2014-09-03 3230 views
呢日黎到九龍城食tea, 原本諗住買tony wong返屋企做飯後甜品, 然後朋友提議試下另一間都幾出名既, 所以就黎左呢度喇! 可能比較夜...  都唔係淨番好多蛋糕, 因為tea食得比較飽, 都係揀d清清地既蛋糕好喇~其中一件係pear既蛋糕, 係店員推介既清清蛋糕, 係mousse黎既, 有d梨肉係入面, 味道係清香而唔會膩!另一件就係opera, 見佢賣相吸引而買埋! 中間有層軟軟朱古力係最好食既! 朱古力片又唔會話好甜, 仲有少少咖啡味, 唔錯!我會覺得呢度既蛋糕味道無tony wong咁濃, 質感對我黎講差不多, 都係幼細滑溜~ 有機會都係會試埋其他口味!
2013-12-26 4279 views
是日, 星期日睡醒后, 好想好想食CHEESE CAKE!這天, 我們沒有特別計劃要往那裡去, 所以我突意由屯門去九龍城, 為的是這件Gioia Cheese CakeGioia Cheese Cake $39賣相有一點藝術感, 顏色搭配簡單, 由RASBERRY 滲出來的粉紅色, 足以令女孩子一試傾心!表層以RASBERRY, CRUMBLE, 朱古力片作點綴, 這件CHESSE CAKE, 入口非常軟滑, 伴著RASBERRY 芝味香而不膩, 我喜歡這個芝士味, 芝味剛剛好,  太多可能會OVER左~已經食過數次, 仍然是我和男友的大愛之一 (真心推介, 順道可以試試喔) Opera $39第一次在這裡試另一款式甜品, 賣相高貴, 外表 macaroon 很脆口.蛋糕層層分明, 濃郁既朱古力味, 有一點搶了咖啡味呢!不過整體味道仍然不錯!  對比九龍城很出名的TONY WONG, 我更愛Gioia by Chi 的甜品!特地再來, 也感值得!SHOP NAME: Gioia by ChiADDRESS: 九龍城南角道35號A地下
是日, 星期日

睡醒后, 好想好想食CHEESE CAKE!

Gioia Cheese Cake $39

我喜歡這個芝士味, 芝味剛剛好,  太多可能會OVER左~

Opera $39

蛋糕層層分明, 濃郁既朱古力味, 有一點搶了咖啡味呢!

不過整體味道仍然不錯!
Opera $39

特地再來, 也感值得!
SHOP NAME: Gioia by Chi
ADDRESS: 九龍城南角道35號A地下
Other Info. : 黎緊會去九龍城附近, 到時又可食買番件"GIOIA CHEESE CAKE" ~~ : P
2013-12-01
$40 (Tea)
2013-12-08 3545 views
上星期五跟小英雄慶祝生辰,我們為她預備了一個漂亮的生日蛋糕。。。Damascus Rose Yoghurt Cake ($290) 以粉紅色為主調,配襯明亮的白珍珠、粉紅玫瑰花瓣、紫紅玫瑰花瓣片,散發出優雅迷人的魅力。蛋糕外層以希臘脫脂乳酪拌入大馬士革玫瑰精華製成,質感輕柔幼滑,帶淡淡的花香;內裡則是軟綿的蛋糕和清甜的士多啤梨醬;整體感覺非常輕怡,多吃也不會內疚。值得一提的,是這個生日蛋糕比迷你版好吃,或許生日蛋糕較有層次感,因此口感更討好吧 ~雖然玫瑰乳酪蛋糕才是餅店的 signature item,這裡的拿破崙 Fresh Fruit Surprise 卻更加出色 ---- 酥皮非一般的香脆鬆化,夾著幼滑細膩的 custard cream,加上藍莓、士多啤梨、芒果、無花果等水果,不但色彩繽紛,賣相精緻,而且集甜香、果香、牛油香、蛋香、雲呢拿香於一身,水準遠超過任何酒店和餅店的出品!Yuzi Delight 是季節限定的蛋糕,外層慕絲以意大利柚子茸和白朱古力製成,酸酸甜甜且充滿果香,清新自然,配襯柔軟的海綿蛋糕和香脆的曲奇碎餅底更添口感,是另一水準之作。造型可愛的 Cake Pops
造型可愛的 Cake Pops 也相當吸引,無奈索價近百元一支,真的不捨得買呢!
每件蛋糕猶如藝術品般精緻,當中更有低糖、低脂等選擇,照顧不同顧客的需要。另外,餅店亦提供 made to order 的服務,讓顧客可設計自己心儀的蛋糕。
「Gioia」是意大利文,意思是「Joy」、「Happiness」,寓意透過品嚐美味的甜點而感到滿足和快樂。盼望玫瑰蛋糕也為小英雄的生日添上一點快樂的色彩吧!
$40 (Other)
2013-10-25 2670 views
在香港, 走高檔路線的餅店實在越開越多, 而簡單一件凍餅的價錢也越來越貴, 動輒四十甚至五十蚊一件細細的西餅究竟是否值得? 這一直是我很想找的答案.又認識多一間西餅店, 位於九龍城的Gioia by Chi.是日專程拜訪, 由於從未食過所以請店員介紹. 店員話每隔一段時間便會轉系列, 但有幾款長期高居人氣榜三甲, 一於就試那幾款.Rose Yogurt - 以賣相來講絕對No.1, 粉紅色正方磚上有一粒大'珍珠'(白朱古力製成, 空心)及'玫瑰瓣'(同樣以朱古力製成). 老實講, 本人不太buy這兩件裝飾品, 因為過甜. 反而下面的四方磚質地軟滑討好, yogurt甜度OK, 中間雖有士多啤梨醬增加口感但偏甜. 一般.Fresh Fruit Surprise - 美麗的名字, 其實只是件什果拿破崙. 評拿破崙, 當然要講酥皮. 這個酥皮很有趣, 有點漲卜卜的, 可以看到中間重疊多層. 入口夠脆, 吉士甜度適中, 至於頂層則有少見的熱情果片, 不過估計生果舖排是隨意吧. 對於這件拿破崙, 個人覺得OK無特別, 只可以話做到拿破崙應有的要求.Raspberry Cheesecake - 店

