中文 | English
ciaogatto
我是ciaogatto。我最鍾意粵菜 (廣東)日本菜意大利菜麵包店壽司/刺身點心
食評會員 0次成為首位寫食評會員
ciaogatto  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-10-30
類別 : 多國菜茶餐廳/冰室

寫食評一向會附上相片, 但今次不必了, 全因想談的只是服務.

這天放工後要到銅鑼灣做gym, 因約了教練8時, 到達CWB才6時半, 知道餐廳這個時候應該不太多人, 想有一點米飯下肚才做運動, 決定來個叉燒煎蛋飯.

餐廳半滿, 最入一張枱剛有客人離開, 其餘的枱也有人坐, 雖然不太喜歡最入的那一張枱, 但也先坐下. 未點餐見有其他枱的人走, 所以搬過去.

是一張在餐廳正中的枱, 我動身後坐下, 那侍應姐姐說這張枱很大風(因在冷氣機下), 我回應說我不想坐那處; 那侍應姐姐便黑面.

去過這裡便知, 最入那張枱只可坐3個人(因一邊泊牆), 中間位置的枱可坐4個人; 如果那時是繁忙時間, 當然我不會'亂動', 實際情況亦不容許我想轉枱就轉枱啦. 當時餐廳外並沒有人等位, 亦未見有新客進入.

我帶同上一張枱已給我的餐具, 轉坐到中間枱的位置後, 她便執拾上一枱客人的東西, 她抺枱時好像很急趕似的, 連那份用餐紙包好的刀叉也從紙中掃出來, 跌出枱上不止, 還把整個menu座也壓在叉子上....

我想叫這位侍應姐姐換過另一隻叉給我, 但... 見到她氣急敗壞的樣子, 也不要再煩她好了. 我自己拿濕紙巾出來抺.

叫餐的時候, 我囑咐叉燒要不燶及不肥, 她又面有難色, 說很難保證... 說了一堆話. 我回應因有一次吃到很燶及肥的, 切走之後得番半份叉燒.
之前幾次我也有相同要求, 侍應也沒有給我聽這麼多說話.

有一枱客(3個人)全部叫凍飲, 那位姐姐從水吧出口想一次過拿三杯飲品, 怎料跣手跌了一杯, 冰粒跌在她身上... 一地也是冰粒. 然後她很緊張地抺身上的冰水. 其實有圍裙.. 使唔使咁大反應?

這一切看在我眼裡真的有點可笑, 不是幸災樂禍的笑, 而是, 體現了一個小道理: 怎樣的人說怎樣的話, 怎樣的人做出怎樣的事.

餐廳有幾大? 分開兩次拿該三杯凍飲便不會弄得自己這樣狼狽. 我聽到她叫水吧同事補番啲冰落杯嘢飲... 唔係嘛? 我覺得應該從新整一杯.
(當然, 因為佢一個人嘅失誤, 咁樣就對餐廳及水吧同事唔公平!)

一向也喜歡這裡的食物: 平, 靚, 正, 快 ; 但那晚真的吃不知味, 就是因為一個咁樣嘅餐廳員工.

結尾更精彩: 餐廳一路有人走但入來的人也不多, 我由頭到尾自己一個人坐一張枱, 諗住食晒碟飯後飲埋杯檸茶走啦, 果位侍應姐姐走來收走我個碟, 真的很奇怪, 這張枱在餐廳中央位置, 我坐靠內一邊, 她收碟時, 把手從我的左邊伸過來, 當時我正飲緊杯檸茶, 佢就喺我杯下及直立的餐牌嘅中間位置攞嘢, 我好驚佢掂到我(尤其是見識過佢之前啲"卓越表現"), 攪到我要就住嚟飲. 早知佢要咁高難度角度收碟, 我寧願唔飲住!

嘜我張枱其餘三邊有人坐咩? 唔係唔俾你收, 但點解唔响另外三邊, 不騷擾到人客嘅情況下收嘢? 係有心或無意?

就係因為呢個細節令我覺得要上來寫, 因為我亦有另一個類似經驗: 在尖咀該個收費不便宜的連鎖茶餐廳, 那次跟同事(共7至8人)縮在小圓枱lunch, 食物陸續上的時候, 一個侍應想從較窄(兩人坐得較密及正進食中)的一邊上菜, 但另一個看來是經理指示他要多走一步從較鬆動(坐得較疏, 未有得食)的位置上菜, 盡量做不干擾客人的事, 我好impressed!! smile

最後想說的是, 儘管今次在這裡有過這一次不快經歷, 我還是很喜歡這裡的食物! 理解人會有脾氣, 但咁樣不單止對工作冇幫助, 得失客人之餘更將那些負能量反射到自己身上! 你話幾無謂!

