使用Facebook登入
食評
~為食mui~的個人專頁
我是住在
天水圍
的~為食mui~。 我最常於
出沒,最鍾意
黔菜 (貴州)
徽菜 (安徽)
蘇菜 (江蘇)
鲁菜 (山東)
京菜 (官府菜)
--全亞洲菜--
龍島美食店
英國菜
杏仁爆谷朱古力
約有十多粒
一直都想找機會試下龍島的朱古力產品, 於偶然的情況下得到openrice所送的$50 coupon, 心急得立即到網站看看有關介紹
。很快便鎖定目標為
杏仁爆谷朱古力$78
, 但去到又可能有變卦呢! 店員很大方的讓我試食, 試左朱古力脆片和原粒杏仁朱古力, 差點兒又想轉。 但最後還是不為所動, 堅持要爆谷朱古力。
朱古力用錫紙袋裝住, 為數不少, 每粒都被朱古力包著, 名牌子的朱古力果真名不虛傳
, 該是黑朱古力, 有很強的after taste。 裡面的是焦糖杏仁和爆谷, 香脆可口, 甜而不膩, 焦糖亦無黏牙的感覺。集多種口感於一身
, 很易令人吃過不停。作個比較後, 覺得雪過後會更加滋味。
甜癮作祟
小樽甜品屋
椰皇燉蛋白
睇見都開心
咖啡仔
差
木糠豆腐布丁
旋轉甘露
在友人家bbq完又轉場到這裡吃糖水。 人多有個好處就是可以多試幾款。見到在場的侍應全是後生女, 穿上短裙, 但又不見得食評所講好寸看不起人, 坐低都有講歡迎光臨, 有不清楚的地方都會主動問。
雪花冰
: 冰底大約$23, 另加配料$2-3, 生果$5, 揀左牛奶冰+朱古力醬+花生芝麻碎+芒果+蜜瓜+紅豆。一入口大家都覺得有陣怪味, 好似益味
, 應該係花生芝麻碎作怪吧! 牛奶冰只是一般, 無太多奶味, 其餘配料都無問題的。
咖啡仔$14
: 有兩件, 賣相很可愛, 是人形的咖啡果凍布甸。 由咖啡果凍和布甸相間而成, 感受到咖啡的甘香, 只是果凍較實, 幾彈。
木糠豆腐布甸$16
: 用手搖下個杯, 見佢震下震下就知道軟滑啦! 豆腐味好濃夠突出
又不會太甜, 很清新, 木糠即係餅乾碎, 又幾夾。
旋轉甘露$20
: 六枝試管放在轉盤上, 有三種口味。我們就利用這個盤決定要哪種味。我試左石榴露, 杰杰地,吃到果肉, 但不夠凍。還有兩種味分別是楊枝金露和士多啤梨。
椰皇燉蛋白$28
: 選了凍食, 椰皇外殼畫左公仔的, 個頂開左但會放回。椰皇飲得多, 想不到用來做糖水效果也很好, 燉蛋白滑得直入喉嚨, 啖啖都充滿椰香和奶香味。
共有3 人投票
1個留言
未能令我心醉的銅鑼燒
2009-11-11
本高砂屋(日式草餅)
中式包點
很和風的包裝袋
黑銅鑼
餅皮有蜂蜜香氣
內餡為黑芝麻蓉加紅豆粒
行完sogo超市, 循例又四周逛逛, 行到去本高砂屋的櫃位, 見到有幾款和果子,本來都想買的, 但又怕無法當日吃完,只好選購了一個
黑銅鑼
, 包裝夠型格, 黑白色, 另有傳統的紅豆蓉口味, 用左紅白色包裝袋。習慣未吃先聞一下, 很香甜的蜂蜜味, 蛋香就不太覺, 咬下去可見多個洞洞, 質感很軟又綿密, 富彈性
。內餡為黑芝麻蓉和紅豆粒, 麻蓉很綿滑, 但偏甜, 紅豆粒夠稔。兩者都算配合, 吃慣傳統口味, 不妨轉下款式。
每人約HKD13
還能求甚麼?
