2021-11-30 983 views
店舖在舊地己光顧,雖然面積細小,但食物味道及價錢可以,但搬遷后,除了裝飾光鮮了,食物品質,味道及服務態度大退步。照牌產品意粉明顯換了低檔供應,意粉質底好似白面條,漿汁水汪汪,不知所謂。最后一次光顧,等了足足一小時,只來了飲品,意粉催了幾次都未見,問為何後來的顧客都有野食,我那碟去了那?樓面嬸嬸居然叫我自己去問厨師,還叫我不要嘈。嬸嬸拿住個tablet 落單,左問右問,入來入去,有無落單都成問題! 以后都不会再光顧,怕怕。
2021-10-07 760 views
餐廳內有個不知所謂服務奇差紮辮肥仔侍應冇戴口罩全冇衛生意識(應該係太子嘢) 態度惡劣完全冇幫我跟進外賣單仲大聲夾惡近期一次堂食食物 好咸外賣單混亂食品水準每況愈下以後不會幫襯
TakeAway
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉·• 忌廉煙肉意粉 $56 + 餐湯 $6💸 $62❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧*゚. 男朋友介紹一間極唔起眼﹑茶餐廳格局, 喺外面見到未必會想入去嘅餐廳~ 係一個平食意粉嘅首選🍝! 佢嘅意粉質素係極有驚喜🤩 一個套餐有湯有意粉有野飲都係$50 - $80有找. 晚市仲可以加幾十蚊有埋扒食.餐廳老闆好好人, 而且佢地專請更新人士, 好有愛🧡食物質素非常滿意, 茶餐廳價錢食到5星級質素✨, 以後失驚無神想食意粉又有落腳點喇😛-·• 忌廉煙肉意粉 $56 + 餐湯 $6 ✰✰✰✰✰意粉煮得啱啱好, 個汁偏稀但係好夠味同埋好smooth. 啲材料嘅combination調較得好好~個餐湯係用新鮮薯仔blend成, 雖然有啲啲鹹, 但係好有誠意🧚🏼‍♀️

============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
·• 忌廉煙肉意粉 $56 + 餐湯 $6
💸 $62

餐廳老闆好好人, 而且佢地專請更新人士, 好有愛🧡
·• 忌廉煙肉意粉 $56 + 餐湯 $6 ✰✰✰✰✰
忌廉煙肉意粉

2021-09-18
$60 (Tea)
忌廉煙肉意粉
2021-06-08 961 views
趁有人生日又聚一聚~食既野都係交比我啦~焗肉醬千層麵$218好好好好味!一樣好少會食但又幾鍾意食既野!肉醬味道適中,肉碎口感分明~燒蜜糖雞全翼$188平時係餐廳食到既係炸炸地既雞全翼,今次呢個加左蜜糖食落完全唔同!雞肉滑滑的,蜜糖唔算好甜!蘋果合桃雞肉沙律$183蘋果、雞肉切左絲,沙律入面有好多合桃、提子乾~其實係好食!但真係比D醬嚇親...........米蘭豬扒配蕃茄銀魚意粉$79少許炸左既豬扒,食落幾特別~意粉都冇得輸,炒得幾好!威靈頓牛扒$90性價比極高!焗得非常香!牛扒望落好似好熟,但咬落去一D都唔硬!肉質控制得好好!今次order到會...全部都好味....不過估唔到個沙律係咁多醬!!今餐肥屎啦!
趁有人生日又聚一聚~
食既野都係交比我啦~

焗肉醬千層麵$218
好好好好味!一樣好少會食但又幾鍾意食既野!
肉醬味道適中,肉碎口感分明~

燒蜜糖雞全翼$188

蘋果合桃雞肉沙律$183
蘋果、雞肉切左絲,沙律入面有好多合桃、提子乾~
其實係好食!但真係比D醬嚇親...........

米蘭豬扒配蕃茄銀魚意粉$79
少許炸左既豬扒,食落幾特別~
意粉都冇得輸,炒得幾好!

