中文 | English
小年糕
我是小年糕。我最常於觀塘元朗荃灣出沒,最鍾意滬菜 (上海)泰國菜日本菜自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
小年糕  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-04-05
類別 : 日本菜西式日式西餐壽司/刺身沙律

平時係荃灣,想食得健康的話, 我多數會去Pickabowl。但平時都係堂食多,今次就外帶左幾分返屋企俾家人做晚餐。

Pickabowl成間店鋪裝潢好簡約,餐廳環境開揚, 座位舒適度都很不錯。

套餐選擇都有十幾款,款式配搭往往有驚喜,適合有選擇困難症的我。
如果對選菜目標好明確,可以自選配搭,更有彈性。

幫女女揀左親子Poke(慢煮雞胸配淡味醬油)外加一份中華沙律及升級套餐,味道完完全全是我家小孩的那杯茶。親子Poke除左有慢煮雞胸,另主要有青、紅、黃椒及紫菜,賣相顏色及配搭很吸引,味道清淡,女女一個人可以清盤。

另一款是經典雙拼(三文魚、吞那魚)和風味

喜歡食魚生飯的人可必試呢款,三文魚和吞那魚口感不同,但一同進食時又何其地夾。吞那魚食落無筋、而三文魚有魚油香,配上芝麻醬帶點微酸,十分開胃。

香草芥末熟蝦就係我最常點的丼飯,喜歡他們家的芥末醬很有衝擊性,會越食越想食,而且配上淮山粒,自我感覺很健康。
用餐日期: 2021-03-06

2020-08-04
類別 : 韓國菜韓式炸雞

宅在家太多日,日日煲韓戲下,炸雞癮發作,所以早陣子趁機會跟老公出去放風,順便覓食一下。

已第二次到YADLLIE PLATE,依然人頭湧湧,幸好已訂座。

見到咁多款炸雞及烤雞,怕點幾款會食唔晒,一於點半半烤雞,一次過試勻兩款口味。今次選蜜味芝士粉烤雞及黃金蒜香烤雞。本身想食炸雞,但咳嗽未清,只好乖乖吃烤雞。

先講雞肉方面,肉汁多,雞肉滑嫩。蜜味芝士粉主要味道帶甜,芝士味頗濃。而黃金蒜香同樣帶微微甜味,蒜香十足。兩款口味都好惹味,份量夠。當然少不了新鮮炸起的薯條, 除了蘸茄汁,蘸烤雞用嘅醬汁一樣出色!

醬油魚介湯鍋
好想食韓式魚糕,點知一上枱,原來咁大份!食完後,同老公捧住個肚走人,哈哈!

鍋面一分四格,三格擺滿各式魚糕,另一格就係豆腐皮、蘿蔔、菇。湯底頗清甜,豆腐皮及蘿蔔吸收湯底後,非常入味可口!再來就係魚糕,不同形狀,但口感不同,因為薄魚皮就比較爽口,而魚蛋狀款式就彈牙。每款味道相似,魚味算濃。

最後,當然少不了加入辛辣麵。麵身掛上魚湯,加辣粉,正呀!

草莓乳酪沙冰
個口辣辣地,即時飲啖足料嘅沙冰,酸酸甜甜,真舒暢~

2020-01-10
類別 : 台灣菜火鍋

上次去台灣,因為行程問題去唔到食鼎王,確實有點遺憾,當知道香港開左鼎王,仲唔同朋友仔去試。

因為想避過人潮,我們選了閒日下午時間去,選擇是正確的,不需要排隊直入的感覺真好。

這裡裝潢及擺設很古色古香, 餐廳座位超寬敞的, 完全沒有壓迫感。

電子菜單,唔需要每次舉手叫人落單,方便快捷。

挑了紅白兩款湯底,紅湯是麻辣鍋,湯頭濃郁鮮味,也帶有麻辣的辛辣刺激感,大家可以按自己接受辣的程度要求大、中、小辣。

麻辣鍋鍋底配料也十分足料, 麻辣鍋內有鴨血和豆腐.
豆腐很嫩滑,鴨血口感柔韌, 咬落一樣QQ彈彈的,而且沒有腥味,同台灣食的鴨血相同質感。
而且豆腐和鴨血都可以無限refill,可以食過夠。

