大輝哥

大輝哥

我是 大輝哥
訊息
正顯示第 110 篇(共 16 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2014-02-20
每人約$50
FEB 14

今晚介紹一間價位比較經濟的茶餐廳俾大家chopstick 黑椒牛柳餐, 67蚊, 點了七成熟, 牛柳兩大塊, 份量好足夠, 不過味道就no goodsad, 鐵板唔熱, 侍應將黑椒汁淋落牛柳度無聲, 心感不妙, 兩件牛柳雖然多, 但好似係丁熟左再放上個鐵板, 唔係煎的, 入面都無丁點兒血, 雖然有大量薯條, 但食左一半就已經停手, 餐湯的紅湯都係ma ma地, 總括係好大碟, 好多咁, 但唔好食, 本來係一個劣平, 但個茶餐就挽回一點分數 牛油多士, 件多士好軟熟, 一試鍾情tongue 炒蛋, 幾好食, 夠滑 蕃茄牛肉公仔麵, 其實唔算好好食, 不過又係夠多, 感覺幾抵 另加一條腸, 一杯...
冷麵
2014-01-28
是次消費
每人約$70 (晚餐)
FEB 14

呢間拉麵店地址同openrice記錄的唔同, 但我check過名字係一模一樣, 所以應該係佢搬左去新地方 同一般拉麵店一樣, 選擇唔多, 冷麵, 熱麵, 粗, 幼, 加雞蛋, 紫菜....  最特別係要幾多倍辣, 見有食家選200倍之後上磅, 店主在牆上掛上木牌作紀念, 幾特別smile 我兩一碗冷, 一碗熱 冷麵: 附上的芝麻醬好好食, 麵身好有彈性, 大量的蔥, 青瓜跟麵浸入醬汁, 地道的日本風味tongue 溫泉雞蛋好軟熟, 塊豚肉就乾左D熱呢碗有少少怪, 原先以為係湯麵, 但原來係淥好的粗麵再浸杰身的"湯", 味道就ma ma 地sad 麵同冷麵的麵不同, 比較硬, 口感ma ma...
2 推介
Akira_yim
tungtung330
酸辣大蜆鍋
2014-02-02
是次消費
每人約$180 (晚餐)
用餐優惠
其他 | 戲飛10%discount
FEB 14

在我心目中, 地道泰菜最低要求係夠辣, 其次就係香料的味道 年初二睇完煙花, 之後上去the one食泰菜, 一間地道風味的泰菜冬蔭功味道有層次, 酸的青檸, 辣的指天椒, 咸的魚露, 師傅無手軟泰式通菜, 好辣huffy, 街頭feeltongue呢味效特別, 酸辣大蜆鍋, 推介菜色, D粉絲同椰菜索哂酸辣湯, 意外驚喜mad串燒可逐串嗌, 抵讚lol 味道ok.. 沙day醬好味, 勁花生味, 香噴噴兩煲齊滾 食完成頭汗, 但係好過癮mad
reverie
2分鐘 (外賣自取)
2014-02-01
每人約$43
FEB 14

食完泰國菜, 就去對面的harlan's cake 望望, 飾櫃入面的蛋糕件件都係好吸引, 好靚lol 個人對栗子都有偏愛, 就買左一件reverie 食 第一啖咬落, 栗子味不是很濃, 但質感較幼細, 口感較滑, 跟nuts 的味道協調得幾好, 不會搶去對方的風頭, 而朱古力的比重都合適, 整體感覺不俗 雖然$43一件, 但物有所值 晚餐, 跟飯後甜品一樣滿意, 滿足的一晚smile
2 推介
cestfacile
outkast
多士
10分鐘 (堂食)
2014-01-27
是次消費
每人約$100 (早餐)
FEB 14