Raspberry Cheesecake - 店員介紹時說:"內裡包含raspberry, 所以食落不會覺得'漏'". 聽完後我心諗:"這麼細的一件cheesecake又可以有幾'漏'呢?"... 結果一如所料, 這件cheesecake實在平平無奇得很, 個人甚至覺得cheese味不夠濃... 至於內裡那粒raspberry, 食落與放在頂層的raspberry效果一樣; cheesecake質地反而OK滑, 但整體仍然令人失望.
Tea Time (忘記了tea乜乜) - 以為是抺茶, 但店員更正是茉莉花茶. 這個更令人失望, 一句講完: 蛋糕質地太硬, 入口太乾.
總括來講十分失望, 尢其cheesecake及茉莉花茶蛋糕, 個人覺得$39一件完全不值; 至於另外兩件亦只能說勉強合格, 但亦非甚麼必食蛋糕.

平平無奇的質素, 又貴, 換來負評一個.
2013-09-25 2156 views
九月係小魔怪嘅生日月,每年都會為佢哋準備生日蛋糕,今年亦不例外。之前媽咪生日嘅時候,試過 Gioia By Chi 嘅蛋糕,小魔怪都好鍾意食,所以今次都諗住嚟呢樹訂蛋糕。兩個小魔怪,一個响10號,一個11號生日,雖然可以訂一個蛋糕兩姊妹一齊切,但總覺得每人一個蛋糕佢哋會開心啲。Cake shop 嘅 signature cake Fresh Fruit Surprise 係不二之選,而倆姊妹都鍾意食朱古力,cake shop 就介紹咗款 Chocolate Fun 俾我。Fresh Fruit Surprise 係拿破侖底,中間夾著吉士忌廉,蛋糕面就舖滿咗生果,當中仲有無花果添呀!個拿破侖底超脆,中間嘅吉士忌廉甜度剛剛好,唔好令人覺得太甜。真係食到個個都讚不絕口呀!Chocolate Fun 用咗朱古力脆餅底,跟住就係一層朱古力海綿蛋糕,上面就係焦糖面。整個蛋糕嘅味道配撘恰到好處,唔會太甜或太漏。
Chocolate Fun
2013-09-07
2013-09-22 1614 views
很久之前在某雜誌看到Damascan rose yogurt 5寸蛋糕的介紹,不其然被它俘虜,不過九龍城實在太偏遠,久而久之那張剪報亦被遺忘。星期五突然即興想到九龍城搵食,打算去順記吃潮州菜,路過Gioia,見到這個rose yogurt很眼熟,猛然想起那張剪報。Rose yogurt以粉紅色為主調,蛋糕表面放了一顆珍珠白的朱古力球,另配上一片用粉紅色朱古力搓揉而成的玫瑰花瓣,花的形狀和紋路像真度都極高,再灑上一片片紫紅的玫瑰花瓣乾,份外驕美動人,令人愛不釋手。內層以希臘乳酪、海綿蛋糕與士多啤梨醬層層相疊,乳酪味道輕柔,口感綿滑,彷彿有零脂肪的感覺,令人放心盡情的吃。士多啤梨醬口感幼滑細膩,完全感覺不到有核,味道清甜。盛開的大馬士革玫瑰在形態上其實不太像一般卷心玫瑰,香味出名濃郁,但在這個蛋糕完全無法體現,有點可惜。另外,蛋糕頂上面那顆珍珠球,味道太甜太嗆,令整個蛋糕的味道有點失衡。Gioia店子小巧,店內裝潢跟蛋糕一樣走簡約高雅路線,除了蛋糕,店內亦有賣曲奇和果汁。其中發現日本Shiny品牌的一套蘋果汁,全是以青森產的蘋果直榨冷藏,甜度以左邊完熟林檎最甜(以富士,津輕,王林等混合而成

