中文 | English
Elyse214
我是住在香港仔的Elyse214。我在灣仔工作。我最常於銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意日本菜日式西餐壽司/刺身
食評會員 1次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 110
Elyse214  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-10-07
類別 : 多國菜咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast

一直想去呢間Café試下,點知超近新屋企🏠
以後可以常去😆
我要係不同位置打卡🤣

°爽瓜瓜熔岩手打(美國)牛肉芝士漢堡(特調花生醬)🍔花生醬配漢堡幾夾,原來熔岩係指花生醬,個包係有烘過,食落去質地係我喜歡的,但牛肉太碎,打得唔夠膠,咬落去碎濕濕咁,有待改善

°焙茶麻糬Bagel🥯最好味,煙煙韌韌,好夠焙茶味,作為焙茶控嘅我覺得🅰️💯仲有幾舊麻糬增加口感,暖烘烘咁食👍🏻正

°特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉(微微微辣)🍝正常水準,特別在於佢個辣味,食落似係‘腐乳’🤔🤔但唔確定🙈大家都可以去試下

食物分量都算大,都幾飽,連老公都嗌飽😆
價錢我覺得係中上價,都算合理,係個Bagel 有點貴

距離啟德站5-8分鐘路程,都算方便,地方寬敞,落地玻璃採光十足,有日光時影相顏色好好,多款不同位置可以打卡,就算唔打卡,係度過1個悠閒下午都真係幾舒服。

推介美食: 焙茶麻糬Bagel
用餐日期: 2022-10-02
是次消費: 每人約$195 (早餐)

2022-08-09
類別 : 意大利菜西式

老公生日驚喜《上山頂》
當日係平日,平日嘅山頂真係無咩人🙈
我哋好似包場咁🤣可以好好享受+欣賞餐廳嘅裝潢,最喜歡餐廳中間一排燈💡💡💡

不過呢間餐廳嘅分量比較適合多啲人一齊食

樣樣菜式都好正,起碼我哋order嘅菜式無一樣會覺得比較之下會變遜色,反而係樣樣都覺得“嗯!好味喎”,而且個“烤豬腩肉”仲✨️非常出色添👍🏻👍🏻

“薄切牛仔肉”同個醬真係好match😋

經典“辣肉腸蕃茄水牛芝士薄餅”無得輸😆

“薯條”唔係嗌貨個種,應該係真薯仔切😋正呀!

⭐️超推薦大家去食⭐️

本身我通知咗餐廳今餐係老公生日,餐廳本身都有準備,但2個人食呢個份量真係太飽,真係食唔到甜品,但餐廳💕超好💕知道我哋已經超full,所以送咗2杯酒for慶祝老公生日🎂🥂

職員全程都好好,又有禮貌,仲好慇懃,而且個個都好好笑容👍🏻

好質素,價錢合理,一定會再去幫襯👍🏻👍🏻

推介美食: 烤豬腩肉
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-07-11         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2022-07-15
類別 : 法國菜酒吧Fine Dining

老公生日驚喜《去⭐️⭐️餐廳 Arbor食Lunch》
5月就book定😆仲request 埋舒服寬敞嘅sofa位俾身形龐大嘅老公🙈🙈

雖然中環一定係高樓大廈景,但25樓都算高,大玻璃採光都足夠,夠光猛,感覺都夠寬敞。

一黎就飲香檳🥂So Happy🤭
明明係食西餐,但Arbor主要用日本食材烹調,所以入口又好似食緊日本菜咁☺️好得意

最重要係望住菜色係會諗唔到可以咁煮,所以入口就好有驚喜,老公一路食一路都好開心💕,好想參考個烹調方式😆

而我,非常enjoy美食,而且精緻嘅美食仲可以一款都有多種口味,就好似個《Tuna醬油Pancake》咁,Pancake面有2種配搭,碟邊亦有2款醬汁配搭,我就比較喜歡煙燻醬,擺入口一合埋口,個醬頂上味蕾,濃濃嘅煙燻味好正😍又有似食壽司嘅感覺,好過癮😋