威靈頓牛扒$90

2021-06-06
TakeAway
$150 (Other)
2021-05-02 1079 views
-{佐敦懷舊港式西餐餐廳🍝}之前中學附近試過好幾次 聽講過唔少師姐都會食依間😜午市套餐有齊湯主菜甜品 機緣巧合下帶左朋友黎食🤩🤤薯仔忌廉湯🤤用杯裝住好特別😳薯仔打成蓉咁好濃薯仔香🥰仲有小小肉碎 飲得出唔係罐頭湯😙👖褲評: 7/10🤤米蘭雞扒配香蒜蕃茄長通粉🤤 ($73)雞扒賣相似魚柳😂份量好多🤩雞扒炸過不過個汁掂住嘅個皮有啲淋左 有肉汁😆通粉偏硬有硬口唔錯😎個汁似白汁加小小蒜完全唔漏🥰個蕃茄同個通粉嘅味分開左咁 不過原個切嘅係新鮮啲😋👖褲評: 8/10🤤吉士蛋🤤吉士蛋較少有 而佢真係做得好好😝好動L!!蛋夠滑而且吉士汁好香濃 係浸住左個蛋🥺👖褲評: 8/10🤤芝士餅🤤 係焗嘅芝士蛋糕😉有餅底而且食落唔濟😚真係好夠芝士味🤓👖褲評: 7.3/10仲有個芒果芝士餅係凍餅咁 芒果幾甜可以一試~但冇影相所以就係度講🤪性價比好高🙌老闆同侍應嘅服務都好好非常親切🥰係舊式啲嘅餐廳有嘅人情味🥺最後埋單我揾左好耐個1蚊佢叫我唔洗比 最後緊係點都揾俾佢😭經過佐敦一定要食😢性價比: 9.8/10服務: 9.5/10環境: 7.8/10🚩Amour Cafe🚩地址: 佐敦南京街1L地舖 #f
{佐敦懷舊港式西餐餐廳🍝}

🤤薯仔忌廉湯🤤

👖褲評: 7/10

🤤米蘭雞扒配香蒜蕃茄長通粉🤤 ($73)

👖褲評: 8/10

服務: 9.5/10
環境: 7.8/10

🚩Amour Cafe🚩
地址: 佐敦南京街1L地舖

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai港式 #fuudjai佐敦
米蘭雞扒配香蒜蕃茄長通粉
米蘭雞扒配香蒜蕃茄長通粉
2021-04-27 637 views
上個星期日約左朋友去呢間佐敦小店食早餐🥣雖然呢間小店既位置不太顯眼,而且裝修欠缺。但呢間小店一到lunch 就會大排長龍,所以絕對有佢既理由吸引食家來吃一餐!早餐時段9:00-11:30,而大多都會有6-7個餐提供選擇!今次我揀左黑椒雞肉意粉$34+吉士蛋(跟餐價$9)同餐飲熱朱古力,意粉帶著一點點白酒香味,而意粉口感亦彈口!只係雞肉較少。早餐有吉士蛋作甜品係我最欣賞,因為呢樣甜品好少地方早餐有得食!每次見到佢震下震下就好開心!而且係好好味😋而朋友就揀左蒜香蕃茄豬扒意粉🍝$33+餐飲熱cappuccino ☕️!蕃茄汁酸甜度正常,唯一不足就係豬扒過硬!不過咁既價錢我同友人都好滿意,亦都會再返來幫襯既小店!依家多左OpenRice book 位,下次大家想食都可以先book 位就唔怕摸門釘啦!
不過咁既價錢我同友人都好滿意,亦都會再返來幫襯既小店!
2020-12-12 1021 views
好少見呢啲特色店舖,諗住幫襯下,一個餐五十零蚊唔算平,叫咗個餐,但肉醬意粉同杯咖啡個味淡過醫院餐,份量仲少到連我本身食量唔大都覺得唔夠飽,ok, 無下次, thank you!
2020-11-21 884 views
19/10/2020放學去朋友介紹嘅佐敦小店食晚飯,其實嗰個位置我哋成日都經過,但係一直冇留意佢一間食店😂係一間好細嘅店、好似茶餐廳、門面好似雜貨鋪⋯⋯但居然係食西餐嘅。我同友人都要咗 ‘米蘭豬扒配奶油蘑菇意粉’⋯⋯米蘭豬扒即係炸豬扒⋯⋯打到塊豬扒好薄好大塊⋯⋯果然幾好味。奶油蘑菇汁好好食,好creamy, 意粉份量都幾多。雜菜湯係用杯上嘅,真係第一次見🤣🤣 不過個湯就麻麻哋。甜品可以揀芝士餅或吉士蛋。我選了吉士蛋⋯⋯好滑😋
19/10/2020

