2012-09-23 675 views
與友人行完街食飽飯仍然要去食甜品, 只因我地都有個甜品胃友人叫左奶黃燉奶, 我就要朱古力燉奶試左一口奶黃燉奶雖然燉奶夠滑但奶黃偏甜美反而比較喜歡自既朱古力燉奶甜度適中, 朱古力香濃加上滑流既燉奶, 此終朱古力配牛奶先係最配合.
與友人行完街食飽飯仍然要去食甜品, 只因我地都有個甜品

友人叫左奶黃燉奶, 我就要朱古力燉奶
試左一口奶黃燉奶雖然燉奶夠滑但奶黃偏甜美

2012-08-14
$28 (Other)
一入到舖頭, 我差唔多毫不猶豫就點了石磨坊既香芒黑糯米芝麻卷。因為之前讀過關於香港既旅遊書, 記得裡面介紹過, 當時覺得呢款甜品幾得意,就黎試一試。餐牌裡面, 呢個芝麻卷的確有 indicate 係一個熱的甜品。 (有一個括號 (熱) 字)我都無特別理會它...但食緊既時候.....就搞到我一直諗住呢個字...香芒黑糯米芝麻卷 ($26):三件包住芒果, 黑糯米既黑芝麻卷。上面淋上椰汁和撒上了一些白芝麻。芒果, 黑糯米, 芝麻卷,呢三樣食物都係我好鐘意食既食物,本來真係好期待它們組合埋一齊味道會係點。咬完一啖, 我已經開始有少少接受唔到呢個 *熱* 既甜品...因為加熱過既芒果, 一點都唔甜, 反而變得好腍同酸...黑糯米偏甜, 但食落夠煙韌, 都好味!芝麻卷因為要捲住咁多材料,特登用了兩層芝麻卷先包得實,食落有點厚...質感麻麻地,但有好香既黑芝麻味。我故意等涼了一點先食第二件芝麻卷,涼了之後食, 好似無咁甜,所以...或者雪凍呢個甜品, 風味會更佳。雖然一開始食既時候, 覺得怪怪地,但無咁熱既時候, 我真係覺得好食好多!!!即使我認為它有少少瑕疵, 我仍然好想讚賞一下石磨坊既創意,
就黎試一試。

我都無特別理會它...
但食緊既時候.....就搞到我一直諗住呢個字...

香芒黑糯米芝麻卷 ($26):
香芒黑糯米芝麻卷
三件包住芒果, 黑糯米既黑芝麻卷。
上面淋上椰汁和撒上了一些白芝麻。

芒果, 黑糯米, 芝麻卷,
呢三樣食物都係我好鐘意食既食物,
本來真係好期待它們組合埋一齊味道會係點。

因為加熱過既芒果, 一點都唔甜, 反而變得好腍同酸...
黑糯米偏甜, 但食落夠煙韌, 都好味!

芝麻卷因為要捲住咁多材料,
特登用了兩層芝麻卷先包得實,
食落有點厚...質感麻麻地,
但有好香既黑芝麻味。

我故意等涼了一點先食第二件芝麻卷,
涼了之後食, 好似無咁甜,
所以...或者雪凍呢個甜品, 風味會更佳。

雖然一開始食既時候, 覺得怪怪地,
但無咁熱既時候, 我真係覺得好食好多!!!
即使我認為它有少少瑕疵, 我仍然好想讚賞一下石磨坊既創意,
因為有陣時, 可以喺泰國菜裡面見到椰汁芒果黑糯米呢道甜品,
但喺呢間舖頭, 竟然選用點心類既芝麻卷和這些食材配埋一齊,
特顯了香港小食既特色!!!