思甜餅店
朱古力千層
頗為濕潤
紐約芝士餅
其實上次到雲貴軒吃米線時已看見這間餅店, 但無細看已匆匆離去, 直至看到食友yan的極力推介後, 趁出開元朗時順道又買兩件回家
。
蛋糕款式不算太多, 都較為大路如朱古力蛋糕、德國芝士、tiramisu、藍莓芝士等, 只是$8-10, 十分經濟
, 當然size比正常的約少三分一, 都好的, 可以一次過多試幾款嘛! 賣相平實不花巧, 看著它們就像在看到自己所整的蛋糕呢!
隨意地挑選兩件, 只用麵包袋裝著, 都有些擔心會否破相。
紐約芝士餅$10
: 又選了我的頭號至愛, 約有2吋闊。整件餅都呈淺黃色, 和早前在食評看到外邊帶焦色的有所出入呢! 入口已感受到濃濃的芝士香
, 不會過份甜膩, 實淨中又帶點鬆軟, 不會死實, 算幾幼滑, 只是稍為軟身, 較易黏口。消化餅底做得對辦, 夠鬆脆又帶少咸正合我意。
朱古力千層
: 買餅後無即時回家, 回去一看發現蛋糕已溶掉, 只有一邊可示人。 尚且看得出豐富的層次, 面頭的是朱古力脆皮, 其下是朱古力蛋糕和朱古力醬, 蛋糕鬆軟, 但我嫌太過濕潤, 朱古力依然突出, 不太甜, 反而有點甘甘地。
平心而論, 雖然味道並非十分出眾, 但以這樣的價錢來說已是值回票價
。記起鳳琴街也有間同名字的餅店, 見所賣的款式和價錢, 應該都是同一分店吧!
每人約HKD9
糖醋魚塊
小籠包
上海炒年糕
流沙奶皇包
奶皇不算太流, 包身又不夠鬆軟
叉燒酥
雞絲粉皮
自去年湘川滬進駐嘉湖銀座後, 可算是多個搵食熱點
。 多數都是挑選下午茶時段光顧, 二時開始, 但差不多時候已有人在等位。 直至三時, 人潮仍然不絕, 皆因選擇夠多而且不昂貴, 小菜、冷盤和粉麵飯一律半價, 另外又有多款上海小點和中式點心。
小籠包$19/四隻
: 吃上海菜必點的, 可惜皮較厚而且不夠韌度, 肉汁亦不豐富, 肉餡還可以, 水準一般, 不會再翻叫。
雞絲粉皮$19
: 粉皮爽滑, 不會疊埋一舊, 與麻醬和青瓜絲拌勻來食, 夠哂香口, 只是麻醬太杰身太漿口, 容易漏
叉燒酥
: 酥皮夠鬆化, 一層層的, 還是微暖, 叉燒餡份量剛好, 無太多肥肉。
流沙奶皇包
: 見到流沙二字雙眼就會發光, 很期待流出來那刻, 奶皇餡不算太流但勝在有咸蛋黃味, 不像一般奶皇包只是吉士, 可惜包身不夠鬆軟, 一咬就痴牙
糖醋魚塊$29
: 配料和煮法十足十生炒骨一樣, 甜酸汁加上雜椒、洋葱和菠蘿, 魚塊炸得十分脆口, 粉上得薄
, 內裡的魚肉仍然很嫩, 不會乾身, 夠入味。
上海炒年糕$24
: 年糕厚薄度剛好, 口感煙韌很彈, 配料和上海粗炒分別不大, 都是椰菜、冬菇和肉絲, 炒得夠香又不會過咸, 吃罷碟底亦無留下太多油。
茶芥$6/位, 要留意煎炸點心好多時過左三點就賣完, 要吃的話就要早點去了。
每人約HKD45
大坑有個小甜谷
小甜谷
大坑
特濃牛乳燉蛋白
荔枝奶凍
在大坑吃過晚飯後, 又順道到訪人氣爆燈的甜品小店
, 本身不喝牛奶的小妹卻又極愛奶類甜品好像燉奶、奶凍、布甸等等。 店子選址於僻靜的書館街, 人流不多, 唯獨小店依然熱鬧。 時值六時, 店外放了幾張摺檯, 相信是為了應付晚市。既然這裡以3.6牛乳作主打, 當然要點些相關種類的甜品啦!