雜菜湯係用杯上嘅,真係第一次見🤣🤣 不過個湯就麻麻哋。
甜品可以揀芝士餅或吉士蛋。我選了吉士蛋⋯⋯好滑😋
2020-10-19
Type of Meal
Dinner
2020-11-12 724 views
‼️‼️‼️*長文慎入、跳到尾有總結/tl;dr*‼️‼️‼️琴日下晝六點幾入座食佢嘅晚餐餐牌冇影,但係同2020-05-22嗰幅一樣(11:00後供應)Set menu2)〔米蘭雞扒配香蒜芝士忌廉長通粉〕 $75- 跟湯 〔忌廉薯仔湯〕餐牌上面寫嘅係〔意大利什菜湯〕但係嚟嗰陣先知係〔忌廉薯仔湯〕🤗- 同埋甜品 (芝士餅/ 〔吉士蛋〕)二選一- 熱飲 〔熱檸茶〕*其他同價位熱飲都得先上嘅係〔忌廉薯仔湯〕忌廉薯仔湯用茶記啲杯裝著🙃我初初以為係我杯嘢飲 lol份量就可想而知湯應該係薯仔攪碎變蓉都幾滑、但係唔係咁濃再間中咬到啲煙肉碎(?) 都真係幾細忌廉味飲唔到跟住上嘢飲熱檸茶用同一款杯🤣同杯湯泊埋一齊睇都幾趣緻吓等咗一陣好快就上主菜米蘭雞扒配香蒜芝士忌廉長通粉份量都ok大,食完都飽嘅米蘭雞扒 - 大舊(目測長約20cm)脆口帶微芝士香白汁 - 忌廉唔濃但係好濃蒜味長通粉正常典型港式西餐口味但係塊炸雞扒將成碟嘢昇華佢點汁食又係一番滋味🤤跟住就係甜品🤗吉士蛋首先望落正常po 咗上story後就開動🤤跟住就發覺。。。唔對路喎🤗🤗🤗點解咁 *苦* 嘅🌚唔係咩 "微苦"喎,係 *齋啡* 級數嘅苦喎🤗迎面冚埋嚟🤗

琴日下晝六點幾入座食佢嘅晚餐

忌廉薯仔湯 ((嚴格啲嚟講喺薯蓉

用茶記啲杯裝著🙃我初初以為係我杯嘢飲 lol
份量就可想而知
湯應該係薯仔攪碎變蓉
都幾滑、但係唔係咁濃
再間中咬到啲煙肉碎(?) 都真係幾細
忌廉味飲唔到

跟住上嘢飲
熱檸茶

用同一款杯🤣
同杯湯泊埋一齊睇都幾趣緻吓

等咗一陣好快就上主菜

米蘭雞扒配香蒜芝士忌廉長通粉

份量都ok大,食完都飽嘅

米蘭雞扒 - 大舊(目測長約20cm)脆口帶微芝士香

佢點汁食又係一番滋味🤤

跟住就係甜品🤗

首先望落正常
po 咗上story後就開動🤤
跟住就發覺。。。唔對路喎🤗🤗🤗

點解咁 *苦* 嘅🌚
唔係咩 "微苦"喎,係 *齋啡* 級數嘅苦喎🤗
迎面冚埋嚟🤗

飲品仲回甘過甜品lolllllll

食完問職員啲焦糖汁咁苦係咪煮燶咗
跟住居然成個廚房一致覆我:

