qinnyk

qinnyk

食物味道好與壞
會因心態, 感官及外來因素影響!
再加上每人標準都不同, 所以很難去一概以論!
訊息
正顯示第 110 篇(共 236 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
台灣炒米
2024-02-10
MAR 24

每逢初一十五, 都會同豬寶食素,一直都聽聞麗姐食物唔錯,好想去試下,今次一於訂位去一試 一上枱前菜已好有心機,有青瓜同毛豆,驚喜毛豆有調過味,好好食 台灣炒米(有蛋) 好多配料,有素叉燒火腿,冬菇絲,椰菜,芹菜;米粉沾滿蛋,調味確有台灣風味 黑醋咕嚕 有蓮藕,有茄子,紅蘿蔔;仲有主角鮮竹粒, 多層腐皮,食落有層次有厚度,有肉嘅煙韌感,黑醋酸度剛剛好,好開胃,唔會有油膩感 食物保持穩定,出品有水準,個人幾鐘意麗姐嘅落味同調味
2024-03-14
MAR 24

香煎蘿蔔糕 煎得好香,但可惜煎嘅只係一舊粉,切條或切粒嘅蘿蔔肉唔太有存在感,蝦米臘腸亦欠奉,口感同味道都唔合格 XO鮮蝦菜苗餃 味道尚可,蝦甜,但唔知係未生粉落手太重,蝦同菜苗肉餡表面都有一層透明凝固物,口感怪怪 細龜招牌家鄉炒米 配料多但整合度麻麻,主要係食口感,米粉有點碎,叉燒好乾,蝦無味,味道最出嘅竟然係靠洋蔥 唔知係未師傅失準,跟所想落差實在有點大,但環境座卡位係坐得幾舒服,希望下次會有改善
2024-03-04
MAR 24

"銀杏館"係一間社企,專為長者提供就業機會;e.g. 長者農夫種植有機食物,長者司機運送食材,長者員工店內提供服務...;免費派發愛心飯盒,幫助弱勢社群。 近期係觀塘駱駝漆開左間烘焙店,老友記自家制,有曲奇餅,蝴蝶酥,蝦米酥及蛋卷等... 員工有心機講解產品,另有即場試食。除此之外,不定期有工作坊,可以交流下心得! 原本想買芫荽曲奇,試食後覺得唔夠芫荽味,所以放棄左 流金芝士簿脆餅 一包有4片,黑殼粉整成餅,香脆但唔易碎,咸香芝士味超濃,配埋咖啡一流 迷你海苔肉鬆蛋卷 愛食肉鬆嘅一定好開心,蛋卷鬆脆,海苔...
烏豆桑寄生茶
2024-02-25
MAR 24

豬事孖寶對中式糖水情有獨鍾,覺得中式糖水鋪有出品令人再回味係幾成功;而綠林最令我地印象深刻嘅就有芝麻糊,佢地嘅自製湯圓,烏豆桑寄生茶同杏仁茶 烏豆桑寄生茶 桑寄生茶味濃郁,回甘而不會苦澀,豆大大粒有咬口,唔會硬實實;桑寄生對身體有益,可以去濕舒壓,尤其對女性養生更有益。不過桑寄生茶同崩大碗一樣,鍾意就好鍾意,唔鍾意就會怕個種味 薑汁湯圓 薑汁係配角,湯圓先係主角,喜歡人手包,皮薄軟糯,芝麻餡濃香流心。但今次有點失準,薑水不夠熱,湯圓皮太厚,有點失望!
2024-03-15
MAR 24

Are You Ready?大家一齊接"蕉"啦。除左香蕉燒,仲有爆漿雞蛋仔,葡撻同梳乎厘班戟... 每款都有唔同口味選擇,即叫即整,新鮮出爐熱辣辣。TAMAGOGO 就住係北角一田超市啦!!! 香蕉燒(朱古力/吉士/芝士) 蛋糕配上蕉形膠托盤,造型非常可愛,香蕉同朱古力真係好鬼夾,蛋糕包住香蕉蓉同朱古力,質感鬆軟,蛋味香濃,底部有幾粒迷你棉花糖扮腳仔,添一份玩味同驚喜 爆漿雞蛋仔(朱古力/吉士/芝士) 成個設計有心思,可愛到暈!同雞蛋盒裝住6粒雞蛋仔,每粒都印有笑笑圖案;蛋糕口感同樣鬆軟,濃濃蛋香味,吉士醬...
中華孜然炸雞及滑蛋三文治
千層調色板
2024-03-06
MAR 24