用餐日期: 2011-10-24
是次消費: 每人約$39

2011-02-22
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳海鮮點心同客食飯

舅父說要請飲茶, 跟媽媽共三人吃點心午餐
店內環境頗高貴雅緻, 其他客也斯文沒有丁點一般酒樓的喧鬧.. 心諗, 呢餐都係食環境rather than 食物!
坐下來侍應便為你舖上餐巾及倒茶, 標準的酒店服務
點了七樣點心+兩款甜品:
chopstick野雞卷 -- 跟在順德菜館子叫的.. 差好遠, 來到的時候有點O咀... 好細粒ar.. 五元硬幣大, 食味普通(只是鹹鹹地有D火腿味), 口感欠奉(可能太細點, 或我個口太大?).
chopstickXO腸粉 -- 這個為今餐加分不少, 不像一般酒樓叫的, 腸粉外層包滿了XO醬, 炒得香脆, 碟內沒發現一大片油漬, 裡面軟滑雪白腸粉, 奇怪是外層的XO醬沒有入到裡面的腸粉
chopstick豬手 -- 主要材料好像經過選擇, 豬手不肥皮亦薄, 但煮得沒有味道, 廚師是想我地感受豬手本身的味道??
chopstick叉燒飽及燒賣 -- 普通
chopstick蝦餃 -- 蝦好大隻, 肉質爽甜... 這是蝦餃應有的水準; 必叫!
chopstick火鴨蝦仁炒飯 -- 值得談的只有飯本身: 飯粒炒得好, 乾身與油潤之間取得平衡, 但用嚟炒飯嘅鴨&蝦..好鬼細粒, 在玩尋寶遊戲shocked
吃罷, 兩位老人家也說要吃甜品, 叫了芒果糯米糍及紅豆糕. 不是我請客, 不好提出反對..
紅豆糕比較好一點, 有豆味及清甜
呢到口味偏清淡, 唔係咁啱我law

野雞卷

火鴨蝦仁炒飯

火鴨蝦仁炒飯

甜點

甜點

推介美食: XO腸粉,:蝦餃
用餐日期: 2011-02-22
是次消費: 每人約$200 (午餐)

共有1 人投票

2010-12-20
類別 : 港式粉麵/米線粥品

一行三人, 試試新餐廳
蝦子麵: 唔怪得只賣$20, 細碟到.. 一人一啖; 蝦子不夠香, 麵質一般, 唔al dente
鹹蛋燒腩仔飯: 雖然皮不脆, 但燒肉還暖, 而且很嫩滑, 飯煮得很好, 另外可能是豬肉的油滲透入了米飯當中, 所以飯的質感及味道也ok
蜜核咕嚕肉: 肉太少, 漿粉太厚, 甜酸汁不夠惹味, 失望!
避風塘炒飯: 整晚最喜歡的就是這個了, 飯粒炒得好, 一顆顆的, 蝦乾也下得多, 食味很香; 吃完後很想再多來一客.. tongue
鮑汁螺片菜心: 很奇怪的一道菜, 當中最好的是螺片, 食落竟然似飲喜宴嘅鮑魚! 算俾得多, 但那個茨汁完全破壞了成碟菜, 杰撻撻咁, 又落得多, 菜心亦有點韌, 唔知係菜嘅問題, 或是煮嘅問題...
最後後加了兩樣嘢: 水餃/雲吞雙拼及粥, 水餃比雲吞好食, 大隻D之餘當然餡料更多, 竹笙鷄粥嘛.. 兩樣料OK, 但粥太糊口(米太少, 漿粉太多), 多番D竹笙就更好啦!
(名人?)蝦子麵

(名人?)蝦子麵

鹹蛋燒腩仔飯

鹹蛋燒腩仔飯

蜜核咕嚕肉

蜜核咕嚕肉

避風塘炒飯

避風塘炒飯

鮑汁螺片扒時蔬(菜心)

鮑汁螺片扒時蔬(菜心)

上湯鮮蝦雲吞水餃

上湯鮮蝦雲吞水餃

竹笙鷄粥

竹笙鷄粥

推介美食: 炒飯
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2010-12-17
是次消費: 每人約$110 (晚餐)