“焦糖汁就係要苦,
用燉蛋嘅甜嚟平衡返"

但係焦糖燶喎🌚
苦到冚曬啲蛋香喎🤗
跟住燉蛋又係要嗒耐啲先有淡香
成個流程係:苦
→苦
→苦
→微甜🙃
咩"平衡",根本失衡🤣🤣🤣
就算畀你係口入面佢慢慢 "平衡" 喇🤗
中和完咪得蛋味
同附近糖水鋪燉蛋有咩分別🤗
((人哋重有甜度昇華添

再者,焦糖 *微甜* 嘅話
唔係同燉蛋嘅香味襯托多啲咩?🤔
當然唔係日本布甸燒嗰種甜到膩
但係焦糖煮到佢冇咁甜其實已經ok
無必要追求苦度
焦緊佢變啡色嗰陣已經係*微苦* 喇🤗
無必要完全碳化佢㗎🤗

其實唔理甜唔甜苦唔苦好
最重點(亦都係死罪)係焦完佢
* 冇。糖。香。 * 🤗🤗🤗
就好似齋啡冇啡味咁

甜品炒粉炒到燶曬
要嘢飲水喉水洗啲燶味
性價比好唔等於值得loll

結論/ tl;dr

建議單嗌主食,其餘(尤其甜品)就不了
典型港式西餐,唔好ff太多🤗

#thankyoubyebye

2020-11-11
2020-09-27 809 views
Lunch set一概包括餐湯、主菜、甜品、飲品是日意大利雜菜湯☺️個人認為雜菜湯嘅蕃茄味唔夠濃🤭主要都係靠鹹味去吊味...不過湯料就十分足料~有紅蘿蔔🥕椰菜🥦洋蔥🧅番茄🍅平時唔鍾意食湯渣嘅我都將所有湯料全部食曬🤤主菜方面我就揀咗米蘭雞扒蕃茄香蒜長通粉🤤米蘭雞扒係佢地嘅特色🤩用特別嘅方法去炸~相信係裹左一層蛋漿先再去煎🤔令雞扒皮脆肉嫩我好鍾意e種新奇嘅炸法🤪而甜品方面我就揀咗吉士蛋🍮我認為吉士蛋比佢地嘅芝士餅更加好食😋佢地嘅吉士蛋好似布甸咁😋🍮上面仲淋有一層焦糖🤤與吉士蛋嘅口感十分相襯總括而言,雖然餐廳嘅環境並唔係話好高級🤭不過餐廳嘅裝修有一股懷舊茶室風而且食物味道非常高質👍🏻十分推薦!!!
Lunch set一概包括餐湯、主菜、甜品、飲品
是日意大利雜菜湯☺️
個人認為雜菜湯嘅蕃茄味唔夠濃🤭
主要都係靠鹹味去吊味...
不過湯料就十分足料~
有紅蘿蔔🥕椰菜🥦洋蔥🧅番茄🍅
平時唔鍾意食湯渣嘅我都將所有湯料全部食曬🤤
主菜方面我就揀咗米蘭雞扒蕃茄香蒜長通粉🤤
米蘭雞扒係佢地嘅特色🤩
用特別嘅方法去炸~
相信係裹左一層蛋漿先再去煎🤔令雞扒皮脆肉嫩
我好鍾意e種新奇嘅炸法🤪
甜品方面我就揀咗吉士蛋🍮
我認為吉士蛋比佢地嘅芝士餅更加好食😋
佢地嘅吉士蛋好似布甸咁😋🍮
上面仲淋有一層焦糖🤤與吉士蛋嘅口感十分相襯
總括而言,雖然餐廳嘅環境並唔係話好高級🤭
不過餐廳嘅裝修有一股懷舊茶室風
而且食物味道非常高質👍🏻
十分推薦!!!
2020-09-27
$72 (Lunch)
2020-07-29 1122 views
米蘭豬扒配香蒜忌廉長通粉米蘭豬扒既做法,係用好薄既炸漿包住豬扒,鎖住個肉汁,最特別係炸漿會落芝士,所以食落好香口。反而,個意粉比較出色,每條長通粉入面都忌廉同蒜,每一啖都係好濃既蒜香,超多蒜!芹菜蝦球墨魚汁意粉整體都好足料,蝦球都有4-5粒,蝦肉爽口!墨魚汁意粉配上忌廉汁,都幾夾,忌廉汁岩岩好。吉士蛋自家製既雞蛋布丁,吉士蛋佈滿微苦味既焦糖醬,焦糖面食落好脆口,布丁質感都算滑,有濃濃既蛋香。芝士餅芝士餅較為普通,餅底較簿身,芝士味不算濃,所以食完唔會有好膩既感覺。
米蘭豬扒香蒜忌廉長通粉

