中文 | English
moon888
我是住在屯門的moon888。我在觀塘工作。我最常於屯門出沒,最鍾意粵菜 (廣東)滬菜 (上海)西式茶餐廳/冰室朱古力/糖果店中菜館自助餐點心海鮮
食評會員 8次成為首位寫食評會員
moon888  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-01-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室

放假出旺角幫屋企人買啲嘢, 之後就喺附近搵地方食飯, 因為唔係好知有咩好食,是但見到搭車返屋企嘅地方,有間茶餐廳望入去地方幾企理,又闊落,所以就入咗去, 非常肚餓, 真係乜嘢都想食, 但係最終都控制咗自己 ,只係叫咗個下午茶餐,有我想食嘅嘢薯條,雞髀。 薯條好食熱辣辣但係只係得幾條 ,個庵列真係睇樣都知道又乾又冇料, 豉油雞髀大小一般, 肉質幾滑唔鞋, 但係個豉油汁真係幾香 ,唔錯幾好味,你見到佢一滴豉油都冇畀我就知幾驚貴啦! 我寧願唔要啲茄汁,畀小小鼓油我就好啦!

用餐日期: 2020-12-24

2021-01-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室

近來真係比較懶寫食評,所以今次都係照片 為主 ,幫襯咗呢間大排檔都好耐好多次, 想食飯多數會去呢間,因為價錢大眾化, 每碟飯大約42至48蚊不等,已經連飲品,因為街坊小店, 比較有彈性, 如果你想食乜嘢,通常都會整比你,而且價錢唔會太貴, 環境就真係麻麻地,不過勝在食物中規中矩,特別係啲飯 ,比較爽身唔會淋爛, 其實炒粉麵都好夠鑊氣, 不過我係飯桶鍾意食飯多啲!
仲有一樣就係, 食飯唔需要等到十一點半或者十二點,早上十點幾就已經可以叫飯食, 我嚟講 呢樣真係好緊要!

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$45 (午餐)

2018-07-22
類別 : 台灣菜咖啡店甜品/糖水

閒日放假,母親大人鍾意飲芒果沙冰,故專登去茶木食午飯,未到十二點半去到都要等位
大人叫咗地瓜炆牛腹腩飯套餐$68,有餐前小食 飲品一杯
小人叫咗鹽酥雞扒麵餐$70包嘢飲一杯
兩個餐都轉特飲 芒果沙冰加14蚊,仙草奶茶加12蚊

飲品最先到達
芒果沙冰-8.5/10:夠凍夠香甜好有芒果味,本人覺得十分抵飲
仙草奶茶-6.5/10:好一般,唔係好夠凍,仙草又少,呢12蚊可以慳番,飲跟餐嘅酸梅湯就得

餐前小食:有魚肉蛋 ,麻辣豬耳,醃芽菜 ,最好味都係麻辣豬耳8/10

地瓜炆牛腹腩-8/10: 份量夠多,地瓜好淋甜,牛腩都好淋好入味,啲汁好惹味愛嚟撈飯正。

紅燒手作牛肉麵-7/10:跟餐嘅牛肉麵唔可以要求太多,份量比較少,而且通常都唔係好熱,湯底味道係好味嘅,麵都係好爽嘅,一塊紅燒牛肉都夠淋嘅!

酥炸鹽酥雞扒-6.5/10,賣相麻麻, 唔係一塊鋪平擺喺度而係亂斬,係夠酥脆夠味,啲雞唔硬有肉汁。

雞扒面個面底就真係太少啦!啲面有足夠嘅空間浮游,面係爽彈,湯底都係正常嘅,分數就係扣咗喺啲麵太少!

埋單191每人95蚊, 屯門市廣場嚟講呢個價位算中等夠抵食!
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2018-07-04
是次消費: 每人約$95 (午餐)

2018-07-20
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳無翅餐廳山珍海味點心同客食飯適合大夥人

入了喜來登的餐飲會籍,所以特別來一試中菜

早一星期訂位一點去到差不多八成滿, 估唔到酒店平日嘅中菜廳都咁多人幫襯, 環境方面樓底比較矮,所以人多有少少嘈,但其實枱與枱之間係幾寬闊, 兩個人因為要留肚去食牛丸所以只叫了六樣點心!

價錢方面因為冇影相,所以唔係好記得 ,除咗雞扎係38蚊一客,其他大約係58蚊至88蚊, 點心名可能未必正確!

叉燒包/七分 ,質素唔錯但唔可以話係超好食,同出面普通酒樓 ,美心,新斗記差唔多

蝦餃/八分 ,皮唔太簿唔太厚,餡料用嘅蝦真係好大隻好爽口,而且入面有筍粒味道唔錯,但講真味道其實我都係覺得富臨畀佢好少少 ,但講用料佢真係靚同埋好大隻, 但你亦都可以話大隻係佢嘅缺點!

帶子腸百/八分 ,一碟有六件,每件入面都有 帶子,而且係鮮甜,唔似出面一般酒樓嘅帶子係冇味,當然佢收得呢個價錢七十幾蚊至八十幾蚊,用料要靚係當然!

竹生雞扎 /七分 ,每客38蚊用盅上,有個蓋冚住以為是湯,感覺好名貴,餡料有一片好爽口嘅竹笙, 另有冬菇,魚肚, 雞件,食落一般正常好味,仲有一條好似筷子尾咁粗嘅鮑魚,但個人覺得係鮑魚食落係鹹咗少少!

鮮蝦腐皮卷/七分 ,一客三件每件大約似5蚝咁粗,入面啱啱好打直包住咗一隻蝦, 講真冇咩特別, 係隻蝦夠爽口!

海膽蝦春卷/八分 ,一客四件幾抵食同特別, 面頭嘅海膽算新鮮,但要快食如果唔係比熱辣辣嘅春捲 整熱咗感覺會怪怪地,都係嗰啲蝦好大好爽!

整體服務唔錯,間中有侍應幫你倒茶加水, 食物味道一般嚟講其實七點五分, 用咗會員優惠有75折埋單480蚊, 可以接受應該會同媽咪嚟多次!
用餐日期: 2018-07-12
是次消費: 每人約$240 (午餐)
用餐優惠: 優惠券

2018-05-13
類別 : 泰國菜馬來西亞菜咖喱串燒

星期五晚等了20分鐘才有位,2人叫了3小食1餸1飯。

7/10分~鳳爪及配菜入味,味道幾好。

7.5/10分~醃過入味,夠熱夠香,豬比雞好,沙嗲汁一般。

5/10分~軟殼蟹炸過夠熱及脆,但個咖喱汁只可叫做橙色獻汁,完全冇咖喱味,失望!

8.5/10分~2大片分了8小塊,又熱又鬆又酥脆,好味,可惜咖喱汁吾爭氣。

7/10分~大件抵食,多料,有鮮菠蘿粒,蝦,元貝,蟹柳,肉鬆,腰果及提子粒,可惜不太熱。

內有張檯可坐十至十二人,不過食物一般,再來都可能因為個油鬆餅。
推介美食: 油鬆餅
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2018-05-11
是次消費: 每人約$215 (晚餐)