一日之計在於晨, 早餐食得好, 心情都特別愉快lol , 介紹呢間食早餐的俾大家一個all-day-breakfast , 八十多蚊, 以餐廳的裝修, 環境來說, 可以話係覺得好抵食, 服務又好好, 兩個男侍應態度好友善, 唯一係好少位, 廿個位坐滿就有排等, 好彩我唔使等好耐 炒雞蛋, sausage, mushroom, 火腿, 都合格, 薯寶就一般超市買到的, 最值得一提係麵包, ceres 本身係好多人幫襯的麵包店, 麵包有一定的水準, 所以塊多士係個全日早餐的靈魂chopstickchopstick 麵包好軟熟, 烘後成為多士都比一般多士較軟, 而且有一種小麥香味, 再加上一種甜味, 可愛! 仲有過人之...
1 推介
移動輝
這篇是 [非食評]
燉旦
5分鐘 (堂食)
2013-12-23
是次消費
每人約$50 (下午茶)
DEC 13

在尖沙咀, 聖誕節的氣氛特別濃厚, 選購完聖誕禮物後, 便到元氣食個tea 呢間於海防道的分店, 係我去食過元氣分店中比較服務好的一間, 而且壽司食材都好新鮮, $45的價錢, 有三文魚, 吞拿魚, 熟元貝以及兩件軍艦, 再加炸雞件及燉旦, 夠飽肚又好食, 難怪下午茶時段都多人 tongue
蝦餃
2013-12-20
是次消費
每人約$60 (晚餐)
DEC 13

香港地夜茶的地方有很多, 但水準好參差不齊, 其中一間我去過的可以向大家介紹一吓 地點位於九龍城近富豪酒店附近, 飲茶最基本的, 係要有一壺茶, 一邊斟一邊食點心, 有些點心店只提供一杯茶, 仲唔夠熱的, 係最反感的件事, 這個要點要符合我要求我才會去, 嘉豐就做得到 lol 食物有水準的, 蒸飯雖然唔係即叫即蒸, 但好味, 飯粒分明, 軟硬度適, 甜豉油都好味, 雞扎脤卜卜, 調味方面做得不錯, 蝦餃都有水準, 皮不厚, 有完整的蝦肉 老闆娘好好人, 態度誠懇, 小生意我一定支持 smile
2013-12-22
是次消費
每人約$80 (晚餐)
DEC 13

尋晚做節去左一間好特別的食店, 外表似一間cafe, 但埋去睇餐牌, 除了咖啡外, 仲有好多食的選擇, 似乎係一間食越南餐的cafe吧smile 餐廳雖然好潮, 但價錢卻不算好貴, 一份牛柳粒紅飯不過是六十幾蚊, 回想午餐老麥唔飽都三十幾, 這份晚餐算得上超值了 無論裝修, 餐具, 枱椅都超colorful, 老闆構思都好大膽, 感覺卻幾順眼, 牛柳粒雖不算上等貨, 但用牛油炒過後都幾香口, 紅飯熱辣辣的, 用茄汁炒過, 配搭得幾特別, 仲有沙律, 餐湯.. 唯一係人手不足, 回應比較慢但服務生都唔粗魯
1 推介
popoperry
2013-12-22
每人約$38
DEC 13

老麥賣飯唔係新鮮的事, 曾經食過板燒雞飯覺得可以接受所以間中都會捧場 新口味係咖喱豬扒飯, 個人特別喜歡日式咖喱, 當然對佢有點期望shocked 之不過食完之後就失望, 個咖喱汁太甜, 無辣味, 豬扒就更加唔脆, 所以去食, 可能只係因為張大富翁貼紙而已, 不過聽講已經比人中去大獎, 連唯一動機都無埋, 就更加唔使食mad by the way, 個餐要成三十蚊, 而份量都咁少, 不如去大xx 食好過啦
JUN 09

約左朋友去小肥牛, 點知去錯左小肥羊, 個名類似, 撞板.. 終於搵到, 原來大家已經叫左野食, 仲黎左好多火鍋配料, 今次我地係用蕃茄薯仔湯底, 入面仲有椰菜, 豬骨, 煲到滾之後開始開懷大吃了, 先用安格斯牛脊做先鋒, 十蚊一碟幾抵, 但肉質只係麻麻, 反而自己原價叫肥牛就正好多, 脂肪均勻, 好味! 火鍋配料仲包括芝心牛丸, 鵝腸, 鮑魚菇, 皇帝菜, 四寶丸, 烏冬, 材料新鮮 (原價的), 個湯底味道又好, 係一間質素幾好的火鍋店, 可以再黎!
Top