2012-08-22
2012-08-15 162 views
下午茶小小肚餓行左街成日緊係要食甜品啦留意左石麻坊既呢款甜品好耐一心泥試下一送到係抵既咁大份26試左一小塊Ok既但係邊度甜呢食多幾塊個皮真係好難食又軟又無味又吾香唉失望牙最後只係整走曬d皮只係食黑糯米;(芒果都怪怪地一d都吾甜loFd食左個朱古力雪花氷個樣吾得又細份要38好吾抵牙唉Blacklist左la
下午茶小小肚餓

Fd食左個朱古力雪花氷
個樣吾得又細份要38
好吾抵牙

Blacklist左la
$30 (Tea)
2012-08-14 130 views
本身想食糖百府 見未開門就轉左黎呢間門口痴左好多雜誌介紹既石磨坊到食甜品 滿心以為咁多雜誌介紹 質素一定吾錯 見到個芒果黑糯米芝麻卷好似幾吸引就叫左而友人就叫左個椰香芒果刨冰芒果黑糯米芝麻卷賣相吾錯 一食落去 芒果係熱既 仲要出煙會吾會太奇怪呢仲要個芒果已經熱到變埋色食落口真係好難食好怪黑糯米一般 椰汁吾夠香 配搭落去完全吾突出個芝麻卷個皮好林又厚 好難食 又冇芝麻味 吾明白呢個咁難食既野點解可以拎出黎賣 第一次食甜品 樣野係難食到食吾夠一半!!! 浪費哂我D錢!!!!!!友人叫既芒果刨冰 芒果浸過糖水 刨冰又冇乜味 下面有D涼粉算係不過不失 仲要寫住係人氣野食 我覺得整得好差囉對呢間野完全係失望! 個芒果黑糯米芝麻卷仲要成26蚊 我寧願以呢個價錢加多幾蚊去食滿記以佢咁奇怪既口味 我吾明點解係雜誌上有咁多係佢既介紹 同埋呢到咁多既好評 絕對吾會再有下次
本身想食糖百府

食落口真係好難食好怪
黑糯米一般 椰汁吾夠香 配搭落去完全吾突出
個芝麻卷個皮好林又厚 好難食 又冇芝麻味
吾明白呢個咁難食既野點解可以拎出黎賣

第一次食甜品 樣野係難食到食吾夠一半!!!

浪費哂我D錢!!!!!!
友人叫既芒果刨冰
芒果浸過糖水
刨冰又冇乜味 下面有D涼粉算係不過不失
仲要寫住係人氣野食 我覺得整得好差囉

對呢間野完全係失望!

以佢咁奇怪既口味 我吾明點解係雜誌上有咁多係佢既介紹
同埋呢到咁多既好評
絕對吾會再有下次

2012-07-17 108 views
旺角的甜品選擇極多光是這條街就有三間糖水店因為不想在酷熱的街上等位所以就選了不用等的石磨坊石磨坊的價錢比較大眾坊多款甜品糖水都是二十幾塊左右另外這裡的選擇也很多傳統糖水 刨冰 芋圓等都很吸引酷愛碳水化合物的我就選了有芋圓的椰果水晶芋圓QQ的非常有嚼勁不同顏色的芋圓味道都有點不同紫的是芋頭 黃的應該是南瓜或蕃薯之類的椰果也很有口感 涼粉就普普通通碗中間放了一大塊冰 不知用意為何是為糖水急降溫還是霸佔空間節省成本呢朋友點了一個芒果撈河加黃金球我只嚐了點撈河 甜甜的有點椰汁的味道 口感跟涼粉相似吃完後繼續坐在那邊聊得起勁還好不是太多人在外面等 沒被趕出去週末的晚上就該這樣過
旺角的甜品選擇極多

