中文 | English
超級大食凹
我是超級大食凹。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
超級大食凹  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-11-10
類別 : 台灣菜台式飲品甜品/糖水

試業階段,基於人手不足,可能冇乜經驗,相比同區台式飲品店時間上真係耐好多,同埋物資預算做得未夠好,今日下午兩點幾去買已經因為唔夠珍珠,冇晒飲管而cut單。

味道方面真心覺得唔錯,茶香清新有回甘,飲得出係誠意之作,可惜,得一位沖泡調製,杯杯即沖茶底!至於價錢,唔算抵,不過我相信成本亦唔會好平,杯,蓋同集團式嘅有分別,加上珍珠係自製,我自己覺得值嘅。

玫瑰花珍珠👍👍👍
Baileys珍珠👍👍👍

個人認為半糖已經足夠,太甜會遮蓋茶香。

另外,飲完第一次,茶包可以翻沖,唔好浪費!希望可以keep到水準,用心,有誠意嘅台式飲品係元朗真係唔多。

2017-04-15
類別 : 港式甜品/糖水

買之前已經問咗個店員係咪用人造香料或者香精油整,個店員話:「唔係,係用芋蓉同真正焦糖整,我地賣嘅係用天然材料整,唔會用人造香料。」

原來信唔過,開盒食果陣一咬就中招,人造香料味,啲味好假,唔天然咪唔天然囉!但唔好呃人啦!咁做生意,我實唔會再幫襯!除咗糯米皮夠薄夠軟滑,其他都係名過於實,非常失望。dislike

可能本身店主係好好人,積埋好多熟客,但元朗店都唔好做衰自己聲譽,更加唔應該為咗做成生意就講大話呃啲客,原本我想試其他味,因為li次,我唔會再試。

2014-04-20
類別 : 西式酒店餐廳

lol同朋友團購試下呢間.估唔到真係如團購圖片一樣咁好。

首先冷盤竟然有龍蝦,仲要有膏,絕對鮮甜,肉質唔會梅;生蠔細隻,唔肥,但好重海水味,同新鮮啱晒我;長腳蟹同麵飽蟹一樣唔錯,開正愛食海鮮既我。

熱葷啲羊架,扇貝......味道正常,款式略為少左啲,不過我係貴精不貴多既人,質素好,款少啲都唔緊要。 要讚下啲鵝肝多士,我就鐘意細細舊,唔洗食太大咁快漏嘛。佢地有個即煮海鮮湯,都幾得意自己揀湯底同海鮮,不過就咸左啲啲。薄切西冷,正!

刺身,新鮮,正,啲款算係咁。

另外甜品仲有雪巴同乳酪雪糕,係出乎意料,味精正常啦!不過咁啱開正我胃口,甜品未算突出,不過不失,正常酒店水準。

總括黎講,團購價去食都幾抵,如果正價就……要諗諗,始終以正價黎比,款唔算多,可以有更好選擇。

2012-06-30
類別 : 日本菜日式西餐自助餐任食/放題包場派對

tongue見間野新開左都有2個月,加上仲有推廣價決定去試一試!

一坐低第一!梗係叫刺身啦,然後再去斟飲品,嘩!!!!!!....凍櫃都有4-5款甜品任食,仲要有DREYER'S任食,愛食甜品既我又點會放過.其實佢地仲有檸茶檸水奶茶咖啡提供,有熱有凍....好多地方都冇得飲E類港式飲品.....

刺身一黎到每樣試下...發現每樣都幾新鮮,除左章紅魚,佢切左個魚腩位,好腥......不過佢地上碟都有心思,用乾冰放係小杯入面加水,令到有煙出黎.

之後再食壽司,D飯算係咁!不過值得一讚既係佢地個羊架,比出面大少少,JUICE D,但係個汁就真係超一般,如果可以改用薄荷汁會更好.....

串燒方面,個人認為牛肉同牛舌都好味,雞腎都OK.但係由於我比DREYER'S打沉左,所以好多野都未試......

總括黎講,佢地既質素幾好,比好間都好,而且用既才料唔會太CHEAP,不過開業都冇半年,所以唔知能唔能夠保持水準....

是日埋單168(不限時任食)..因為預早訂位,免收加一!

不過真係預早BOOK好D,因為唔BOOK一定分分鐘冇位.

題外話/補充資料:
裝飾好靚,地方寬闊,好舒服!唔會好似其他地方迫到死....而且又唔會太嘈,交通又方便.....食完仲可以去葵興廣場行街街,D服務生態度好好,有禮貌!希望真係多D有水準既放題。
用餐日期: 2012-06-26

共有1 人投票

2011-12-30
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

第一次去li間野,我覺得冇其他食家講得咁差,可能近期改善左掛!

我覺得變化唔算多,不過還可以食多幾次,要讚既係佢既餃,整得幾好味,有木耳有香菇有肉咁囉...

我食過佢既蕃茄湯,夠酸,夠蕃茄味!又試過佢地既雞蛋肉碎蕃茄湯,有d似茄膏味,個湯唔錯,每次去親都飲晒!

另外一讚係佢地既雞扒,真係幾好味!不過唔好食佢地既麻辣雞肉,都唔係雞肉咁!至於飲品,我每次都好安全地揀飲熱檸水,所以好難整得差......