中文 | English
細文
我是住在沙田的細文。我是一名工程經理,在北角工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
細文  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-04-26
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

上星期六放工, 同老婆食晏, 老婆介紹左呢間阿一豬扒酸辣米線。

老婆: 豬扒麻辣米線(大辣)
我 : 豬扒麻辣上海麵(大辣)

米線及豬扒不過不失;麻辣湯味道一流,勁麻的湯底,令整個胃口大開。

不過可惜我叫上海麵,上海麵唔爽口,粉粉的感覺,千祈唔好叫。

用餐日期: 2012-04-21
是次消費: 每人約$40

2012-04-26
類別 : 港式粉麵/米線

同事介紹, 話幾OK, 咪食晏一齊去。

食左蝴蝶腩撈濶條麵。
蝴蝶腩, 我個人口味比較鐘意較淋的牛腩, 同時佢無咩味。
醬料方面都係麻麻地。
濶條麵方面, 麵質OK, 係手拉, 同時麵質好濶, 出面好少食到, 但係麵條唔夠爽口。
可以一試。

第二次再去試食﹕
食左肥牛麻辣QQ麵
都只係麵條方面比較可取, 肥牛無咩特別 (我亦無期待), 麻辣就一D都唔OK, 我已經叫大辣, 但都唔係好辣, 而且一D都唔麻, 實在可惜。

總評:
午餐食茶餐廳 食得悶的話, 都可以一試。
用餐日期: 2012-04-24
是次消費: 每人約$50 (午餐)
用餐優惠: 試食活動

共有3 人投票

2010-12-20
類別 : 川菜 (四川)中菜館火鍋

麻辣湯底一流lol, 酸酸辣辣, 十足十傷心酸辣粉一樣。如果有朋友覺得唔夠辣的話, 仲可以額外加一碗辣調味料, 加入湯底又得, 加入自己碗豉油又得, 辣到無朋友。

可惜食材尚有改善空間, 食物唔夠新鮮。
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2010-02-16
類別 : 日本菜外賣店壽司/刺身

chopstick 食過一次就上穩的特肥三文魚, 脂肪奇高, 不過忍唔住每個星期都要食一次。

特肥三文魚

共有4 人投票

2009-09-14
類別 : 意大利菜日式西餐薄餅

先由入坐安排講起
星期六晚上七點九到達, 門口人山人海, 諗住立即到門口登記, 誰知道是自助方式登記。門口有一本登記簿, 登記簿上有號碼, 你只要自己在登記簿號碼旁上寫上姓名及人數, 之後等人叫號碼便可以入坐。這個入坐方法一看就知道有漏洞...... 我地又怕淤, 怕同時間有人一齊應個Waiter, 所以我地就睇返之前miss 左的號碼, 衝入去同Waiter講話我地個no. 過左, 之後佢睇一睇返就同我安排入坐。tongue

平價意大利快餐
打開Menu一睇,shocked 嘩! 超平, 仲平過大家樂。點左:
bowl 意大利火腿芝士沙律 - 濃郁芝士 + 清新生菜, 醒胃可口。
bowl 意大利菜湯 - 太淡, 比茶餐廳仲差
bowl 什麼什麼意大利包 - 鬆軟好味, 我唔鐘意食包都覺得好食
bowl 卡邦拿意粉 - 看上去好Cheap 好Pure , 但食落去味道都唔錯 (將價就貨, $22不要要求太高)
bowl 米蘭風味芝士飯 - 簡直物超所值。到City Super 買一包芝士飯返屋企煮都要$50, 佢呢個焗芝士飯有濃郁芝士味之餘, 又有鮮甜的茄汁肉醬, 缺點係太(漏)同太過邪惡, 有膽固醇高的朋友要忍忍口。

總結
好評 平價、味道好
劣評 食物賣相較Pure, 餐廳管理差

如同一時間有Pizza Hut, 意粉屋及呢間餐廳一齊, 又唔駛等的話, 我都會選擇呢間<<Saizeriya Italian Restaurant >>。

無味道

無味道

用餐日期: 2009-09-12
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

共有1 人投票