alicewing

alicewing

我是 alicewing
訊息
正顯示第 110 篇(共 42 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

之前見網上推薦沙爹湯底,之前食麻辣覺得一般,肉碎好肥。 外賣等足20分鐘,但前面只係得一個外賣等緊,沙爹湯變左撈米線,無哂啲湯,所以一定要分湯。米線淋到無牙都食到,夾下夾就斷哂,好明顯放太耐。但買麻辣米無分湯又好地地,唔知係佢地煮完遲遲唔拎出黎定點,話哂啲送都係煮好哂。 味道係一般想像中既沙爹味,可以不試。蘿白有胡椒味🤡,怪怪地
檢視所有留言 ()
香烤豬柳(如想食炭燒)
MAR 23

叫左酸菜鯛魚米線同香烤豬柳,原本想叫土匪雞翼,但見豬柳$16平啲,就試下。點知叫左入致癌食物比自己,豬柳薄到似肉片都算,唔知係咪廚房既太得閒,燒到啲芝麻同舊肉燶哂。成舊野食落口係苦既,想死快啲真係可以買黎食。寧願比多8蚊買雞翼。 果鯛魚正正常常,果湯底同平時既酸辣湯差唔多,少左層油,加多兩滴酸,唔好以為係出面酸辣魚咁既湯底,諗多左啦,🤡一啲都唔似。 有啲酸菜但滾到都無咩味可以再出,陣味只係吸返湯底味。
JAN 23

新年流流買個常餐,豬扒豬骨湯麵,拎到上樓發現無湯,之前係太子分店,湯底係無味剩滾水,依間中過分,滾水唔落😑⋯⋯果麵無味,點食? 都唔敢拎返去,容咩易加料 真係無間分店係正常
這篇是 [非食評]
SEP 21

首先要係收銀櫃排隊拎外賣號碼qr code紙,用手機落單,又再係收銀櫃前又排多次隊,等職員收錢。 我完全唔明果客要排兩次,啲職員又要係收銀機禁飛,之後又再收錢,邊一忽快左🤡 職員無快到,果客又無快到,快快脆聽完落單收錢咪得,紙又要出多張,又浪費。 🤡你印單紙成本中高左,本身啲人手腳已經慢,外賣啲客已經等得耐,中要排兩次。 😃除左豬皮粒un喊,湯粉正常。
JUN 21

叫左即炸豬扒豬骨湯即食麵, 塊豬扒食唔出係即炸,熱度唔係特別熱,不過份量搭夠,無估到塊豬扒咁大。 湯麵正常,同出前一丁黑蒜豬骨湯既湯底差不多,唯一缺點係啲豬扒用左美極醃,上年食蔥油豬扒飯又係用美極醃,搶哂啲味,蔥油既咸香明明先係重點,隔太耐唔記得間野豬扒用美極,如果唔係應該會叫第2個餐。 😓改善吓唔好用美極啦,淡淡肉都好似食緊美極落口咁。
這篇是 [非食評]
JUN 21

午餐價錢有九折都貴過以前,喇沙又唔比揀粉麵,湯河正常好快整完姐,大熱天時一路等,見到幾個買外賣都出返門口等。 愈等愈耐 ,見到店中間有張檯,望住果職員執完外賣就放係度,又無拎出黎叫號碼,因為等一個餐,果度有兩大袋,咁佢唔拎出黎應該係foodpanda la。又見另一個職員執緊一個大外賣,又拎去張檯度,順手望下啲單,又唔拎出嚟。 收銀既一連收4個外賣單,望到三批人都行返出去等。 咁疫情下,唔好意思入去店中間,你咁都唔拎出嚟,好自然覺得係foodpanda la,直到我等到唔耐煩,叉住腰想入去追單,果收銀先慢吞吞行去...
1 推介
mashiro0708
MAY 21

之前都食過一次外賣,覺得好食,所以再去,唔知係多左人食飯定真係多左人買,今次要排隊排到出面。 兩次都揀左芝士漢堡,但今次一打開就好有m記歪斜餡😪既特色,咁m記平同職員人工低是但擺都明點解。最慘在歪左出黎既係肉餅,唔想用手推返入去,然後一拎起舊包,果麵包底果塊全濕😐,水蒸氣??濕到我好想影低同fd講要收返上次答佢果句好食。 上次外賣都無問題,但今次麵包濕就🙃幾難食。麵包雖然有烤,但無咩烤左麵包既吸引力,唔覺特別香,同無烤差唔多。上次覺同之前我係其他漢堡店食烤咗漢堡包唔一樣,無左烤既香-》特...
APR 21

之前食過小米跟牛丸湯,因為怕腸粉唔可以走香茜蔥,之後發現佢地會問下人食唔食,落單時禁埋。 所以今次試下腸粉,一早講走茜蔥,單都落岩,但返到去發現無走到。唔知係廚房無走定執餐時執錯比我啦,結果好努力咁了返出黎。 睇得出腸粉已經放左一段時間,發脹同吸哂鼓油。叉燒少到無朋友,得半粒半粒咁,比起酒樓差好遠。最後放係底果兩條,中要一條得一粒叉燒,(如圖)食到最底2條見到一粒叉燒,o左咀,係咁了都係得一粒,最搞笑係兩條茜蔥都無埋,見到少少茜蔥果半其實原先係放係面。極度懷疑係專登整少料被,所以放係底,結果...
2 推介
liangkema
Beverly Choi
NOV 20

食外賣食到要忍唔住再煮都係第一次,d米線硬到似食橡筋。 食過間分店4次,得一次係正常硬度。果次係未轉分湯既外賣盒,之前係分店堂食又係好鬼硬同唔入味,咁硬就緊係唔入味。 今次硬到要開爐再煮下d米線,唔係唔熟唔過骨,但只係岩岩夠熟。 客唔算多,下午茶兩三點,廚房趕咩呢?堂食果次中要半吉添,諗唔明點解d米線煮咁短時間。 🙂其他分店食過都正正常常。 同埋比飲管同吉檸檬既匙羹,但又唔比餐具,係咩玩法?好在我唔係係公司食姐。
AUG 20

買了double 芝士滑蛋豬柳多士,麵包烘得很好,很香,有脆感,即使我搭2個個站返屋企都無變濕哂。 果蛋都好滑,雖然無係韓國食同款既蛋咁有蛋香同滑,但已算不俗,價錢亦同韓國相差不遠,都係三十幾蚊。 唯一不足芝士味不重,雖然果名叫double芝士。
Top