Rose yogurt ($39)
Gioia店子小巧,店內裝潢跟蛋糕一樣走簡約高雅路線,除了蛋糕,店內亦有賣曲奇和果汁。其中發現日本Shiny品牌的一套蘋果汁,全是以青森產的蘋果直榨冷藏,甜度以左邊完熟林檎最甜(以富士,津輕,王林等混合而成)、其次為王林、ジョナゴールド(喬納金)、ふじ(富士)、つがる(津輕)、紅玉。本次買了一支富士,入口竟有一股淡淡蕃薯香,後勁微酸,非常有趣,值得一試。
Shiny系列的蘋果汁($20/細支)
Other Info. : Rose yogurt非常脆弱易散,拿的時候切記要小心,不然的話,回家打開後果不堪設想哦。
2013-09-20
TakeAway
$59 (Last Night Supper)
Rose yogurt ($39)
Shiny系列的蘋果汁($20/細支)
2013-03-15 1342 views
吃過點心, 心緒不寧, 走過馬路, 發現這間cake shop, 太好, 肚子還餓呢Raspberry cheesecake - 欣賞了一會才捨得食, Raspberry的酸剛好平衡了 cheesecake的滯 . 可惜外圍cheese有點乾硬 .Autumn Chestnut - 栗子和朱古力慕絲都是my favorite thing…..可惜底層的rice crispy淋了很滿足, 今天老公還放假呢

很滿足, 今天老公還放假呢
2013-03-14
2013-03-06 1170 views
HEHE~好一陣子冇寫過食評~ 今次, 想同大家再次分享幾間我覺我唔錯既地方~ 去左九龍城, 好多人都會去食TONY WXXG, 本人就覺得佢地一般, 所以試下呢間個店面好靚既Gioia by Chi.叫左2個ITEM. FRESH FRUIT SURPRISE係朋友叫既~佢個拿破倫底真係好好好好食, 因為佢唔只脆, 但又唔會脆得好乾! 中間個一層既CUSTED, 岩岩好, 唔太THICK, 又唔太甜加埋上面既生果, 特別係粒無花果, 真係驚喜萬分!!!RASPBERRY CHEESE CAKE (唔係好記得個名.. 哈哈~請睇相)呢個cheesecake, 可能係我食過咁多間最好食既一間!!!! 佢入口就溶化左~ 個種cheese同raspberry mix 得岩岩好既感覺真係好正!! 最緊要係, 佢一D都唔膩, 真係可以食幾個!!!之後番到去,,,先知道其實佢都幾出名.. 哈哈哈~~ 有時唔好睇咁多, 唔好咁大EXPECTATION可能係件好事!! 可以番叮!!!!!

叫左2個ITEM.

2013-03-04 889 views
睇到電視翻播既甜姐兒, 介紹呢度既玫瑰蛋糕見到咁靚, 一定要黎試!去之前以為好似T記咁, 無位坐, 點知原來有幾個位叫左一件rose yogurt, 一件 raspberry chocolaterose yogurt真係好靚, 食落有淡淡玫瑰味, 夠滑yogurt味唔會太出, 唔酸, 但好香奶味一向好鐘意raspberry加chocolate呢個配搭raspberry夠酸, 朱古力夠苦夠濃但有個問題係一叉落去食, 件餅一層一層分開, 而且raspberry個層食落太彈牙, 係咪落得太多魚膠粉=.=?搞到好似有層jelly糖咁呢件餅味道滿分, 口感唔合格
睇到電視翻播既甜姐兒, 介紹呢度既玫瑰蛋糕

見到咁靚, 一定要黎試!