米蘭豬扒配香蒜忌廉長通粉

米蘭豬扒香蒜忌廉長通粉
  • 米蘭豬扒配香蒜忌廉長通粉
2020-06-19 785 views
自己太中意嘅小店,就會私心諗推唔推薦俾人😳😳但要間店生意好先會做到落去😎😎所以都係推薦吓~呢度嘅SET可以話係性價比首選 平均$70-75 就可以食到湯+意粉+甜品+餐茶米蘭雞扒配香蒜忌廉長通粉🤤🤤🤤曾經有朋友話第一眼唔係好明咩叫"米蘭"其實即係類似炸豬扒,但炸漿除咗有雞蛋汁、麵粉,仲有芝士粉而呢度既米蘭豬/雞扒,可以話係每次必點!首先雞扒係超大塊,炸到金黃色,超夠熱! 🤤🤤🤤基本上見到個賣相已經流哂口水個面夠香脆之餘又唔會好油,真係好考功夫亦都做到外脆內嫩,雞肉完全唔會鞋口長通粉就好夠蒜味,好creamy (份量有d多)食完個意粉已經好滿足好飽~但唔好忘記甜品都係另一個重點! 🤗🤗甜品可以簡吉士蛋/芝士餅吉士蛋好滑,蛋味香濃,最緊要唔會過甜!🤤🤤🤤因為甜味最主要係靠面既焦糖,再加上脆脆地,充滿層次(SORRY張相表達唔到佢有幾好食)最後叫杯檸檬茶解吓膩就perfect啦!順帶一提,係可以打電話去book枱的,有時連閒日夜晚都full冇用餐時限,而老細(?)好好人,好少開口催人交枱~所以我地都係一知道有客等位,就埋單去隔離M記坐😂😂香港地小店生存唔容易,真係好靠大家諗多一步😌😌😌
自己太中意嘅小店,就會私心諗推唔推薦俾人😳😳
但要間店生意好先會做到落去😎😎所以都係推薦吓~
呢度嘅SET可以話係性價比首選
平均$70-75 就可以食到湯+意粉+甜品+餐茶

米蘭雞扒配香蒜忌廉長通粉🤤🤤🤤
曾經有朋友話第一眼唔係好明咩叫"米蘭"
其實即係類似炸豬扒,但炸漿除咗有雞蛋汁、麵粉,仲有芝士粉
而呢度既米蘭豬/雞扒,可以話係每次必點!
首先雞扒係超大塊,炸到金黃色,超夠熱! 🤤🤤🤤
基本上見到個賣相已經流哂口水
個面夠香脆之餘又唔會好油,真係好考功夫
亦都做到外脆內嫩,雞肉完全唔會鞋口
長通粉就好夠蒜味,好creamy (份量有d多)
食完個意粉已經好滿足好飽~
但唔好忘記甜品都係另一個重點! 🤗🤗
甜品可以簡吉士蛋/芝士餅
吉士蛋好滑,蛋味香濃,最緊要唔會過甜!🤤🤤🤤
因為甜味最主要係靠面既焦糖,再加上脆脆地,充滿層次
(SORRY張相表達唔到佢有幾好食)
最後叫杯檸檬茶解吓膩就perfect啦!

