中文 | English
carcarcheng
我是住在觀塘的carcarcheng。我在天后工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意韓國菜日本菜意大利菜酒店餐廳日式西餐燒烤場自助餐火鍋海鮮,BBQ。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
carcarcheng  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-11-29
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館火鍋雞煲

其實都黎LEE到食過好多次,但次次都係食煲

今晚我地決定叫餸
真係叫到一枱都係

真係叫到一枱都係

我地三個人叫左8個餸,埋單都係7佰幾,真係好抵
而且每碟餸份量都唔少,所以我地仲打包埋比工人姐姐添

chopstick家鄉碌鵝
LEE個餸平日係要預訂先有得食,今日咁ARM有人預訂,老闆整多左隻先有得試下
鵝肉真係好香,而且味道好好,炆得好入味

chopstick枝竹豆腐火腩煲
食煲就夠熱辣辣,枝竹索哂味,豆腐又夠滑滑,火腩又好香喎
重點係LEE到個煲唔會好多汁

chopstick豆豉鯪魚炒油麥菜
超正,仲要一D都唔(沽寒),勁多豆豉鯪魚呀

chopstick生炒骨
肉夠脆,但入面仲保留肉汁,汁唔會太多,剛好每件肉都包到汁,剛剛好

chopstick椒鹽鮮魷
香口之選,鮮魷肉夠厚,粉漿又唔會太厚,味道又好味

chopstick蒜蓉蒸開邊蝦
份量十足,蝦好鮮味,真係好正呀
老問娘仲比好多粉絲,索哂D汁...正呀

chopstick豉汁蒸白鱔
一黎到就掛住食冇影到相,個豉汁好香好濃,鱔又夠彈牙

chopstick豉油王炒麵
麵炒得好乾身又唔油,味道又剛好
題外話/補充資料:
LEE到食飯真係好似返左屋企食飯咁,大部份都係街坊,有傾有講又一餐
推介美食: 豉汁蒸白鱔
用餐日期: 2019-11-07
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2017-08-10
類別 : 西式咖啡店酒店餐廳自助餐飲o野傾計

先生一早就BOOK好位,一去到就入座了
餐廳安排左近窗位,個VIEW好好,可惜當晚落雨所以個夜景未夠100分

坐低後,WAITER就問下你要咩飲,有紅白酒,又有BUBBLE,又有果汁仲有汽水添

我地要開餐喇

先來冷盤
like生蠔~~~蠔唔算大隻,但都好鮮好甜
like蟹腳~~~蟹肉有海水味,肉質都實

like龍蝦~~~肉質好實,用有蝦羔添NICE
like凍蟹~~~蟹肉好鮮味GOOD
like蝦~~~蝦夠爽口又鮮味

再來刺身,刺身的選擇真的有點失望,只有幾款
star甜蝦~~~細細隻,但都夠鮮甜的
star八爪魚~~~唔錯喎,又唔會好UN
star吞拿魚~~~麻麻地呢
star三文魚~~~又係麻麻地

跟住就食下熱盤啦
chopstick燒味~~~幾款燒味都做得不錯
chopstick鵝肝漢堡~~~凍的NO GOOD
熱盤雖然選擇不太多,但大部份都唔錯的

like生蠔~~~細細隻真的很不錯,先生再來一打HAH

wow南瓜蟹肉湯~~~個湯好滑好香仲有好多蟹肉YUMMY

甜品時間
king甜品~~~每一樣甜品都好好味呀!食完一轉再一轉NICE

balloon咖啡雪糕~~~好好味呢!好香好濃又好滑

一餐美味又開心的晚餐就喺個雪榚中畫上句號了

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-07-18         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$900 (晚餐)

2016-07-04
類別 : 港式日本菜海鮮酒家火鍋

家姐想吃雞煲同打邊邊,原來諗住去土瓜灣食
我醒起朋友提過LEE間火鍋店,就上網睇睇,就透過OPENRICE 個ONLINE BOOKING BOOK埋枱啦

準時去到火鍋店,但竟然冇我個BOOKING,我就提供番OPENRICE個CONFIRMATION比店員,店員好快就安排左位置並說唔好意思,因為佢地仲未收到個通知,唔緊要啦,最緊要有得食lollollollollol

坐低就睇下有乜食啦!

先叫左D小食食下先

chopstick芥辣八爪魚~~~味道唔錯,八爪魚UN UN地幾好味
chopstick手拍青瓜~~~好JUICY,青瓜好爽口,味道好FRESH
chopstick泰式鳳爪~~~味道剛好,鳳爪夠味又入味NICE

chopstick泰式生蝦~~~蝦的肉質唔錯,配上醬汁真係好GOOD

再來刺身

chopstick甜蝦~~~夠新鮮,肉質唔錯
chopstick牡丹蝦~~~夠大隻,蝦肉有口感
chopstick希靈魚~~~YUMMY
chopstick北寄貝~~~NICE

火鍋黎喇

chopstick鮑魚雞煲~~~鮑魚好鮮味,一D都唔"UN",雞本身係唔辣的,夠味又唔會死咸,雞雞材得好香口,仲有豬皮,豬皮吸收哂D味好正呀!