特濃牛乳燉蛋白$25
: 點了熱的, 所以要等一會才有。以瓷杯盛裝著,配上一隻木匙, 造型很和風呢! 雖然未喝過3.6牛乳, 但味道真的比普通燉蛋白濃厚得多
, 蛋白燉得滑溜之餘卻不會水汪汪, 滑得似要在匙上流走。 甜度很輕, 更能突出牛乳的鮮味。
荔枝奶凍$27
: 原味的奶凍奶味濃郁, 夠挺身, 荔枝肉爽口清甜, 但相對較為淡味。
不少人認為只是明星效應, 但單靠這樣總不能維持下去, 始終口碑最為重要, 相信小甜谷也深明這個道理, 在食物上下功夫, 不斷鑽研新出品, 所以絕對有再訪的理由
每人約HKD26
沙律配料選擇不多
雪得夠凍的鮮果
自選粥
勁rich的芝士蛋糕
揀左某周六去試下tea buffet, 本來訂四樓the lounge,點知滿左但可以坐高台, 都照訂啦! 又訂埋五樓。2:45pm去到, 原來所謂的高檯並不在coffee shop範圍, 要入去好似間bar, 比較黑和暗, 而且得我們和另一檯人, 那幾位就在傾偈飲野,感覺似被隔離左, 想搵人斟水收碟都難。 行返出去問下有無得轉台, 話有會幫我地轉, 係咁講者, 轉唔轉都無人知。但又死心不息, 話有位會打來。再上去五樓等侯,夠鐘還未打來, 都要入啦!
五樓環境和四樓折然不同, 係一般coffee shop環境, 比較局促, 不像四樓般開揚, 檯與檯之間隔得超近, 完全聽到人地講什麼
, 兩個人真是坐兩個人位, 張檯又細, 走廊又窄, 侍應收碟時都會碰到你。buffet時間較短, 3:15-5:00pm, 到4:30pm有人會提你,$210/位。如在四樓, 星期六的buffet時間較長, 1:00-6:00pm, $250左右。
放食物的地方真是不大, 幾迫, 中間放甜品,不同種類的食物都在附近, 所以人多時都要等。
頭盤
自選沙律
:配料普通, 有番茄、粟米、青瓜、羅馬生菜、菜苗、橄欖、芝士、煙肉, 醬汁都有幾款, 但係無牌根本不知是什麼醬汁,要自己估
螺絲粉沙律
:幾惹味
豬頸肉沙律
:泰式風味, 酸酸辣辣
鰻魚壽司, 仲有北寄貝、腐皮蟹柳、紫菜卷
即切刺身
:有師傅係counter即切
蟹柳沙律漢堡包
:想不到漢堡包配沙律都得,幾清新
麵包
:可以塗牛油和果醬, 果醬係細細個樽仔
薄脆
:無食,聽聞4樓好似有芝士醬點呢!
墨西哥粟米片
熱盤
:主要是小食, 煎炸野都幾多
生滾粥
:揀左豬潤、花膠和碎牛,粥底已經有味, 都幾綿,花膠粒幾有咬口, 數量都不少
肉腸意粉
:幾彈牙, 但淡味
豬頸肉
:又係淡味
甜酸齋
:夠入味
花膠鯪魚肉
:花膠幾稔wor, 又有咬口
珍珠雞
:公仔仲好味過佢,似係就咁用微波爐叮熱,糯米乾硬
鮮蝦粉果
山竹牛肉球
:打開個爐見到賣相麻麻地, 但都諗住一試,切開一睇, 紅色的,雖然牛肉生都唔怕, 但都不敢試,出去拎野時見到廚師, 佢即刻切開粒黎睇, 話係咁既, 如果要熟可以再整
串燒雞
:配埋個沙爹醬好惹味
炸帶子盒
:即炸的,好脆,出第一次和第二次個樣唔同左,之後出的係無左層脆皮, 得返粒細細的帶子
三文魚粟米pizza
:薄批底, 但批邊好硬, 要用好多牙力先咬得開
炸蝦卷
:好似腐皮卷, 但包住鮮蝦餡, 幾彈牙,加埋甜酸醬仲好味
炸雞翼
:淡味
日式餃子
:一般,不夠脆口
車仔麵counter