有點椰汁的味道 口感跟涼粉相似

吃完後繼續坐在那邊聊得起勁
還好不是太多人在外面等 沒被趕出去
週末的晚上就該這樣過
$25 (Last Night Supper)
2012-03-30 17 views
打完邊爐,一行5人去左可磨坊食甜品!!!自己點了個芒果河粉!芒果十分之甜,很讚,椰汁河粉都好滑,但可惜,椰汁味不太突出!感覺像大菜糕呢!不過,整體,還不錯啊!!!
打完邊爐,一行5人去左可磨坊食甜品!!!
自己點了個芒果河粉!
芒果十分之甜,很讚,
椰汁河粉都好滑,但可惜,椰汁味不太突出!
感覺像大菜糕呢!
不過,整體,還不錯啊!!!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2012-03-22 12 views
剛剛在附近吃完雲吞麵,想再吃甜點。想起黑布街有三大糖水店,便走過來「朝聖」。中午4點,糖百府還未開門,加上不想吃綿綿冰,考慮一下就走入石磨坊。衛生一直旺角小店的通病,這裡也不例外,不難看到小蚊。鮮彩的Menu,花多眼亂,實在不知如何入手。眼看四週牆壁都貼滿報刊雜誌,就點了最顯眼的芒果黑糯米芝麻卷。賣相一如照片般非常討好,三枝巨柱灑上白芝麻和椰奶,份量不少,$24 實在是超值。本人非常喜歡黑糯米,加上雙重的芝麻,非常香濃,這是非常簡單而有創意的作品。唯獨芒果份量相對較少,要知芒果的微酸可以減少整個甜品的甜膩感,不夠芒果就是不夠爽快。但也是值得嘗試的,一試無妨。

衛生一直旺角小店的通病,這裡也不例外,不難看到小蚊。

鮮彩的Menu,花多眼亂,實在不知如何入手。
芒果黑糯米芝麻卷
但也是值得嘗試的,一試無妨。
2012-03-22
$20 (Tea)
2011-12-31 10 views
而家食糖水真係好貴動輒都幾廿蚊~~~好似我鐘意食懷舊糖水既人真係唔公平偶然間見到石磨坊咁平就試吓啦!!我由細到大都好鐘意食紫米露佢呢度既椰汁黑糯米(紫米露)真係好多紫米我好鐘意啊!!!!!其他鋪頭有呢款甜品通常好少紫米一唔係D紫米爛曬一pat pat呢度既仲可以嚼吓,再加埋D西米頗有口感架學生一個唔呃人既!!20蚊碗我覺得價錢非常合理~~~~我返到屋企都成日掛住佢想食仲有我個FD話佢D黃金球好得意好好食~~~~大家可以加一份落糖水度試吓
而家食糖水真係好貴
動輒都幾廿蚊~~~
好似我鐘意食懷舊糖水既人真係唔公平

偶然間見到石磨坊咁平就試吓啦!!
我由細到大都好鐘意食紫米露

呢度既仲可以嚼吓,再加埋D西米頗有口感架

學生一個唔呃人既!!

2011-12-26
$20 (Tea)
  • 椰汁黑糯米
2011-10-12 34 views
十月二日 (星期日)從台灣回來後,面上生了兩粒瘡,很當眼還未好轉之際,是日更去了同事家BBQ熱氣得很,真擔心一瘡未完,另一瘡又起BBQ過後,還是拉着老公仔吃點甜品消消暑,降降火回程時經過旺角黑布街,有三家甜品店供選擇糖伯府,門口已有十多人等位新開的五代同堂就一個人也沒有,未開門?我倆最後都不敢進去最後行到了石磨坊,決定吃個刨冰是石磨坊的一個招牌甜品早於大學時代已經幫襯過刨冰頗巨型,不怕口水尾的話,實適合幾位友好一起吃而且刨冰帶點椰香偏甜沒有越吃越啖,低讚下面的芒果粒相信浸過糖水,味道過甜,希望店方留意無論如可,以廿六元來說算是頗低吃的刨冰老公仔看到有新出品-牛奶牛奶乳布丁香港甜品店不罕見,不過水準倒也很參差此店做的口感頗幼滑,芝麻味和牛奶味調合適中兩者配合得宜,吃到啖啖芝麻味之餘仍有牛奶香味廿四元一個又不是太便宜吃罷刨冰,希望我的粒粒快點消失...
十月二日 (星期日)

從台灣回來後,面上生了兩粒瘡,很當眼
還未好轉之際,是日更去了同事家BBQ
熱氣得很,真擔心一瘡未完,另一瘡又起
BBQ過後,還是拉着老公仔吃點甜品消消暑,降降火

