中文 | English
食物小隊---粉仔
我是食物小隊---粉仔。我最鍾意日本菜意大利菜西式甜品/糖水雪糕/乳酪薄餅
食評會員 2次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-11-24
類別 : 港式外賣店名人店

Stay Hungry Not Hangry
Happy Belly 無論係店名、Logo到收據上呢句說話都充滿住可愛同幽默
粉仔就最愛台灣食物加上有男神
所以一定要嚟試下
估唔到食物好有驚喜
台式魯肉片刈包$44
片有軟骨嘅豬肉 真係正中粉仔喜好😍😍😍 調味適中 夠味得嚟 唔會太鹹 仲有酸瓜點綴
蒜蜜牛油雞翼$38
一見到盒雞賢份量有咁多 已經好驚喜 而且單骨雞翼非常適合懶到出汁嘅粉仔😜 炸完嘅雞翼仲咁juicy 以為咁多食唔晒 點知食到停唔到口 一眨眼就清咗
飲品不論係茶定係手拍青瓜espresso tonic都好飲
茶仲可以攞返屋企加水再泡多次

有時名人開店會驚名過其實
但男神呢間舖食物質素唔錯
真心值得支持👍
茶香出色

茶香出色

推介美食: 蒜蜜牛油雞翼, 台式魯肉片刈包
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2023-11-24

2019-04-27
類別 : 港式茶餐廳/冰室

去開天后附近問地膽朋友有咩推介,佢第一時間講呢間。
兩點左右去到,門口都好長龍。唔趕時間慢慢排,一個人等左廿令分鐘入到去。
餐牌好多野都幾吸引,本來想食是日午餐沙嗲牛三寶飯,點知賣晒。即改茶餐B啲咖喱吉列豬扒飯。
一上檯粉仔哇左聲,37蚊連飲品,嗰塊豬扒竟然大過塊面。
一切落塊豬扒度發出嘅清脆響聲,就知正野!果然炸粉唔厚,非常脆。豬扒有肉味,唔硬!少有咁高質嘅吉列豬,而且本來見咖喱汁唔多,怕唔夠送飯。但大廚果然係專業,飯量同汁比例啱啱好!
唯一少少失望係奶茶比較一般。但咁嘅價錢,咁嘅食物質素,仲有咩好嫌?
加上客人好多,但服務態度都仲係好好。
真係要畀個讚!
餐牌仲有好多野想試,一定會再去。

堂食等位時間: 28 分鐘
用餐日期: 2019-04-27
是次消費: 每人約$39 (下午茶)

2017-08-23
類別 : 多國菜咖啡店少鹽少糖食店素食甜品/糖水

一班朋友聚會,食物素質當然重要,但都重要唔過有個好環境開開心心慢慢吹下水。
呢間野晚餐每人低消200,一個set二百幾蚊,唔算平,食物係ok嘅。不過計埋佢嘅服務就真係完全唔值。
首先,人未齊職員已經不斷嚟望左五百次(但水飲晒又唔主動加),仲要成日兩個侍應睇住客人係度咬耳仔,令人感覺好唔舒服。sadsadsad
到食物上檯明明有吉位唔係果度上菜,係要係客人頭頂上菜,而且又唔出聲。叫佢係無人坐果個位上菜,佢就好老泥咁。huffy
上野飲果時問佢杯野係咩又答唔到,仲要問返個客轉頭。frustratedfrustratedfrustratedfrustrated
明明寫十一點收工,但十點度就催人走。
收八十幾蚊切餅費,仲要切完唔分個蛋糕,就咁成個畀返你,要你自己分。即係切餅費真係齋切,分餅又要另外畀錢?
anyway,因為過程中佢不斷咁畀壓力我地,所以相我都無影,朋友食唔夠想加單都唔敢。一餐飯食到咁唔舒服,個價又唔係平,食物再好都好難有下次。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-08-22         慶祝紀念: 生日

2017-05-26
類別 : 港式茶餐廳/冰室

街坊茶記 邪惡炸脾🍗🔹
生炸雞脾,大件夾抵食
外脆內juicy,加埋豉油汁撈飯($39連熱飲)
肥得極邪惡
下午茶時段仲有極樂之選
炸脾+半份西多 ($38連熱飲)
加埋紅豆冰,真係來回地獄又折返人間
價錢親民 分量夠大又美味
餐廳好近車公廟,拜完神可以去試下
美味指數:8.5/10
抵食指數:9/10

推介美食: 生炸雞脾
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-05-25
是次消費: 每人約$39 (午餐)

2015-10-28
類別 : 日本菜西式小食店麵包店甜品/糖水

身為芝士控的粉仔,成日聽到個撻又幾好食,但又因為聽到平日下晝都要排成個鐘,所以一直提唔起勁嚟排。今日因為畀人玩左鑊無喇喇嚟左銅鑼灣,又一肚氣,所以打算買撻慰勞下自己。

見到果條兜完又兜嘅龍果下真係好想放棄,但心諗6點半仲算早就開始排隊。好彩有部手機,玩下chat下終於70分鐘左右就排到。見到唔少食評話服務態度麻麻,但粉仔就覺得ok。 不過都嫌有少少慢,相信因為係為左做人氣,做人龍。

Anyway終於買到個撻,已經餓到死左嘅粉仔,第一時間攞個撻出嚟,確實係幾香。但無溫度,咬落去皮脆,芝士心好鹹香,又滑,但唔流心。同埋size比想像中細。

整體嚟講唔洗排咁耐係食得過,但如果要排一個鐘以上,咁就無下次lu~~
自取等候時間: 70 分鐘
用餐日期: 2015-10-28