中文 | English
amyheart
我是amyheart。我最常於尖沙咀旺角深水埗出沒,最鍾意新疆菜德國菜法國菜樓上cafe扒房西餐廳壽司/刺身中式包點海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
amyheart  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-09-07
類別 : 美國菜扒房酒吧

西灣河蘇豪東區有各國美食餐廳,呢間餐廳嘅午餐都算多選擇,中午客人不多,我樂於與其他客人保持社交距離,安安靜靜享用午餐。

外籍侍應首先奉上熱咖啡,無咖啡不能工作的我在享用當天第二杯咖啡🥲,與附近餐廳相比,呢間餐廳嘅咖啡算唔錯嘅,同時冷氣風口冇對正食物,所以食到最後咖啡都冇話凍晒🥲

餐湯我揀咗番茄湯,有埋番茄粒粒喺入面,有咬口,加埋少許黑椒同洋蔥、薯仔入去,味道層次豐富而濃厚,下次可以再encore🥰

主菜揀咗雞肉漢堡配薯條,漢堡麵包皮煎得外脆內軟,牛油香剛剛好唔會太油膩;雞肉同醬汁配合得唔錯,薯條ok,整體份量都大。

見鄰座客人點咗薄餅,好似係招牌菜式,賣相都十分吸引,可以一試。

推介美食: 番茄湯
用餐日期: 2023-07-13
是次消費: 每人約$157 (午餐)

2014-03-05
類別 : 西式咖啡店

第一次去呢間店,係為咗一個即將去韓國留學嘅朋友搞嘅farewell lunch!因為呢間店嘅主題係旅遊,而我呢位朋友係辭工去遊學,咁勇當然要搵間啱佢嘅餐廳襯一襯佢啦!
我地約好咗4個人,我同另一個朋友先到,等咗10分鐘左右就有位喇(佢冇得訂座,限食半小時)
我地入到去,坐咗入門口右手面,貼牆嘅位置,本來想拎本旅遊書邊睇邊等扮文青,可惜全店滿座客似雲來,侍應忙過不停,所以都費是行出去遙遠嘅書櫃拎書睇喇。
間店舖嘅環境除咗有啲迫之外,都顯示擺設同埋佈置都好有風格同心思,有異國風情,亦有咖啡廳的溫暖。
另外兩名朋友冇耐嚟到,仲帶多咗一個朋友嚟,原本仲諗住點樣塞多一個人落四人卡位度,所以求助於侍應小姐,佢就拎咗張椅子嚟,啱啱好坐多個人~
餓咗咁耐終於有野食:

牛柳粒長通粉:唔硬好趙口嘅牛粒,唔會太淋嘅長通粉,女士份量,因為太好味嘅關係而被朋友嘅叉叉咗幾舊走。

朋友嘅花果茶:我冇飲呢隻,但睇個樣都感覺到佢有誠意。

窩夫(二人份):熱窩夫,雪糕從來都是絕配,我覺得同咖啡弄嘅招牌草莓窩夫不相伯仲
差唔多夠鐘會溫馨提示你仲有幾耐要交枱,望出去又真係好多人等緊,所以都冇辦法。下次閒日嚟睇吓有冇得睇吓書扮文青啦~
推介美食: 牛柳粒長通粉,窩夫(二人份)
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-02-15
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2012-05-29
類別 : 西式慶祝紀念日

早幾天預訂了位子,要為他送上一個驚喜smile
我們選擇了set dinner,本人因要戒口,所以點了兩份羊架配芝士薯蓉set
餐湯是蕃茄湯,鮮味的,但比想像中濃且酸。mad
餐包、沙律OK啦,不過不失
我們都不怕吃太生的食物,羊架五成熟,外皮脆,肉質鮮軟嫩滑,很好吃!配以我最愛的芝士加薯蓉,份量適中,不會太膩
最後,侍應為生日的他送上點著燭光的士多啤梨拿破崙甜品,而Munch亦送上一小盒朱古力為禮物,為這頓晚餐作完美句點。

推介美食: 羊架
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-03-26         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2011-07-11
類別 : 日本菜壽司/刺身

週末旺角仍是不夜天,滿以為晚上九時可以不用等候便可入坐,但最終都等了半小時。我們一行三人預先選好了菜式,甫坐下來便請奉茶的侍應落單,不消一會兒便先端來枝豆。暖暖的枝豆感覺比上一次惠顧時稔身,皮亦較多水,可能是翻熱的關係。
特上壽司盛盒只吃了三文魚和吞拿魚,鰻魚留給不吃生魚肉朋友,吞拿魚夠鮮味,肉質肥美,一咬即開,可惜三文魚味不夠肥美,蔥花和沙律醬更輕易把它的味道掩蓋。
串燒盛盒味道比較特別的是牛肉包裹著韮菜,而其他味道亦保持水準。焗芝士年糕中,芝士與年糕的配撘好。鰻魚釜飯在上菜後仍要等待二十分鐘待其煮熟,叫我們都發要餓死了,希望下次侍應可於落單時先提醒一下。
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2011-07-10
是次消費: 每人約$80

2011-02-06
類別 : 日本菜串燒店串燒

在這間大公司小部門,我們一行六人都會為壽星你/女慶祝生日,而壽星仔這次選了公司附近的日本料理店--雪村。
這店子位處又一城,價格自然比深水埗高一些,而店內的裝潢陳設都是粉細而較高級的。
打開menu,價錢是七十五元至八十元不等,我點了鹽燒鯖魚定食,壽星仔則點了咖哩豬掛飯定食,六位都先來前菜沙律,是紫蘇葉、生菜、車厘茄等再加一些醋拌勻製成的,味道酸甜開胃,以及一客麵豉湯,內有兩小磚豆腐,鹹度適中,略淡。

主菜鯖魚上場,是切開兩塊旳端上來,但視覺上都比想像中細小,外層燒得香脆,魚肉鮮味但較硬,可燒的時間長了點令魚肉不夠嫩滑。雪村採用了珍珠米,硬度適中,黏度夠,口感一流。

整體感覺不錯,由於是星期五的午市時間,我們預先訂了位子,被安排到店子有兩張餐桌的角落,另一張是沒有人的,所以談天的氣氛是不錯的,但是侍者都不會主動走過來,只好放聲叫他們。

小擺設也顯心思

小擺設也顯心思

燈光配合起來很有日本FEEL~

燈光配合起來很有日本FEEL~

前菜及湯

前菜及湯

沙律好開胃~

沙律好開胃~

主菜----但係餸菜好像不太足夠....

主菜----但係餸菜好像不太足夠....

份量真的少了點....

份量真的少了點....

甜品--日式料理店常見的紅豆雲呢拿雪糕

甜品--日式料理店常見的紅豆雲呢拿雪糕

小小的魚缸作點綴

小小的魚缸作點綴

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-01-14         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$85 (午餐)

共有1 人投票