:有菜、麵和餃
食左兩輪咸點之後, 食下甜品間下場先,老實講, 選擇真是不多,款式比起上次朗豪, 只得十多款。所以要試勻都好易,切餅都有幾款, 賣相唔算太吸引精緻 , 比較簡單, 細細杯的mousse得一款,無tiramisu、果撻、朱古力噴泉這些基本食物。
即整窩夫
:可配果醬、cream、朱古力醬、杏仁片、脆脆片、雪糕,外脆內軟, 蛋味又香
豆腐花
:有點鞋口
蘋果酥
:出左一次就無出
芒果西米露
chocolate mousse cake
:幾滑, 朱古力味好香, 不太甜
不知名撻仔
:用把刀切落去面頭個粒東東, 即刻凹左落去, 食到好似莓之類, 仲食到忌廉咁
blueberry cream cake
:味道一般
椰子熱情果mousse
:賣相係半圓形, 白色個d係椰子味的mousse, 鬆泡泡咁幾得意,黃色係熱情果夾心, 酸酸地
無糖低脂芝士蛋糕
:見到無糖好有興趣試下,食落口,好甜啊! 無咩芝士味, 似吃一件無咩味的蛋糕
精選芝士餅
:類似new york cheesecake質地,芝士味好濃,無餅底, 好滑, 實中帶鬆軟, 好正, 要再添食
開心果芝士餅
:開心果蛋糕底
, 上面層mousse無芝士味, 仲好香精味, 幾難食
提子切餅
:好鬆軟,牛油香但不膩
藍莓鬆餅和合桃鬆餅
:試左藍莓個隻, 幾鬆軟, 又有不少果肉
提子鬆餅
燕麥提子曲奇
:幾脆口, 仲好似吃到黃糖味
特濃朱古力餅
:好似brownie, 外層脆脆, 裡面好濕潤又好嚼
多款生果
:用冰鎮住, 夠凍,愛菠蘿, 酸甜多汁
朱古力撻仔
:怪怪地味, 好似混左莓落去, 只食到酸味, 好漿, 好稀, 好易漿住個口, 撻皮又不脆
其實還有其他食物無列舉出來, 但整體水準都是一般而已。無想過只隔一層, 分別可以如此大。大多甜品賣相都比較普通, 無fruit tart、tiramisu, $210/ 位無論環境還是食物都係不太值,下次還是去四樓,地方寬敞之餘又有花茶。
愉快的下午茶
懷舊魚翅灌湯餃
千層馬拉糕
花生芝麻蛋散
懷舊鴨腳扎
趁著周六的半日假約了媽媽到鳳城飲下午茶, 2點開始, 特意預早15分鐘等位。 起初只有幾個人在等, 其後人數愈來愈多, 幸好能準時入座
。 坐下隨即忙著剔選點心, 除了蒸炸點心外, 還有小食、炒粉麵飯、糖水糕點等供應, 實在難以取捨。奈何二人食量有限, 最多只能點五樣。
錦鹵雲吞$38
: 因太耐無吃十分掛念, 明知會很熱氣但偏要點。上檯時看見汁料水汪汪似的, 和以往的濃稠狀分別很大, 配料有叉燒、肉片、番茄、洋葱和青椒。雲吞皮就很對辦, 炸得通透很多細洞, 拿一塊沾些汁, 掛不到汁在皮上, 反是浸稔了。 於是叫侍應來看看, 問可否退回, 她表示要問過經理, 隔左一陣, 聽見一把勞氣的男聲並說:「係咁稀啦!佢唔鍾意咪退囉!」
懷舊魚翅灌湯餃(特點)$21.8
: 製法和平常的不同, 是正宗的做法, 以蒸籠裝著, 非以湯浸餃, 反而是餃包住湯汁, 心急地咬一下, 結果燙損了舌頭。餃皮薄身但不易穿和濕爛, 餡料有蝦,爽口的東東似是竹笙? 魚翅都吃到的但份量當然不多。
懷舊鴨腳扎(大點)$17.8
: 與平常的差不多, 同樣有鴨腳和豬肉, 只是芋頭被火腿取代了。人家都是為左芋頭才叫嘛! 難道懷舊就是這樣?