由門外到店內,木色系,餐具,擺設都充滿厚厚日本家庭式小店味道。 一汁多菜 一汁即係熱湯,多菜即熱菜&冷菜,定食已包日本米白飯,可以有多種配搭,我地就揀左2熱菜&1冷菜。冷菜要金平牛蒡,而熱菜分別係 秘製masala雞,香料味足,辣味唔太夠,雞肉大件厚滑;另即製惹味大阪燒係全素,有豆腐甘荀同杏鮑菇,豆腐味濃,杏鮑菇甘荀添口感,清新健康 中華孜然炸雞及滑蛋三文治 原來銷售之鬼有個花朵叫 倦鳥孜返,哈哈!有創意我鍾意。跟餐一杯黑豆麥茶;孜然炸雞外脆內嫰配埋滑蛋同烘得剛好麵包,口感滿滿! 最後點埋星期六日假期...
2024-03-01
MAR 24

睇名以為係住宅?其實係大角咀一間極不起眼嘅小小小麵包店;加一盆蛋撻,左一櫃麵包,入面餅房,專賣港式包,店鋪有點歷史痕跡,呢度就係龍騰閣! 蛋撻好食,個人鍾意餅皮,餅皮陪紮實夠牛油香,蛋漿有厚度,濃濃蛋香味; 雞尾包係有d料,仲要係爆料,好多芝麻,好多椰絲同時糖嘅甜度又唔會甜到牙痺; 三角咖啡蛋糕鬆軟,忌廉分開了雞蛋糕同咖啡蛋糕,蛋味咖啡味都好到位; 吞拿魚包就麻麻地,吞拿魚餡太濕太糊狀,只有咸味,口感就有點核突
2024-02-28
MAR 24

西灣河街坊麵包店庭昌,除左多款港式麵包糕餅,最開心係有麻糬波波。 麻糬波波口味有五款:原味,斑蘭椰絲,伯爵茶,朱古力同鹹芝士,隻隻都大大粒,外層菠蘿皮酥脆酥脆,口感尚算煙韌但可惜空心感;每款味道都特出,尤其朱古力同伯爵茶味 真係估佢唔到,竟然會有格仔餅,$15/ 2大件,咬落鬆軟,有蛋香味,中間有煉奶同花生醬,味道唔差!如果叮熱會更加正
2024-02-19
MAR 24

當年牛下有間粥鋪,阿叔伯即場做布拉腸粉同炸油條,小時侯好鐘意棟係隔離睇,感覺好治癒 米漿一勺,客人要咩腸就落咩料;蓋上,蒸熟透,熱氣騰騰,徒手起白布,扯下粉皮,捲起,切切切,上碟,落豉油。整個過程都好正! 金山係我其中一間西貢心水食店,每次經過都會點炸兩或蝦米腸;皮滑,油香,醬甜,油條鬆化。除左好食外,仲私心滿足我眼球,這份治癒感,身心滿足 但得知許姑娘唔做,阿姐又話雞粉黎緊都會唔做,真係有點唏噓
馳名豬扒包
2024-03-12
MAR 24

傑星四四正正光光猛猛,卡位闊落 自選粉麵:沙嗲牛肉 + 出前一丁 + 原味 + 熱0T $36一黎就係丁麵,唔駛加錢轉,軟硬度淥得剛好,唔錯!牛肉多又大件,有牛味,但連筋位嘅會好靭同難咬;沙嗲汁味偏向咸,食完後會口乾 漢堡包餐:馳名豬扒包(蜂蜜芥末)+ 熱0水 個包烘得外皮脆裡面軟熟,生菜青瓜蕃茄真係普通過普通,唔會有清甜感;但豬扒真係好攞分,大塊又有厚度,腌味好煎得出色,鬆化夠肉汁但唔會過多油份,配埋個蜂蜜芥末醬,夾晒!
Top