($25)。靚女Waitress服務周到,詳細講解食物的製法,值得一讚。likelike

chopstick 炸磨菇 將飯讓入磨菇內,外層是麵包糠,十分香脆 tongue ,加上黃椒汁,幾特別。

chopstick 鹿肉腸pizza,皮薄香脆, 朋友話十分好味 tongue

chopstick 羊肉三文治,法包加上羊肉和一些配菜,朋友話醬汁和羊肉配得好 tongue

chopstick 煎三文魚,煎得剛剛熟,外脆內滑 tongue tongue tongue ,真係有心之作 lol 。配菜係薯仔沙律,味道也不錯。

chopstick 炸芋頭,芋頭十分粉,先焗後炸,所以不太油,食落外脆內軟,很不錯 lol

最後一杯香滑熱朱古力,十分滿足。
推介美食: 炸磨菇,炸芋頭,鹿肉腸pizza,羊肉包,煎三文魚,熱朱古力
用餐日期: 2015-09-17
是次消費: 每人約$140 (午餐)

2015-01-04
類別 : 韓國菜火鍋鐵板燒

朋友介紹我嚟呢間食午餐,環境一般但乾淨。smile

我哋點了招牌炆牛肋骨,大醬牛肋骨湯和石頭窩牛肉飯,$80 each.

chopstick 招牌炆牛肋骨- 賣相不錯,有紅蘿蔔,白蘿蔔,冬菇和牛肋骨。所有材料都好稔又入味 lol ,唔怪之得叫招牌菜 tongue

chopstick 牛肋骨大醬湯- 賣相唔得,味道也一般,好似食西洋菜湯加牛肋骨咁。 shocked

chopstick 石頭窩牛肉飯- 賣相對辦,味道也很好 lol ,有一點飯焦,十分香口 tongue

下次要嚟試下烤肉先。
推介美食: 招牌炆牛肋骨
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-01-04

2014-09-17
類別 : 港式小食店

今晚同朋友到呢度食晚餐,我哋已是第二次幫襯,這兒的蟹泡飯令人心思思要繼續嚟食 tongue
這間店子大,尚算乾淨。老板有講有笑,十分親切 smile

chopstick 蟹泡飯($250)- 賣相一流,泡飯鮮甜可口,真係一試難忘 tongue tongue tongue 。我哋也想不通它點解會咁鮮甜,今日同老板傾一傾,才知除了原隻新鮮中蟹,還有大頭虾海鮮湯底,唔怪得之咁好味啦,值得一讚 lol

chopstick 珍珠蜆($78)- 細細粒,但十分肥美,鮮甜可口 tongue ,又冇沙。今日試咗韓式煮,少少辣,但我哋比較喜歡上次清酒煮多一點,因為更清甜 tongue 。不過試新口味也不錯。

chopstick 炸蝦餅($30)-有蝦味又彈口,不錯。 smile
推介美食: 清酒煮珍珠蜆,蟹泡飯,煮珍珠蜆,炸蝦餅
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2014-09-10
類別 : 多國菜西餐廳

昨晚一家三口到這兒開餐,店子細細的,店員十分親切。
老公點了海南雞飯,我要日式牛肉撈烏冬,囝囝要兒童餐。

chopstick 海南雞飯- 賣相不錯,碗飯很香又唔油,仲有D香芧味 lol ,雞肉起哂骨,尚算幾滑,配上三款醬料,十分美味tongue。聽說每個月只做一次,下次一定要再食。

chopstick 日式撈烏冬- 鳥冬有點煙靭,口感不錯,配上日式芝麻醬,青瓜絲和牛肉,都不錯 smile

chopstick 兒童餐-有粟米,腸仔和螺絲粉,甜品係啫喱。囝囝話腸仔好味,粟米太油,螺絲粉味道Ok但太漏。下次要番茄粉喎。
推介美食: 海南雞飯
是次消費: 每人約$72 (晚餐)

2012-10-20
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心同客食飯適合大夥人

星期五我哋一家三口嚟食晚餐,巳有一陣子沒有幫襯。哩度環境和服務也不錯。我哋奌了囝囝喜歡的唂嚕肉,燒雞和大蝦伊麵。

chopstick唂嚕肉- 有菠蘿,青椒和肉,肉有奌香脆,可惜醬汁只有酸味,味道不對板,有點失望sad

chopstick燒雞-還算皮脆肉嫩,但味道比從前差了。

chopstick大蝦伊麵-賣相不錯,蝦肉爽口,但醬計太灟,伊麵很油,味道一般。
最後囝囝要了芒果布甸,他話好味喎。
埋單$534,overall比從前差了。
是次消費: 每人約$180 (晚餐)