回程時經過旺角黑布街,有三家甜品店供選擇
糖伯府,門口已有十多人等位
新開的五代同堂就一個人也沒有,未開門?我倆最後都不敢進去
最後行到了石磨坊,決定吃個刨冰
椰香芒果撈
是石磨坊的一個招牌甜品
早於大學時代已經幫襯過
刨冰頗巨型,不怕口水尾的話,實適合幾位友好一起吃
而且刨冰帶點椰香偏甜
沒有越吃越啖,低讚
下面的芒果粒相信浸過糖水,味道過甜,希望店方留意
無論如可,以廿六元來說算是頗低吃的刨冰
芝麻牛乳布丁
老公仔看到有新出品-牛奶牛奶乳布丁
香港甜品店不罕見,不過水準倒也很參差
此店做的口感頗幼滑,芝麻味和牛奶味調合適中
兩者配合得宜,吃到啖啖芝麻味之餘仍有牛奶香味
廿四元一個又不是太便宜

吃罷刨冰,希望我的粒粒快點消失...
2011-10-02
$25 (Last Night Supper)
芝麻牛乳布丁
椰香芒果撈
同朋友食完飯,,,,,,周圍行下行下,,,,,,去搵糖水食,,,,,,,,行左都OK耐..........卒之比我搵到!!!!!!!!好彩姐!!!!!!一行7個人,,,我叫左個涼粉多珍珠同埋一個芒果黑糯米芝麻卷同朋友SHARE...涼粉多珍珠我唔鍾意個個珍珠呀!!!!!!!!!!!!!!!!!好奇怪既口感!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!芒果黑糯米芝麻卷甜都漏!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!而家諗起都覺得甜............唔係太接受到熱既芒果...............芝麻卷太甜喇.........試左少少朋友既全新楊枝金露全新咪係放左蜜瓜落去..................真係全新到呢...............朋友既朱古力燉鮮奶又係奇奇怪怪,,,,,,,,都係叫大路又唔係全新既甜品穩陣.另外唔鍾意呢到既人既服務!!!!!!!!!拎甜品黎個時唔會講係乜wor!!!!!!!!鬼知個個係咩甜品,,,點知佢有冇比錯我地!!!!!講下係咩唔係好難姐!!!!!呢到冇下次呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

一行7個人,,,
涼粉多珍珠

芒果黑糯米芝麻卷
唔係太接受到熱既芒果...............
芝麻卷太甜喇.........

試左少少朋友既全新楊枝金露
朋友既朱古力燉鮮奶又係奇奇怪怪,,,,,,,,
都係叫大路又唔係全新既甜品穩陣.

另外唔鍾意呢到既人既服務!!!!!!!!!
甜品黎個時唔會講係乜wor!!!!!!!!
鬼知個個係咩甜品,,,點知佢有冇比錯我地!!!!!
講下係咩唔係好難姐!!!!!

2011-09-09
$29 (Last Night Supper)
2011-09-05 12 views
好多人話石磨坊既黑芝麻野食好好味, 所以一心0黎試下!!芝麻芒果黑糯米 - 芝麻味好香好濃, 唔會太甜, 又唔會太搶, 同芒果肉襯合得天衣無天縫!! 好好味!! 推介~蛋白燉鮮奶 - 好滑, 好有奶味, 而且唔太甜, 感覺上唔會好漏!! 值得一試!!
好多人話石磨坊既黑芝麻野食好好味,
所以一心0黎試下!!

芝麻芒果黑糯米 - 芝麻味好香好濃, 唔會太甜,
蛋白燉鮮奶 - 好滑, 好有奶味, 而且唔太甜,
感覺上唔會好漏!! 值得一試!!
2011-08-08
2011-09-03 8 views
叫左兩款甜品,一款係鮮果紅豆爽珠,另一款係芋容刨冰。首先鮮果紅豆爽珠來到面前,感覺超搵笨,罐頭生果扮新果,唯一新鮮係幾粒一毫子大細的士多啤梨,罐頭桃一大堆。問個服務員佢就話係新鮮,未當我傻罐頭桃都分唔出。之後來個芋容刨冰,同我係另一間石磨坊食好唔同;一句講晒芋容無芋容味,涼粉得5大粒,冰就一大堆。如果我要食冰,去7仔飲思樂冰未仲好。唔怪得整間鋪無人,對面其他糖水鋪就人山人海。
叫左兩款甜品,一款係鮮果紅豆爽珠,另一款係芋容刨冰。