餐前麵包《法國牛油軟包Brioche》非常鬆軟
老公話加入白味噌嘅麵包就食得多,再加埋紫菜就好少,再加埋醬油牛油,就好似食緊味噌湯咁😋

《乳鴿Pigeon》
肉質嫩滑,同樣都有多種配搭,我個人喜歡配花椒口味,好有驚喜🤩老公話佢去埋E所以同平時食到嘅唔同,唔會硬到食唔到

《Medeleine》暖烘烘,入口順,唔會有糖嘅顆粒感,老公勁讚👍🏻

甜品有我喜歡嘅麻糬+豆腐雪糕+咸蛋+炸腐皮,我個人喜歡以呢種淡口味、清味蕾作結👏🏻👏🏻

🎉Happy Birthday to My World's Best Husband🎉

老公非常滿意今餐,有個識食又識煮嘅老公,帶佢去烹調&味道都複雜嘅餐廳實無錯🤣🤣🤣
慢慢細緻品嚐,佢已經夠晒開心啦😁

今餐我哋嗌咗3杯酒,$2-3xx/glass
嗌咗2個4C 嘅Lunch set $1776
推介美食: Tuna, Pigeon
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$1460 (午餐)

2022-06-08
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪All Day Breakfast

之前1個人去食深水埗💛cafe

🦞香煎帶子黑魚籽龍蝦汁闊條麵 $138
有3粒厚身刺身級數嘅帶子,如果多1粒就更好🤭
龍蝦汁香濃,有咸鮮味,但整體份量略嫌太少,我嘅細胃口嚟講只係“有野落肚”,正常人應該一定唔夠肚,但真係好味👍🏻

🍵焙茶鮮奶(熱) $42
呢杯會帶有微甜嘅味道,人人都岩飲,而且都有濃郁焙茶茶香,只係我個人喜歡無甜味嘅焙茶鮮奶多啲🙈

總結:我會再去食,仲要帶埋老公去,因為呢間舖有個打卡位,但我1個人去所以無辦法去影……而且上網睇佢哋嘅甜品都好出色,無奈我1個人真係食唔落……

P.S. 聽講週末假日好多人排隊,唔想排隊就最好12點前去到,我食個日係平日下午2點後,所以唔洗等,即刻有得入😆
用餐日期: 2022-05-10
是次消費: 每人約$180 (下午茶)

2020-08-14
類別 : 美國菜扒房酒店餐廳無翅餐廳浪漫情調慶祝紀念日

11Jul 2020 男友🎉Birthday 🎂 驚喜
朋友推薦🎈香港出名扒房【MORTON'S】
聽講之前起碼要早成個月先有機會Book到,而今次咁岩Book到,仲可以安排到window位置😄

🎂一坐低就有驚喜🎊印上男友的名字嘅menu🥰仲有Happy Birthday 添🥰
🎂上菜之後更幫我地影相,當時男友仲未知發生咩事🤭到職員印好出黎,制作埋Birthday card🎊俾佢時,佢個驚訝開心樣,真係好正🤣🤣🤣🤣
🎂樣樣都高水準嘅美食😋當然我都有search 啦!
🟠外脆內軟又香噴噴嘅🧅洋蔥包包🍞

🟠《必食🦀蟹餅》真係超多🦀蟹肉,第1次蟹肉味咁澎湃,仲好鮮味添,係暫時食過最好味嘅蟹餅wow

🟠2人海鮮冷盤好鮮甜,咬落去質感就會知夠新鮮,有🦀蟹腳、🦪生蠔🦞等等。

🟠帶骨肉眼🥩牛扒,真係不得之了‼️‼️男友係超讚👍🏻我都非常滿足😋好嫩滑又Juicy,有慢煮嘅感覺,真係值得再去試多幾次,試下其他菜色😁

🟠因應壽星仔要求order咗薯條,係好味,而且分量好多,又係男友喜歡嘅質感

🎂到甜品時間啦~又係驚喜🎊時候,會多1款甜品同時亦會寫上"Happy Birthday"

今餐重重驚喜🎊男友非常滿意,講真會再去,因為仲有好多野未食,而且每樣菜色分量都偏大份架wow

P.S. 冷氣比較大,建議女生帶件披肩更好balloon
推介美食: Crab Cake
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-07-11         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$1000 (晚餐)