冇用餐時限,而老細(?)好好人,好少開口催人交枱~
所以我地都係一知道有客等位,就埋單去隔離M記坐😂😂
香港地小店生存唔容易,真係好靠大家諗多一步😌😌😌
2020-05-06
  • 米蘭雞扒配香蒜忌廉長通粉
其實我未去過米蘭,真正嘅米蘭豬扒亦都未食過。不過聽人講整米蘭豬扒好複雜,平時都冇乜地方有得食,所以就嚟咗試,就係咁迷失咗喺米蘭豬嘅世界度喇!如果要數全香港最好食嘅意粉,呢間當然排極都未到啦;不過要講CP值夠高嘅話,呢間都數一數二。八十幾蚊嘅價錢,由餐湯、主菜意粉、餐飲到甜品有齊晒,試咗一次之後,我之後嚟佐敦附近諗唔到食咩都會幫襯,簡直係高汁嘅西式平民飯堂!就由餐湯講起啦。平時呢度都係得一款湯,冇得揀,通常會係雜菜湯或薯仔湯,雜菜湯清清地,唔係一般西餐廳落咗好多茄膏好稠好濃嗰隻,第一次飲可能會覺得味道偏淡,但飲慣咗其實都幾舒服,而且會比濃味嗰款更加開胃。至於薯仔湯就味道較濃,creamy得嚟亦非常惹味,仲飲到薯仔粉粉地嘅texture,個人嚟講超級喜歡,加上出面都唔係好多地方有得飲,想止癮嘅呢度會係極好選擇。嘻,呢度嘅意粉我大部分都好鍾意,因為真係好抵食。不過要數最最最鍾意Top 1嘅一款,一定係米蘭豬扒白汁長通粉!米蘭豬扒拍到扁扁地先拎去炸,上枱都幾大塊,面層好似麵包糠嘅口感,入口香脆爆汁,一個字:正!雖然西餐好似唔會落豉油,但我次次都好似食到少許豉油嘅鮮味,為件事加分;意粉有咬口,呢

嘻,呢度嘅意粉我大部分都好鍾意,因為真係好抵食。不過要數最最最鍾意Top 1嘅一款,一定係米蘭豬扒白汁長通粉!米蘭豬扒拍到扁扁地先拎去炸,上枱都幾大塊,面層好似麵包糠嘅口感,入口香脆爆汁,一個字:正!雖然西餐好似唔會落豉油,但我次次都好似食到少許豉油嘅鮮味,為件事加分;意粉有咬口,呢個很重要呀,我最怕就係淋Pat Pat,汁夠味,夠多、飽肚,不過每逢港式西餐廳總係會有啲奇怪嘅椰菜喺側邊,佢都keep到呢種特式嘅😂,但對整體嘅質素冇乜影響就是了。

