中文 | English
我是R_Gum。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
R_Gum  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-07-17
類別 : 日本菜咖啡店

同男朋友夜晚經過見到餐牌有蕎麥麵,所以入左去食。環境朝淨舒服又唔多人,連廁所環境都有設計過同企理like

餐牌唔多野食揀,但我地本身都有心水想食嘅野。入到去坐低就有店員嚟介紹啲咖哩菜式,每一碟咖哩配唔同主食,都有唔同嘅咖哩煮法,聽完會更加令人覺得大廚師好有心機smile

點菜嗰陣,落單嘅店員話蕎麥麵已經賣晒,我地忍唔住好失望咁,因為男朋友本身好想試佢即蕎麥麵,跟住店員就話幫我地睇下搵唔搵到材料整,跟住佢地原來去買材料shocked所以最終食到excited

大蝦咖哩烏冬,蝦新鮮又煎得香,烏冬質感好煙in
豆乳味噌,日式fusion菜式,豆乳同味噌估唔到幾夾like

Affogato 入面加左mochi,係個小驚喜star
Caramel roll啲海鹽cream好食,有奶油味同微咸yummy

2020-03-01
類別 : 日本菜居酒屋串燒

本來同諗住同朋友去食一間新開嘅壽司店,點知勁多人連walk-in都唔得,所以亂咁行去搵嘢食。

見到呢間串燒店都幾多人食,所以試吓,點知係出乎意料地好好食likelove
最鍾意嘅有:
heart雞皮墨魚滑 - 薄脆嘅雞皮包住彈牙嘅墨魚滑,個口感同味道都勁正
smileheart鹽燒豬頸肉荔枝 - 塊豬頸肉切得好薄,荔枝好甜,兩個加埋鹹甜味好夾,好有創意同考刀功
love鹹蛋黃燒大腸 - 呢個有少少肥膩,但兩個加埋勁好食
love黑毛豬配鵪鶉蛋 - 又係一個外面薄脆,質感好夾嘅配搭
like其他普通串燒都好食
like服務好好,員工好熱心
Overall 成餐都充滿驚喜,但唯一問題係啲餸細細舊有啲難飽肚,食完可以食多碗糖水就完滿lol

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-02-29
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2020-01-01
類別 : 日本菜多國菜咖啡店漢堡包All Day Breakfast

總括係用正常西餐價錢,食緊快餐店或者更差嘅質素☹️每人俾200嘅budget,可以consider食其他chain store或者local西餐,唔好浪費金錢去試呢間野😣😣😣

🍖澳洲肉眼扒 - 友人話勁韌😑金鳳仲好食過佢😬
🍝龍蝦汁海鮮扁意粉 - 個汁偏咸😖青口有啲腥🤢🤮帶子同蝦係正常急凍野,唔好expect係新鮮野☹️
🍹凍檸茶 - 個杯係細杯仲要成杯都係冰,實際上得幾啖😠
🍹荔枝蝶豆梳打 - 算係成餐入面正常嘅order😕

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-01-01
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2019-09-03
類別 : 港式京川滬雲吞/餃子

本身鍾意食餃子,所以經過見到就入黎試~~~~~~

兩個人叫左四樣野,整體好滿意,以街坊生意同價錢黎講,性價比高。係值得幫襯嘅心機小店。
服務好好,姨姨好有心落單,又會主動介紹menu。

like芹菜豬肉水餃 - 本身鍾意食餃子,所以經過見到就入黎試

smile韮菜豬肉煎餃 - 個人比較喜歡水餃,但都好食

like麻辣青瓜 - 有心機之作,造型同做法都有心機,兼且爽同入味
like豆腐皮蛋 - 個醬調得好,少可食到好食嘅豆腐皮蛋個皮好煙un,個湯無味精都好飲。啲餃唔細粒,10粒好夠飽

推介美食: 麻辣青瓜, 豆腐皮蛋

2017-11-27
類別 : 泰國菜樓上cafe甜品/糖水

Lunch time 同兩個同事搵到呢間餐廳,大家都未食過所以就試下。
我地叫左:
海南雞飯lol
黃咖喱牛腩飯like
滷水無骨豬手飯like

yummy三個飯都好好食:

一. 海南雞飯既雞肉唔鞋又無雪味,但油飯普通,係三個飯入面比較無咁特别,但都算好食。
二. 咖喱飯既牛林得黎有香牛肉味,好似炆左好耐咁,咖喱都好香,有香椰汁果,薯仔林得黎入味,大家都覺得呢個可以翻兜。
三. 豬手飯既豬手都林,但豬皮仲有d煙un,滷水汁都好香。
tongue另外飲品我地叫左西柚梳打,青檸梳打同奶茶。兩杯梳打都好fresh, waitress話有新鮮既西柚汁同青檸汁喺入面,奶茶就麻麻地,可能我地飲唔慣泰式奶茶。

餐廳環境舒適,不過同事話有少少熱同焗,我覺得okay。lol

推介美食: 泰式無骨滷水豬手飯
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2017-11-27
是次消費: 每人約$75 (午餐)