千層馬拉糕(中點)14.8
: 每次飲茶都會叫一樣蒸的包點, 馬拉糕算是常客吧! 鬆軟富蛋香,有彈性, 面頭有幾粒欖仁
, 奶皇餡甜而不膩。
紫金醬牛孖根(大點)$17.8
: 以牛筋作點心很罕見, 又好奇想知紫金醬是什麼, 只知道很惹味, 牛筋炆得夠稔唔硬, 入味
花生芝麻蛋散(小點)10.8
: 取消雲吞之後再加的,這個甜點我吃過一次就愛上了, 炸得鬆化不過油, 吃過沾糖漿和煉奶, 覺得還是前者較配合, 混合花生芝麻椰絲, 口感確實豐富
。
過往惠顧都是下午茶時段, 有機會都想試下晚飯, 但聽講正宗的鳳城只得旺角和北角兩間店, 鍋貼明蝦、炸鮮奶固然有興趣, 但講更為吸引的卻是西米焗布甸呢!
每人約HKD55
共有1 人投票
老字號餅家
2009-11-06
大同老餅家
老婆餅
蓮蓉皮蛋酥
每次到元朗總要到大同買些手信才安樂。 雖然都不外乎是皮蛋酥, 但實在令人回味
。 這裡的酥餅都是放在焗盤上讓客人自行挑選。
蓮蓉皮蛋酥$4
: 另有加了紅薑的豆蓉餡, 但因小妹不愛吃薑所以選蓮蓉。 酥皮鬆化, 底部也是脆脆的不會濕透,真的要很輕手拿著, 以免弄散。內藏四分一隻皮蛋, 蛋白焗過後也不會乾硬得像橡皮一樣。 至於蓮蓉質感幼滑得似醬一樣, 不會又乾又實
, 甜度適中,很容易就吃下一個呢!
老婆餅$3.5
: 又買個和恆香的比較一下, 餅皮同樣香酥薄身, 只是內裡的餡未能得我歡心, 只吃到黏黏又帶煙韌的糯米糰, 完全沒有糖冬瓜、芝麻的香氣, 被恆香比下去
。
見很多人都買了一袋四件的雞仔餅$16, 但因本身喜愛吃軟身, 對這種脆硬身的始終未敢嘗試。雖然老婆餅令我極為失望, 但看在皮蛋酥份上,還是會給個笑臉的
每人約HKD4
飲o野傾計
足足有成磅重
還記得小妹上回講過要挑戰
巨型芝士餅$42
嗎? 講得出做得到, 知道家人要到朗豪坊, 即刻落單並叮囑要小心翼翼以免將蛋糕毀容。 滿心期待的接上手, 真的很重, 用個磅磅下, 無花無假, 接近成磅重, 又用把尺度下, 高度8cm, 長度13.5cm, 闊度8.2cm, 餅底厚1.3cm。外表十足十一舊巨型芝士呢
! 單看已經極為震撼, 當然無辦法一個人吃光, 就找媽媽幫幫忙。
食前再雪返硬身會更美味, 入口已嚐到濃濃的芝士味, 蛋味亦同樣出眾, 質感貫徹紐約芝士餅般偏實淨但亦軟滑
, 入口很creamy, 不會三幾口就覺得膩。 餅底都是勁厚, 但好像無以往咁脆口,至少用膠叉都輕易拮開, 其咸香正好中和芝士的濃烈。基本上吃左大半後都有些飽意, 但愈食愈滋味, 不願意收口
。這次挑戰算很成功, 得到的滿足感亦很大。若在逸東酒店的main st. deli點這件蛋糕, 好像要近百元, 現在算很抵了。還以為經此一役後會暫時對蛋糕,特別是芝士蛋糕興趣大減, 怎料第二天又心思思想吃甜了。
迷上了法式杏仁餅
Jean-Paul Hevin Chocolatier
法國菜
朱古力/糖果店
芒果
焦糖
黑朱古力
開心果
小妹一向對超甜的餅食都敬而遠之, macaron素來都給人甜到漏的感覺, 因而未能吸引到我。某日行經JPH, 眼見七彩顏色的杏仁餅整齊地排列著, 終敵不過誘惑
, 隨意挑選了四款口味試試。 六個起才有盒裝, 現在只能用膠袋再加紙袋包裝。
焦糖
乃黃加啡色的組合, 本身不喜歡拖肥味卻鍾情於焦糖那獨特的幽香, 朱古力和焦糖醬融合在一起, 不會過份甜膩, 值得推介
最穩陣的口味可算是
黑朱古力
吧。厚厚的朱古力夾心極為濃郁, 不太甜反而有些甘味, 四者之中最愛這款。
一向都愛果仁味, 又挑了
開心果
味來試試, 綠加啡色的組合, 有陣陣果仁香, 但較淡味。
本想試紅莓味但又無貨, 選了
芒果
, 嚐到很香甜的果味, 但未必一吃就分辦到是芒果。
以往接觸macaon都是蛋糕上面的裝飾, 記得antique和fine foods的是外面脆裡面煙韌, 而JPH的都是一樣鬆脆, 內裡軟軟的很濕潤, 但就不夠煙韌。最近上網看到有關食評, 價格已由最初的$15脹至$20
, 只可久不久才試了。突然有個構思, 一次過買回來LGB, antique和Le Salon De The & La Boutique的macaron, 慢慢細味之後再作個比較, 想像得到會幾咁興奮
呢!