甜品係芝士餅或吉士蛋。吉士蛋可能食唔慣,有啲苦,我都係鍾意芝士餅多啲,濃味亦夠香,蛋糕焗過有層香口嘅面,細細件,為成個Set畫上完美句號。

當然啦,一分錢一分貨,有時呢度啲服務都有啲混亂;而且落大雨我就好少去,因為天花板會滴水哈哈,好天去食,平、靚、正!
2020-06-06
  • 米蘭豬扒白汁長通粉
2020-06-07 643 views
星期六下午一點半入座叫咗米蘭豬扒拼奶油蘑菇意粉和雞扒蕃茄辣意粉餐,首先上了薯仔湯,味道冇咩特別,喺日本買嘅即冲湯好飲過佢,因為咖啡機壞咗於是點了凍奶茶和熱奶茶,從來唔喜歡飲西餐奶茶所以唔comment啦,兩碟意粉非常熱辣辣,不過兩碟意粉煮得有些稔我個人不太喜歡,朋友叫的雞扒蕃茄辣意粉汁太多了,雞扒冇咩味道,而我叫的米蘭豬扒只是炸豬扒,有點似老式快餐店製作的炸豬扒,奶油味道剛剛好不太膩,最後跟餐點了吉士蛋和tiramisu,tiramisu要加$7,吉士蛋賣相ok不過唔好比佢呃咗,喺超市買嘅日本入口布甸比呢個吉士蛋好食好多,tiramisu似舊式餅店蛋糕,個人覺得唔好食,埋單好似$69+$71+$7+凍飲錢,唔太記得了,不過值得一讚兩位叔叔(可能係老闆)非常有禮貌👍,個人覺得呢間店似舊式港式西餐快餐店只不過呢度附加service, 試過一次就算了
2020-05-22 709 views
辛苦工作為搵食☠️ 今日同同事來到公司附近最愛的小店 Amour Cafe優待自己!回想起第一次來的時候,進店前真係一臉疑惑,因為店面太似一間雜貨店😂不過食得Amour, 當然係欣賞佢嘅內在美!除咗美食,我愛的更係小店的人情味。店內的幾位伯伯非常有禮貌,而且知道我哋返工食飯時間很趕,每次book枱後必定會將當日menu 提早WhatsApp俾我哋,等我哋落定單一嚟就有得食👍🏼首先先來一人一碗雜菜湯。餐湯天天不同,通常遇到的都係雜菜湯或者馬鈴薯湯。我偏愛雜菜湯,滿杯的蔬菜清淡不太鹹,加上一陣食嘅意粉都比較heavy,呢個配搭剛剛好☺️米蘭雞扒配香蒜芝士忌廉長通粉 ($75)如果大家第一次嚟呢個真係首選👍🏼將雞胸拍扁,炸粉加上芝士粉,食落香脆酥軟,完全係upgrade左雞胸肉🤤 而且雞扒揸得剛剛好,表層乾脆,內裏還是感到濕潤。長通粉配上忌廉汁十分香濃,自己食晒成個真係會好飽,建議大家可以share來食,咁又可以試多啲嘢啦。蕃茄魚柳意粉 ($65)知道米蘭雞扒會比較漏,令一個意粉就嗌番茄汁。魚柳非常大塊,雖然沒什麼鮮味,但感覺軟滑亦是正常發揮。蕃茄汁有滿滿嘅蕃茄蓉,酸酸甜甜好開胃。唔好以為食完大

米蘭雞扒配香蒜芝士忌廉長通粉 ($75)
米蘭雞扒配香蒜芝士忌廉長通粉

蕃茄魚柳意粉 ($65)
蕃茄魚柳意粉

唔好以為食完大大碟意粉就完,意粉餐除咗包湯,仲有嘢飲同甜品,真係好抵食😂
今日幸運地遇上我最愛嘅芒果芝士餅 (+$5)毫不猶豫同朋友一齊嗌左。其實跟餐的芝士餅或吉士蛋都好好食,芝士餅係New York Cheesecake 感覺實在而不會太甜,而吉士蛋係類似雞蛋布丁,配上焦糖甜到剛剛好,而且滑溜溜。
大家有幸遇到額外的甜品,都值得一試。聽老闆講要是當日有其他人碰巧訂蛋糕,先會額外加到menu😛 今日食嘅芒果芝士餅,小小一件都好多芒果,完全唔會覺得漏!
芒果芝士餅

大家以後經過佐敦都可以來試吓,支持小店,除咗食物有質素又抵食,仲可以感受下香港越來越少嘅人情味!晚餐的menu其實同午餐差不多,價錢亦不會貴左😛 感覺更抵食

2020-05-16
$75 (Lunch)
芒果芝士餅