問個服務員佢就話係新鮮,未當我傻罐頭桃都分唔出。

如果我要食冰,去7仔飲思樂冰未仲好。

唔怪得整間鋪無人,對面其他糖水鋪就人山人海。
2011-09-01
$32 (Other)
2011-08-03 17 views
旺角有不少甜品店,所以很久沒來石磨坊了,還記得上兩次吃的也是比較特色,今次試試穩健一點的,走出店門才知道今次點的就是店方的招牌,失覺失覺。這兒有很多不同的兩溝糊,可以溝芝麻、杏仁、合挑等等。是次就要了芝麻合挑糊,只因冬天才有我想點的栗子。這兒的糊很滑很幼細,沒有吃到什麼粉/粒狀的,十分好。兩溝以芝麻的味道較突出,合挑是增加其香味,兩者混合吃來也夾味。此奶皇蛋白燉鮮奶,不能以專賣雙皮奶/燉奶的店子相比,這兒的奶味不太重,滑度也不算高,但已有一定的水準。中間的一個看似牛油其實是奶皇,味道比較濃,大家同是奶類,所以也沒有不夾的,只是我較喜歡獨立吃碗奶。為自己加加電,又是陪女友行街的時候了...

為自己加加電,又是陪女友行街的時候了...
$18 (Other)
  • 芝麻合挑糊
2011-07-24 6 views
又係返夜關係,同事口痕痕想吃糖水兼吹吹水。原本想試「糖百府」的,但門口好多人又熱辣辣。好彩「石磨坊」就在斜對面,橫掂未試過咪入去囉。裡面都坐滿人,好彩剛有人吃完,所以不用等位看看menu超正,好多選擇,真係花多眼亂兼十五十六,最後,我們分別叫咗以下2樣::chopstick :奶黃蛋白燉鮮奶 (同事)賣相一般,同事話呢個好出名喎,好幼滑所以她喜歡芝麻冰花雪(me)由於怕熱的我,當然揀冰凍凍的冰花雪啦~原本落單叫咗朱古力味,諗諗吓又想轉芝麻味,,最初侍應話已經做緊改不了(但其實都係唔夠1分鐘),咁唯有算啦~過咗不久佢番嚟話可以轉到。超開心!一嚟之後,賣相超吸引,唯一敗筆之處是有幾片蕉如果可以換咗其他生果就好lu。一片片入口即溶超正,好有之麻味,唔知我食得慢定佢唔夠凍,稍為溶得快,但都好好味。是晚超滿足。

裡面都坐滿人,好彩剛有人吃完,所以不用等位
奶黃蛋白燉鮮奶
:chopstick :奶黃蛋白燉鮮奶 (同事)
賣相一般,同事話呢個好出名喎,好幼滑所以她喜歡
芝麻冰花雪
芝麻冰花雪(me)

是晚超滿足。
2011-07-07
$28 (Last Night Supper)
奶黃蛋白燉鮮奶
芝麻冰花雪
2011-06-17 6 views
食完晚飯食下甜品, 都等左幾個字先有得入南北杏紅棗燉雪梨 (燉得都夠時間, 志在潤下, 不過友人都係叫呢個, 佢那個好明顯係唔夠時間, d雪梨仲係硬硬地唔係腍透既, 唯有換埋奶黃蛋白燉鮮奶)焗西米布甸 (凍天食呢個都ok, 夠香同埋幾足料) 奶黃蛋白燉鮮奶 (以前食過, 無甚特別, 雖然都幾滑, 不過都係普通燉蛋白加 pat 奶黃而已)
食完晚飯食下甜品, 都等左幾個字先有得入
焗西米布甸 (凍天食呢個都ok, 夠香同埋幾足料)
2010-01-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)