中文 | English
ben550551
我是住在葵涌的ben550551。我在荃灣工作。我最鍾意台灣菜京菜 (官府菜)滬菜 (上海)中菜館扒房酒樓自助餐海鮮
食評會員 2次成為首位寫食評會員
ben550551  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-11-03
類別 : 泰國菜日本菜任食/放題

之前食過呢間既放題,行街見到出左火鍋放題,見凍凍地上左去試,
先講湯底,叫左個沙嗲湯底,好香,好夠味,
火鍋料:魚片類新鮮唔梅,手打丸類合格,夠彈,
海鮮類都很好,全部都睇到夠新鮮,特別推介當然係花膠啦,
食火鍋必食的,食品種類大約都過百種,今次試唔晒,
服務方面ok,帶位快,食物落枱快,有禮貌,可以一試

推介美食: 沙嗲湯底,魚片,手打丸類,花膠
用餐日期: 2014-11-03
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-05-20
類別 : 日本菜任食/放題

當日去開嗰區探朋友,晚飯時候朋友推介佢附近得寶商場翻新過之後開左間日式放題,於是一行4人去左試試,
好彩朋友book左位,否則應該無位,事關6點幾去到時店舖入面已經差不多滿座,
我們一坐低,就什麼柯打紙都叫齊先,大約等10-15min食品已黎齊,刺身:三文魚合格,夠油份,夠魚香味,八爪魚亦很爽口,甜蝦和帶子粒都很鮮甜,壽司方面:壽司飯大細適中,軟硬及味道都很好,熟食方面,天婦羅炸得夠脆,特別推介個甜薯仔,十分好食,牛柳粒亦係十分好食,制作過程做得很好,令牛柳唔會太老太鞋,其次芝士燴什菌和羊架亦制作得很夠味,很好食,服務方面,收碟和落菜速度都很快,侍應亦很有禮貌,下次去開嗰邊會再幫襯

推介美食: 七味雞軟骨,炸物,刺身冰盤,京蔥牛肉卷,京蔥炒蜆,花之卷,芝士年榚
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-05-18
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2013-12-16
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮點心

同同事收工行去西鐵站,行經偉晴街,發現有間新開的中菜館,見有時間入去試試
食品選擇有張宵夜餐牌,價錢不算貴,大衆化價錢,由50-100元一碟小菜不等,我們
點了個辣子雞,拍板小炒,糖醋骨,店長就介紹左個水煮魚,入坐還送左個泡辣雞腳小
食,腳雞小食很惹味,帶些微辣,好味,辣子雞亦係做得很入味,食落帶甘甘辣辣花
椒味,拍板小炒係由當日大廚發板,做了一碟九菜花蝦干炒蝦球,亦係很惹味,蝦球很彈牙爽口,糖醋骨,咬落啖啖肉汁,店長推介的水煮魚,一上枱時已傳來很香的花椒味,魚肉食落很滑,配菜食落亦很惹味,服務方面,侍應效率很快,很有禮貌,宵夜地方一個新既不錯選擇
推介美食: 水煮魚,拍板小炒
用餐日期: 2013-12-05
是次消費: 每人約$100 (宵夜)

2012-11-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室

同老婆今日去左此餐廳晚膳
服務方面:尚算ok,落柯打很快,亦很有效率
食物方面:柯打了兩個小菜,豉椒涼瓜牛肉,味道適中,牛肉醃制得ok,好滑,涼瓜選用不太苦的涼瓜,較厚肉,好食,西蘭花炒鮮魷亦都很好食,西蘭花沒少過火,鮮魷也很爽口,
滿意之作
特別一提係佢既裝修都幾靚,令人用餐都會感覺很舒服,值得一讚
總結來講如果再去呢區會再幫襯
用餐日期: 2012-11-21
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

共有1 人投票

2012-11-21
類別 : 泰國菜日本菜任食/放題

今日同朋友去左呢間放題聚一聚舊,可能因為平日,無訂位上去都係等一陣就有位
服務方面:侍應們侍反應都好快,一舉手無耐就會過來,態度都亦見友善
食品方面:特別一讚係泰式方面既食品,冬陰功很到家,熱食方面亦很出食,推介飛天炒
通菜,一口牛和濃湯魚翅雲吞,刺身亦很新鮮,推介八爪魚和榮螺,爽口好食,壽司方面
甜蝦壽司和芝士牛肉卷很好食,天婦羅亦炸得很脆,唔厚粉
價錢方面:如果以這麼多種類和質素來計算係便宜了,黃金時段去都係$169/位
總結來講會再去,因為太多種類了,有很多食品未試晒已食飽了
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-11-20
是次消費: 每人約$169 (晚餐)

共有1 人投票