LittleKong

LittleKong

我是 LittleKong
訊息
正顯示第 110 篇(共 307 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
芝士煙肉,帶子忌廉意粉
芝士煙肉,帶子忌廉意粉
JAN 24

仔仔啱啱病好,今朝早學完野之後,因為天氣溫暖,所以慢慢散步到龍門居搵食。 期間揀選咗呢間小店,店舖唔算大,大約只有兩三張枱。因為我哋二人食量唔大,最後我哋點了芝士煙肉帶子忌廉意粉 ($58 ) 上枱後,發現有驚喜! 意粉份量唔細,而且賣相十分好,最緊要係熱辣辣上枱,新鮮即煮。 味道creamy, 帶子爽口。 放心,一定有下次! 下次要試炸雞區!
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
2023-07-30
是次消費
每人約$40 (午餐)
AUG 23

呢間店其實知道左好耐,  但每次經過都係見到一大條人龍. 現時咁既天氣真係怕怕. 咁排隊法真係驚中暑。 星期日經過終於見到人流唔算好多. 所以即管排下. 不過我地一行五人, 都係要等一陣. 因為店內唔算大. 最後我地還是要分枱而坐, 不過職員好好, 盡量為我地安排最好的位置. 感謝!  我地點了: 一份煎韭菜豬肉餃子, 一份洋蒽豬肉餃子 (店員推介), 一份湯韭菜豬肉餃子 ,  另加一個日本飯糰給孩子。 哈哈, 因為我地太喜歡食韭菜. 不得不欣賞店是用上新鮮老火湯作湯底。新鮮煲冇味精,飲完唔口渴架! 餃子足料薄皮。韮菜好...
AUG 23

下午同兒子過了屯門市廣場,肚餓了,就過嚟呢邊食嘢。我自己就未試過幫襯,因為平時見到實在太多人排隊。不過今次見人少少,可以排下。 由於大家食量不大,所以叫咗一個小滷肉飯,一份海苔肉鬆蛋餅,加一杯蜂蜜綠茶。 價錢並唔貴喎! 雖說滷肉飯係細碗,但其實入面既飯量都好夠食,上面舖滿半肥瘦肉碎,下面飯亦充滿滷肉汁,所以成碗飯都好有味道,而且唔覺咸! 主食加$10 可有一杯飲品,蜂蜜綠茶味道剛好,不過甜又有蜂蜜味。 蛋餅呢!味道也不錯! 入面包著紫菜肉鬆芝士,又有特製醬汁。食落好軟熟。
2023-07-24
是次消費
每人約$70 (午餐)
AUG 23

暑假開始了, 經常會帶孩子到附近的圖書館打書釘。 當然亦唔少得要黎呢度食個豐富午餐. 孩子最愛就係呢度的六重芝士肉餅. 我地睇餐牌, 有個叫 "升級版六重芝士煎肉餅飯$68平時我地都食開六重芝士呢款肉餅, 因為孩子真係好愛食芝士。今次佢自己看餐牌時, 發現到有個升級版, 所以話要試。職員話, "升級版" 原來係再多加入了紫菜混入肉餅, 令肉餅更加香。果然又係小朋友最愛的口味, 大人試過都鐘意。芝士因為濃味, 所以混入紫菜, 變得無咁漏。不錯! 另外我地又叫左蒙古辣枚然牛肉煎肉餅飯 $52 呢個都係平時會叫開既肉餅, 味道帶有...
檢視所有留言 ()
30分鐘 (堂食)
2021-12-24
是次消費
每人約$250 (晚餐)
MAR 22

平安夜,帶埋仔仔去赤柱行聖誕巿集,行完之後就出返大街搵食,不過時間都夜了。部份食肆都關門。 見到附近仲有堂食既都要排隊,所以最後黎左呢間。當然都係要排隊啦。 因為在巿集入面食左少少野,所以今餐唔洗食太多。 我地叫左: 黑毛豬煙肉卡邦尼意粉 $162叫黎招呼小朋友,不過呢個好好味,醬汁超多,每條粉都掛住醬汁,啱晒我! 入面既煙肉,食極都仲有,好多。 美國西冷牛扒 10安士 $285 乳酪凍餅 $62 呢個甜品好好食,TOPS有好多,有干果,有水果乾,有杏片等 凍餅酸酸甜甜,好醒神 又唔漏。
2022-01-22
是次消費
每人約$150 (午餐)
MAR 22

難得齊齊放假,所以同埋仔仔出去行下,今日去左南豐紗廠行下,黎到呢度食LUNCH。 地方好闊落,裝修好modern, 主色是水泥灰。 我地點左: 炸魚柳牛角飽配墨西哥粟米片$118 不過職員話冇粟米片,所以轉左薯條俾我地。 賣相好靚,好新鮮,食落都係很新鮮,因為炸魚好脆口、加埋牛⻆酥又係好鬆脆。連埋入面既沙律醬,口感味道都一流。 青醬煙雞肉牛油果意粉$128 望落平平,但食落有驚喜,因為唔係齋青草味道,入面仲有少少蒜香,雞肉又好嫰滑唔鞋口。 最後自己叫左一杯MOCHA
2022-01-23
是次消費
每人約$240 (午餐)
MAR 22

今日約左朋友過海短聚,去左IFC。 第一次黎呢間GLASS HOUSE,因為㼈境好多落地玻璃,所以感覺好舒服,但係枱就比較迫喇。 入過咁多間食肆都唔洗check針咭,呢間真係第一間。 我地唔算好肚餓,五個人,叫左唔多野。 和牛漢堡配黑松露蛋黃醬$158 海南雞燴意大利飯$ 168 呢個配搭幾有趣,其實都幾夾既,不過飯既份量太少。 雞件都滑,但冇乜雞味 炸雞粒併單骨雞翼$88 熱氣小食 黑胡椒醬烤雞炒意粉 $158 烤餅
2022-01-16
是次消費
每人約$100 (早餐)
MAR 22

暫停了返教會的日子,早上就到附近黃金海岸的法國飯店,食個豐富早餐。客人唔算多,坐位又安排可以望到避風塘,感覺好悠閒。 我地點了兩份早餐,嗯,比起較之前我去過的CAFE,再加埋個價錢,我就覺得呢度略為遜色。不竟呢間都係走高檔路線。 望落份早餐好似有點求其。 第二份叫好一點點吧。 其實all day breakfast, 好難整得唔好食,因為本身的材料都係好原味。沙律菜、三文魚等~ 但叫做勝在位置優勝,仍會有人到來想relax 下。 或者可能晚餐會好一點吧。
2022-02-07
MAR 22

同事早前有介紹過呢間雖然店頭細細,但能製作到出息的漢堡,而且仲有好多款選擇。今日返工前同老公過黎試下。叫左一個屯門牛加雞條,同一個薯仔沙律。 賣相都好唔錯,即叫即製。漢堡肉真係好juciy. 薯仔沙律就唔算特別。
2022-01-18
是次消費
每人約$150 (午餐)
MAR 22

返工前同老公, 仔仔過黎午餐.  難得時間尚早, 所以未需要排隊, 直入便可.  我們點了兩個午餐, 另加一個甜品. 枱與枱之間都算闊落。 我地點左手撕赌漢堡 同溫泉蛋肉醬長通粉 醬汁甜甜地,真係豬肉絲咁,不過食既時候有少少論盡,因為好散,上面又有蛋汁。但好食既。 另外再叫多一個名叫 "Just Mango",甜品外型好可愛,其實係一個芒果MOUSSE 蛋糕
1 推介
熊貓仔仔