去之前以為好似T記咁, 無位坐, 點知原來有幾個位

rose yogurt真係好靚, 食落有淡淡玫瑰味, 夠滑

yogurt味唔會太出, 唔酸, 但好香奶味

一向好鐘意raspberry加chocolate呢個配搭

raspberry夠酸, 朱古力夠苦夠濃

但有個問題係

搞到好似有層jelly糖咁

呢件餅味道滿分, 口感唔合格
  • Damascus Rose Yogurt
2013-01-07 716 views
除夕夜,一家三口決定留在家中靜靜地渡過。不用走到街上和人迫餐死的,於家中和小友玩玩看看DVD又過了一天,也是一種樂趣....收工後即興想買幾件CAKE回家與家人共享,就當成是應應節吧。驅車前往附近較有信心保證的餅店,當要數到龍城南角道內的"Gioia"....三十多大洋一小件餅,於這一類cake shop已算是不太高昂的收費了 (起碼比起同區同級數的"Tong Wong"來講,這兒是稍為便宜的了),不過儘管如此,也用不着每人獨食一件那樣浪費的,故此決定只買了三件便可以....Chocolate Rasberry Cap底層是軟滑的chocolate mousse加上新鮮紅莓弄成;面層則是做成像一頂cap帽的雲呢嗱慕絲,裡頭是混入了不少的雲呢嗱籽在內的,入口既滑又夠香。甜度方面則調得略為重手,不過仍是為小弟所能接受的....Autumn Chestnut看上去覺整件東西的結構分層甚是複雜的,不過說穿了都是以栗子及朱古力慕絲層層相間來組成。可能是朱古力及舖在最上的焦糖漿的味道太濃太搶之關係,故此身為主角的栗子的味就相對上突顯不了出來,不過各層的mousse之滑溜不膩倒是值得一讚....Fr
....

Chocolate Rasberry Cap

Autumn Chestnut

Fresh Fruit Surprise

這兒弄出來的酥皮類甜食一向有口皆碑 (記得上趟小友生辰時吃過的拿破崙蛋糕受到的激賞,現在仍是記憶猶新)。這次這個酥皮底仍不失水準,做出來是鬆化異常且牛油味香濃,用口輕輕一咬便卜一聲作響跟着便是"雪花片四濺";同樣夾層的吉士打忌亷也是甜度適中之外亦滑不溜口;至於置頂的各款生果件則只挑食了少許我最愛的無花果,吃得滿嘴一口清甜香
...
迎接新年之伊始,能吃到有高水平的食物,總是令人興奮的...

在此祝各位食友新一年跟我一樣 : "日日有食神"
...
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2012-12-11 403 views
朋友話食T字餅, 我話不如試下另外啲鋪頭喇。, 味道唔錯有少少甜咗啲,中間流心都幾甜,上面花瓣同珍珠都食得,花瓣好食但珍珠失望因為以為裡面有驚喜原來空心。, 夠脆夠酥皮層, 生果新鮮, 讚!passion fruit唔記得名, 好鐘意倒傾瀉中嘅朱古力獎,原來設計可以是感的! 好傳統做法海綿軟熟mousse滑, 呢件特別好食!!!
朋友話食T字餅, 我話不如試下另外啲鋪頭喇。
Damascus Rose Yogurt招牌蛋糕
Fresh fruit suprise其實係拿破侖將軍
, 夠脆夠酥皮層, 生果新鮮, 讚!

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Damascus Rose Yogurt招牌蛋糕
Fresh fruit suprise其實係拿破侖將軍
2012-12-07 130 views
今年小友切的第二個生日蛋糕,便是從龍城的"Gioia"買來的拿破崙餅....在這兒買餅一向不會特別便宜,一個磅多的拿破崙餅連裝飾便要盛惠四百多塊錢,怪不得連一向對用於小友身上使費毫不吝嗇的太太都牙痛咁聲了....但縱然如此,無論在賣相以至在味道上這裡弄出來的始終是有一定水準 ---- 首先是那牛油酥皮足既香且脆很夠flaky,吃得眾人交口稱譽;其次是夾層的吉士忌亷是甜及稠度皆調較得剛好,食至人"嘴Lam Lam"....連一向不是拿破崙粉絲的我,也不怕吃得論盡而開懷大啖....邊吃邊看着身旁食到成隻烏嘴狗咁款的小友,不禁失笑....