食哂D雞就要加湯打邊邊喇

手打丸
chopstick墨魚丸~~~夠彈牙,好鮮味,入面仲有粒粒的墨魚肉
chopstick蝦丸~~~好鮮味,好彈牙呀
chopstick韮菜餃~~~皮夠薄,餡料都好豐富GOOD
chopstick貢丸~~~雖然係雪藏丸,但又唔錯喎

海鮮拼盤......送的
chopstick蟶子~~~SIZE一點都唔細架,隻隻都有2/3隻筷子咁長架,好鮮好甜
chopstick蜆~~~普通SIZE,但蜆肉好甜
chopstick蝦~~~超新鮮呀,蝦仲"旭"架

chopstick羊肉~~~薄薄的,放入鍋內一下就食得,少少的羶,好味喎!
chopstick牛肉片~~~牛的質素很好,牛有牛味,脂肪分佈得好平均
chopstick牛肉粒~~~煮得耐左都唔"UN",好香的牛味

chopstick金菇~~~打邊爐一定要有的配料
chopstick鮮准山~~~准山好粉,吸收哂D湯汁好正呀
chopstick木耳~~~好爽口
chopstick蓮耦片~~~夠清甜
chopstick及弟料~~~粉腸、豬肚、豬腰,好味喎!
chopstick冰豆腐~~~豆腐好以海綿咁吸收了湯中的精華,正呀!

chopstick蠔~~~好鮮甜呀
chopstick海蝦~~~好新鮮
chopstick脆鯇片~~~夠爽口
chopstick帶子~~~YUMMY

其實我地只係叫左一輪食物已經超飽了

食物選擇多,火鍋料夠新鮮,服務夠好

用餐日期: 2016-07-01
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2016-06-24
類別 : 潮州菜中菜館粥品

母親節當然要同媽媽食飯啦

姐夫之前食過LEE間話唔錯喎,就提議母親節黎食過,姐夫一早便BOOK好位又寫好菜單

睇下有乜食先
先來個冷盤醒醒胃

chopstick
冰鎮酸梅涼瓜~~~味道酸酸地,涼瓜好爽,涼涼地...好味!

chopstick綠荳邊春卷~~~個餡料好得意呀!綠荳邊好粉,配上脆脆的春卷又好味喎!

chopstick潮州鹹雞~~~雞肉好滑,味道剛好

chopstick金牌鵝片~~~唔太肥GOOD,鵝片肉好滑,墊底D豆腐都好好味

chopstick鹹菜胡椒豬肚湯~~~好胡椒呀!飲完真係成個人熱辣辣呀!豬肚煲得夠"林"又夠味呀

chopstick蝦乾荷豆炒象拔蚌片~~~油左D,但荷豆炒得剛好,象拔蚌又好好味

chopstick蝦棗,蟹棗及花姿春卷拼盆~~~蝦棗同蟹棗個人覺得麻麻地,因為潮式的蝦棗唔係彈牙的,個春卷又好好味喎!

chopstick椒鹽九肚魚~~~好味,夠乾身GOOD

chopstick金牌生炒骨~~~小朋友非常LIKE的,味道剛好

chopstick金銀蛋莧菜~~~好味喎!

chopstick香煎蠔仔烙~~~煎得好香脆,唔需要沾醬都好好味

chopstick紫菜肉碎象拔蚌膽粥~~~粥煲得唔錯,粥料好足夠NICE

chopstick葱油反沙芋~~~芋頭做得好"粉",又唔會好甜......YUMMY

其實環境真係麻麻,但食物真的不錯
不過呢!最慘就係小店有個冷氣壞了
真係食到滿頭汗呀!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-05-08         慶祝紀念: 母親節
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2016-06-24
類別 : 法國菜咖啡店麵包店甜品/糖水

今日約左朋友去PMQ行下

其實真係好熱,都未行到出大廈外都已經感受到了
去到PMQ都係12點到,好多店都未開門

既然係咁就去搵食先啦
我地去左地下間Bread n Butter Cafe
人唔多,坐得都好舒服

不過食物其實選擇唔多

我地叫左佢地個ALL DAY MENU

madFish And Chips~~~有三件炸魚,魚都炸得好香好脆GOOD,不過D薯條就唔太好食,其實仲差麥當當,如果佢係粗薯條會合理D囉!話哂個SET都88大元架

madSpaghetti Carbonara~~~味道唔錯,汁與意粉都份量剛好,份量都剛好,每條意粉都沾滿汁YUMMY

食飽飽又坐夠了,就再去行下喇!
用餐日期: 2015-06-13
是次消費: 每人約$120 (午餐)