2010-11-18
類別 : 港式中菜館酒樓火鍋

Dinner gathering 想食火鍋, 經過多翻討論, 嚟咗呢度
因為只在前一日訂枱, 來不及留近窗位置, 不過我哋張枱仍然望到夜景, 成座ifc棟向度
呢到勝在用料新鮮, 收得呢個價錢就俾番呢個質素嘅嘢俾客人
湯底只選簡單的東瓜瑤柱, 希望能直接反映食物質素!
當我哋點菜時, 正在猶豫牛食邊樣好, 侍應姐姐建議手切牛, 邊位及脊位各半試齊佢
我哋覺得脊位好食D, 可能多D脂肪, 但亦不是太"漏"; 牛邊就.. 我覺得好似食鮮牛粥D牛肉咁囉
水餃好大隻, 未烚前已經是BB拳頭size smile 這就是$88八隻的關係? 味道一般, 不會令人失望但亦沒有驚喜
四寶丸好似必叫咁, 最印象深刻係牛丸, 食落點解咁似飲茶碟山竹牛肉嘅...? shocked
好鍾意就係年糕袋, 冇辦法, 我就是比較偏心"煙韌"嘅食物
蚌及蠔雖不是我杯茶, 但都好新鮮
最後我們加了脆腐皮及芝士墨魚麵: 脆腐皮來時仍熱, 就咁食都好好味, better than 放湯; 墨魚麵嘛.. 玩嘅成份多過食, 成條"jit"晒搞到成煲都係時, 竟然聞到芝士味, 少少surprise smile
食到最後先食菜, 真係估佢唔到, 我覺得成晚最好食竟然係我最忽視嘅嘢: 好耐冇食過咁鮮甜嘅菜, 完全冇點醬嘅必要, 點咗反而食唔到鮮甜真味!!!
其實火鍋食物如果夠新鮮, 就唔衰得去邊; 好掛住D菜mad
服務方面, 侍應表現較參差, 有D就反應快速, 有D就講嚟講去都唔知我哋要嘜, e.g. 我想再要多一次醬架, 果個姐姐要我哋重複幾次先明, 嘜有好多款醬架咩? 加水時D女侍應係咁倒, 冇嘜留意D水會彈番上嚟, 反而部長比較"溫柔"D
四個人嚟呢到啱啱好smile
日式野菜籃

日式野菜籃

手切肥牛(脊邊各半)

手切肥牛(脊邊各半)

水餃王, 四寶丸, 年糕袋

醬架

醬架

推介美食: 日式野菜籃
用餐日期: 2010-11-12
是次消費: 每人約$285 (晚餐)

2010-08-06
類別 : 法國菜多國菜包場派對

朋友於weekday約食lunch, 我諗諗吓, 建議大家不如一齊攞半日假, 咁就食得悠閒D, 唔洗趕頭趕命la smile
我點了特色意大利粉, 佢就要咗法國烤油鴨配鵝肝焗飯
先來湯, 這裡有四個選擇(南瓜/蘑姑忌廉/洋蔥/雜菜), 都算多, 我點了洋蔥, 朋友要了忌廉.
洋蔥湯有點油膩... 下次都係健康D要南瓜!!
意粉: 份量剛好, 而且佢哋嘅cream汁唔太漏, 對我嚟講, 再heavy一點也能接受
唯一要"挑剔"的是parma ham, 當然.. 呢個價錢唔可能expect用好正嘅貨色, 但我唔係好感覺到parma ham應有嘅"鹹香"囉...
雖然如此, 還是成碟食晒tongue (好肚餓)
油鴨配鵝肝: 只能說說鵝肝, 朋友分了一半給我!!! 佢對我真係好.. 令我好感動mad
其實之前嚟過呢度一次食dinner, 也有點鵝肝; 如果身體接受到嘅話, 建議一定要食, 呢到好generous, 俾得好大舊, 聽D fd 話喺citysxper買百幾蚊一件仲要細舊D...
入口溶, 加埋佢墊在底下的生果切片(應該是梨?? not sure) 酸酸地一齊食好好味, 可惜始終是高危食品, 如果可以每個月食一次又唔影響健康, 實在太幸福lasmile <發夢>
地點是難找一點, 但如果是好的用餐地方, 呢個絶對不是問題; 快D再嚟就好la

推介美食: 鵝肝
用餐日期: 2010-08-05