中文 | English
煙花~
我是住在黃大仙的煙花~。我在九龍灣工作。
食評會員 22次成為首位寫食評會員
煙花~  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-12-15
類別 : 港式西式外賣店

星期六,九龍灣工廠區好多食肆都未必有太多野食選擇。所以行左去呢間小鋪去試下。
煎炸野小弟最歡喜,所以二話不說就揀吉豬意粉....加埋熱飲~30蚊~~

等左一陣,拎返上公司食,一開....嘩.....原來咁大塊架.......雖然係有骨。但都唔小肉下。
當然你唔可以話佢係超好食,一定要食等....但性價比一定好高。
不過自己有一個疑問...係因為星期六所以咁大塊.....因為我個樣肥仔所以咁大塊....定本身都係咁大塊??

所以我平日我再去買多次....其實都係差不多大.....最緊係係新鮮炸.....又唔係太乾死死實實。
係一間值得支持小店。

推介美食: 好耐都無見咁大塊豬扒啦~~~
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2013-12-07
是次消費: 每人約$30 (午餐)

2012-08-06
類別 : 西式麵包店

好久無黎SOGO,都知道開左幾間新野,但唯獨呢間牛角包最吸引我想試。
眼見索價都唔平,十幾蚊100G。

幾款牛角包中揀了朱古力味,因內人比較喜歡。
但要等10分鐘左右才出爐。

15蚊買了4個。雖然剛出爐,是還是輕掃一層糖水在面,看起來會光亮亮。
咬下去是鬆鬆的,但沒有牛角包應有的香氣。牛油不足?還是朱古力味才是這樣?
雖然不是差的,但索價這麼高多少總會期待高一點點的~。tongue
題外話/補充資料:
員工態度有待改善,2個男生做牛角包,其中一角頭染金毛,沒有帶帽,沒有帶口睪在制作,還在跟取笑另一位女同事。
3位在我等10分鐘的期間不時在玩.....雖然是年輕人....但最少帶帽帶口罩吧....這樣令人看起來會放心很多。
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-08-04
是次消費: 每人約$15 (下午茶)

共有1 人投票

2012-05-31
類別 : 意大利菜西餐廳

講真我去咁多次澳門都係第一次落竹灣。今次同一大班朋友睇完戲黎開餐。
食o既野唔會話好多選擇都係基本菜式多。
最後揀左一個飯,一個意粉,一個pizza,一個墨魚筒,一個t骨扒同埋幾個湯'野飲同甜品

最先黎當然係餐包,但未影之前都已經食曬xd,但一塊個人認為太少....因為佢比左一人一舊牛油我地。但食落不過不失咁啦。

跟住海鮮湯都幾足料,又夠熱,個人認為可以一試。

卒之到主菜黎啦....意式風情pizza,個名係咁上下。呢個size 係M,一個開6件一人一件剛剛好。
一咬個餅底好脆,但唔會過"濃",真係超正
個底超脆

個底超脆

跟住到個姑飯,好CREAM 又重姑味,唔會過濕,重點真係超重姑味,喜歡姑O既人絕對推薦試下。

再之後就係墨魚筒,個汁係幾好食,但SIZE 偏細,入面都係鑲滿飯,6個人分唔太夠。

主角之一黎啦,墨魚汁意粉配白酒汁炒+白硯,呢個大家又係唔夠分.....硯肉夠多但反而意粉唔太夠XD,可能因為真係炒得幾好食,所以人人都夾得比較多。

最後T骨扒先黎,一望落去......T骨扒 IN WHERE !?原來已經被切開鋪底.......表面加菜及番茄加意大利黑醋,我心諗有無攪錯....咁樣整塊扒你用咩質數都無人知啦.......仲要收我198+10%?一食果然如我所料....牛肉味一D 都無,全程好似食沙律咁。睇返菜單佢的確有寫配黑醋.....只可以話我輸了...........!!
t骨扒

t骨扒

一場黎到叫埋甜品......3客提拉米穌+1客香蕉船
香蕉船3個雪糕球都係餐廳自制,有香蕉,荔枝同唔記得了XD,荔枝有果肉香蕉就夠香。絕對抵食過就咁叫雪糕球。推薦
不過佢雪糕應該係成日換款的,食之前可以問下先。
香蕉船

