中文 | English
civona
我是住在鴨脷洲的civona。我是一名閒人,在薄扶林工作。我最鍾意潮州菜印度菜日本菜燒烤自助餐壽司/刺身
食評會員 2次成為首位寫食評會員
civona  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-08-31
類別 : 港式咪嘥嘢食店粉麵/米線雲吞/餃子

用心制作,簡簡單單的生菜魚肉,竟然可以加埋陳皮及新鮮蔥花落去製作,街坊生意,良心小店。

自家制餃子又係多餡,放湯同煎都一流。yummy
仲有佢哋自家製嘅辣菜脯,食過返尋味。如果堂食配生菜魚肉一流。

2020-12-05
類別 : 港式粉麵/米線

新開的米線鋪頭,FB 已有街坊食過表示好咪,今日就走去試一試,裝修簡潔乾淨,店員有禮貌,又會主動介紹店內菜單,十分抵讚。

小食方面,雖然唔係多款,但貴精不貴多。而且有蓮藕BB食,真係比較少有,但呢間又整得幾好食😋

2020-05-30
類別 : 西式朱古力/糖果店

kisslike熱情既老闆,超水準朱古力,有如酒店般水準,但 極之親民既價錢就可以品嚐到。本身喜愛朱古力,但老闆俾我試原粒朱古力豆,真係一試難忘,好似飲酒一樣既香味,有不同層次既味道湧出,真心推介愛酒之人可以試下。cry

用餐日期: 2020-05-30

2019-06-08
類別 : 粵菜 (廣東)閩菜 (福建)粉麵/米線雲吞/餃子

扁食原來即係香港叫既雲吞仔,細細粒一口一粒,好味道。
佢地個燉湯都飲得出有心去做,唔會好油膩,但飲到足料去燉既效果。
姐姐好耐心咁介紹菜單上既選擇俾客人聽,呢樣真係飲食業黎講好難得的。like

2019-03-21
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館咪嘥嘢食店素食

呢間素菜館真係抵食夾大件,仲要好味道,下次都會帶屋企人黎食。
今晚有d 少插曲,食食下飯,有的通知門口有警察抄牌,全店好齊心咁提各位食客有冇心出面有車,有警察抄牌,當店員知道真係有食客有車在外,她第一時間跑出店外叫住阿Sir, 唔好炒住,車主黎緊,極之有Heart 既店員。今時今日真係好難得👍🏻