最可取的就只有湯圓
有益甜品
腰果糊加湯圓
正
薑汁燉奶
之前那餐還未完全消化, 又蠢蠢欲動想吃甜品
。 本打算去甜夢舍一嚐心太軟, 但在鳳琴街轉了多個圈仍找不到, 只好轉戰到同樣感興趣的有益。店子面積不大, 室內只有三幾張圓檯, 這天不太熱有陣陣涼風, 坐外面較為舒適。 之前看過食評, 得知糊類較多人推介, 所以又點來試試。
腰果糊加湯圓$19
: 剩腰果糊則$14, 最近吃得最多的糖水都算是這款了。端來時看見有煙, 但食下去發覺只是暖暖的, 已在心中扣了少許分數, 腰果味不夠突出, 只吃到有很香的果仁味, 還以為店員搞錯, 拿來合桃糊呢! 質感夠幼滑,不會漿住喉嚨, 不過甜, 見到有一粒粒的物體, 似是落獻時不均勻
, 大大影響了口感。另加的湯圓有三粒, 粒粒都很飽滿挺身, 皮不是超薄那種, 吃得出是人手搓製的, 皮很滑身, 煙韌得來不黏牙, 芝麻餡做得不錯
, 有芝麻粒粒的口感又有油香, 少許流質的狀態。
馳名薑汁燉奶(凍)$14
: 另可選擇熱的, 賣相看起來無大問題, 面頭有層薄薄的衣, 可是嚐過後卻發現質感太杰身, 感覺到似吃糊仔
, 奶味很濃, 亦吃到薑味, 但太甜, 可算是難吃, 吃了幾口就要放棄了。
過往吃糖水極其量都是不好吃, 難吃就很少遇到, 所以無辦法不給予低分數, 或許真的點錯東西吧! 希望再來的時侯會正常一點, 但這個下次不知又是何時呢?
每人約HKD17
甘香肥美的豬腸
爽口不韌的墨魚
令人失望的鵝翼
爽脆的鵝腎
每次路經又新街, 總會看見新順興門口排了一條長人龍, 心裡不禁會想:「值得排如此耐嗎? 都是吃名氣而已, 滷味都是離不開那種味道吧!」坦白說, 對它是有種不屑的態度。早幾日又行經時, 又是慣常的站滿人, 我這刻竟然有衝動去輪侯
, 或者是太好奇想知道有何吸引之處吧!
滷味的種類都是常見的內臟如豬耳、鵝肝、粉腸等, 另有豆腐$6/件 蛋$10/3隻, 鴨舌$12/兩。剛想落單時, 才發現鵝翼賣光, 要等十五分鐘, 唯有乖乖的在等。 之後再排過, 今次竟然又輪到無豬腸
。 結果, 加起來要接近三十分鐘才能成功買到所買的東西。
小小一盒要$48, 真的不便宜, 滷水汁和酸醋會另用一個小袋裝住。眼見師傅只將滷味切好就放入盒中, 盒內無一滴滷水汁, 還擔心要另外再下才會夠味。
頭號至愛
豬腸$60/斤
: 可買一條$10, 豬腸多是頭段部份, 中間卻無太多肥膏, 很乾淨, 但不失肥美甘香
; 尾段部份有很多摺, 一層層的增強咬感。滷得夠入味, 隱約吃得到花椒八角的香味。
鵝腎$6/個
: 切成厚片, 富咬感, 夠稔但爽脆
, 咬開亦不會成一絲絲。內裡都很夠味, 不用再加汁。
鵝翼$18/特大
: 另有細隻$6和大隻$13, 肉質比較韌, 幾痴骨, 不夠入味
, 難咬開, 無太多肉吃。
墨魚$7/兩
: 一點也不韌, 很愛這種既軟稔又有點爽的口感
, 浸過滷水汁不會淡而無味。
經過這次後, 真的要收回「純粹靠名氣」這句話, 味道是怎樣, 始終要試過才可下定論啊!