香蕉船

3客放埋一齊仲有小小裝潢都算係咁,但食落唔係正宗整法,但不過不失啦,比較CREAM,酒味唔重。
提拉米鮮

提拉米鮮

埋單一人2舊水

題外話/補充資料:
室內位唔算多,記得BOOK 位
如果唔係可能要坐室外
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-05-26
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2012-01-19
類別 : 粵菜 (廣東)素食點心

點心風潮都應該差不多去到百花齊放O既時候,我雖然鐘意食點心,但其實一直比較小去呢類型鋪頭食。一來出名果D 要排隊排到無朋友,食點心我覺得要輕輕鬆鬆,如果唔係龍肉都無味。

話說某夜又唔係太肚餓,又唔想太破費去食野,咁就O岩曬啦,記得點點心係旺角開左要試下啦。黎到唔洗等位,即係坐低。
坐低果位發覺張椅又幾闊WOWshocked,可能店員見我拉住個行季入去招呼特別好O既感覺XDtongue。應該以為我地係旅客,又問我地係唔係第一次黎之後介紹D 野食比我地咁。

因為講真唔太肚餓,叫左3樣自己想試就算。

海鮮卷
包到成條春卷咁,上桌時夠熱,仲要辣親咀果種熱,不過略為覺得入面料唔多同埋沙律醬比較稀。不過夠熱可以補夠到以上問題。

藥膳荷香雞配糯米飯底
個名其實好吸引所以叫黎試一下,黎到其實原來同糯米雞分開上咁上下。至於藥膳呢方面呢........除左個名之外其實我感覺唔到.......。不過食起上黎咁唔係差的,個糯米飯底吸曬D 雞油同雞味所以唔差的,不過我食得咁油利o既人都覺得呢個油左小小。

脆皮鮮蝦腸
呢款點心最後黎,唔知係唔係因為要保持入面夠脆,所以表面o既粉皮唔太熱的。不過勝在都唔厚。豉油另上服務貼心,一食又的確幾鬼脆,蝦肉又夠大粒每一件都有蝦肉唔會走雞。特別係幾特別,但未至於一定要再食。下次黎我會再試下其他野,但未試過的話值得一試。

ps:放左成15分鐘再食都好夠脆的。呢方面做得幾好。

題外話/補充資料:
全程服務一流,我無預過係呢類型點心鋪,有人不停加茶。又問你o岩唔o岩食,又幫你keep 行季係收銀。
仲有免費笑容唔洗加一,呢度d 阿姐值得一讚!!!
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$30 (晚餐)

2011-12-22
怡和園 (非門市)
類別 : 西式蛋糕店西式糕點

提前左2星期訂左一個5字造形,2磅裝O既Tiramisu。
去到店鋪當然準時有得拎xd,一拎上手就知唔止2磅,重手好多。

一個5字蛋糕比我地切成21小份,食落夠軟身,又唔會話好甜,帶酒香。
造型蛋糕黎講真係算幾好。人人食完都話唔夠xd,話早知訂3磅。

真係無諗過大家任食bbq仲可以食咁多蛋糕。shocked

呢個蛋糕$400。

題外話/補充資料:
交通唔算方便,如果唔熟果頭D 路都比較麻煩,個人認為荃灣西行去會近小小。
但試過之後就會覺得物有所值。

仲有就係打電話去訂蛋蛋糕果陣,佢可以比到好多意見你。唔洗怕諗唔到。
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-12-17         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$20 (其他)

共有3 人投票