白湯是酸菜白肉鍋,酸味極濃郁,味道十分佳. 酸的程度也可以選擇,喜歡吃酸的朋友一定會很愛。
酸菜白肉鍋有大量酸菜及豬肉片,湯底鮮甜,,而且更加入了薯粉絲,薯粉煮耐了盡吸酸菜的味道,十分好味道.。
酸菜白肉鍋可以無限refill酸菜。

調味枱有兩款醬汁選擇,仲有白飯供應。

我喜歡白飯配鴨血食,好適合我這種愛米飯的人。

老油條是火鍋良伴,只需要浸一浸,就可以吸盡湯內精華,很建議下單一份。

這個手打蝦滑,外相沒有什麼特別,但口感卻十分彈牙,蝦肉味道鮮味,就算落於麻辣鍋內,完全沒有被麻辣蓋過。

這個大腸頭是事先已經滷過,味道已經唔錯,食的時候只需要輕輕一淥就食得。
味道是可以的,不過女士們覺我真係有點肥,多食幾塊已經爆卡路里。

上選牛小排是必叫的item,雪花分佈平均,入口牛肉味濃,肉質軟稔,更有牛的油脂甘香味。
用餐日期: 2020-01-01

2019-09-29
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐清真認證食品同客食飯

已有一段時間沒有食自助餐,適逢姨甥女生日,知她喜歡B DUCK,所以選了Forte限定的主題自助餐。

好可愛,有不少B DUCK的佈置裝飾。

海鮮類主要有4款。

蝦肉好彈好鮮美,至少吃了十多條!

另外,必食飽魚,好嫩好爽口。

主菜點了澳洲穀飼牛肉眼扒及香蒜白酒炒藍青口。

澳洲穀飼牛肉眼扒7成熟,肉質粉嫩·,牛味頗重,冇嚼勁。

藍青口用上大量蒜頭及牛油,好香口。雖然細粒,但飽滿。

共他熟食有焗蠔、泰式魚餅,另有壽司。

好可愛的B DUCK圖案甜品,令人食慾大增!

少不了任食的哈根達斯雪糕。

2019-09-12
類別 : 港式茶餐廳/冰室

同老媽子去左銅鑼灣Shopping,行到兩個人好攰,5點又未晚飯時間,
但兩隻餓壞左嘅人,就順便在附近餐廳開飯。

閒日未到食飯時間,餐廳座位選擇多,以長枱為主,每張枱之間有一定的距離,雖然是茶記的格局,但環境卻好舒適。

辣妹當然要點一個招牌海鮮喇沙 HK$55
喇沙麵底係油麵加米粉,食落口感好有咬口,喇沙湯底好濃郁,配料有青口、蝦、魷魚、仲有豆卜,白魚蛋,配料分量真係幾多。
特別讚一下海蝦好夠鮮味彈牙, 很不錯。

麵底係油麵和米粉混合食,一粗一細,米粉比較掛湯,但油麵比較滑口,一齊食幾乎合南洋風味。

媽媽叫的印尼炒飯 HK$55,賣相都好吸引,食物一樣好豐富,有太陽蛋、串燒、炸蝦片。

炒飯雖然顏色深,但卻唔係想像中咁鹹,反而味道適中。
炒飯主要材料是蝦肉粒,很足料,食得出不是用無味道的水晶蝦,蝦肉爽口彈牙。
而太陽蛋煎到有脆邊,這個我喜歡。

串燒比較失色一點,個人覺得燒得有點乾,不過沙嗲醬惹味搭夠。

我覺得來南山冰室,如果喜歡肉骨茶的朋友,一定唔可以錯過。
這個藥味很重,整個湯好濃郁好足料,唔會好似坊間一樣清淡無味,另外碗肉有兩塊大大的排骨,肉質很稔不會硬,所以推薦一定要飲。

最後來一杯柚子蜜同黑糖姜母茶,成餐飯食到捧住個肚走, 都係每人幾十蚊,係銅鑼瀛地段來講真係好抵,所以下次會再來。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-09-04