邊吃邊看着身旁食到成隻烏嘴狗咁款的小友,不禁失笑
....

2012-11-25 117 views
其實知道這間蛋糕店Gioia by Chi都一段時間,但總是提不起起勁去嘗試。這日為朋友慶祝生日要選生日蛋糕,集體意見之下決定了試試這裡的蛋糕。由於大家都想口味清新一點,便選了這店招牌之一的Damascus rose yogurt cake($280)。粉紅色的蛋糕上有大明珠和玫瑰花瓣,賣相很精緻美麗,亦很girly/pinky,的確很襯主角壽星女。蛋糕不止有外在美,切開了原來裡面層次分明亦同樣很美。蛋糕外面包著軟滑乳酪,裡面有微酸的草莓醬,夾著鬆軟的海綿蛋糕,整個蛋糕的口味很清新,吃得舒服不膩人。買蛋糕時都有看到多款頗吸引的切餅,以後選蛋糕又多個好選擇了!
蛋糕不止有外在美,切開了原來裡面層次分明亦同樣很美。
  • Damascus rose yogurt cake
2012-11-25 315 views
九龍城著名餅店多的是,要購買生日蛋糕絕不是問題,只是會選擇那一家而已? 打開開飯地圖知道泰菜店的對面就是這家法式蛋糕店,不用多說今次就是她了。今年我的壽星餅都是這家的出品,無論外型或味道也對其有相當信心,三位十一月壽星女同是嬌美動人,這店的Damascus Rose Yogurt玫瑰乳酪蛋糕跟她們氣質極相配,實是不二之選。取餅晚上店裡沒其他客人,設計優雅的餅店此時更顯恬靜,店裡雖有簡單桌椅,客人進店後目光定第一時間被兩個如珠寶店飾櫃的蛋糕吸引著,只是晚上七時多蛋糕已幾乎售罄,但我的視線仍離不開那剩餘的幾款漂亮蛋糕哦。店主一打開玫瑰紅的餅盒, 淡粉紅色的玫瑰乳酪蛋糕實令人不期然說句: 好靚! 蛋糕本身是淡淡粉紅, 幾片以淺粉的朱古力做成的玫瑰花花瓣添上一絲優雅, 三粒如珍珠的白朱古力襯托下令蛋糕更精緻美麗,細看下蛋糕上還有幾片銀箔及綴上真正的玫瑰花花瓣, 除了Tony Wong的立體玫瑰花蛋糕外, 這個蛋糕相信也很能俘虜女生的心。壽星女切開蛋糕後,外觀滿分的玫瑰乳酪蛋糕裡面原來有著幾層不同層次, 梅花間竹地以海綿蛋糕、乳酪及顏色最鮮艷的草莓果醬,層次極為分明。全件蛋糕的主角玫瑰乳酪不會像

外在美
內在美

全件蛋糕的主角玫瑰乳酪不會像平時吃的FROYO般明顯,細味下就會嚐出那淡淡乳酸味,以希臘無脂乳酪做成的乳酪層幼滑度跟平時的慕絲蛋糕相若,或許是晚泰國菜實在濃味,自己未能啖出當中的大馬士革玫瑰香,反而中間那層混有新鮮草莓的果醬更形精彩,新鮮莓香及那像沙冰的碎冰感覺,不但更有清涼感,也令蛋糕食感有點變化,比例最低的海綿蛋糕做得輕軟,跟酸酸甜甜的乳酪搭配得很,成就這個內外皆出色的玫瑰乳酪蛋糕。

餅店雖在九龍城,客人只要撥個電話就可訂餅,還不用先行付款,可見店方對客人都有很大信心耶;生日蛋糕附送兩支同是粉紅色的洋燭,其中一支還有花火效果,雖然花火不太明顯但也有趣的。

Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
Celebration
Birthday
外在美
內在美
  • Damascus Rose Yogurt
2012-11-09 113 views
香港人從出生起就忙, 小時忙著給爸媽填鴨式灌輸知識, 閑時變魔術跳舞速算兩文七語, 少年忙考試忙落老蘭蒲通頂, 人大了天天OT, 男的kidult忙著幫DLSR有禁長加禁長; 給雙門roadster落鈴有禁大得禁大, 女的忙著煩惱T字位控油同去細紋, 到老了, 埋怨自己沒有做過什麼。 跟自己的孩子訴說什麼年少時沒好好讀書, 跟老死講自己的老婆並非自己最愛……香港人都很聰明, 就是社會文化讓我們沒有好好靜下來看看身邊的事物; 友人的老婆堅持飛到日文取景, 另外有位日本朋友一有假就飛來香港行山, 才知道香港本土的物種的多樣化原來全中國難及, 還以為污染得伸手不見腳趾的香港蝴蝶都給殺過青光。 既然OT都O晒所有時間了, 剩下的時間也只能對著FB發獃, 欣賞人家去旅行晒幸福洗你版; 既然香港的文化就是忙, 那傳媒的影響便變得相對地大。有什麼戲好看? 看看鴉烏評分如何, 吃什麼? 當然是看open farn。我問過10個朋友, 剛好10個, 那間餅店最好吃, 8個說王東尼, 再細問下, 有5個未食過他做的餅, 我奇怪再問: 那為什麼你說” 最好吃”, 他們異口同聲地答: “佢全九龍城最出名架喇,

我問過10個朋友, 剛好10個, 那間餅店最好吃, 8個說王東尼, 再細問下, 有5個未食過他做的餅, 我奇怪再問: 那為什麼你說” 最好吃”, 他們異口同聲地答: “佢全九龍城最出名架喇, 你唔識佢咩?” 事實是我識佢佢唔識我而已。

其實人好得意, 我十多年前很喜歡聽葉玉卿, 到長大了又覺得freeze隻主打都唔錯, 到跟朋友分享音樂的心路歷程, 他們說: 唔係化download都晒我電腦D位! 聽音樂原來是看音樂, 吃餅原來是吃掉師傅? 好與壞, 適合自己與否, 就單靠人家口中的路牌指引, 又或者一眼定生死, 有趣極。

我還是buy毛主席那套: 凡事體驗, 久聞Gioia by Chi的餅怎樣出色, 還是試試才知龍與鳳。 其實此店師傅大有來頭, 未感其拳勁亦遠聞其掌風, 那邊箱有Royal Garden的前總餅廚, 這小店卻臥虎藏龍, 滄海深處埋藏著世人唔知的JW前大廚及四季酒店前餅廚, 一山二虎, 且看誰死誰活。

跟同行兩位友人一同要了6件, 我自己試了3件:
Fresh fruit suprise
Earl grey chocolate
Damascus Rose Yogurt

還未試餅先扣分, 因為這裡用紙碟和膠叉, 有人批評檔次不高, 我覺得是追不上環保的步伐。

Damascus Rose Yogurt明顯是這裡的signature, 要求是否要高一點? 幸好並沒給我一個失望, 很creamy很滑而且不膩, 裡面還流心的士多啤梨果肉跟果醬, 喚起前天吃過strawberry consomme的幸福感覺。 海綿蛋糕跟mousse的比例大概7比1, 本來是會多了點, 但用料相對清淡的關係加上本身蛋糕的份量較細, 沒有涸喉感卻滑溜。

吃過Earl grey chocolate後, 我覺得此物才是鎮店之寶, 店員一再強調是”unsweetened”, 吃下第一口認真感受到師傅處事一絲不苟, 這種態度不愧掛得上”Chi” 這牌匾。要嘗清楚茶味, 最好走奶走甜, 這道理Earl grey chocolate表達得直接不過, 味醇厚帶甘且香, 朱古力味頓給比下去, 如果能換上我國陳年老茶定必更過癮, 那種經年累月的韻味和甘飴, 或許只有harlans一樣用上法國高度數黑朱古力才匹配, 這也脫離現實了, 價錢會變得太不平易近人。

最後的有他們力薦的Fresh fruit surprise, 我吃不出有多surprise, 只能給一個讚就是能做到”mille feuille” 的”mille”, 法語”Mille” 就是千的意思, “feuille” 就是層, 越多層次就越脆, 選粉亦固然重要, 或許你在法國街頭隨意一店都能找到Mille的真義, 可惜在香港大多只有”Napoleon”, 雖則兩字形容的本是同一物, 但對甜點較認真的法國人, 是兩馬子的事, 這件“小” 事情Tony先生, Roy或Terry都處理得很完美。

最後值得一提的, 就是這裡比友店兩個客觀的優勝之處: 一, 訂餅不用先給訂金, 二, 價錢較相宜。而這裡的老闆親切非常, 買幾個餅跟你閑話家常足半小時, 在這短短半小時我吸收到很多做餅的小知識, 獲益匪淺。
餅如其名
Earl grey chocolate最值得一試
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
餅如其名
Earl grey chocolate最值得一試