泰抵食
2009-11-04
金暹邏泰國菜館
泰國菜
炸魚餅配薯條
雞絲湯金邊粉
椰汁三色冰
椰青冰
放假時如果無去街, 就會到樓下的商場來頓下午茶
, 這間泰國菜館永遠是我的首選。 價格與茶餐廳和快餐店相若,甚至是更抵呢! 小食、湯粉、炒粉麵類都是$19-24, 配凍飲、糖水或特飲不用加錢, 全日更不用加一
。地方夠闊落, 不用和人迫, 坐耐一點也不怕。
炸魚餅配薯條$19
: 兩塊切開成四件, 見到滿是綠色的香葉和葱粒, 香料味重, 吃得出檸檬葉和香茅的味道, 稍為蓋過魚味, 魚餅炸得香口不太油, 熱辣辣, 如果可以再彈牙一點就更好。薯條是粗身波浪形, 又是剛炸起, 無灑上鹽, 薯味不重, 較粉, 但都收貨了
雞絲湯金邊粉$19
: 發現每次來的湯粉都不太夠熱, 雞肉切成一塊塊而不是絲呢! 無咩味道, 有點鞋口, 湯底有少許雞味。 金邊粉幼身爽滑, 但嫌煮得未夠時間, 稍為硬身。
椰青冰
: 有一小塊椰肉, 像椰青加水一樣, 幾淡味
椰汁三色冰
: 只找到紅綠兩種色的粉條, 甜甜地又幾爽口
始終下午茶所供應的食品和晚市有些微分別, 較為港式, 正宗與否不得而知, 但味道真的不差, 而且很划算。就看看何時有機會來吃晚飯吧!
每人約HKD19
充滿椒氣
2009-11-04
川味美食
荃灣
川菜 (四川)
中菜館
粉麵/米線
熱拌粉條加豬潤、大腸
酸辣粉條加腐皮
黑豆漿
辣癮突然又起, 正好去試早在名單之上的川味美食
。 雖已過三時, 但仍有不少客人, 約有十張檯, 坐得唔迫頗為舒服。別看餐牌有八款粉麵選擇, 簡單來說只有兩種: 熱拌(花生、炸醬、葱、芫荽、芽菜)和酸辣放湯(酸菜、炸醬、葱、芫荽、芽菜), 可選配河粉、米線、紅薯寬粉、紅薯粉條, 辣度大致分為不辣、小辣、中辣、大辣, 餸另加$3/$4。
熱拌粉條加豬潤、大腸(中辣):$15+4+4
: 不會太乾爭爭,粉條也沒有黏作一團, 將所有配料拌在一起才吃。 第一次吃粉條, 彎彎曲曲的, 晶瑩剔透, 入口煙韌彈牙, 要費點牙力才咬得開。 辣汁都能附在粉條上, 偏向濃味
, 卻不會很油膩漏住喉嚨, 有不少花椒粒, 辣得夠刺激, 令人流鼻水。 豬潤夠爽口,不韌, 無押味。 大腸則用滷水煮過, 很入味無肥膏, 有嚼勁。碗底的芽菜是精華所在, 索盡辣汁, 咸咸辣辣的, 愈吃愈噴火呢
! 一碗粉份量十足, 單靠一人之力較能吃清光, 眼見其他人都吃剩不少。
酸辣粉條加腐皮(中辣)$16+3
: 都是自己擺烏龍, 應該點寬粉。 入口先吃到酸味, 心不禁想:「不是辣的嗎?」但多吃幾口後才發現好戲在後頭, 辣味開始滲出來
, 或許有酸味中和了, 放湯的相比乾撈清一些, 調味較輕。 腐皮太薄身, 還是喜歡一層層有咬口一點。
黑豆漿加$5
: 枝裝, 見招紙寫住香港製造, 有豆味又不太甜, 只嫌不夠凍。
每當吃過辣後, 胃部總是暖暖的, 感到十分滿足
。紅薯寬粉或要等到下次再試到了。
每人約HKD24